Phnom Penh (Cambodja): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Phnom Penh (Cambodja): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Het is een fascinerende en broeierige Aziatische stad met rauwe randjes en een ronduit heftig verleden, maar ook met veel charme. In de vele bars en restaurants aan de rivierpromenade is het goed toeven.

Door , laatst bijgewerkt op 4 augustus 2023
9 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis van Phnom Penh
 2. Royal Palace
 3. Sisowath Quay
 4. National Museum
 5. Psar Thmei – de centrale markt
 6. Tuol Sleng Genocide Museum
 7. Choeung Ek – ‘The Killing Fields’
 8. Reizen naar Phnom Penh
 9. Beste reistijd Phnom Penh
 10. Reiservaringen en tips

Waar staat Phnom Penh om bekend?

Phnom Penh is geen Aziatische metropool zoals Bangkok of Kuala Lumpur. In Phnom Penh vind je weinig super-de-luxe shoppingcentra en megamoderne wolkenkrabbers. De architectuur is hier mede door z’n roerige geschiedenis wat meer ‘geïmproviseerd’, met half gerestaureerde (of soms ronduit afbrokkelende) Frans koloniale panden, rommelige woonhuizen met golfplaten-daken en smalle, stinkende steegjes. Maar combineer dit met enkele indrukwekkende religieuze bouwwerken, sfeervolle parkjes en broeierige markten en je krijgt een fascinerend geheel.

Ondanks zijn heftige verleden zie je in het Phnom Penh van nu juist de levenslust. Cambodja blijft een arm land, maar onder de locals is een nieuw elan te merken: er wordt veel gelachen, vrolijk gegroet en volop ‘geleefd’ en genoten. Dat laatste gebeurt zeker aan de gezellige rivierpromenade Sisowath Quay, gelegen aan de kruising van de Mekong en de Tonlé Sap rivier.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Geschiedenis van Phnom Penh

Phnom Penh werd jarenlang gezien als één van de mooiste steden van Azië. Daar kwam verandering in nadat het Rode Khmer regime, onder leiding van Pol Pot, de hoofdstad in handen nam. Een gitzwart hoofdstuk in de geschiedenis van Phnom Penh. Ook hiervoor kende de stad al een roerige tijd.

 • In 1431 werd Phnom Penh de hoofdstad van het Khmer-rijk. De stad bloeide vooral op toen in 1886 de regering zich vestigde in de stad. Onder andere het regeringspaleis en de Zilveren Pagoda werden gebouwd. De Fransen legden kanalen aan voor de afwatering van moerassen rondom de stad. Daarnaast bouwden ze wegen en een haven.
 • Tot en met de jaren ’20 van de 20e eeuw stond Phnom Penh bekend als de parel van Azië. Maar daar kwam verandering in toen de Verenigde Staten tijdens de Vietnamoorlog het platteland van Cambodja bombardeerden. Vele Cambodjanen vluchtten vervolgens naar de stad. Hierdoor groeide het inwonersaantal explosief en ontstonden er vele geïmproviseerde wijken met armoedige architectuur.
 • In 1975 woonden er meer dan twee miljoen mensen in Phnom Penh. Op 17 april, tijdens Cambodjaans nieuwjaar, viel de Rode Khmer Phnom Penh binnen en ontruimden ze bijna de hele stad: iedereen moest het platteland op om daar te werken aan de opbouw van een ‘agrarische staat’. In 1979 lukte het de Vietnamezen om de Rode Khmer uit de hoofdstad te verjagen.

In de periode daarna keerden veel inwoners langzaam terug. Phnom Penh was in die jaren echter nog een soort wetteloze, ruige stad met veel prostitutie en criminaliteit. Na een lange wederopbouw woonden er in 1998 weer 862.000 inwoners in Phnom Penh. Anno nu is dat aantal gegroeid tot circa 1,5 miljoen inwoners. Vooral de laatste tien jaar heeft de stad zich positief ontwikkeld.

Royal Palace

Het imposante Koninklijk Paleis (Royal Palace) van Phnom Penh is een goed voorbeeld van Cambodjaanse architectuur uit de 20e eeuw. Het is paleis is over het algemeen gesloten voor bezoekers en toeristen, maar er zijn enkele gebouwen die bezocht kunnen worden. Het is zelfs mogelijk het paleis te bezoeken wanneer de koning aanwezig is. Als de blauwe vlag wappert, weet je dat de koning zich in het paleis bevindt.

 • Het paleis heeft verschillende hallen waar je religieuze en koloniale elementen terug ziet. Tegenover het paleis ligt een plein met veel groen en gras. Je ziet hier veel locals picknicken of spellen spelen.
 • Het plein heeft ook andere functies: zo nu en dan worden hier speeches gehouden voor het Cambodjaanse volk. Een bezoek aan het paleis kost je ongeveer €5,50 en €10 met gids. Houd wel rekening met de kledingdracht: ellebogen en knieën moeten bedekt zijn.
Royal Palace van Phnom Penh

Sisowath Quay

Schuin tegenover het Koninklijke Paleis vind je Sisowath Quay, de historische rivierpromenade aan de kruising van de Mekong en de Tonlé Sap-rivier. Langs de oevers van de rivier ligt gras en staan er bankjes. Aan de andere kant van de straat liggen gezellige bars en restaurants. Cambodjaanse families komen op Sisowath Quay samen om het leven te vieren. Er wordt gepicknickt, gebadmintond en er worden spelletjes gespeeld.

De bars en restaurants worden vooral ‘s avonds druk bezocht door toeristen, waardoor Sisowath Quay ook een erg sociaal en levendig karakter krijgt. Je kunt op Sisowath Quay allerlei soorten restaurants vinden, zowel Cambodjaanse als Westerse restaurants. Aan de noordkant van Sisowath Quay vind je ook de night market van Phnom Penh. Hier kun je terecht voor echte Cambodjaanse kleden en andere souvenirs.

Phnom Penh

Het oude centrum met rechts boulevard Sisowath Quay.

Sisowath Quay

Monnikken lopen over Sisowath Quay, bij zonsondergang.

National Museum

Ten noorden van het Koninklijk Paleis ligt het rood geverfde Nationaal Museum. Het design van het museum vormt een combinatie van Franse en Cambodjaanse architectuur. In dit museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Cambodja, van de 6e eeuw tot en met nu. Het museum bestaat uit vier galerijen, elk over een eigen tijdperk. Het Angkor Thom tijdperk krijgt veel aandacht. Je vindt hier beelden, sculpturen, schilderijen, foto’s en filmpjes. Daarnaast is de boot die de koning van Cambodja gebruikte om te reizen over het Tonlé Sap-meer geprojecteerd in dit museum. De entreeprijs bedraagt ca. €9.

Nationaal Museum in Phnom Penh

Het Nationaal Museum in Phnom Penh.

Psar Thmei – de centrale markt

In het centrum van Phnom Penh ligt een bijzonder gebouw: de okergele Psar Thmei, oftewel de overdekte ‘nieuwe markt’, waar gehandeld wordt in alle mogelijke goederen. Het is de grootste en drukste markt van Phnom Penh. Het donkergele gebouw stamt uit 1937 en werd ontworpen door Franse architecten in de art deco-stijl. Het is dusdanig ontworpen dat het zelfs in het warmste deel van de dag koel blijft.

Psar Thmei markt

De overdekte Psar Thmei markt. Foto door Alfons Taekema.

Tuol Sleng Genocide Museum

In een vredige buurt van Phnom Penh staat het voormalige hogeschoolgebouw Toul Svay Prey. Toen de Rode Khmer aan de macht kwam, veranderden zij deze school in een primitieve gevangenis en martelkamer met de naam S21. Het schoolgebouw is nog precies zo ingericht zoals de Rode Khmer de gevangenis hadden ingericht. Toch is het nog duidelijk te zien dat de gevangenis in eerste instantie een school was. Klaslokalen werden veranderd in gevangeniscellen met verschillende gradaties in ‘luxe’. Sommige klaslokalen dienen als één cel, maar sommige lokalen zijn verdeeld in tientallen kleine hokjes waar eveneens mensen gevangen genomen werden.

 • Van 1975 t/m 1979 werden 20.000 slachtoffers opgesloten en gemarteld. Tegenwoordig dient de gevangenis als museum en is het een monument ter nagedachtenis van de duizenden Cambodjanen die zijn omgekomen door het Rode Khmer regime.
 • Er hangen vele indrukwekkende foto’s van slachtoffers aan de muren en de kille sfeer in de voormalige klaslokaal-cellen geeft je kippenvel. Lees hier meer informatie over Tuol Sleng.
Tuol Sleng Genocide Museum

Binnenplaats van het Tuol Sleng Genocide Museum.

Tuel Sleng Museum

Martelkamer in het Tuol Sleng Museum. Foto door Alfons Taekema.

Tuol Sleng Genocide Museum

Choeung Ek – ‘The Killing Fields’

Een bezoek aan de Killing Fields buiten Phnom Penh zal je voor altijd bijblijven. In 1980 werden hier, verdeeld over 86 massagraven, maar liefst 8985 lichamen gevonden; allemaal lichamen van slachtoffers van Pol Pot en zijn Rode Khmer regime. Velen die hier vermoord zijn, zijn eerst gemarteld in de Tuol Sleng/S21 gevangenis in het centrum van Phnom Penh. Mannen, vrouwen en kinderen zijn op de Killing Fields vermoord op de meest bizarre manieren om geld te besparen: met bijlen, stokken en stompe scheppen werden zij geslagen tot zij, geblinddoekt en met hun handen vastgebonden, dood neervielen in de graven.

De reden voor deze brute massamoord was het bizarre ideaal van de Rode Khmer. Zij wilden van Cambodja een communistisch land maken dat rijst-export-land nummer één zou zijn. Dat betekende dat iedereen gelijk moest zijn. Mensen kregen dezelfde kleding aan, deden hetzelfde werk en woonden in aftandse dorpen in bamboehutten. Veel mensen kwamen om door honger en het zware onmenselijke werk.

Families werden uit elkaar gerukt, kinderen werden opgeleid tot soldaten en naar de buitenwereld werd gecommuniceerd dat het geweldig ging met het land. Alle intelligente mensen die de Rode Khmer als een bedreiging zag, zoals professoren, studenten, doktoren, mensen die Engels spraken en zelfs mensen met een bril, werden vermoord. Lees hier meer informatie over de Killing Fields.

The Killing Fields

Gruwelijkheden in The Killing Fields. Foto door Alfons Taekema.

The Killing Fields

Armbanden worden hier achtergelaten ter nagedachtenis. Foto door Alfons Taekema.

In het midden van de Killing Fields staat een witte stupa. In deze stupa vind je duizenden verminkte skeletten van mensen die tussen 1975 en 1979 hier zijn vermoord. Om meer te weten te komen over deze lugubere tijd, kun je bij een bezoek aan de Killing Fields een bandje met een Nederlandse gids krijgen. Deze gids vertelt je per plek over alles wat er is gebeurd tijdens deze inktzwarte periode.

The Killing Fields

Schedels in de centrale witte stupa.

Phnom Penh – hoe kom je er?

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Dat betekent dat het vanuit alle windstreken mogelijk is om in Phnom Penh te geraken. Je kunt vanuit verschillende plaatsen in Cambodja met de bus komen. Via Siem Reap is het zelfs mogelijk om over het Tonlé Sap-meer met de boot naar de hoofdstad te komen, een geweldige boottrip. Dit kost ongeveer €16. Vanuit het buitenland, en ook vanuit Siem Reap, is het mogelijk om naar Phnom Penh te vliegen. Meest logische aanvliegroute vanuit Nederland is met één overstap in Bangkok, te boeken vanaf zo’n €725.

Beste reistijd Phnom Penh

De beste periode om Phnom Penh te bezoeken, is van november t/m februari. Dit is het droge seizoen waarin het nog niet te warm is. Na februari lopen de temperaturen op, waardoor het onaangenaam kan zijn om door de toch al zo broeierige stad te lopen.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

23 Phnom Penh reiservaringen en tips

 • Suze Westervoorde op 12-05-2019

  “Vooral voor de historie”

  PP is niet per se de mooiste stad die je ooit zult bezoeken. Maar PP heeft wel een enorm indrukwekkende geschiedenis. Deze geschiedenis kun je zien in S21 en The Killing Fields. Op mij hebben deze 2 plekken een enorme indruk achter gelaten. Het is wreed om te bedenken dat mensen tot zulke slechte dingen in staat zijn. Als je in Cambodja bent kun je deze plek niet overslaan.

 • Nicole op 13-04-2019

  “Je ziet alles in 2 dagen”

  Dit zal niet mijn favoriete hoofdstad in Azië zijn, maar vanwege de Killing Fields en de gevangenis S21 mag je deze plek niet overslaan. Ik vond het weinig sfeer hebben. Ook het Royal Palace was niet erg bijzonder en veel was niet toegankelijk. In vergelijking met Thailand is het ook weinig pracht en praal. De markten zijn niet anders dan in andere Aziatische steden. Het verkeer is zo mogelijk nog net wat chaotischer, al heb ik het als fietser prima overleefd. Verder kun je vanuit hier meerdere kanten op, ook met de boot, en biedt het een van de vliegvelden van het land. Daardoor een logische uitvalspositie, maar langer dan 2 dagen heb je hier niet nodig.

 • Jolanda van Efferen op 09-04-2019

  “Indrukwekkend”

  Net buiten de stad vind je de Killing Fields. Ik vond een bezoek enorm heftig. Dit land heeft zo'n verdrietige geschiedenis en dat was duidelijk voelbaar op deze plek. Indrukwekkend was ook het Tuol Sleng Museum waar je ook meer over dit verleden leert.
  De stad zelf is een aanrader met veel leuke drukke markten. Er is zoveel te zien, een prima plek om je meerdere dagen te vermaken.

 • Veerle Schellen op 08-04-2019

  “Leuke stad! ”

  Voordat ik hier naar toe ging, hoorde ik vele negatieve verhalen over de stad. Zelf heb ik Phnom Penh zeer positief ervaren. Een bezoek aan het Royal Palace vond ik erg leuk als ook de night market. Ook een bezoek aan de Killing Fields en S21 waren erg indrukwekkend.

 • marjolein op 30-11-2017

  “De hoofdstad”

  deze stad vonden wij zelf niet bijzonder, we konden natuurlijk deze stad niet overslaan aangezien je daar vandaan vliegt en je toch kennis wilt maken met de geschiedenis van het land.
  Blijf hier zeker niet langer dan nodig is.
  de markt is wel erg leuk en de moeite waard om te bezoeken

 • inzedi op 27-11-2017

  “Deze stad kun je niet overslaan.”

  Tijdens onze reis was Phnom Penh de eerste bestemming in Cambodja. De stad zelf vonden we niet zo bijzonder, maar de geschiedenis van de stad maakt het bijzonder. Bezoek dan ook zeker de Killing Fields die iets buiten de stad zijn gelegen. Vanuit het guest house waarin we verbleven hebben ze een tuktuk die ook weer op ons wachtte om ons terug te brengen naar de stad. Eenmaal terug in de stad bezochten we de Tuol Sleng gevangenis. Ook dit was enorm indrukwekkend. Bij een bezoek aan Cambodja kun je deze plekken eigenlijk niet overslaan. Wij hebben in Phnom Penh ook het boek "First they killed my father" gekocht. Dit is een waargebeurd verhaal over het regime van de Rode Khmer. Wat je ziet/ hoort/ leest bij de gevangenis en de killing fields zul je nooit vergeten. In de stad zijn een aantal bezienswaardigheden, maar deze zijn geen must see. Het koninklijk paleis en de daarnaast liggende Wat Preah Keo is wel mooi, maar lijkt wel een (net iets minder mooie) replica van het koninklijk paleis in Bangkok. Vergeet niet om bedekkende kleding mee te nemen als je naar deze tempel gaat. Ze zijn hier namelijk erg streng in.

 • Ann op 17-11-2017

  “Druk!”

  Phnom Penh is een erg drukke stad, je weet bijna niet waar je moet kijken. Oversteken is dan ook een uitdaging! Maar je hebt ook erg veel tegenstellingen in de stad, want je kunt er ook genieten van de rust. Wat ik aan zou raden is in een tuktuk door de stad te gaan, zo krijg je een goed beeld van de sfeer. En ga een stukje de stad uit, want je bent zo in de natuur! Bezoek in Phnom Penh zelf de Tuol Sleng gevangenis, wat vroegrr een school was en veel mensen die gevangen werden door de rode khmer hun laatste dagen doorbrachten. Combineer dit met de killing fields, en je hebt gegarandeerd een indrukwekkende dag.

 • Sieneke de Wit op 15-11-2017

  “Stad in verandering”

  De geschiedenis van Cambodja is in en om PP goed te zien en ervaren. Een bezoek aan Tuol Sleng (gevangenis) en de Killing Fields is een must om iets van het Cambodja van nu te begrijpen. Heftig maar leerzaam. Een fiets huren en de stad uitrijden om de rijstvelden in de omgeving te verkennen is een echte aanrader.

 • Anne Janssen op 10-11-2017

  “S21 en Killing Fields”

  We kwamen in Phnom Penh aan op independence day, wat meteen voor een bijzondere avond zorgde met vuurwerk. De dag erop bezochten we de Killing fields en de voormalige Tuol Sleng gevangenis. Vooral de killing fields, met de audiotour, maakten een erg diepe indruk.

 • Naomi Den Ouden op 02-11-2017

  “Indrukwekkende geschiedenis”

  Wat mij aan mijn jaar reizen het meest is bijgebleven is Phnom Penh. Niet omdat de stad zelf zo mooi is maar door de geschiedenis. Als je een bezoek brengt aan Phnom Penh mag een bezoek aan de S21 prison en killingfields niet ontbreken. Het is een vreselijke geschiedenis die in principe officiel nog maar net over is. Tijdens de bezoeken aan de S21 prison en killingfields hebben wij de audiotour gedaan. Dit is heel erg aan te raden zo krijg je nog meer mee wat daar een aantal jaren geleden heeft afgespeeld. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze dag mij ontzettend heeft geraakt en dat nog vaak doet. W

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Phnom Penh reiservaring en tips!

Ben jij in Phnom Penh geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief