Cadaqués (Spanje): Vakantie Tips, Adviezen en Bezienswaardigheden

Cadaqués (Spanje): Vakantie Tips, Adviezen en Bezienswaardigheden

Cadaqués is een van de mooiste dorpen aan de Costa Brava en een must om te bezoeken als je in de de buurt bent. De witte huizen met blauwe details geven het dorp een sprookjesachtig uiterlijk en ook de wonderschone ligging aan zee maakt Cadaqués tot een populaire, ietwat exclusieve vakantiebestemming. Ook van plan een dagje naar Cadaques toe te gaan of zelfs een Cadaques vakantie te boeken? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden & tips!

Door , laatst bijgewerkt op 15 september 2023
12 minuten lezen

Inhoud:

 1. Inleiding
 2. Cadaques reviews van echte bezoekers!
 3. Wat is er te beleven in Cadaques?
 4. Centrum & boulevard
 5. Stranden
 6. Bezienswaardigheden & highlights
 7. Thuishaven van kunstenaars
 8. Modernistische woningen
 9. Musea
 10. Feesten
 11. Nationaal Park Cap de Creus
 12. Beste reistijd
 13. Cadaques: zo kom je er!
 14. Sfeerfilmpje Cadaques
 15. Leuke campings, hotels & appartementen
 16. Vakantie naar Cadaques boeken

Cadaques: een korte inleiding

Wie Cadaques bezoekt, doet er verstandig aan zijn telefoon of camera goed op te laden. Het dorp staat namelijk vol fotogenieke witte huizen, voorzien van blauwe luiken, balkons en deuren. Ook de idyllische ligging in een baai maakt Cadaques tot een geliefde bestemming. Kunstenaars als Picasso en Dalí voelden de inspiratie hier reeds stromen en besloten zich in Cadaques te vestigen.

Cadaques vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Cadaques vakantie aanbieders

Cadaques reviews van echte bezoekers!

Een bezoek aan Cadaques mag absoluut niet ontbreken tijdens je vakantie aan de Costa Brava. Het witte dorp ligt in een wonderschone baai achter het Nationaal Park Cap de Creus en kent talloze smalle straten rondom de dorpskerk Santa Maria de Cadaqués. Slenter wat rond, snuif de mediterraanse sfeer op en plof voldaan van alle indrukken neer op een van de gezellige terrassen bij het strand.

Baai in Cadaques

Baai in Cadaques

Ook op de Facebookpagina ‘Verslaafd aan Spanje’ zijn veel Nederlandse vakantiegangers het hiermee eens.

“Mooie route ernaartoe. Een paar x geweest en blijft mooi. Super grote parkeerplaats, je loopt zo naar beneden richting strand. Leuke terrasjes.”

– Marian Wijnstra de Nijs, Amstelveen

Heel mooi daar en je kunt er ook een bezoek brengen aan Casa Dali (wel online reserveren).”

– Margo van Laarhoven, Tilburg

“Lastige bergweg om zelf te rijden en om te parkeren, beter met een lijnbus vanaf Roses.”

– Jan Rietveld

“Zo mooi daar adembenemend. Eerste keer één dag geweest. Het jaar daarna 2 overnachtingen gedaan. Van hieruit zeker een bezoekje brengen aan Cap de Creus en Huis van Dali.”

– Tinie Stokking

“Wat heel erg leuk is om vanuit de haven van L’Escala over te varen! Op de heenweg gaat de boot ook door wat baaien! Kaartjes zijn te koop in het dorp”

– Gina Barends

“Cadaques is echt prachtig! De weg ernaartoe is niet voor mensen met wagenziekte overigens. En ga op tijd, anders kun je niet parkeren.”

– Michelle Nijdam, Almelo

Luchtfoto Cadaques

Luchtfoto van Cadaques

Tips voor Cadaqués (& omgeving)

Benieuwd wat er allemaal te zien en doen is in Cadaqués? Hieronder delen we de leukste tips voor activiteiten en bezienswaardigheden.

Cadaques centrum & boulevard

Cadaques heeft een fascinerende geschiedenis, iets wat nog goed terug te zien is in het huidige straatbeeld. De historische wijk van het voormalige vissersdorp wordt gekenmerkt door een doolhof van geplaveide straatjes, waaraan allerlei witte huizen met musea, galeries en hippe kledingzaken te vinden zijn.

Mooie straat in Cadaques

Charmante straat in Cadaques

Wie het dorp van enige afstand nadert, ziet de – eveneens witte – Santa Maria de Cadaqués al boven de laagbouw uittorenen. De stevige klim naar de 16e-eeuwse kerk toe is de moeite zeker waard. Eenmaal boven wacht een schitterend uitzicht op de stad en de baai op je. Vergeet ook niet om even naar binnen te gaan om het barokke altaar te bewonderen.

Naast een flinke hoeveelheid winkels, restaurants en ambachtelijke ateliers maken ook de kleine details Cadaques tot een bijzondere plek. Vooral in Es Call kun je je ogen uitkijken. In deze straat woonde eeuwenlang een Joodse gemeenschap, iets wat vandaag de dag nog goed te zien is aan de architectuur van de gebouwen.

Smalle straat in Cadaques

Slenteren door de straatjes van Cadaques

Dit zijn echter niet de enige opvallende gebouwen in Cadaques. Aan promenade overheersen modernistische gebouwen, die gebouwd zijn door zogenoemde Americanos. Deze voormalige inwoners keerden terug uit Amerika na rijkdom vergaard te hebben en lieten huizen bouwen met elementen en motieven uit de Cubaanse stijl. Bewonder de huizen vanaf een van de vele terrassen onder het genot van wat tapas en dompel je onder in de Spaanse gezelligheid.

Stranden

Cadaques ligt aan een wonderschone baai met tal van kleine stranden. Elk strand heeft zo zijn eigen charme. Er zit dus vast een strand tussen waar jij wel even je handdoek wilt uitwerpen. Dus pak je zwemkleding in, neem zonnebrand mee en kies er een uit om aan te relaxen.

Strand Cadaques

Strand met uitzicht op centrum van Cadaques

 • Playa Grande is het grootste strand van Playa Grande, hoewel het ‘slechts’ een lengte heeft van 200 meter. Kenmerkend voor het strand zijn de kiezels, evenals een standbeeld van Dali. Dit strand is het meest geliefd onder gezinnen, vanwege de vele aanwezige faciliteiten
 • Naast dit grote strand liggen aan de U-vormige baai ook meerdere kleine strandjes. Onze favoriet is Playa Es Sortell, dat zich op 1,5 kilometer van het centrum bevindt en een oogstrelend uitzicht biedt op Cadaques en haar witte huizen.
 • Prefereer je zand boven kiezels? Dan is Platja de Portlligat een aanrader. Dit zandstrand bevindt zich naast het Dali-museum en biedt een prachtig uitzicht op een klein eilandje en de azuurblauwe zee.
 • Tot slot zijn ook Playa de Es Llané en Playa de Llané Petit veelbezochte stranden, alhoewel vooral laatstgenoemde een stuk rustiger is en vooral door locals wordt bezocht.

Bezienswaardigheden & highlights

Dwalend door de straten van Cadaques val je van de ene in de andere verbazing. Dit maakt Cadaques ook zo leuk: overal waar je kijkt, ontdek je weer wat nieuws. Toch kan enige voorbereiding wel handig zijn om het maximale uit een Cadaques vakantie of dagtrip te halen. Hierbij delen we enkele van de leukste bezienswaardigheden & tips wat te doen met je.

Thuishaven van kunstenaars

De bekendheid van Cadaques nam een toevlucht toen surrealistische schilders en schrijvers uit het verleden zich in Cadaqués begonnen te vestigen. Onder meer Dali, Picasso, Miro, Lorca en Chagall gebruikten het bijzondere licht, de kunstzinnige vormen van Cap de Creus en de wonderschone natuur al als inspiratie voor hun werken.

Dali House in Portlligat

Casa-Musea Salvador Dali vanaf het water

Hoewel al deze kunstenaars onze wereld reeds hebben verlaten, is een deel van hun levenswerk nog altijd in Cadaques te bewonderen. Zo is de woning van Dali in het nabijgelegen Port Lligat, bekend als Casa-Musea Salvador Dali, tegenwoordig een museum. Het huis is al van verre te herkennen vanwege het grote ei op het dak.

Modernistische woningen

We stipten het eerder al even aan: de modernistische woningen in Cadaqués. Deze van oorsprong koloniale woningen zijn gemaakt door terug geëmigreerde bewoners die rijkdom hadden vergaard in Amerika. Tijdens hun overzeese verblijf raakten deze Catalanen geïnspireerd door de Cubaanse bouwstijl en besloten – eenmaal thuis – extravagante huizen te laten bouwen, zowel aan zee als tussen de heuvels.

Casa Serinyana in Cadaques

Casa Serinyana

 • In Cadaques zelf staan de meeste modernistische gebouwen aan de promenade, hoewel je er ook een groot aantal tegenkomt als je door natuurgebied Cap de Creus naar Cadaques toe rijdt.
 • Het meest bijzondere modernistische gebouw is Casa Serinyana, dat vanwege haar blauwe keramiek en kunstige smeedwerk ook wel ‘La Casa Blau’ wordt genoemd (locatie: Plaza des Portitxó).
 • Ook de Torre del Colom, met de bijnaam Columbus house, is een mooi voorbeeld van de modernistische bouwstijl. Je vindt dit residentiële gebouw aan de Avenida Victor Rahola.

Musea

Een bezoek aan Cadaques is niet compleet zonder naar de woning slash het museum van Dalí in het naastgelegen Portlligat te gaan. De excentrieke kunstenaar (1904 – 1989) bracht hier een groot deel van zijn leven door met zijn vrouw Gala en beschouwde zijn villa als levend wezen dat met hem mee groeide en zich steeds verder ontwikkelde. Het was een van zijn vele projecten, dat hij over een lange tijdspanne stukje bij beetje uitbreidde.

Dali House Portlligat

Tuin van Dali’s zomerhuis in Portlligat

Ook vandaag de dag is de villa, dat meer wegheeft van een kunstwerk, een ware belevenis. In de verschillende kamers zijn allerlei schilderijen en sculpturen te zien. Ook de werkplaats, de tuin met zwembad en de bibliotheek geven een bijzondere inkijk in het leven van Salvador Dalí. Houd er wel rekening mee dat een bezoek vooraf gereserveerd dient te worden via de website van Salvador Dali House.

Het huis van Dali is echter niet het enige museum in Cadaqués waar je culturele behoeften worden bevredigd. Ook het Museo de Cadaques over de mensen, de cultuur en de geschiedenis van het dorp weet te boeien, ook als je geen enorme fan van kunst bent. Naast werken uit handen van de wereldberoemde Salvador Dali vind je hier ook kunst van Richard Hamilton, Arranz Bravo en Antoni Pitxot. Verder vinden er regelmatig tentoonstellingen plaats van zowel lokale als internationale kunstenaars.

Feesten in Cadaques

Naast het schilderachtige, witte huizen en wonderschone baai staat Cadaques ook bekend om de vele feesten die er door het jaar heen worden gevierd. Een van de meest bijzondere feesten is het feest van de ‘Sol Naciente’ of de ‘Rijzende Zon’ dat op 1 januari plaatsvindt. Hierbij verzamelen mensen van over de hele wereld zich rond de vuurtoren van de Cabo de Creus om het nieuwe jaar in te luiden.

Ook februari is een interessante maand om Cadaques te bezoeken. In Spanje staat februari namelijk synoniem voor carnaval. Ook in Cadaques weten ze wel wat ze met dit feest aanmoeten: een parade vol imposante praalwagens legt dan een route af langs de strandpromenade en er worden tal workshops en activiteiten georganiseerd voor gezinnen met kinderen.

Straat met restaurant in Cadaques

Rustig buiten het hoogseizoen, bomvol tijdens de vele feria.

Ook leuk om mee te maken is de Feria de Indianos in het eerste weekend van juni. Tijdens dit festival wordt de geschiedenis van de Indianos gevierd. De strandpromenade vult zich gedurende dit weekend met tal van kraampjes en ambachtelijke producten, evenals inwoners met klederdracht uit die tijd. Ook worden er muzikale optredens gegeven en vinden en voorstellingen van straattheater plaats.

Wie Cadaques in de zomervakantie bezoekt, kan het El Festival Internacional De Música de Cadaqués meepikken. Cadaques organiseert dit muziekfestival al sinds 1970 en biedt vakantiegangers een uiteenlopend genre: van flamenco en gospel tot soul en pop-rock. De precieze data van dit evenement variëren, maar meestal vindt het meerdaagse festival ergens in augustus plaats. Mocht je Cadaques in september aandoen, let dan goed op wanneer de de Fiestas Mayores de Cadaqués plaatsvindt. Dit grootse zomerfeest dat in heel Catalonië wordt gevierd, omvat tal van folklorische en culturele activiteiten.

Nationaal park Cap de Creus

Wie vanuit Roses naar Cadaques toe rijdt, komt door Cap de Creus heen. Dit bijzondere natuurpark was een geliefde inspiratiebron voor Salvador Dali vanwege haar woeste, maanachtige landschap en grillige rotsformaties. Vanaf het hoogste punt van het park, bij de vuurtoren (82 meter boven de zee), heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de kustlijn. Neem eventueel een verrekijker mee om de vele vogelsoorten die hier leven te kunnen bekijken.

wandelpad Cap de Creus

Een van de vele wandelpaden in Cap de Creus

Hoewel een autorit door het nationale park met haar kronkelende wegen al indrukwekkend – en soms wat misselijk makend – is, raden we ook zeker aan om er te gaan wandelen. In het nationale park zijn diverse wandelroutes uitgestippeld. Vooral die langs de kust van Cap de Creus naar El Port de la Selva is erg mooi.

5x campings, hotels & appartementen in Cadaques

 • B&B La Fonda ★★★
  Bed & Breakfast op 5 minuten lopen van het strand van Cadaques. Beschikt over lichte kamers met airco, een eigen badkamer en een snackbar.
 • Almadraba Park (Roses) ★★★★
  Luxe hotel met buitenzwembad en uitzicht op de baai van Roses. Sporten als tennissen, squashen en tafeltennissen kunnen beoefend worden. Moderne kamers.
 • Prestige Hotel Mar y Sol (Rosas) ★★★
  Appartementenhotel op 200 meter van het centrum van Rosas. Beschikt over een sport- en amusementenprogramma, evenals een restaurant en een terras.
 • Camping Castell Mar ★★★
  Kleinschalige familiecamping tussen Rosas en Empuria Brava in. Beschikt over 2 zwembaden en ligt op 200 meter van het strand. Verhuurt mobile homes in verschillende prijsklassen.
 • Hotel Spa Cap de Creus (El Port de la Selva) ★★★
  Hotel aan de kust van het charmante El Port de la Selva (12 kilometer van Cadaques). Biedt een prachtig uitzicht over de haven en heeft een eigen restaurant/pizzeria.

Beste reistijd

Cadaques heeft net als veel andere plaatsen aan de Costa Brava een mediterraan klimaat. Dit zorgt voor zonnige, warme zomers en milde winters met regelmatig een bui. De maanden juli en augustus zijn het warmst met zo’n 27 à 28 graden Celcius. Perfect weer voor een strandvakantie. Dit zijn echter ook de drukste maanden in Cadaqués.

Wel genieten van strandweer, maar niet van een massale toestroom aan toeristen? Dan zijn de maanden juni en september met een graad of 25 ideaal.

Reizen naar Cadaques: zo kom je er!

Het aan de Costa Brava gelegen Cadaques bevindt zich op zo’n 1.400 kilometer afstand van Utrecht, net over de grens met Frankrijk (20 kilometer). Veel Nederlanders doen Cadaques aan tijdens een auto- of campingvakantie aan de Costa Brava, maar het dorp an sich is ook een heerlijke vakantiebestemming.

Geen zin om helemaal naar Cadaques toe te rijden? Het dorp is ook met het vliegtuig goed te bereiken. De dichtstbijzijnde luchthaven bevindt zich in Girona (GRO), op zestig kilometer van Cadaques. Tickets naar Girona zijn te boeken vanaf €78 via Cheaptickets.nl. Gezien de vele bezienswaardigheden in de buurt van Cadaques is het aan te raden een auto te huren via Sunny Cars.

Verblijf je reeds aan de Costa Brava? Pak dan de boot vanaf L’Escala, de trein vanaf Barcelona of de bus vanuit Figueras. Je kunt ook met de auto naar Cadaques toe gaan, al kan gratis parkeren in het hoogseizoen een uitdaging vormen. Alternatieven zijn de parkeergarage van het strand Rios of de parkeerplaats Sa Conca. Betaald parkeren kan bij Ace de Saba in Riera de Sant Vicenç (400 plekken).

Sfeerfilmpje Cadaques!

Cadaques vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Cadaques vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Cadaques reiservaring en tips!

Ben jij in Cadaques geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief