Regensburg: best bewaarde middeleeuwse stad van Europa – álle bezienswaardigheden, info & tips!

Regensburg: best bewaarde middeleeuwse stad van Europa – álle bezienswaardigheden, info & tips!

Regensburg behoort tot de mooiste en meest levendige steden van Duitsland. Het ligt in het oosten van de deelstaat Beieren, aan de oevers van de Donau. De oude binnenstad en het stadsdeel Stadtamhof behoren tot UNESCO werelderfgoed en ook de vele monumenten, musea en horeca maken Regensburg een leuke bestemming voor een stedentrip. Benieuwd of een bezoek aan Regensburg ook wat voor jou is? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en tips.

Door , laatst bijgewerkt op 1 december 2023
10 minuten lezen

Waar staat Regensburg om bekend?

Regensburg heeft een geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd. In de stad zijn nog altijd bouwwerken uit deze periode te vinden en de oude binnenstad wordt beschouwd als een van de best bewaarde middeleeuwse centra van Europa. Tot de bekendste bouwwerken van de stad horen de Dom van Regensburg en de Steinerne Brücke.

Steinerne Brucke in Regensburg

De Steinerne Brücke met de Dom op de achtergrond.

Beieren vakantie boeken – tips!

Is Regensburg leuk? Ervaringen van bezoekers!

Regensburg is niet alleen een oude stad, maar ook een levendige. Het heeft een eigen universiteit en trekt hiermee veel jongvolwassenen aan. Ook worden er met grote regelmatig festivals en evenementen georganiseerd, waardoor er altijd wel wat te beleven valt. Daarbuiten is Regensburg ook simpelweg een hele mooie stad met haar historische gebouwen, smalle straten en sfeervolle pleinen.

Regensburg

Brede straat met gekleurde huizen.

“Regensburg is een goed bewaarde oude stad waar je – nadat je over de brug bent – je in een andere wereld waant. De gemoedelijke sfeer bemerk je direct. Heerlijke plaats om te slenteren en een drankje te doen.”

– Edwin B.

“Een kleine tussenstop nodig? Ga naar de Walhalla. De standaard parkeerplaats kost €2,50 voor 3 uur. Veel trappen naar boven en je komt aan de oostzijde aan. Overdag is de walhalla open. Voor een klein bedrag kan je de marmer hoofden zien van belangrijke Germaanse persoonlijkheden en een mooi beeld van König Ludwig 1 die het liet bouwen. Een prachtig uitzicht over de Donau en een klein café en goede wc’s nodigen uit voor deze tussenstop niet ver van de A3.”

– Diana Haas

“We wandelden/fietsten de stad binnen via de Steinerne Brücke uit de 12e eeuw met mooi uitzicht op de Regensburg. Naast de Brückentor staat een enorm zoutpakhuis. Daarachter is de Wurstküche, die al sinds de 12e eeuw op deze plek staat. Er worden veel worsten verkocht.”

– Anno Schrijvers

“Prachtige middeleeuwse stad gelegen aan de Donau met een historische stenen brug. Stad lijkt op Praag!

– Frieda van Geest

“Vanaf de oude stenen brug begint het genieten van Regensburg al direct. Regensburg is prachtig en heeft ook veel hele leuke kleine winkels, waarvan de meeste pas om 13.00 opengaan!”

– RJ Torris

“Regensburg is prachtig en de Dom is indrukwekkend. Goed vertoeven in deze mooie stad. Prachtige fietsomgeving.”

– Gotsche Vogelzang

“Voor de cultuurliefhebber is Regensburg een stad die je niet mag missen.”

– Corry Foesenek

“Niet alleen de stone bridge is schitterend, maar heel Regensburg is prachtig. Met mooie kleine straatjes en heerlijke terrasjes. Ik zou zeggen, ga het zelf maar beleven.”

– Johan Verroen

“Een grote en drukke stad met een autovrije Altstadt. Mooie vakwerkhuizen en een grote Dom in het centrum. Alles goed onderhouden, maar er zijn wel mooiere kerken. Veel groepen die met een georganiseerde rondleiding meeliepen. Er zijn diverse boottochten op de Donau te maken.”

– Henk Adoks

Oude binnenstad van Regensburg

Gebouwen in de oude binnenstad.

Regensburg op een zomerdag.

Regensburg op een zomerdag.

VIDEO: Regensburg filmpje!

Wat is er te doen in Regensburg (& omgeving)?

Wandelen door de oude binnenstad, een boottocht maken op de Donau en kastelen bezoeken in de omgeving. Met een verblijf in Regensburg kun je alle kanten op. Ook aan musea, fiets- en wandelpaden en goede restaurants is rondom Regensburg geen gebrek. Dit maakt de stad een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de regio, maar ook voor een stedentrip.

Altstadt

Het centrum van Regensburg – ook wel aangeduid met die Altstadt behoort tot de best bewaarde stadscentra van Europa en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van Europa. Veel toeristen betreden de Altstadt via de Steinerne Brücke om vervolgens door de smalle, kronkelende straten te slenteren.

Steinerne Brucke in Regensburg

Wandelen over de Steinerne Brücke.

De Alter Kornmarkt – oude Korenmarkt – ligt in het hart van het historisch centrum. Hier staan een aantal van de oudste bouwwerken van de stad, waaronder de Romaanse Toren uit de tweede eeuw na Christus en het Hertogenhof uit het jaar 988.

Ook de Alte Kapelle (Oude Kapel) met haar prachtige rococo-interieur is aan dit marktplein te vinden. Deze kapel is alleen geopend tijdens diensten. Andere leuke pleinen in het centrum zijn de Neupfarrplatz en de Kohlenmarkt.

Oude korenmarkt in Regensburg

Gebouwen aan de Alter Kornmarkt.

3x goed beoordeelde hotels in Regensburg:

Includio

Hotel Includio ★★★★

Modern hotel nabij het historische centrum. Biedt gratis parkeerplaatsen aan en heeft een mooi terras. Mindervaliden kamers aanwezig.

Bekijken
Hotel Rosi

Hotel Rosi ★★★

Door een familie beheerd hotel in de oude binnenstad. Biedt privé parkeergelegenheid en heeft gerenoveerde kamers.

Bekijken
Green Spirit Hotel

Green Spirit Hotel

Hotel op 1 km van de Stenen Brug. Kamers hebben een warme inrichting met een boxspring. Ontbijt wordt geserveerd met lokale producten.

Bekijken

Bezienswaardigheden

Van oorsprong was Regensburg een Romeins fort gebouwd door Marcus Aurelius. Dit verklaart ook het typisch labyrintische patroon van de Altstadt. Regensburg beleefde haar hoogtijdagen niet in deze periode, maar in de middeleeuwen.

Gedurende deze eeuwen lieten rijke families naar Italiaans voorbeeld versterkte torenhuizen bouwen, waarvan een aantal nog altijd het aanzicht van de stad bepalen. Hieronder delen we de belangrijkste bezienswaardigheden uit deze en latere periodes.

Dom van Regensburg

De St. Petersdom – ook wel de Dom van Regensburg genoemd – is het icoon van de stad. Het is een opvallend bouwwerk van meer dan honderd meter hoog met kleurrijke glas-in-loodramen uit de 13e en 14e eeuw en een hangend orgel. Het is een mooi voorbeeld van Gotische architectuur en kan gratis bezichtigd worden. In het kleine Domschatz Museum, dat naast de Dom ligt, kunnen religieuze artefacten bewonderd worden. Dom van Regensburg

Interieur van de St. Petersdom.

Porta Praetoria

Porta Praetoria behoort – samen met de Porta Nigra in Trier – tot een van de best bewaarde stadspoorten van Duitsland. De poort bevindt zich ten noorden van de Dom en werd rond 179 gebouwd in opdracht van Marcus Aurelius.

Porta Praetoria in Regensburg

Overblijfselen van de Porta Praetoria.

Net als veel andere bouwwerken uit de Romeinse tijd en middeleeuwen, is de Porta Praetoria versmolten met bouw uit latere periodes.

Steinerne Brücke

De Steinere Brücke – ‘Stenen Brug’ in het Nederlands – is een brug met een lengte van meer dan driehonderd meter. De brug stamt uit de middeleeuwen en stond model voor een groot aantal bruggen in Europa, waaronder de Judithbrug in Praag. Aan het eind van de brug staat een klokkentoren met een pakhuis aan iedere kant.

Stenen brug in Regensburg

Uitzicht op de Steinerne Brücke.

Tot 1930 was de Steinerne Brücke de enige brug over de Donau in Regensburg. Het wordt beschouwd als een van de oudste stenen bruggen van Duitsland.

Stadtamhof

Stadtamhof heeft – net als de Altstadt – een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stadsdeel ligt aan de andere kant van de Donau en wordt hierdoor een stuk minder bezocht dan de oude binnenstad. Dit maakt het een aangename plek voor een wandeling. Slenter door de historische straten, maak foto’s van de gekleurde huizen en aanschouw de imposante klokkentorens.

Stadtamhof

Uitzicht vanaf de Steinerne Brücke op Stadtamhof.

Musea in Regensburg

Het Regensburg Historisch Museum is een van de bekendste musea van de stad. In dit museum – dat zich in het klooster van St. Salvator bevindt – krijg je een inkijkje in de bijna 2.000 jaar oude geschiedenis van de stad. Daarnaast bevinden zich nog een aantal andere musea in Regensburg:

  • Golf museum: een van de beste golf musea in Europa. Heeft een waardevolle verzameling houten clubs, ijzeren tees en scorecards. De ingang van het museum bevindt zich in een antiekwinkel.
  • Brueckturm Museum: klein museum van vier verdiepingen in de toren aan het eind van de Steinerne Brücke. Geeft een aardig beeld van de geschiedenis van de brug en de rest van Regensburg.

Overige bezienswaardigheden

In en rondom Regensburg bevinden zich nog een aantal plekken die je niet mag missen. Mocht je meer dan één dag de tijd hebben, dan vormen deze bezienswaardigheden een mooie aanvulling op je tijd in Regensburg.

  • Slot Thurn en Taxis: dit slot staat ook wel bekend onder de naam ‘Slot Sankt Emmeram’ en wordt bewoond door de familie Thurn en Taxis. De delen van het kasteel die niet bewoond worden, kunnen tegen betaling bezocht worden.
  • Goldener Turm: met een hoogte van 50 meter is dit de hoogste woontoren van Regensburg. In de middeleeuwen lieten welgestelde Regensburgers deze torens bouwen om hun aanzien te vergroten. Vroeger waren er een stuk of zeventig van deze torens, nu resteren er nog zo’n twintig.
Koninklijke villa in Villa Park in Regensburg

Koninklijke Villa in Villa Park.

  • Herzogspark en Villa Park: deze parken lenen zich uitstekend voor een ontspannende wandeling. Herzogspark ligt op een kwartier van het centrum, het Villa Park aan de oever van de Donau.
  • Walhalla: dit monument uit de 19e eeuw werd gebouwd op verzoek van de Beierse koning Ludweg I ter ere van de nationale glorie. Het heeft de vorm van een klassieke tempel en herbergt 121 bustes van belangrijke personen als kunstenaars en wetenschappers. Je vindt het monument zo’n tien kilometer ten oosten van Regensburg.
Walhalla

De beroemde ‘Walhalla’ in Donaustauf.

Braadworstrestaurant Wurstkuchl

Een stedentrip Regensburg is niet compleet zonder braadworst te eten. Verspreid over de stad bevinden zich tal van restaurants en kraampjes met braadworsten, maar de beste plaats om deze Duitse lekkernij te eten is Wurstkuchl; het oudste bratwurstencafé ter wereld. In de middeleeuwen werden hier al de lekkerste streekgerechten op tafel getoverd.

Andere leuke plekken om te eten zijn het 14e-eeuwse Dicker Mann en de Franse bistro Café Orphee.

3x verblijftips in het Beierse Woud:

Ringhotel Alpenhof

Ringhotel Alpenhof ★★★★

Hotel met uitstekende restaurants en een spa met Finse sauna, biosauna, stoombad en zwembad. Gratis parkeren.

Bekijken
Hotel Die Gams

Hotel Die Gams ★★★★

Sfeervol hotel in natuurpark Altmühltal met een restaurant en een ‘Spahaus’ met zwembad. Ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten.

Bekijken
Robenstein Aktivhotel & SPA

Robenstein Aktivhotel & Spa ★★★★

Uitstekend 4-sterren hotel nabij de grens met Tsjechië. Heeft een eigen restaurant dat Duitse gerechten serveert en beschikt over 44 kamers.

Bekijken

Klimaat & beste reistijd

Regensburg ligt in het zuidoosten van Duitsland en wordt gekenmerkt door een gematigd continentaal klimaat. Met name de late lente, zomer en vroege herfst (mei t/m september) lenen zich voor een bezoek aan Regensburg. In de zomermaanden ligt het kwik iets boven de twintig graden; ideaal voor een stedentrip. Wel kan het flink druk worden in de Duitse stad; er worden veel festivals en evenementen georganiseerd.

Kerstmarkt Regensburg

Ook leuk: de kerstmarkt bezoeken in Regensburg!

Reizen naar Regensburg: hoe kom je er?

Regensburg ligt op iets meer dan zevenhonderd kilometer van Utrecht. De eenvoudigste manier om de stad te bereiken is met de auto. Vanuit het midden van Nederland voert de meest logische route over Essen, Keulen en Frankfurt am Main. Het is ook mogelijk om Regensburg met de trein te bereiken. Afhankelijk van het station van vertrek moet je één of meerdere keren overstappen. Tickets zijn te boeken via de website van NS International.

Beieren vakantie boeken – tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Regensburg reiservaring en tips!

Ben jij in Regensburg geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief