Berlijn ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

100 Berlijn reiservaringen en tips

Geweldig

45%

Tof

46%

Wel oké

8%

Niet zo

1%

Vreselijk

0%

  • Profiel Pippi Reiskous
    op 29-03-2022
    54 landen bezocht • 1 review • 4 waarderingen
    5

    “Bruisend Berlijn tips”

    Berlijn bruist! Het is niet een mooie stad, maar rauw, industrieel, met grote betonnen gebouwen en een alternatieve vibe. Mijn Berlijn tips:

    -Mitte wandelroute: Start bij Unter den Linde (metrohalte Unter den Linden/Friedrichstraße) en loop langs allerlei bezienswaardigheden richting Brandenburger Tor. Voorbij de Brandenburger Tor ga je naar rechts voor een bezoek aan Reichstag. Steek vervolgens de straat over richting Potsdamerplatz en bezoek het Holocaust Monument. Hiena loop je door naar Potsdamerplatz voor de architectuur, stukjes oude muur en Checkpoint Charlie.

    - East Side Gallery & Yaam: Ga naar Ostbahnhof. Vanuit hier loop je naar de East Side Gallery: de 1,3 km lange oude muur vol kunstwerken. Rechts van de East Side Gallery zit YAAM (Young African Art Market) met streetart, Afrikaanse eetstalletjes, en een stadsstrand voor de warme dagen.

    - Eten in een kebabzaak! Gegrilde groentes, halloumi boxes, shoarma, falafel etc.. ..alles heerlijk, vers en goedkoop. In Kreuzberg struikel je over deze zaakjes maar ook elders in Berlijn zitten er genoeg.

    - Wijken Friedrichshain, Kreuzberg en Neukölln voor alternatieve quirky barretjes, clubs, kunstenaars en multiculti.
    Wijk Prenzlauer Berg voor hipsters.

    - Alexanderplatz: de Fernsehnturm, chillen in het parkje en winkelen.

    Typisch Berlijn:
    - De bovengrondse buizen! Deze zijn voor het grondwaterafvoer. De buizen zijn roze, paars of blauw, afhankelijk van het stadsdeel. Er zitten allerlei bochten en kronkels in, zodat het water niet bevriest in de winter.
    - Geen muur is zonder graffiti, geen verkeerspaal zonder stickers.
    - Ampelmännchen: Het stoplichtmannetje met hoed. Overblijfsel uit de DDR. Er is zelfs een groen Ampelmännchenbeeld in Mitte.

    Vervoer: Binnen Berlijn pak je de metro om overal te komen. Je kunt ook een elektrische step huren: met je über app kun je de Lime steppen pakken!
    Hoe ga je naar Berlijn? Ik raad de trein aan. Ruim van te voren boeken voor de goede prijzen.

    4 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Rocco Lemmens
    op 11-01-2021
    21 landen bezocht • 4 reviews • 0 waarderingen
    5

    “Berlijn altijd iets nieuws te beleven”

    Zoals ik in min profiel al heb staan, Berlijn is een van mijn favoriete steden. Net als Lissabon is dit een stad waar we om de paar jaar terug komen.

    Een stad waar oost en west samen gaan. Lopend kun je veel beleven maar ook de hop on hop off bus is een perfecte manier om overal te komen. Nog makkelijker is de welcome to berlincard, hiermee kun je voor een lage prijs gebruik maken van het openbaar vervoer wanner en waar je wilt.

    Om te winkelen hoef je niet ver te gaan, de Kurfusrtendamm of Alexander platz zijn wel onze favotieten.

    Wat te bedenken van een bezoekje aan het oude vliegveld Tempelhof, je kan er nu wandelen terwijl in de veldjes naast het asfalt overal bqq en gezelligheid is.

    De Zoo is ook een leuke bezigheid, je kunt er ook de panda's bekijken die er nu zijn.
    Tijdens de kerstdagen is er door heel de stad een grote hoeveelheid kerstmarkten met ieder zijn eigen charme. En wat eten betreft, ja wat men zegt over Duitsers, ze weten wat lekker eten is. Voor goed betaalbare prijzen heb je de lekkerste gerechten.

    Tevens leent de stad zich om lekker uit te gaan, al met al moet je ook hier eens geweest zijn.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Joke Hoiting
    op 06-01-2021
    14 landen bezocht • 7 reviews • 1 waardering
    4

    “Mooie stad in wintersfeer”

    Rond de kerstdagen een paar dagen naar Berlijn met de bus. In het hotel vlakbij het station dus veel uitvalsmogelijkheden. Uiteraard de kerstmarkten bezocht. Bij de Gedächtniskirche en de kerk zelf ook heel mooi van binnen. De leuke wintermarkt onder de Fernsehturm. De Fernsehturm was ook geweldig, wel van tevoren reserveren zodat je zo door kunt lopen. We hebben veel gelopen en gezien. Met de bus een rondrit gemaakt vooral Checkpoint Charlie (te toeristisch) maar ook delen waar nog de muur staat. Zeer indrukwekkend. Op de terugreis via Potsdam. Ook erg mooi.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Bianca Akkermans
    op 29-12-2020
    13 reviews • 0 waarderingen
    4

    “Berlijn”

    Als je van geschiedenis houdt en dan met name de Tweede Wereldoorlog, dan zit je in Berlijn goed. Het is een stad waar de geschiedenis nog overal terug te zien is. Maar ook kunst en cultuur zijn een belangrijk onderdeel van de stad. Zo heb je bijvoorbeeld het kunsthuis Tacheles. In dit kunsthuis heb je behalve talrijke kunstobjecten (zowel op de muren als in de verschillende ruimtes), ook plaats voor horeca, ateliers, een bioscoop, een beeldentuin en een tentoonstellingsruimte voor experimentele kunst en nieuwe media. Al met al een hele levendige drukke stad, die zeker een bezoek waard is.


    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel José
    op 28-12-2020
    47 landen bezocht • 15 reviews • 0 waarderingen
    5

    “Hoogtepunten Berlijn ”

    Berlijn heeft meer dan de Brandenburgerstor, unter den Linden, Kurfurstendam, KaDeWe, Reichstag/Bundestag en Fernsehturm. Een bezoek aan Brandenburgertor kan niet zonder het nabij gelegen Holocaustmonument te bezoeken, een ieder kan zelf een invulling geven aan deze hoge en lage blokken steen in de vorm van lijkkisten. De fietstoer langs de Ackerstrasse waar een realistische indruk gekregen kan worden van de Berlijnse muur met wachttorens en niemandsland is zeker de moeite waard. Verder zal iedereen checkpoint Charley bezoeken en een foto maken van de oude wachtpost, maar zeker geeft Panorama The Wall met geluid en licht een goede indruk van hoe het in de tijd van de muur zou zijn geweest.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Esmee
    op 09-09-2019
    13 landen bezocht • 26 reviews • 21 waarderingen
    5

    “Geweldige stad met veel geschiedenis”

    Ik ben vorig weekend met een groep vrienden in Berlijn geweest en het was geweldig! Er is zoveel te zien en te doen in Berlijn, dus je hoeft je hier niet te vervelen. Naast mooie bezienswaardigheden, is ook de geschiedenis zeer interessant. Aanraders zijn de Fernsehturm (Alexanderplatz), Reichstag, Berliner Dom, Brandenburger Tor, Holocaustmonument, Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, East Side Gallery en het Natuurhistorisch museum van Berlijn. Natuurlijk zijn de verschillende musea in het Museuminsel ook de moeite waard als je genoeg tijd hebt! Berlijn is echt een anrader!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Annemie Alberts
    op 20-05-2019
    9 reviews • 2 waarderingen
    5

    “Mooie stad met een indrukwekkend verleden”

    In januari 2019 5 dagen in Berlijn verbracht. Indrukwekkend hoe ze hun oorlogsverleden laten zien. Met heel veel respect gedaan. Oude stukjes van de Muur laten staan, een museum Terror des Schreckens met veel foto's uit het oorlogsverleden.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Charlotte Verboom
    op 19-05-2019
    23 landen bezocht • 13 reviews • 14 waarderingen
    5

    “Voor ieder wat wils”

    Ondanks dat we er al een paar keer zijn geweest blijft Berlijn ons trekken. Het is een mooie stad met veel historie en een relaxte sfeer. In deze stad kan je gewoon uren in rondlopen. Veel historische plekken bezoeken van de laatste eeuw (zoals plaatsen waar de Berlijnse muur heeft gestaan en Checkpoint Charlie). Wij hebben de laatste keer een van de bunkers van de Berliner unterwelten toer bezocht. Een aanrader! Hierin wordt verteld hoe het leven was in de tweede wereld oorlog. Wat ik zelf de meest indrukkende activiteit in Berlijn vond was een bezoek aan Gedenkstatte Berlin-hohenschonhausen. Dit is een o.a. een oude gevangenis van de Stasi. Hier wordt tours geven door o.a. oude gevangen over het leven hier en in het Duitse gedeelde van de DDR.
    Berlijn is een leuke hippe stad waar het goed toeven is, voor ieder wat wils.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Suze Westervoorde
    op 12-05-2019
    56 landen bezocht • 27 reviews • 14 waarderingen
    5

    “Historie en goedkoop”

    Berlijn is wellicht totaal anders dan Parijs en Rome maar toch heeft het die sterke aantrekkingskracht. Berlijn heeft tal van parken waar je op een warme dag heerlijk kan relaxen. Bovendien ademt de hele stad de historie van de Tweede- en Koude oorlog. Een bezoekje aan bijvoorbeeld Charlie Checkpoint en de Muur kan niet ontbreken. Bovendien heeft Berlijn goedkope restaurants waar je na een dagje cultuur snuiven heerlijk kan eten.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Danya
    op 11-05-2019
    63 landen bezocht • 39 reviews • 21 waarderingen
    4

    “Streetart in Berlijn”

    Het leukste aan Berlijn vond ik de enorme hoeveelheid streetart. De 'Alternative Berlin' wandeltour (gids achteraf fooi geven) is een aanrader om meer te weten te komen over de graffiti-artiesten en de underground-wereld. Ook de Teufelsberg was bijzonder boeiend. Dit is een overblijfsel uit de Koude oorlog, een verlaten spionnenafluisterstation, nu volgespoten met de gekste graffiti. En natuurlijk zijn de restanten van de Berlijnse muur heel bijzonder om te zien.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

Berlijn stedentrip boeken – onze tips!

Top 5 Berlijn stedentrip aanbieders

Deel jouw Berlijn reiservaring en tips!

Ben jij in Berlijn geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?