Vakantie Noord-Bohemen (Tsjechië): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

Vakantie Noord-Bohemen (Tsjechië): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

Noord-Bohemen staat bekend om zijn fraaie heuvellandschappen en middelhoge bergen. Een schilderachtige streek met indrukwekkende natuurfenomenen, waaronder vulkanische basaltzuilen, natuurlijke rotsbogen, rivierkloven en watervallen.

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
6 minuten lezen

Vakantie in Noord-Bohemen: spectaculaire landschappen dicht bij de grens

Noord-Bohemen grenst aan Duitsland en Polen. Een deel van deze regio wordt ook het Boheems Paradijs of ‘Český ráj’ genoemd, een streek waaraan we een afzonderlijke pagina hebben gewijd. In de buurt van de Duitse grens tref je een van de fraaiste heuvellandschappen van het land aan, dat ook wel Tsjechisch Zwitserland (České Švýcarsko) wordt genoemd. Tegen de grens met Polen vind je het Reuzengebergte, het hoogste berglandschap van Tsjechië. De rivier de Elbe stroomt dwars door Noord-Bohemen en op haar vruchtbare oevers wordt er aan wijnbouw gedaan. De streek kent een groot aantal interessante steden, waaronder Liberec en Terezin, beter bekend als Theresienstadt.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Tsjechisch Zwitserland

Tsjechisch Zwitserland is een nationaal park tussen Hrensko en Česká Kamenice, grenzend aan Duitsland. Voor fervente wandelaars is dit een uitverkoren wandelgebied, niet verbazingwekkend als je weet dat deze heuvelachtige streek met zijn leuke dorpjes ook een aantal opmerkelijke rotspartijen en rivierkloven telt.

Pravcická brána

Dit is een natuurlijke brug, gevormd door zandsteenrotsen. Pravcická brána is met haar hoogte van 21 meter en lengte van 26 meter de grootste door de natuur gevormde brug in Europa. Het is verboden om er overheen te lopen, maar je mag er gerust onderdoor wandelen en intussen fraaie foto’s nemen van het spectaculaire landschap. Vanuit het plaatsje Mezni Louka moet je zo’n vijf kilometer wandelen om er te komen.

Pravcická brána, Noord-Bohemen

Panská skála

Nog zo’n merkwaardige rotspartij: de basaltzuilen van Panská skála. Deze basaltzuilen zijn ontstaan door vulkanische erupties, miljoenen jaren geleden. De rotsformatie bestaat uit duizenden basaltzuilen met een veelhoekige vorm en een diameter van 20 tot 40 centimeter. De zuilen lijken als orgelpijpen uit de bodem omhoog te steken, een bijzonder stukje natuur.

Panská skála, Noord-Bohemen

De Kamenicekloven

In het dorp Hrensko vloeit de rivier Kamenice samen met de Elbe. De Kamenice vormde steile en smalle kloven in de zandsteenrotsen, de zogenaamde Kamenicekloven. Een boottochtje door deze spectaculaire kloven is een ‘must’ wanneer je op vakantie bent in dit deel van Tsjechië.

Kamenicekloven, Noord-Bohemen

Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte, in het Tsjechisch Krkonose, is het hoogste gebergte in Tsjechië. Het Reuzengebergte grenst tegen Polen, is ca. 40 kilometer lang en zo’n 20 kilometer breed.

  • De bergtoppen zijn er redelijk vlak en afgerond. Je treft er een duizendtal kilometer wandelpaden aan, langs bruisende bergriviertjes en indrukwekkende watervallen.
  • In de winter trekken wintersportliefhebbers massaal naar het Reuzengebergte. Naast skiën en snowboarden wordt er ook aan schansspringen, langlaufen en bobsleeën gedaan.
Reuzengebergte, Noord-Bohemen

De Pancavskywaterval in het Reuzengebergte.

Het plaatsje Špindleruv Mlýn is een van de belangrijkste wintersportcentra in Tsjechië, maar ook in de zomer is een bezoek aan dit stadje zeker de moeite waard. Wie een actieve vakantie wil, is hier op zijn plaats: je vindt er onder meer rodelbanen, een aquapark en diverse sportfaciliteiten.

Een andere toeristische plaats in het Reuzengebergte is Harrachov. Dit stadje is een centrum van de glasblaaskunst, waarvoor Tsjechië over heel de wereld bekend is. Een bezoek aan het glasmuseum en het mijnmuseum in Harrachov is een aanrader.

Een stoeltjeslift brengt je naar de top van de Čertova hora (Duivelsberg). Wandel vanuit Harrachov ook eens naar de Mumlava-watervallen, een prachtige wandelroute door de bossen waar je ongeveer een half uur over doet.

Noord-Bohemen – accommodatietips

  • Wellness Hotel Babylon ★★★★
    Viersterrenhotel op 500 meter van het centrum van Liberec, verbonden aan het recreatiecentrum Babylon met overdekt pret- en waterpark, wellnesscentrum en allerlei amusementsvoorzieningen.
  • Rodinný hotel Kaiser ★★★
    3-sterren hotel met een directe toegang tot de skipiste. Gelegen op 500 meter van het centrum van Korenov. Gratis parkeren.

Interessante plaatsen in Noord-Bohemen

Liberec

Liberec is een van de grootste steden in Noord-Bohemen. Van oorsprong een textielstad, groeide Liberec de laatste tientallen jaren uit tot een belangrijk toeristisch centrum. Liberec bezit een aantal bezienswaardige gebouwen, waaronder het Raadhuis en de Sint-Antoniuskerk.

Ben je met kinderen op vakantie? Trek dan zeker naar Centrum Babylon, een van de grootste overdekte vrijetijdscentra in Tsjechië. Centrum Babylon omvat onder meer een uitgestrekt subtropisch zwembad, een pretpark, bowlingbaan, winkelcentrum, wellnesscentrum en diverse horecazaken. Breng ook een bezoekje aan de dierentuin en maak een tochtje met de kabellift naar de uitkijktoren van de nabijgelegen berg Ještěd.

Liberec, Noord-Bohemen

Terezin (Theresienstadt)

In tegenstelling tot Liberec ga je niet naar Terezin (ook bekend onder de Duitse benaming Theresienstadt) om er plezier te maken. De stad heeft immers een duister verleden. Oorspronkelijk werd Terezin in de 18de eeuw gebouwd als een garnizoensstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s de volledige stad (de zogenaamde ‘Grote Vesting’) als een getto voor Joden. Het militaire kamp van Terezin (de ‘Kleine Vesting’) werd gebruikt als gevangenis.

  • In de periode november 1941 tot april 1945 deporteerden de nazi’s bijna 140.000 Joden naar Theresienstadt, waarvan er 88.000 werden doorgevoerd naar vernietigingskampen als Auschwitz en Treblinka.
  • In Terezin zelf kwamen er 34.000 Joden om het leven. Je wordt er stil van als je een rondleiding door de ‘Kleine Vesting’ volgt en de enorme Joodse begraafplaats nabij de stad bezoekt.
Terezin, Noord-Bohemen

Frýdlant

De burcht Frýdlant is een van de meest bezochte kastelen in Tsjechië. De burcht stamt uit de 13de eeuw, maar werd verbouwd tot een renaissancistisch kasteel. Het kasteel was een tijdje eigendom van hertog en veldheer Albrecht von Wallenstein. Het kasteel is nu ingericht als museum. Je leert er alles over het leven en de figuur van Wallenstein, maar ook de prachtige ingerichte zalen en salons met antieke wapens, uniformen en kunst zijn een bezoekje waard.

Frýdlant, Noord-Bohemen

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Noord-Bohemen reiservaring en tips!

Ben jij in Noord-Bohemen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief