Trier: de oudste stad van Duitsland – álle bezienswaardigheden, info & tips voor je stedentrip!

Trier: de oudste stad van Duitsland – álle bezienswaardigheden, info & tips voor je stedentrip!

Trier is de oudste stad van Duitsland en ligt op de rechteroever van de Moezel. De stad staat bekend om haar goed bewaarde monumenten uit de Romeinse tijd en wordt ook wel het ‘Rome aan de Moezel’ genoemd. De Dom van Trier behoort tot de bekendste bouwwerken van de stad, maar er is nog veel meer te ontdekken. Benieuwd of een bezoek aan Trier ook wat voor jou is? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en tips.

Door , laatst bijgewerkt op 1 december 2023
13 minuten lezen

Waar staat Trier om bekend?

Trier staat – samen met Worms – bekend als de oudste stad van Duitsland. De Romeinen hebben de stad gesticht in de eerste eeuw voor Christus en overblijfselen uit deze periode zijn nog altijd in Trier terug te vinden.

Verder kennen veel mensen Trier ook als geboorteplaats van Karl Marx, vanwege de Dom van Trier en haar wonderschone ligging in het Moezelgebied (regio Rijnland-Palts), vlakbij de grenzen met België, Luxemburg en Frankrijk.

Dom van Trier

De Dom van Trier.

Moezel vakantie boeken – onze tips!

Is Trier leuk? Ervaringen van bezoekers!

Trier behoort tot de leukste plaatsen in het zuiden van Duitsland. De kleine, romantische stad biedt een interessante mix van geschiedenis, cultuur en charme. Je vindt er een aaneenschakeling van Romeinse overblijfselen, middeleeuwse paleizen en gezellige winkelstraten. Dit alles maakt Trier een toffe bestemming voor een dagtrip, maar je kunt je er ook gemakkelijk 3 of meer dagen vermaken als je musea en de omliggende wijnstreek bezoekt.

Straat in het centrum van Trier

Straat in het centrum.

Ook op reviewsites en blogs klinken positieve geluiden over Trier. Een greep uit de vele online recensies:

“Trier is een leuk stadje met veel oudheden. Je kunt hier gezellig shoppen en aan eetgelegenheden geen gebrek, er is voor ieder wat wils. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid voor je auto, wel oppassen in de binnenstad: het is er erg druk en men is niet altijd even geduldig.”

– Piet Kramp

“Trier heeft een mooi historisch centrumplein. Diverse oude gevels. Plein is rustig en geeft een goed gevoel. Diverse aantrekkelijke winkels. Ligt net buiten de hoofdwinkelstraat, maar is een bezoek zeker waard. Met een beetje fantasie waan je je zó op een oude ansichtkaart..”

– Léonard vZ

“Mooie en gezellige binnenstad met veel eetgelegenheden en drinkgelegenheden en gezelligheid en schoon.”

– Angela Geers

“De Grote Markt in Trier is een levendig plein met alles wat een markt de moeite waard maakt. Een mooie fontein, omringd door mooie gebouwen en levendige en gezellige terrassen. Je kunt hier heerlijk ronddwalen en je ontdekt telkens iets nieuws.”

– Joost

“Trier is de moeite waard om te bezoeken. Mooie gebouwen, Romeinse overblijfselen, prachtige basiliek, veel winkels en terrasjes.”

– Monique Linckens

“Prachtige oude stad. Heerlijk dwalen door de Romeinse tijd en in de voetsporen van het bekendste kind van de stad, Marx.”

– Harry Brummel

“Trier heeft een aantal historische bezienswaardigheden. Uiteraard de Dom en Porta Nigra zijn een bezoekje meer dan waard. Ook het centrale marktplein schittert door de mooie gevels en een fontein. Een beetje buiten het centrum ligt het indrukwekkende amfitheater.”

– André Garenfeld

“In een stad vol Romeinse geschiedenis is het Amfitheater van Trier een must do! Vroeger werden hier gladiatorengevechten en executies gehouden, maar ook jachtpartijen, muziekvoorstellingen en religieuze spellen. Hier kunnen 18.000 man binnen en wordt met momenten nog gebruikt voor bepaalde evenementen in Trier.”

– Romy Deroubaix

Gebouwen in de oude stad van Trier

Gebouwen in de oude stad.

Porta Nigra in Trier

De ‘Zwarte Toegangspoort’.

VIDEO: Trier filmpje!

Wat is er te doen in Trier (& omgeving)?

Historische bezienswaardigheden bezoeken, fietsen langs wijngaarden en burchten en kastelen bezoeken. In en rondom Trier is van alles te beleven. Ook kun je vanuit de oudste stad van Duitsland gemakkelijk een uitstapje maken naar Luxemburg. De hoofdstad, Luxemburg-stad, ligt op zo’n 40 minuten rijden van Trier.

Centrum

De Hauptmarkt – ook wel Grote markt genoemd – is het belangrijkste plein van Trier en vormt het hart van het centrum. Op het plein staat een kopie van het Marktkreuz (marktkruis) uit 958. Dit kruis stond symbool voor het feit dat Trier marktrechten had verkregen en handel mocht drijven. Het originele Marktkreuz is te bewonderen in het Simeonstiftmuseum.

Marktkruis in Trier

Kruis op de Hauptmarkt.

Het hele plein wordt omringd door middeleeuwse huizen en bijzondere bouwwerken uit de Renaissance zoals het Rotes Haus (Rode Huis) en die Steipe; een feest- en drinkhuis van de burgerij uit de 15e eeuw. Op de Hauptmarkt staan vaak kraampjes met bloemen en etenswaren als worsten, met uitzondering van zondag.

  • Daarnaast staat er nog een mooie fontein op de Hauptmarkt; de zogenaamde Petrusbrunnen. Bovenop de zuil in de fontein staat een beeld van Petrus; de beschermheilige van Trier.
  • Om de zuil heen staan beelden van kardinalen die symbool staan voor rechtvaardigheid, standvastigheid, matigheid en voorzichtigheid.

Ook is de Grote Markt een heerlijke plek om een terrasje te pakken en alle pracht en praal in je op te nemen; de Hauptmarkt behoort tot de mooiste historische pleinen van Duitsland. Typische vakwerkhuizen zijn er in Trier nauwelijks te vinden. Dat komt doordat de meeste panden gebouwd zijn met materiaal van Romeinse overblijfselen.

Wandel voordat je een glas Moezelwijn bestelt bij de Sint-Gangolf kerk naar binnen; de markt- en stadsparochiekerk van Trier.

Historisch centrum Trier

Huizen in het historisch centrum.

De makkelijkste manier om het centrum te verkennen is om in het stadstreintje te stappen. Dit treintje vertrekt vanaf de Porta Nigra en rijdt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De rit duurt ongeveer 45 minuten en eindigt ook weer bij de Porta Nigra. De tours vinden – om de beurt – in het Duits, Engels, Nederland / Frans plaats. Kijk voor meer informatie op de website van Römer Express.

Winkelen in Trier

Shopaholics kunnen zich uitstekend vermaken in Trier. De stad heeft een ruim winkelaanbod; van kleine boutiques tot winkels van bekende ketens. In Simeonstrasse, Brotstrasse en Fleischstrasse vind je de meeste winkels. Deze hoofdstraten komen allemaal uit op de Hauptmarkt.

Winkelen in Trier

Winkelend publiek, lopend in de richting van Porta Nigra.

De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Op zondag zijn de winkels gesloten, met uitzondering van een klein aantal koopzondagen.

3x goed beoordeelde hotels in Trier

Park Plaza Trier

Park Plaza Trier ★★★★

Modern designhotel in het centrum van Trier. Heeft een restaurant, bar en wellness met sauna en stoombad. Ontbijt optioneel.

Bekijken
Romantik Hotel Zur Glocke

Romantik Hotel Zur Glocke

Romantisch hotel op 2 min lopen van de Grote Markt. Heeft een eigen restaurant en (deluxe) kamers en suitesmet flatscreen-tv.

Bekijken
Vienna House Easy by Wyndham Trier

Vienna House Easy ★★★★

Modern hotel met eigen restaurant en een gezellige lobby bar. Huisdiervriendelijk en biedt mogelijkheid voor parkeren (€9 per dag).

Bekijken

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in Trier zijn niet op twee handen te tellen. Liefhebbers van historie raden we daarom aan om meer dan een dag voor Trier uit te trekken. Mocht je bij meerdere Romeinse bouwwerken naar binnen willen gaan, dan is de Antiken Card Trier een aanrader. Deze kaart is te koop bij het informatiepunt voor toeristen naast de Porta Nigra. Kijk voor meer informatie op de website van Trier Tourismus und Marketing.

Dom van Trier

De Dom van Trier is de oudste kathedraal van heel Duitsland en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Romeinse keizer Constantijn de Grote heeft de kathedraal laten bouwen in 326; op hetzelfde moment als de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

In eerste instantie had de Dom een viertal met elkaar verbonden basilieken, maar door de eeuwen heen is er veel aan de kathedraal verbouwd. De hedendaagse Dom vertoont – naast Romeinse – ook veel Gotische en barokke elementen.

Dom van Trier

Toeristentrein die langs de Dom rijdt.

De kathedraal zelf is gratis te bezoeken; de Domschatz (schatkamer) tegen betaling. Je vindt hier een verscheidenheid aan relieken en nijverheid uit de middeleeuwen. Voor meer informatie over de Dom, kun je bij Museum am Dom Trier terecht.

Porta Nigra

De 30 meter hoge Porta Nigra is een van de meest imposante bouwwerken in Trier. De stadspoort stamt uit de Romeinse tijd en heeft haar naam [vertaald: ‘zwarte poort’] te danken aan de donkere kleur van de stenen. De stadspoort is gebouwd tussen 160 en 200 na Christus voor militaire doeleinden en maakte deel uit van een 6.418 meter lange stadsmuur.

Zwarte Poor in Trier

De ‘Zwarte Poort’.

De Porta Nigra is tegen betaling te bezoeken. Op de verschillende verdiepingen staan informatieborden over het bouwwerk. Een kaartje voor volwassenen kost €4, kinderen mogen voor €2,50 naar binnen. De Porta Nigra is dagelijks geopend, al kunnen de openingstijden per maand wisselen.

Belangrijke bouwwerken

In Trier barst het van de historische bouwwerken. Naast veel gebouwen uit de Romeinse periode, zijn er ook veel architectonische hoogstandjes uit de middeleeuwen bewaard gebleven. Hieronder stippen we kort de belangrijkste bezienswaardigheden aan:

Liebfrauenkirche in Trier

De Liebfrauenkirche (links) en de Dom van Trier (rechts).

Naast de Dom van Trier bevinden zich in de stad nog een aantal andere kerken die een bezoek waard zijn. De Liebfrauenkirche (vertaald: Onze-Lieve-Vrouwekerk) is een mooi voorbeeld van een Gothische kerk en straalt een hele andere sfeer uit dan de Dom.

Deze kerk – die naast de Dom staat – werd in de dertiende eeuw gebouwd en wordt ondersteund door twaalf kolommen met schilderingen van de twaalf apostelen. Bewonder naast het interieur ook zeker de binnenplaats.

Aula Palatina

Aula Paulatina.

Ook aan paleizen en keizerlijke optrekjes is er geen gebrek in Trier. In 306 – het jaar dat Trier hoofdstad werd van het Romeinse Rijk – werd in opdracht van Constantijn de Grote de Basilica ofwel Aula Palatina gebouwd; een kolossale troonzaal om vriend en vijand mee te imponeren. Bij de bouw werden verschillende technieken gebouwd om de ruimte nog groter te laten lijken.

Keurvorstelijk paleis in Trier

Keurvorstelijk Paleis.

Uit latere tijden stamt het Kurfürstliches Palais (vertaald: keurvorstelijk paleis). Dit zalmkleurige paleis vormde in de achttiende eeuw de residentie van de keurvorsten van het Aartsbisdom Trier. Jammer genoeg is het paleis, dat door de eeuwen heen verschillende functies heeft gehad, nooit afgebouwd. Dit had deels te maken met de ligging naast de Basilica.

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis gebombardeerd, al hebben een groot aantal beelden en een mooie trap het geweld doorstaan.
  • Je kunt het paleis niet bezoeken; het is bezit van de overheid. Wel is het mogelijk om de gevel te bewonderen en door de tuin te wandelen
Amfitheater in Trier

Oud Romeins amfitheater.

Een andere bezienswaardigheid in Trier die niet gemist mag worden is het Amfitheater. Ondanks dat er niet veel van het theater is overgebleven, geeft het wel een aardige indruk hoe het er hier vroeger aan toe gegaan moet zijn.

Het amfitheater bood ruimte voor zo’n 20.000 toeschouwers en vormde het toneel van gladiatorengevechten en executies. Ook maakte het amfitheater deel uit van de oostelijke stadspoort; de toegangsweg naar Trier liep dwars door de arena heen. De toegang tot het amfitheater bedraagt €4.

Zoals een Romeinse stad betaamd, werden er in Trier ook badhuizen aangelegd. De Kaiserthermen – ook wel de ‘keizerlijke baden’ genoemd – werden aan Trier geschonken door keizer Constantijn en behoorden tot de meest geliefde baden van Europa. Dit voormalige badhuis is opengesteld voor publiek, net als de gigantische – maar vervallen – Barbarathermen en de Viehmarktthermen.

Römerbrücke in Trier

Römerbrücke.

Het laatste bouwwerk in Trier dat we hier uitlichten is de Römerbrücke. Deze Romeinse Brug werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De brug wist de stad te verbinden met het Gallische achterland en het Rijngebied en staat nog altijd overeind.

Het is de oudste brug in Duitsland, al werden de bogen van de brug pas in 1718 toegevoegd. ‘s Winters kan het voorkomen dat de brug gesloten wordt als de Moezel 9 meter boven Normal Null uitkomt.

Musea in Trier

In Trier bevinden zich meerdere goed aangeschreven musea. Het Stadtmuseum Simeonstift is een van de bekendste musea in Trier en heeft een collectie met circa 900 kunstvoorwerpen die een beeld schetsen van de stad.

Voor het bewonderen van Romeinse overblijfselen, kun je terecht in het Rheinisches Landesmuseum. Dit archeologische museum toont kunst- en gebruiksvoorwerpen afkomstig uit het Duitse Rijnland.

Karl Marx

Beeld van Karl Marx, de bekendste inwoner van Trier.

Een ander veelbezocht museum is het Karl Marx Haus. Zoals de naam doet vermoeden is dit museum gewijd aan Karl Marx, een van de grondleggers van het socialisme en communicatie. In zijn geboortehuis aan de Brückenstraß 10 is een museum gevestigd, waar zijn ideeën en theorieën op een bijzondere manier worden tentoongesteld.

Weinkulturpfad

Een wandeling maken over het Weinkulturpfad is een van de leukste manieren om Trier te verkennen. Het 1,6 kilometer lange pad begint bij het amfitheater en slingert door de wijngaarden heen. Onderweg kom je borden met informatie tegen over de verschillende wijnsoorten die in en rondom Trier verbouwd worden. Vanaf het pad kun je ook naar Olewig toe lopen, een klein, gezellig wijndorp met wijnhuizen.

Moezelwijn proeven

Een bezoek aan Trier is niet compleet zonder Moezelwijn te proeven. Dit kan op een willekeurig terras, maar ook bij een Weinstube; een wijntaverne waar vaak kleine maaltijden op het menu staan. Meer dan de helft van de druiven die rondom Trier verbouwd worden, vallen onder de Riesling. Deze druivensoort wordt daarom ook wel ‘de Koningin van de Druiven’ genoemd.

Petrisberg

Uitzicht op Trier vanaf de Petrisberg.

Voor kenners is een rondleiding van de Vereinigte Hospitien interessant. In dit voormalige verpleeghuis vind je de oudste wijnkelder van Duitsland. Je kunt er ook een wijnproeverij doen en 5 verschillende wijnen én een sprankelende wijn proeven voor €20 per persoon.

Kerstmarkt in Trier

Van 24 november tot en met 22 december 2023 vindt er op de Hauptmarkt de Trierer Weihnachtsmarkt plaats. Deze kerstmarkt behoort tot de leukste kerstmarkten in Duitsland en straalt een en al sfeer uit.

Trierer Weihnachtsmarkt

Kraam op de kerstmarkt in Trier.

Op de markt staan richting de honderd kramen met een allerlei soorten kerstartikelen: van houten speelgoed en kaarsen tot kramen met braadworsten en glühwein. Kijk voor meer informatie over de kerstmarkt in Trier op de website van Trierer Weihnachtsmarkt.

3x vakantieparken nabij Trier:

Landal Warsberg

Landal Warsberg

Vakantiepark met overdekt zwembad op een half uur van Trier. Ligt in de heuvels boven de Saar en heeft een avontuurlijke speeltuin, Adventure Golfbaan en animatieteam.

Bekijken
Landal Sonnenberg

Landal Sonnenberg

Vakantiepark aan de Moezel bij het Duitse Leiwen. Heeft 2-persoonsappartementen, maar ook bungalows voor 6 en 8 personen. Veel faciliteiten en recreatieprogramma.

Bekijken
Landal Hochwald

Landal Hochwald

Vakantiepark met vakantiehuizen nabij Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Heeft een overdekt zwembad, indoor speelparadijs en een restaurant.

Bekijken

Klimaat & beste reistijd

Trier heeft een zeeklimaat en is het best te bezoeken van juni tot en met september. In deze maanden liggen de temperaturen tussen de 20 en 23 graden en geniet je van de meeste zonuren. Om de drukte te ontlopen, kun je het best voor of na de zomervakantie gaan. Ook liggen de prijzen van accommodaties dan wat lager.

Reizen naar Trier: hoe kom je er?

Trier ligt in het zuidwesten van Duitsland, op 350 kilometer afstand van Utrecht. Met de auto is Trier in ongeveer vier uur te bereiken. Je kunt over Maastricht en Luik naar Trier afreizen, maar ook bij Venlo de grens passeren en over de Deutsche Autobahn naar het zuiden van Duitsland afzakken.

Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar Trier af te reizen. Onder meer Flixbus biedt reizen naar Trier aan. Ook met de trein kun je in Trier geraken, al dien je minimaal 2x over te stappen: in Keulen en Koblenz. Je kunt opstappen in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Vanaf Utrecht neemt de reis 5 uur en 52 minuten in beslag. Tickets zijn te koop via NS International.

Moezel vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Trier reiservaring en tips!

Ben jij in Trier geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief