Glacier National Park (Canada): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Glacier National Park (Canada): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Smalle valleien, steile bergen, dichte bossen en actieve gletsjers: het Glacier National Park is verbluffend mooi. Het ruige landschap en de aanwezigheid van zeldzame wilde diersoorten maken dit tot één van de meest betoverende natuurparken van Canada.

Door , laatst bijgewerkt op 25 maart 2022
6 minuten lezen

Waar staat Glacier National Park om bekend?

Glacier National Park ligt in het zuidwesten van Canada in Brits-Columbia, een stukje ten westen van het bekendere Banff National Park en weer iets onder het Jasper National Park. Het voor Canadese begrippen relatief kleine nationale park (1.349 km²) moet niet verward worden met Glacier National Park in de Verenigde Staten, al vertonen de landschappen enige gelijkenissen.

Glacier National Park of Canada – zoals het officieel en volledig heet – is het op twee na oudste park van Canada.

 • Het hoogste punt is Mount Dawson met zijn 3377 meter.
 • Meer dan honderd gletsjers voeden hier kristalheldere meren en riviertjes.
 • Het vochtige klimaat zorgt voor dichte bebossing en de perfecte leefomgeving voor onder meer de grizzlybeer, berggeit, bergkariboe en diverse bijzondere vogelsoorten.

Het park kent veel sneeuwval, ook lawines komen hier regelmatig voor. Overnachten kan op een aantal campsites en in enkele berghutjes, al kiezen de meeste bezoekers voor alleen een dagbezoek.

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen
Glacier National Park, Canada

Het Glacier National Park. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Wandelroutes & bezienswaardigheden Glacier National Park

Voor zowel wandelliéfhebbers als meer geoefende hikers en klimmers is het Canadese Glacier National Park de hemel: er zijn talloze korte en meer uitdagende wandelroutes.

Trans-Canada Highway

De beroemde Trans-Canada Highway doorkruist het Glacier National Park voor circa 40 kilometer: een uitstekende manier om de omgeving op vier wielen te ontdekken. Langs deze weg liggen diverse voorzieningen, bezienswaardigheden en startpunten van wandelroutes.

Trans-Canada Highway

De Trans-Canada Highway in de buurt van Rogers Pass.

Hemlock Grove Trail

Deze korte wandeling is één van de eersten die je tegenkomt als je via de west-ingang het park binnenrijdt. Het pad wordt gevormd door een houten boardwalk en is ook goed toegankelijk voor minder validen. Het is maar 400 meter lang en voert je dwars door een dichtbegroeid, vochtig boslandschap vol cederbomen.

Rockgarden Trail

Deze wandelroute van ongeveer een half uur voert je terug naar de laatste ijstijd. Je loopt langs diverse velden vol keien die hier toen terecht zijn gekomen. Aan het Rockgarden Trail heb je tevens kans op het spotten van grizzlyberen en zwarte beren. De tocht leidt je naar een prachtig uitzichtpunt. Vanuit hier kijk je uit over meerdere gletsjers en de Rogers Pass.

Grizzlybeer in het Glacier National Park

Grizzlybeer in het Glacier National Park.

Rogers Pass

De 1382 meter hoge Rogers Pass is een belangrijke bergpas in de geschiedenis van Canada. Het is niet alleen een van de mooiste stukken van de Trans-Canada Highway, maar ook een belangrijke historie locatie in de spoorweggeschiedenis. Bij het aanleggen van de spoorlijn over de Rogers Pass, destijds een belangrijke nieuwe verbinding tussen West- en Oost-Canada, kwamen eind 19e eeuw meer dan 250 werkers om het leven.

De pas is nu een nationaal monument. In het Rogers Pass Discovery Centre leer je over de geschiedenis en zie je tentoonstellingen over wilde dieren. Bij het centrum start het rolstoelvriendelijke Abandoned Rails Trail, dat je over een kleine 3 km via de verlaten spoorweg naar het Summit monument voert.

Rogers Pass, Glacier National Park

De Rogers Pass. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Balu Pass Trail

Ook dit pad start bij het Rogers Pass Centre. Het is een pittige uitdaging voor de meer ervaren wandelaar en klimmer. De Balu Pass overbrugt een hoogteverschil van 800 meter over een totale lengte van bijna 13 kilometer (heen en terug). Je wandelt door het leefgebied van de beren, grote kans dat je in de bossen of langs de beekjes een beer kunt spotten. De trail eindigt op de top van Balu Pass, waar je schitterende uitzichten hebt op ijsvelden, bergtoppen en gletsjers.

Balu Pass Trail, Glacier National Park

De Balu Pass Trail. Fotocredit: playoutsideguide.com.

Great Glacier Trail

De Great Glacier – tegenwoordig ook wel Illecillewaet Glacier genoemd – is één van de bekendste gletsjers van het park. Er voeren diverse wandelroutes naartoe. De korte Great Glacier trail leidt je via een 2 uur durende tocht over ruim 300 meter hoogteverschil naar de gletsjer. De ervaren wandelaar kan kiezen voor de gehele trail, die ruim vier uur in beslag neemt en meer uitdagend is.

Illecillewaet Glacier

De Illecillewaet Glacier.

Bear Creek Falls Trail

Een andere goede kans op het spotten van beren maak je tijdens het belopen van het korte Bear Creek Falls Trail (1,6 km heen en terug), waarbij je afdaalt naar een mooie waterval. Hier komen de Beaver River en de Connaught Creek samen, plaatsen waar regelmatig beren te vinden zijn.

Abbott Ridge Trail

Het Abbott Ridge Trail is bijna 14 kilometer lang: een stevige en pittige wandeling die je tot ver boven de boomgrens leidt.

 • Al lopend passeer je Marion Lake, van waaruit een zijweg naar een schitterend uitzichtpunt leidt over de Trans-Canada Highway.
 • In totaal overbrug je meer dan 1000 meter hoogteverschil, waarmee dit één van de meest uitdagende wandelingen in het Glacier National Park is.
 • Reken op minimaal 6,5 uur zonder stoppen. In de lente is de route in verband met de sneeuw ingekort.
Abbott Ridge Trail, Glacier National Park

De Abbott Ridge Trail. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Reizen naar het Glacier National Park – Hoe kom je er?

Het Glacier National Park kun je zowel vanuit het oosten als het westen bereiken via de Trans-Canada Highway, die het park doorkruist over een lengte van 40 kilometer.

 • Wie vanuit het oosten komt combineert Glacier vaak met het beroemde Banff National Park, waar de Trans-Canada Higway ook doorheen loopt.
 • Een half uurtje doorrijden ten westen van Glacier ligt trouwens ook het kleine Nationaal Park Mount Revelstoke, geliefd om zijn spectaculaire autorit (ca 26km) naar de top.

Tip: wanneer je in het voor- of najaar gaat is het verstandig om te informeren naar de condities van de wegen en paden in verband met sneeuwval.

Glacier National Park, Canada

De meest logische stad om op te vliegen voor een bezoek aan Glacier National Park is Calgary. Vanaf zo’n €450 (met overstap) of €725 (rechtstreeks) heb je een losse vliegticket naar Calgary vanuit Amsterdam, Düsseldorf of Frankfurt.

Wat is de beste reistijd voor Glacier National Park?

In het Glacier National Park of Canada valt het gehele jaar veel neerslag, sneeuwt het met regelmaat en ligt de gemiddelde temperatuur relatief gezien laag. Het sneeuwseizoen loopt van oktober tot en met juni. In de zomermaanden juli en augustus zijn de temperaturen het meest aangenaam met een gemiddelde van plus minus 20 graden.

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Glacier National Park reiservaringen en tips

 • Roy op 23-12-2018

  “Massatoerisme, op een leuke manier”

  Het bezoek aan de NP was voor ons vooral het bezoek aan de gletscher. We hadden van tevoren geboekt, zodat we niet in de rij hoefden te staan en we konden goed parkeren op de (grote) parkeerplaats.

  De tour an sich zit prima in elkaar. Je wordt met de bussen van de een naar de andere plek gereden, hebt genoeg tijd op de gletscher en het is best informatief en erg indrukwekkend.

  Er bezoeken echt honderden, misschien wel duizenden mensen per dag deze attractie. Ze kunnen dat prima aan, het voelt niet te druk, er is tijd genoeg en alles is goed geregeld, maar het blijft wel wat massaal.

  Toch zou ik deze tour niet overslaan, als ik van Jasper richting Banff zou rijden.

 • Eleni Saarloos op 20-10-2017

  “Prachtig”

  De route hier naartoe alleen al is de moeite waard. Bij elke bocht wil je het liefst weer stoppen en foto's maken. Een aanrader bij Glacier vonden wij de glacier walk. Hierbij ga je met een gids een stuk de glacier op. Er wordt veel over verteld, wat indrukwekkend is, maar ook zorgwekkend, gezien de toestand van de gletsjers.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Glacier National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Glacier National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief