Iedereen in Nederland kent wel het eten bij het typische Chinese restaurant in eigen land. De gerechten die hier geserveerd worden zijn echter niet te vergelijken met de traditionele gerechten die in China gemaakt worden. Verwacht geen Fu Yong Hai of Babi Pangang, dit zijn typische ‘Europees-Chinese’ gerechten. De voorkeuren en specialiteiten verschillen enorm per regio: gemeenschappelijk fenomeen is wel dat de Chinezen geen onderscheid maken tussen voor- of hoofdgerechten. Er worden (gezamenlijk) veel kleine gerechten gegeten en die zijn allemaal even belangrijk. Belangrijke ingrediënten van de Chinese keuken zijn olie, sojasaus, azijn, verse knoflook en gember, sjalotjes, prei, bieslook en natuurlijk rijst. Het geheim van goed Chinees eten zit ‘m in de versheid van de ingrediënten en het evenwicht tussen de smaken. Roerbakken is de meest karakteristieke methode in de Chinese kookkunst, maar ook wordt er veel gestoomd (zoals rijst, groenten en dimsums).
Door de enorme grootte van het land en zijn aantal inwoners is het eigenlijk onmogelijk om over dé Chinese keuken te spreken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en accenten. Het land heeft grofweg vier belangrijke keukens: de Beijingkeuken (de fijne, pure keuken van het voormalige, keizerlijke hof, met o.a. de beroemde Pekingeend), de Sechuankeuken (met pittige gerechten door het veelvuldig gebruik van chilipepers), de Shanghaikeuken (met meer internationale invloeden, veel vis en schaaldieren) en de Kantonese keuken met zoetzure accenten. Die laatste komt het dichtst in de buurt van de Chinese gerechten die wij kennen in Nederland: veel roergebakken groente en vlees die op smaak gebracht wordt met gember en soja . De bekende Dim Sum stamt ook af van de Kantonese keuken.
In China is het gebruikelijk dat een gezelschap meerdere gerechten besteld die op tafel worden gezet wanneer ze klaar zijn. Het kan dus zijn dat de helft van de bestelling al klaar is en wordt opgediend, terwijl de koks nog met de andere helft bezig zijn. Tevens is het gebruikelijk om gerechten midden op tafel te zetten en samen te delen. Natuurlijk wordt er in China met stokjes gegeten. Rijst wordt gegeten als bijgerecht en vulmiddel en wordt daarom meestal pas als laatste opgediend.
Tevens is hotpotten een favoriete Chinese eettraditie. Hierbij staat er een pan kokend water op tafel waar alle gasten zelf vlees en groente in leggen dat vervolgens in bouillon wordt gaar gekookt. Kijk tijdens het eten in China niet op van de Chinese tafelgebruiken. Het is namelijk heel gewoon om botjes op tafel of op de grond te spugen en ook smakken met open mond is de normaalste zaak van de wereld. Boeren na het eten betekent dat men de maaltijd zeer goed vond. Steek nooit de eetstokjes rechtop in een stuk vlees of vis; met dit gebaar wordt de tafelgenoten namelijk de dood toegewenst.
In China kent men tevens een aparte drinkgewoonte. Wanneer er wordt geproost staat degene die wil proosten op van de tafel en wordt het glas geheven. Na het uitspreken van proost, ‘ganbei’ in het Chinees, dienen alle tafelgenoten hun glas alcohol in één teug leeg te drinken. Tijdens een avondje uit is het gebruikelijk dan meerdere mensen aan tafel een toost uitbrengen, waardoor er ruime hoeveelheden worden gedronken. De Chinezen zijn sowieso vrij dol op alcohol: bier (Tsingtao!) en lokale rijsttewijnen en likeurtjes (Baijiu!) worden veel gedronken.
Lees verder: Geld & kosten >
333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website
ANWB Vakanties heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen naar China.
Bezoek website
Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website