Grand Canyon National Park: info & tips voor de Grand Canyon in Arizona

Grand Canyon National Park: info & tips voor de Grand Canyon in Arizona

De iconische Grand Canyon ligt in het noorden van Arizona en is ontstaan door miljoenen jaren van erosie door de Colorado River. De Canyon is bijna 450 kilometer lang en tussen de 15 en 29 kilometer breed.

Door , laatst bijgewerkt op 30 december 2022
6 minuten lezen

Waar is de Grand Canyon beroemd om?

Zelfs de meest ervaren reizigers zullen even stilvallen bij het adembenemende uitzicht over Grand Canyon. De kloof is gemiddeld 1,6 kilometer diep en de wanden laten vele geologische lagen zien. Het gesteente wat nu zichtbaar is, is volgens onderzoeken ongeveer 2 miljard jaar oud. De typische rode kleuren van de Canyon in Amerika komen het best tot hun recht tijdens zonsopkomst of net voor zonsondergang.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Grand Canyon bezoeken: North- en South Rim

De North en South Rim zijn de twee belangrijkste toegangspunten tot de Canyon, waarbij de South Rim verreweg het populairst is bij toeristen. Het bezoekerscentrum aan de zuidkant ligt nabij Grand Canyon Village. De bekende uitzichtpunten Mather Point en Yavapai Point zijn vanuit hier te bereiken. Hier ben je echter niet alleen. Het kan hier, vooral in de zomer, overladen zijn met toeristen.

Grand Canyon in de winter

De Grand Canyon in de winter.

De North Rim is minder druk bezocht, maar daarom niet minder mooi. Juist omdat dit punt wat onderontwikkeld is blijft het puur, en een perfecte plek voor hikers en natuurliefhebbers. Populaire spots aan de North Rim zijn:

 • Bright Angel Point: eenvoudig te bereiken uitzichtpunt.
 • Point Imperial: het hoogste punt van de noordkant.
 • Cape Royal: uitkijkpunt voor onbegrensde panorama’s.

Wandeltochten door de Grand Canyon

Als je gaat wandelen in de Grand Canyon, houd er dan rekening mee dat de temperaturen flink oplopen naarmate je dieper in de Canyon komt. Begin niet onvoorbereid, de meeste trails vergen een goede conditie. De Colorado River kun je niet in één dag bereiken, een overnachting is in dat geval noodzakelijk.

Hiken in de Grand Canyon

Hiken in de Grand Canyon.

De bekendste wandelroutes voor avonturiers aan de South Rim zijn:

 • De South Kaibab Trail: hike voor gevorderde hikers, te lopen in meerdere dagen.
 • De Bright Angel Trail: alleen aan te raden voor ervaren wandelaars.
 • De Rim Trail: route van 19 kilometer, ideaal voor minder ervaren wandelaars.

Havasu Falls

Een verborgen oase in de woestijn zijn de Havasu Falls, compleet met turkoois blauw water en overvloedige begroeiing. De watervallen liggen in een westelijk zijravijn van de Grand Canyon in het Havasu Indian Reservation.

 • Om er te komen moet je eerst 15 kilometer wandelen tot aan het dorpje Supai. Hier kun je souvenirs of een snack kopen die de Indianen hier verkopen.
 • Vanuit het dorp zijn de watervallen te voet te bereiken. Onderweg kom je de Navajo Falls, de Havasu Falls en de Mooney Falls tegen. De Havasu Falls zijn de bekenste.
 • Deze dubbele waterval is 30 meter hoog en je kunt zwemmen in het intens blauwe water. Het is vanwege de lange wandeling aan te raden de tocht niet in één dag te maken, maar een overnachting in te plannen.
Havasu Falls

De Havasu Falls, drie dagen voor de canyon werd overstroomd.

Grand Canyon Railway

De historische spoorlijn tussen Williams en de South Rim van de Grand Canyon begon met het vervoeren van passagiers naar het National Park in 1901. Toen auto’s uiteindelijk populairder werden raakte de spoorlijn uit de tijd en sloot in 1968. Twintig jaar later onderging de lijn een grondige renovatie en vanaf 1989 rijdt de statige trein weer dagelijks naar Grand Canyon Village.

Raften op de Colorado River

Wanneer je gaat raften over de machtige Colorado River zie je de Grand Canyon vanuit een heel ander perspectief. Er zijn rafting tours te boeken bij verschillende maatschappijen. Wil je geen extreme wildwater ervaring? Dan zijn er dagtochten te boeken tussen Glen Canyon Dam en Lees Ferry in het Noordwesten van de Canyon. Wil je toch iets meer actie? Dan is het westelijk deel van de Canyon aan te bevelen. Hier is de rivier een stuk ruiger. Voor de ervaren rafters zijn er meerdaagse tours te boeken. Je kampeert dan in de Canyon.

Raften op de Colorado River

Raft actie op de Colorao rivier.

Helikopter vluchten door de Grand Canyon

Een helikoptervlucht over de Grand Canyon is een once in a lifetime experience. Het moment dat je over de rand vliegt en de onmetelijke Canyon zich voor je uitstrekt is onvergetelijk. Er zijn vluchten te boeken bij het park zelf, maar het is ook mogelijk om vanuit Las Vegas te vertrekken.

Deze laatste optie biedt vaak een aantal extra’s zoals uitzicht op de Hoover Dam en Lake Mead. Vaak stopt de helikopter ook op de bodem van de Canyon of in afgelegen delen, waardoor je het uitzicht helemaal voor jezelf hebt. Hier bij GetYourGuide kun je vooraf een helikoptervlucht over de Gran Canyon boeken.

Helikopter vlucht door de Grand Canyon

Uitzichten op de Grand Canyon tijdens een helikopter vlucht.

Grand Canyon Skywalk

Deze relatief nieuwe attractie is enigszins omstreden en de meningen erover zijn verdeeld. De Grand Canyon Skywalk ligt aan de West Rim en is een groot, halfrond platform met een glazen bodem dat het voor toeristen mogelijk maakt om recht naar beneden de Canyon in te kijken. Hoewel dit natuurlijk een uniek uitzicht biedt, is het moeilijk om de skywalk te bereiken en tickets zijn duur. Zelf foto’s maken is niet toegestaan. Deze worden achteraf verkocht voor veel te hoge tarieven.

Grand Canyon Skywalk

De Grand Canyon Skywalk aan de West Rim.

Grand Canyon – hoe kom je er?

De South Rim is bereikbaar vanuit Flagstaff via de Route 180 of via Williams via de Route 64, de North Rim is te bereiken vanuit Jacob Lake via de Route 67. De dichtstbijzijnde grote vliegvelden zijn die van Las Vegas en Phoenix, beide binnen een halve dag rijden van de South Rim van de Grand Canyon. Veel mensen combineren een bezoek aan de Grand Canyon met een excursie naar Antelope Canyon, aangezien je via route 89 de afstand in 2 uur aflegt.

Wil je met een camper reizen door Amerika? Deze boek je eenvoudig hier bij Travelhome, specialist in camperreizen en onderdeel van de ANWB.

Voor huurauto’s in alle soorten en maten – en 100% verzekerd! – moet je hier bij Sunny Cars zijn.

Beste reistijd Grand Canyon

De South Rim is het hele jaar door geopend. De North Rim is alleen open tussen mei en oktober. In de winter kan het koud worden en is er grote kans op sneeuw. De zomers kunnen erg heet worden, op de bodem van de Canyon kan de temperatuur oplopen tot zo’n 40 graden. De beste reistijd voor de Grand Canyon is dus het voor- en najaar, hoewel je dan ook rekening moet houden met plotselinge weersveranderingen.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

49 Grand Canyon reiservaringen en tips

 • Ivette Koot-van Amelsfort op 18-02-2021

  “In 1 woord, Prachtig!”

  We hebben de Grand Canyon 2 dagen bezocht en zaten aan de kant van de South rim. We verbleven in Yavapai lodge, simpel hotel, schoon, goede bedden, prima verblijf. Helaas was het bij ons niet zo’n geweldig weer, maar dat mocht de pret niet drukken! We hebben een stukje van de Bright angel trail gelopen naar beneden. Prachtig uitzicht, maar helaas werd het weer slechter en moesten we terug. Daarna bij hotel El Tovar op een bankje zitten genieten van het uitzicht, voordat we weer naar ons eigen hotel gingen. Een prachtige ervaring, echt iets wat je ooit eens gezien moet hebben!

 • Marc op 07-05-2019

  “Een echte grote Canyon :)”

  De Grand Canyon heeft zijn naar niet voor niets gekregen. De uitgestrektheid ervan kun je goed aanschouwen vanaf bijna elke plek op het plateau. De canyon reikt verder dan je kunt kijken en dat geeft een heel bijzondere ervaring. De kleuren zijn prachtig en een wandeling de canyon in is pittig (zowel dalend als terug omhoog), maar geeft je wel echt weer een heel ander gevoel in dit nationale park. Wat wij erg leuk vonden is dat je met een shuttelbusje mee kon rijden, waar je steeds even uit kon stappen, en net zo makkelijk weer in de volgende bus kon meerijden. Je kan er zelfs voor kiezen om af en toe van de ene halte naar de andere te lopen en dan later weer met de bus te gaan. Als je van vogels spotten houdt kun je je hier helemaal uitleven, aangezien deze relatief laag over je hoofd heen scheren. Geen verrekijker nodig zou ik zeggen!

 • Marielle Hartog op 24-04-2019

  “Ga alsjeblieft wandelen!”

  De Grand Canyon, als je er langs komt moet je ook stoppen! MAAR, de meeste mensen lopen langs de rim of vliegen een rondje met een helikopter. Wij niet! Als je van wandelen houdt, ga dan ook echt wandelen! Er zijn prachtige wandelingen en het mooiste is om helemaal bij de rivier uit te komen!

  Héél erg sportief? Je kunt dit in één dag doen! De ene kant naar beneden, naar de overkant en dan weer omhoog.
  Sportief? Je kunt ook in één dag naar beneden en weer omhoog. Alleen dan ga je dezelfde kant weer omhoog via een andere route (totaal 27 kilometer), begin op tijd en neem genoeg eten en drinken mee! Drinken kan op sommige plekken bijgevuld worden, maar is vooral chloor..
  Minder sportief? Je kunt van te voren ook een overnachting in het dal boeken (dit moet zeker 6 maanden van te voren), dan kun je de ene dag naar beneden wandelen, daar slapen en de volgende dag weer naar boven!
  Wel willen wandelen, maar niet te lang? Je kunt ook vanaf de rim een wandeling doen van 3-5 uur. Je gaat naar beneden en keert op den duur weer om. Er zijn twee mooie wandelingen die je kunt doen.

  Bereid je voor!! Dat is het allerbelangrijkste. Vergis je niet in de afstanden en begin op tijd, hoe eerder hoe minder warm het is als je weer omhoog moet klimmen!

 • Annie Buster op 12-04-2019

  “Grand Canyon: het kan er ook mistig zijn...”

  Let op: een bezoek aan de Grand Canyon kan ook op een teleurstelling uitlopen. Wij bezochten de North Rim in september 2013. We werden met onze camper al tegengehouden bij de ingang van het park, op zo'n dikke 7 km van de North Rim. De ranger vertelde ons dat de camping vol was en dat we dus beter buiten het park iets konden zoeken. We vonden gelukkig een campsite in het bos vlakbij. De dag erop wij naar de North Rim vol goede moed, maar bij aankomst bleek het mistig te zijn: niets te zien!! Wat een teleurstelling. We besloten om naar een ander punt te rijden: wederom mist. We besloten om in te checken op de camping in het park voor 2 nachten. Uiteindelijk brak op enig moment de bewolking open, wij hollen naar de "Rim", naar het uitzichtpunt, en met ons vele anderen, om de Grand Canyon te bekijken. Prachtig uitzicht! Het duurde al met al nog geen half uur, toen was het weer dichtgetrokken. De weersverwachting voor de dagen daarna waren dramatisch, dus na 1 nacht weggegaan. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Er waren mensen die echt overstuur waren, want als je dat half uurtje had gemist, had je nog steeds niks gezien. Bij de souvenirwinkel zei een dame tegen mij: 'we verkopen niet voor niets zoveel soorten regenjassen hier in de winkel. Het regent hier namelijk heel vaak'. Tja.

 • Naomi Den Ouden op 11-04-2019

  “Must see in the USA”

  Als je deze kant op gaat is het zien van de Grand Canyon wel echt een must. De plek is prachtig en de zonsopgang en ondergang wil je niet missen. Wij hebben ook de tijd genomen om de Grand Canyon in te gaan. Om eerlijk te zijn viel dit een beetje tegen. Bij de Canyon kan je vanaf de viewpoints al genieten van een waanzinig uitzicht als je de canyon inloopt loop je naar beneden, in de ochtend is het nog wat kouder en waar wij liepen schaduw. Eenmaal een stuk beneden heb je een iets ander uitzicht en dan begint pas het harde werk. In de brandende zon en hitte weer naar boven lopen. Wij vonden dit ten opzichte van de andere parken waar we zijn geweest toch wat tegenvallen. Ik doe liever heel veel moeite en als cadeautje een adembenemend uitzicht krijgen, dan het al zien en dan nog een stuk lopen.

 • Bob Arnoldus op 08-04-2019

  “Grand canyon”

  Het is niet te beschrijven hoe groot en mooi de grand canyon is. Wij zijn met de helikopter boven de canyon gevlogen. Als je de mogelijkheid hebt dit te doen MOET je dat echt doen. Ook een tocht door de canyon is de moeite waard. Je kan je natuurhart hier laten gaan.

 • Nienke op 06-04-2019

  “North rim”

  Het is mooi om te zien. Echt een wereldwonder. Maar de Amerikanen hebben die vanuit commercieel oogpunt goed uitgebuit. Als je op het verkeerde moment komt kost het je veel geld en zie je maar een klein stukje. Je kan een fiets huren en op eigen gelegenheid rondfietsen. Dit was wel erg mooi.

 • Helma Mittertreiner op 29-11-2017

  “In het echt nog mooier dan gedacht”

  Ons hotel lag aan de Grand Canyon. Hiervandaan konden we gewoon in en naar de Grand Canyon kijken. Wanneer het mogelijk is zou ik zeker proberen om hier een kamer te boeken. De prijs ligt hoger dan "beneden in het park" te verblijven, maar het is zeker de prijs waard om hier te verblijven. Het is namelijk best nog wel een eind/tijdje rijden om vanaf de andere hotels naar de Grand Canyon te komen. Het uitzicht is fenomenaal. Wij hebben geen wandelingen naar de Colorado gemaakt maar zijn langs de Canyon blijven lopen. We zijn met de bus naar het verste punt gereden en zijn terug gelopen. Dit is rustiger en goed te doen. Wanneer je wilt, dan kun je gemakkelijk weer op de bus stappen. De busrit wordt door het park zelf geregeld.

 • ivonne op 27-11-2017

  “Ga vooral de Grand Canyon in!”

  We hadden 2 dagen ingepland voor de Grand Canyon. Dat was ook absoluut nodig. De eerste dag zijn we de uitzichtpunten gedeeltelijk langsgereden. De Grand Canyon is enorm indrukwekkend om te zien vanuit deze punten. Neem vooral de tijd om goed te kijken en te genieten van het moment. Maar de meeste uitzichtpunten lijken wel veel op elkaar.
  De tweede dag zijn we vroeg weer op pad gegaan naar de Grand Canyon, nu op de Bright Angel Trail te lopen. We zijn om half 10 gaan wandelen, maar eigenlijk hadden we, om echt de hele route te lopen om 6 of 7 uur al moeten beginnen. Maar wat een gave wandeling. We zijn tot en met Indian Garden gelopen, ongeveer 15 kilometer naar beneden. Hoe lager je komt, hoe warmer het wordt. Er zijn geen voorzieningen onderweg, behalve 2x een primitieve WC en een dakje voor wat schaduw. Het is dan ook erg belangrijk om goed voor te bereiden. Lagen kleding aan, goede wandelschoenen en veel drinken en eten (ook zout eten!), ook doe je er goed aan om zaklampen mee te nemen voor het geval je niet voor donker weer boven bent.
  Als je naar afdaalt loop je langs de verschillende aardlagen, de verschillende kleuren die je ziet, erg bijzonder. En als je dan ongeveer bij Indian Garden staat, daar is een stuk best vlak, en je draait je om... Dan zie je canyon rand wat zo ontzettend indrukwekkend is. In het eerste stuk lopen nog wel wat meer mensen maar druk is het niet te noemen. Ben je eenmaal voorbij het tweede rustpunt, dan ben je hele stukken alleen in de machtige natuur. We gingen op een rots zitten iets van het pad af om even uit te rusten en iets te eten en voor we het wisten stonden 2 herten op een 2 meter afstand ons te bekijken.
  Valkuil; doordat je eerst afdaalt, kan het zijn dat je verder doorloopt dan je misschien aankan. Je kan ieder moment omdraaien dus wees je ervan bewust hoeveel water je bij je hebt, hoeveel tijd je hebt nog met licht en of je fysiek het aankan.
  Indian Garden is trouwens niet het laatste punt, je kan nog verder lopen, zelfs tot aan de rivier.

 • Anne-Marie de Ridder op 23-11-2017

  “super toeristisch”

  Wow wat een mooi avontuur was dit. We hebben gekampeerd aan de noordzijde van de Grand Canyon, je moet dan iets verder rijden met de auto, maar wel goed voor je budget. Wel een nachtje van te voren boeken, anders is de camping vol. Wij waren er op een bewolkte dag met veel regen. maar wat prac htig was dat de wolken als een sort van regen in de Canyon viel. en dat zie je niet zo vaak. Zeler de moeite waard om te bezoeken!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Grand Canyon reiservaring en tips!

Ben jij in Grand Canyon geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief