De taalbarrière in China maakt dat zelfstandig rondreizen, zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer, vaak lastig kan zijn. Veel bewegwijzeringen, vertrektijden en bestemmingen staan namelijk enkel in het Chinees aangegeven. Personeel van openbaar vervoer bedrijven spreekt vaak nauwelijks tot geen Engels.
China kent een goed netwerk van busverbindingen en bussen zijn vaak in redelijke staat. Vanwege de uitgestrektheid van het land zijn er niet altijd directe busverbindingen tussen alle grotere steden. De bus is als vervoermiddel vooral aan te raden voor de (relatief) kortere afstanden bijvoorbeeld tussen twee bij elkaar in de buurt liggende steden of op het platteland. Bussen rijden volgens een vaste dienstregeling en route. Op het platteland kan het voorkomen dat bussen te pas en te onpas stoppen om mensen in en uit te laten stappen. Tevens komt het hier voor dat de bussen overvol zitten met zowel mensen en bagage als levende dieren.
China kent vele vliegvelden, zoals Beijing, Shanghai, Chengdu en Hong Kong, waar bijna dagelijks vluchten uit Nederland landen. Binnen China van de ene naar de andere stad vliegen is een goede manier om snel veel kilometers af te leggen. Chinese vliegtuigmaatschappijen zijn over het algemeen veilig, de service is goed en een ticket kan erg goedkoop zijn. Bij de Chinese prijsvechters zoals Spring Airlines en Okay Airways kost een enkeltje Shanghai – Beijing €30 tot €60. Lees hier meer over vliegen naar en binnen China.
Reizen met de trein in China is prima georganiseerd. De staat van de treinen en het spoorwegnetwerk is over het algemeen goed te noemen. Veel grote steden zijn via de spoorwegen met elkaar verbonden. Vooral voor de langere afstanden is reizen met de trein aan te raden, aangezien dit vaak een stuk sneller gaat dan de bus. Tevens zijn er tussen grote steden vaak directe treinverbindingen, terwijl er met de bus soms moet worden overgestapt in tussenliggende plaatsen. Bijkomstig voordeel is dat een treinkaartje in China meestal goed betaalbaar is.
Trein in Tibet.
De wegen in en rondom de steden zijn vaak goed onderhouden. Tevens zijn verkeersborden hier vaak in Chinese tekens en in het alfabet aangegeven, waardoor plaatsnamen ook te lezen zijn voor niet-Chinees-sprekenden. Wanneer je het platteland bezoekt is dit beeld echter geheel anders. Wegen zijn vaak slecht van kwaliteit met vele gaten in het asfalt, geen wegmarkeringen of überhaupt geen asfalt. Wegen van zand, stenen en zelfs modder komen voor in delen van China. In het gebied rond de Himalaya kan het zijn dat wegen een gedeelte van het jaar geheel zijn afgesloten vanwege slechte weersomstandigheden. Tevens is de bewegwijzering buiten de steden vaak voornamelijk in het Chinees aangegeven waardoor de juiste weg vinden lastig kan worden.
In de steden zijn diverse vormen van lokaal vervoer, zoals de taxi, de bus en de metro. Grote Chinese steden staan er vaak om bekend dat het enorm druk is op de wegen met files als gevolg. Het nemen van de stadsbus of een taxi is daarom niet altijd het beste vervoermiddel. Een ritje in de taxi in China is veel goedkoper dan in Nederland, voor de prijs hoeft de taxi dus niet achterwege gelaten te worden. Wanneer een stad over een metrostelsel beschikt, dan is dat zeker de beste manier van reizen in de stad. De metro rijdt af en aan, is meestal schoon en veilig en een ticket is vaak goedkoop.
Lees verder: Eten & drinken >
333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website
ANWB Vakanties heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen naar China.
Bezoek website
Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website