27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 13 november 2019

Madagaskar is een uniek eiland. Het hoort officieel bij Afrika, maar doordat het eiland zo ver van het vasteland ligt, zijn er planten, bomen, diersoorten en een mix van culturen ontstaan die alleen op Madagaskar voorkomen. Wil je Madagaskar ook ontdekken en het meeste uit je reis halen? Dan zijn dit de vijf tips van Frank, de lokale reisspecialist van reisorganisatie Better Places.

1. Maak kennis met unieke diersoorten

Lemuren, Madagaskar

Lemuren.

“De afgelegen locatie van Madagaskar heeft ervoor gezorgd dat hier unieke flora en fauna is ontstaan. Wat dat betreft heeft het eiland wel iets van de Galapagos Eilanden: Madagaskar is één van de grootste evolutie-experimenten in de natuurhistorie. Omdat er geen apen leven op het eiland, is er ruimte ontstaan voor maar liefst 105 soorten maki’s, ook wel lemuren genoemd. De helft van de vogelsoorten is uniek voor Madagaskar, net als 250 soorten reptielen. Op het eiland leeft tweederde van alle kameleonsoorten ter wereld. Het is bijzonder om kennis te maken met deze unieke diersoorten.”

2. Bewonder de vlijmscherpe Tsingy

Tsingy, Madagaskar

“Niet alleen qua dieren, maar ook qua landschappen heeft Madagaskar veel bijzonders te bieden. Mijn eigen favorieten zijn de twee uitgestrekte kalkstenen rotsmassieven, die miljoenen jaren geleden vanuit zee omhoog zijn gedrukt. Door vulkanische activiteit zijn de rotsen geërodeerd tot vlijmscherpe, puntige pieken die samen een bijna onaards landschap vormen. De lokale mensen noemen die rotspartijen ‘Tsingy’. Daarbuiten wordt ook de naam ‘versteend woud’ gebruikt.”

3. Geniet van de architectuur van het centrale hoogland

“Dankzij de afgelegen locatie van Madagaskar konden de inwoners hun eigen unieke cultuur ontwikkelen. Op Madagaskar leven verschillende volkeren met hun eigen gebruiken. De Merina en de Betsileo hebben hun woningen gebouwd met leem en veldsteen en deze huizen zijn verbazingwekkend mooi en goed geconstrueerd. In hun dorpen vind je rechthoekige gebouwen van meerdere verdiepingen, versierd met balkons en buitentrappen en bovenop een strooien of dakpannen dak. De clusters van huizen liggen te midden van de amfitheatervormige rijstterrassen en dat ziet er prachtig uit.”

Andringitra, Madagaskar

Andringitra National Park.

4. Kom tot rust op paradijselijke stranden

“Madagaskar is een fantastische strandbestemming, met een overvloed aan koraalriffen, witte stranden en turquoise water. Er zijn ongeveer 250 buiteneilanden, waarvan Nosy Be aan de noordwestkust de bekendste is. Nosy Iranja aan dezelfde kust is ook een aanrader. In het oosten ligt Île Sainte-Marie, een ideale bestemming als je graag duikt of snorkelt. Madagaskar heeft een prachtige onderwaterwereld met talloze scheepswrakken. Onder water valt bijna net zoveel te ontdekken als daarboven.”

Madagaskar strand

5. Proef de variatie van de lokale keuken

“De keuken van Madagaskar wordt beïnvloed door de vele Chinese immigranten en de Fransen, die Madagaskar ooit koloniseerden. De inwoners van Madagaskar combineren hun heldere bouillons met kruidige bladgroenten graag met de Chinese en Franse keuken. Dat resulteert in heerlijke gerechten, gekruid met vanille, kruidnagel en zwarte en rode peper. Kip, rundvlees, eend, krab en garnalen vind je in veel gerechten terug. Het goede eten maakt je reis door Madagaskar helemaal af.”

Madagaskar
Avenue of the Baobabs, Madagaskar

Zo reis je door Madagaskar

Wil je in korte tijd veel zien van Madagaskar en ben je op zoek naar een bijzondere reis door dit land? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met Frank, de reisexpert die er al jaren woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.


 

2 reacties

 • avatar
  Linda | travellersoftheworld op 22-10-2016
  Gast

  Madagaskar lijkt me zo bijzonder en geweldig mooi! Goede en leuke tips :)

 • avatar
  Mieke Hofland op 31-10-2016
  Gast

  Een prachtig eiland, maar wat ons erg schokte was de diepe armoede van de mensen. Er gaan daar mensen dood van de honger, omdat de overheid hulpfondsen niet doorgeeft. Ook is er door het kappen van bossen in het zuiden grote droogte door erosie. Verder een aanrader, lemurs, kameleons, kikkers… Ga niet op eigen houtje, de infrastructuur is erg wankel!

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)