27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

9099 levensgrote stenen beelden van soldaten, paarden en wagens, uitgestald in grote hallen vlakbij de stad Xi’an: een bezoek aan het Terracottaleger is toeristisch, maar onvergetelijk. De eeuwenoude beelden zijn niet voor niets UNESCO Werelderfgoed.

Het Terracottaleger

Het terracottaleger is de benaming voor de duizenden levensgrote beelden van krijgers, strijders, paarden en strijdwagens die in de 3e eeuw voor Christus als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, om hem in het hiernamaals tegen zijn vijanden te beschermen.

Vliegtickets China

Vind de goedkoopste vliegtickets naar China
V.a. 397 Cheaptickets.nl

Overnachten in Xi’an

Vergelijk alle hotels in Xi’an
Bekijk hotels Booking.com

De geschiedenis en vondst van het Terracottaleger

Terracottaleger

Terracottastrijders.

Het terracottaleger is enkele eeuwen voor Christus gebouwd voor de toenmalige keizer Qin Shi Huangdi, toen hij besloot dat hij een graftombe voor zichzelf wilde aanleggen. Ter bescherming daarvan liet hij een beeldenleger bouwen, bestaande uit 9.099 levensgrote terracottafiguren die gezamenlijk een enorme hoeveelheid soldaten moesten voorstellen en eventuele vijanden op afstand moesten houden. De figuren zijn gebouwd op ware grote: ze variëren in hoogte van 1,6 meter tot 1,8 meter. Veel terracottastrijders dragen een wapen bij zich zoals een geweer, een zwaard, een speer of een kruisboog. Er wordt beweerd dat er ongeveer 700.000 arbeiders aan dit immense leger hebben gebouwd. Door de jaren heen werden de stenen beelden geheel bedekt door lagen met zand. In 1974 werd het terracottaleger bij toeval ontdekt door een groepje Chinese boeren. Inmiddels is het één van de bekendste bezienswaardigheden van China en staat het terracottaleger op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bezoek het Terracottaleger

Terracottaleger

Hal met het Terracottaleger.

Om het terracottaleger heen zijn tegenwoordig enorme hallen gebouwd, met complete wandelpaden, looproutes, informatieborden en een museum. Bereid je voor op een enorme drukte op de wandelpaden en een echte ‘toeristische’ gebeurtenis met vele souvenirkraampjes en verkopers. Toch is het een uniek stuk werelderfgoed. De veelzijdigheid van de gebouwde terracottafiguren en de goed uitgevoerde details zijn mateloos fascinerend. De soldaten zijn ook echt onderverdeeld in rangen: voetsoldaten, artillerie, officiers en generaals. Ook zijn er meer dan honderd stenen strijdwagens, vijfhonderd paarden en honderdvijftig ruiters uitgestald. Je kunt het terracottalager op jezelf bezoeken, maar je kunt ook een lokale gids inhuren die meer over de geschiedenis van het leger kan vertellen.

Terracottaleger
Terracottaleger

Bezienswaardigheden in de stad Xi’an

Een bezoek aan het Terracottaleger combineer je idealiter met enkele dagen in Xi’an. Deze nabijgelegen stad vormde ooit het oostelijke eindpunt van de zijderoute en is daarom altijd een belangrijke handelsstad geweest. Wandel of fiets over de eeuwenoude, brede stadsmuur en aanschouw het uitzicht op de verschillende stadswijken. Echte iconen van Xi’an zijn de Bell Tower en de Drum Tower, die in vroegere tijden een belangrijke functie hadden voor de inwoners van Xi’an. Deze torens lieten namelijk aan de bevolking weten wanneer de zon opkwam en onderging en wanneer dus de stadspoorten zouden gaan openen of sluiten. De 36 meter hoge houten Bell Tower is een van de grootste en best bewaarde bell towers in China: bezoekers kunnen de drie niveaus beklimmen via een trap.

Net buiten Xi’an zijn de grote Big Wild Goose Pagoda en de Small Wild Goose Pagoda uit de Tang-dynastie een bezoek waard. Niet alleen de hoge pagodes in traditionele bouwstijl zelf, maar zeker ook de fraai onderhouden tuinen waarin ze liggen zijn prachtig!

Het Terracottalager bezoeken – hoe kom je er?

De stad Xi’an beschikt over een eigen luchthaven en een groot treinstation waar dagelijks vliegtuigen en treinen aankomen uit de meeste grote steden in China. Het Terracottalager ligt net buiten Xi’an en is vanuit de stad goed met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het centraal station van Xi’an kun je o.a. de lijnbus naar het Terracotta Museum nemen. Je kan met de taxi gaan of een huurauto: het is een uurtje rijden vanuit Xi’an. Uiteraard zijn er ook veel georganiseerde tours te boeken. Dit kun je vanuit je hotel of bij een lokaal reisbureau regelen.

Top 3 China specialisten

333TRAVEL
333TRAVEL

333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Beste reistijd Xi’an

De zomermaanden in de regio van Xi’an staan bekend als warm en benauwd, terwijl het in de winter over het algemeen droog en koud is. Het is het beste om Xi’an te bezoeken in de lente of herfst, aangezien deze periodes geen extremen qua weer kennen. Van november t/m maart is de periode met de minste neerslag, maar dit is ook de periode waarin de temperaturen lager zijn. Wanneer de temperatuur toeneemt is er over het algemeen ook meer kans op neerslag.

23 Terracottaleger reiservaringen en tips

 • Michel Bosch

  “Supermooi en gedetailleerd”

  Geplaatst 11-05-2019

  Het terra cotta leger in Xi'an . Het ligt een heel stuk buiten de stad, maar bij het treinstation North kan je voor 70 eurocent met de lokale bus mee die er voor de deur stopt. Geen tourtje nodig. We kochten een kaartje en dan is het nog een heel stuk lopen naar de gebouwen waar de beelden zijn. Er zijn 3 hoofdgebouwen en het is niet meteen duidelijk met welke je het beste kunt beginnen. We gingen de eerste en de grootste hal binnen. Het lijkt net een enorme vliegtuig hangar. De entourage is niet erg best. Maar als je focust op de beelden zelf dan kan je het goed waarderen. Het was namelijk stukken beter dan we verwacht hadden. De beelden staan veelal in lange rijen. En elk beeld is uniek. Allemaal hebben ze een ander kapsel, gezichtsuitdrukking en kleding. Het is gewoonweg onvoorstelbaar dat de keizer heel dit leger mee in zijn graf heeft genomen. Er zijn ongeveer 2500 beelden te zien, en er liggen er nog velen onder de grond om opgegraven te worden, Want wat je ziet is slechts een klein gedeelte. De andere twee hallen zijn een stuk kleiner, en rommeliger. Bijna nergens bordjes met opschriften. Wel staan er in vitrines een aantal geheel gerestaureerde beelden die je van heel erg dichtbij kan zien. Er is ook nog een museum bij, en toen wij er waren was er een prachtige expositie. Van paardenkarren met koetsiers die ook in het graf gevonden zijn. Als laatste keerden we nog een keer terug naar hal 1, nu vanaf de andere kant. Het was relatief rustig toen wij er waren, het was een miezerige dag. Daardoor konden wij alles echt supergoed zien. We waren zeer verheugd en enthousiast dat we hier heen gegaan waren. Een echte topper die je niet mag missen

 • Mark Kremers

  “Leuk, maar niet opwindend”

  Geplaatst 10-05-2019

  Het terracottaleger is wereldberoemd. Toch viel het best wel wat tegen. Ten eerste zijn de beelden veelal nog in herstel en als ze wel tentoongesteld staan is de kwaliteit lang niet altijd even goed. Ook was het er behoorlijk druk! Aangezien Chinezen niet het meest sociale volk zijn is dit dus af en toe best vervelend en dringen. Grote tip is om de 3 hallen in omgekeerde volgorde te bezoeken! Dit loopt een stuk rustiger.

 • Manon

  “Wat een leger”

  Geplaatst 06-05-2019

  Met de sneltrein zijn we van Beijing naar Xi'An gereisd. De volgende dag zijn we naar het Terracottaleger gegaan. Het was veel kleiner dan ik verwacht had, maar toch bijzonder om te zien. Het was er wel erg druk, maar wij hadden besloten tegen de richting in te gaan (gestart bij zaal 3 en dan naar 2 en daarna 1). Dit zorgde ervoor dat het iets rustiger was en dat we van de kleinste zaal naar de meeste indrukwekkende zijn gegaan. Leuk om te zien, je hoeft er echter geen volle dag te zijn.

 • wil

  “Terracottaleger”

  Geplaatst 28-04-2019

  We bezochten in 2016 het Terracottaleger in Xi'An. We hebben een verzorgde tour geboekt, die ons bij het hotel ophaalde en ‘s avonds weer terugbracht. Het leek mij erg lastig om dit op eigen gelegenheid te doen, gezien de grootte van de stad, maar wellicht was een taxi een goed alternatief geweest. de trip was eigenlijk helemaal niet duur. De entree van de vindplaats is een straat met allerlei winkeltjes en eettentjes. Als je daar voorbij bent kom je bij de gebouwen, waar het leger zich bevindt. We hadden een fijne gids, die veel wist te vertellen. De vondst is indrukwekkend. Enorme “zalen”, waar je omheen kunt lopen. De beelden zijn allemaal anders van gezicht. Er werd ons uitgelegd, hoe de verschillende rangen te zien waren. Er worden ook restauraties uitgevoerd aan de beelden, die ze beschadigd gevonden hebben. Bij de excursie hoorde ook een uitgebreide lunch. Erg leuk!

 • Jeroen

  “Neem een gids en bereid je goed voor”

  Geplaatst 10-04-2019

  Het terracottaleger is echt prachtig om te zien. Vond wel dat het snel hetzelfde leek tot dat je je naslagwerk erbij pakt en veel meer te weten kunt komen. Erg gaaf en apart dat dit ontdekt is. Ik had het in mijn hoofd iets meer geromantiseerd, het is een afgraving in een soort grote hal waar archeologen elke dag nog dingen ontdekken.

  De stad Xian vooral bekend om het terracotta leger heeft veel meer te bieden. Het is een van China's grootste steden. In China is groot ook echt groot (mensen die er geweest zijn snappen dit, zo niet komt je er zelf achter). Prachtige plekken om te bezoeken in de stad zijn de Grote gans pagode, Bell & Drum tower, moslim straat. In de moslim straat kun je voor een midnight snack prima iets uitkiezen. het is een grote lange straat met kraampjes, rook en bbqtjes. In de ochtend is het erg mooi om op een fiets(je) over de gigantische oude stadsmuur van Xian te fietsen zodat je de oude (lage) stad aan je linker kant hebt en aan je rechter kant de gigantische flats. Dit contrast is erg typerend. Kijk goed welke fiets je aangeboden wordt. Chinezen zijn over het algemeen flink wat kleiner dan wij en daarom kan het zijn dat je een hele kleine fiets meekrijgt.

 • Freya de Weijer

  “indrukwekkend en leuk”

  Geplaatst 28-11-2017

  Prachtig om deze 8000 prachtige beelden bij elkaar te zien. Hier omheen is veel te zien en te lezen over de geschiedenis.
  Leuke en prachtige locatie waar je zeker naartoe moet indien je in de buurt bent!
  Let op voor taxi-chauffeurs zetten je al te graag af bij meerdere stops langs souvenirwinkels, fabrieken, etc. Onderweg al aangegeven dat wij daar geen zin in hadden, maar toch bleef het door gaan. Eenmaal aangekomen bij het Terracotta leger werd ons ook een gids toegewezen waar kosten aan verbonden waren. Toen hebben wij aangegeven dat wij daar niet voor open stonden waardoor de taxi-chauffeur agressief werd. Hier hebben wij ook besloten om een eigen gids en vervoer terug te regelen. Zeker aan te raden om dit op een andere manier te regelen.

 • Josefien

  “Bezoek met gids”

  Geplaatst 25-11-2017

  Wanneer je bij het bezoek aan het indrukwekkende terracotta leger een gids boekt kom je meer te weten over de geschiedenis van dit leger en dat is minstens zo indrukwekkend als het immense leger. Nadeel is wel dat het hier enorm druk is vanwege de vele toeristen. We kunnen hier helaas niet een rustiger plekje opzoeken zoals bij de muur, maar laat dit je niet weerhouden om een bezoekje te brengen.

 • Hans de Weijer

  “Doen - maar pas op met taxi-chauffeurs”

  Geplaatst 25-11-2017

  Wij hebben in Xian verbleven in een AIRBNB met een volledige "terracotta-leger" inrichting. We hadden er zelfs in de slaapkamer staan. Was een prima uitvalsbasis, al hebben wij ons - zelfs als ervaren reizigers - toch nog laten foppen door een taxi-chauffeur. We hadden tevoren duidelijke afspraken gemaakt - alleen naar terracotta leger een geen flauwekul als trips naar fabrieken of souvenir-shops - maar tijdens de rit begon het gedonder toch nog. We hebben geweigerd om de fabriek/shop te bezoeken en ons naar het museum laten laten. Daar kregen we nogmaals gedonder, want we "moesten" per se een door onze chauffeur aangewezen tourguide kiezen. Dat hebben we dus niet gedaan, en na wat dreigen met politie en wat geld toestoppen donderde de chauffeur toch wel op. Vervolgens een top bezoek gehad en zelf met een lokale bus terug gegaan. Geen enkel probleem verder.

 • Stephanie Roeffen

  “Voor als je in de buurt bent”

  Geplaatst 21-11-2017

  Het terracotta leger stond hoog op mijn verlanglijstje. Vol spanning reden we er naar toe. We kwamen aan op een overvolle parkeerplaats en het regende pijpestelen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het complex bestaat uit drie grote hallen met ten minste 8.000 terracotta figuren (ze zijn nog bezig met opgravingen). Eenmaal in de eerste hal/hangar voelde ik meteen een teleurstelling opkomen. Ja, het is immens en de geschiedenis is bijzonder. De hoeveelheid Chinese toeristen en het complex zelf benadelen de beleving. Ik miste bovendien tekst en uitleg over de geschiedenis en een beeld van hoe het leger er vroeger uit heeft moeten zien. Dit heb ik enkel via internet en documentaires kunnen achterhalen. Het museum voegt dus nauwelijks iets toe. Ik kan nu wel een vinkje zetten op mijn bucketlist.

 • Amy van Loon

  “Interessante geschiedenis”

  Geplaatst 12-11-2017

  Het Terracotta leger is een van de hoogte punt van Xi'an. Al de beelden samen in de hangaar zijn mooi om te zien, maar het verhaal erachter in veel indrukwekkender. Ik raad je daarom ook zeker aan om samen met een gids naar binnen te gaan. Die kan je alle inns en outs vertellen. Als je toch in Xi'an bent ga dan ook zeker de rest van de stad bekijken of maak een tripje naar Hua shan. Een uitdaging om deze berg te beklimmen is het zeker.


Deel jouw Terracottaleger reiservaring en tips!

Ben jij in Terracottaleger geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 China specialisten

333TRAVEL

333TRAVEL

333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen naar China.
Bezoek website


Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Meer China reisorganisaties

Djoser
Djoser

O.a. de Transsiberië Express!
Bezoek website

Baobab
Baobab

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Begeleide groepsreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Riksja China
Riksja China

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Advies op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden China

Alle bezienswaardigheden in China

Vliegtickets naar China


Hotels in China zoeken

Hotels in China zoeken

Boek je rondreis naar China

333TRAVEL
1. 333TRAVEL

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek website

Local Hero Travel
3. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek websiteBekijk 97 China rondreizen
Vanaf €118 incl. vliegticket

Vliegtickets China

Vind de goedkoopste vliegtickets naar China
V.a. 397

Volg ons op Facebook