Kirirom National Park: het Zwitserland van Cambodja

Kirirom National Park: het Zwitserland van Cambodja

Het Kirirom National Park was het eerste beschermde nationale park van Cambodja. Het wordt ook wel liefkozend ‘het Zwitserland van Cambodja’ genoemd.

Door , laatst bijgewerkt op 28 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Trekkings in het Kirirom National Park
 2. Mountainbiken in het Kirirom National Park
 3. Wildlife en watervallen
 4. Overnachten in het Kirirom National Park
 5. Reizen naar het Kirirom National Park

Waar staat het Kirirom National Park om bekend?

Dik 100 kilometer ten westen van hoofdstad Phnom Penh, in het zuidwesten van Cambodja, ligt het Kirirom National Park. De naam van het park betekent zoveel als ‘blije berg’. Dit koele berggebied werd in 1993 uitgeroepen tot het eerste beschermde nationale park van Cambodja. Je kunt er prachtige trekkings maken of tochten per mountainbike.

Niet alleen door zijn bergen, maar ook door de vele naaldbossen wordt het Kirirom National Park wel eens met Zwitserland vergeleken. Deze bossen werden halverwege de 20e eeuw gepland in opdracht van koning Norodom Sihanouk, die graag in Kirirom kwam en er ook een huis had (dat nog te bezichtigen is). Voor zo’n 5 euro heb je al een entreeticket.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Trekkings in het Kirirom National Park

In het Kirirom National Park zijn prachtige trektochten te maken. Diverse tourbureautjes bieden vanuit bijvoorbeeld Phnom Penh georganiseerde wandelingen aan, maar dit kun je ook prima zelfstandig doen. Er is een bezoekerscentrum waar je informatie over de verschillende paden en routes kunt inwinnen.

 • Er zijn korte wandelingen die je tot allerlei meertjes, watervallen en picknickspots brengen (ook geliefd bij veel Cambodjanen zelf), maar ook meer uitdagende bergtochten.
 • Wijk zeker niet van het pad af, want je kunt gemakkelijk verdwalen. Daarom is het soms ook aan te raden een parkranger in te huren die met je meeloopt. Het park is helemaal vrijgemaakt van landmijnen, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken.
Kirirom National Park

Kirirom National Park. Fotocredit: acanadianincambodia.

Kirirom National Park

Kirirom National Park. Fotocredit: alohakuwait.

Mountainbiken in het Kirirom National Park

Naast trekkings leent het landschap van het Kirirom National Park zich ook perfect voor mountainbiken. In Phnom Penh is een aantal bureautjes waar je zowel losse fietsen kunt huren als georganiseerde mountainbiketours kunt boeken (via bijvoorbeeld Offroad Cyclery). Dat laatste is een beetje prijziger, maar je hebt dan wel assistentie als je bijvoorbeeld problemen met je fiets krijgt. Wat in de jungle altijd welkom is, natuurlijk.

Wildlife en watervallen

Welke manier je ook kiest om de schoonheid van het park te aanschouwen, je zult gegarandeerd heel wat natuur- en dierpracht kunnen bewonderen.

 • In het Kirirom National Park leven onder meer herten, olifanten en luipaarden. In 1995 werden zelfs sporen van tijgers gevonden, maar deze zijn sindsdien nergens meer gespot. Misschien heb je zelf meer succes!
 • Ook absolute hoogtepunten in het park zijn enkele fraaie watervallen, waarvan de Outasek-waterval de bekendste is. Overal in het park vind je borden die de weg wijzen naar de watervallen, die vooral in het regenseizoen erg indrukwekkend zijn.
Kirirom National Park waterval

De Outasek-waterval. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Kirirom National Park

Waterval in het Kirirom National Park. Fotocredit: wakingupincambodia.

Waar overnachten in het Kirirom National Park?

Er is in het Kirirom National Park zelf een handjevol lodges en accommodaties, waaronder het Kirirom Hillside Resort (v.a. €59) met zijn bungalows en het vKirirom Pine Resort, waar je o.a. simpele tenten, luxe tenten en bungalows vindt (v.a. €21). De meeste overnachtingsopties vind je echter in Chambok, een gemeenschap van negen kleine dorpjes die op de grens van het park ligt. Hier zijn vele tientallen homestays, waar je gemiddeld €9 per overnachting betaalt. Dit zijn vaak hele simpele hutjes met een bed erin.

Kirirom National Park

Uitzicht vanaf het hoogste punt van Kirirom National Park. Fotocredit: alohakuwait.

Reizen naar het Kirirom National Park – hoe kom je er?

Het gemakkelijkste huur je zelf een auto of scooter en neem je de NH4 van Phnomh Penh naar Sihanoukville (of omgekeerd). Van daaruit zie je de afslag naar Kirirom. Vanuit de hoofdstad kan je ook een bus nemen, maar dit neemt minstens dubbel zoveel tijd in beslag. Bussen vertrekken vanaf de Central Market (Phsar Thmey) en ze rijden tot vier uur in de middag. Een andere optie is het nemen van een (gedeelde) taxi of het boeken van een georganiseerde tour bij een van de reisbureautjes in Phnomh Penh.

Georganiseerde Cambodja rondreizen die het Kirirom National Park aandoen vind je onder meer bij Sawadee.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Kirirom National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Kirirom National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief