Quedlinburg: oude vakwerkstad aan de rand van de Harz – álle bezienswaardigheden, info & (verblijf)tips!

Quedlinburg: oude vakwerkstad aan de rand van de Harz  – álle bezienswaardigheden, info & (verblijf)tips!

Quedlinburg is een van de mooiste steden met vakwerkhuizen in Duitsland. De stad ligt in het noorden van de Harz en staat in het geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het historisch centrum is zeer goed bewaard gebleven en staat vol met huizen in het geel, rood, roze en groen. Ook naar Quedlinburg toe tijdens je vakantie in Duitsland? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en tips.

Door , laatst bijgewerkt op 6 december 2023
10 minuten lezen

Waar staat Quedlinburg om bekend?

Quedlinburg (in de Harz regio) staat bekend als een van de mooiste steden met vakwerkhuizen in Duitsland. In de stad – die gesticht is in de tiende eeuw – bevinden zich meer dan 1.300 vakwerkhuizen met houten balken en gekleurde façades. Naast deze huizen heeft Quedlinburg ook bekendheid verworven met haar historische kerken en de Schlossberg die boven de stad uit torent.

Vakwerkhuizen in het oude centrum van Quedlinburg

Gevels van vakwerkhuizen.

Harz vakantie boeken – tips!

Is Quedlinburg leuk? Ervaringen van bezoekers!

Als je van oude steden houdt, voel je je vast en zeker aangetrokken tot het middelgrote Quedlinburg. Zodra je de Altstadt binnenwandelt, heb je het gevoel een stap terug in de tijd te doen. Ook de St. Servatius Kirche en het daarbij behorende Schloss Quedlinburg dragen bij aan de charme van de stad.

Straatje in Quedlinburg

Straat in de oude stad.

Ook op reviewsites en in blogs klinken positieve geluiden over Quedlinburg. Een greep uit de vele online ervaringen:

“Op de eerste plek vind je er rust en daar moet je van houden. Voor mij werkt het echt heerlijk ontspannend om een beetje doelloos te dwalen door de sprookjesachtige kleine straatjes, over de pleinen en door de stadstuinen.”

– Chloë Sterk van Dailynonsense.nl

“Quedlinburg is een plaatsje in voormalig Oost-Duitsland. Ligt op de route richting Leipzig. Prachtige authentieke panden, voor 90% gerestaureerd onder toezicht van UNESCO en EU. Leuke winkels, prima en veelzijdige horeca en heel veel te bezichtigen (binnenstad, kasteel, erfenis DDR etc.) Aanrader.”

– Paul de Groot

“Wat een mooi oud stadje, met veel vakwerkhuizen een bijzonder sfeer. De rondleiding in het oude raadhuis is zeker de moeite waard! Het kasteel werd gerenoveerd, maar de kerk was wel open. Wat een geweldig uitzicht als je daar bent. De schatkamers zijn niet groot maar wel een bezoek waard als je van oude bijbels (die echt geweldig gedecoreerd zijn) houdt.”

– Hazel H

“Bij Café Vincent kun je heerlijk vers gebakken Käsekuchen (kwarktaart) eten. In totaal zijn er ruim 131 verschillende soorten Käsekuchen die hier vers worden gebakken.”

– Danny van der Meijden, reizen-en-reistips.nl

“De oude stad en de Schlossberg zijn onbeschrijfelijk mooi. Het is zeer zeldzaam om zoveel goed onderhouden vakwerkhuizen te zien. Ik was er op koude maartdagen. Hoe mooi moet het zijn in de zomer!”

– Christiane Sch.

“Quedlinburg is een prachtige plaats die tot het werelderfgoed behoort. Toch is er ook vergane glorie van verfbladdende huizen, dat is jammer. Interessant om met een gids de stad door te lopen en de geschiedenis komt tot leven.”

– Coby van Losser

“Een prachtige oude stad (Werelderfgoed) met veel mooie vakwerkhuizen en smalle straatjes. Helaas was het kasteelmuseum wegens werkzaamheden gesloten. Maar een wandeling is zeker de moeite waard! Daarbij is een bezoek aan de Käsekuchenkönig een echte aanrader. Er zijn hier veel verschillende soorten cheesecake, met bosbessen, chili, hazelnoten, marsepein, enz. Lekker, lekker!

– Monika Ebersold

“Mooie stad. Aanrader om met het treintje te gaan voor een rondrit door de stad. Daar hebben we veel over deze stad gehoord.”

– Geesje Mulder

“Een van de mooiste steden in Saksen-Anhalt is Quedlinburg met zijn dromerige, sprookjesachtige decor van historische vakwerkhuizen met liefdevol ontworpen gildeborden uit het verleden. Een reis die echt de moeite waard is. Slechts 267 km verwijderd van het Ruhrgebied.”

– Rosemarie Bijok

Heel gezellig klein historisch plaatsje. Je kunt vele bezienswaardigheden bekijken, een van de vele restaurantjes bezoeken, een ijsje eten onderweg naar de vele kerken of kerkjes en de vele bijzondere winkels en antiekzaakjes bezoeken. Het grote plein bevat vele terrasjes voor een bakkie koffie of iets anders.”

– Eerko Orsel

Gekleurde huizen in Quedlinburg

Gekleurde huizen in de oude stad.

Toeristentrein in Quedlinburg

Toeristentreintje met locomotief in het centrum van Quedlinburg.

VIDEO: Quedlinburg filmpje!

Wat is er te doen in Quedlinburg (& omgeving)?

Quedlinburg wordt vaak bezocht tijdens een vakantie in de Harz. De stad ligt op ongeveer 500 kilometer van Utrecht en is goed te combineren met andere trekpleisters in de omgeving. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het centrum; trek goede wandelschoenen aan en laat je verrassen door de smalle straten met eeuwenoude gebouwen en sfeervolle eetgelegenheden.

Die Altstadt

Het centrum – ook wel die Altstadt genoemd – is het meest fotogenieke deel van Quedlinburg. Je vindt hier honderden vakwerkhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw; de ene nog mooier dan de ander. Dit is te danken aan de renovaties in de vorige eeuw: door een gebrek aan geld na de Duitse tweedeling werd de stad ernstig verwaarloosd.

Plein in Quedlinburg

Plein met fontein.

Na de hereniging is die Altstadt met haar klinkerstraten gelukkig weer in ere hersteld. Tot de meest bijzondere gebouwen behoren het historisch gildehuis ‘Zur Rose’ uit 1612, het koopmanshuis de ‘Weißer Engel’ uit 1623 en het beursgebouw uit 1683.

Quedlinburg

Stadhuis met klimop.

  • Het marktplein met het Rathaus vormt het middelpunt van het centrum. Het Rathaus fungeert als gemeentehuis en de gevel wordt gesierd door klimop. In de toren aan de linkerkant van het gebouw werden vroeger schatten, belangrijke documenten en andere kostbaarheden werden bewaard.
  • In een zijstraat van het marktplein ligt de Blasiuskerk. Deze kerk ligt verscholen onder een grote boom en haar geschiedenis gaat terug tot de 10e eeuw. De huidige kerk stamt uit 1715 en is opgetrokken in barokstijl. In de kerk bevinden zich prachtige schilderingen.
  • Net buiten het centrum bevindt zich ook nog de St. Wipertkikerk. Deze kerk heeft een crypte van meer dan duizend jaar oud; een van de laatste overblijfselen van de Ottonen. Dit geslacht regeerde het Duitse Rijk tussen 919 en 1024 en staat ook wel bekend als het Saksische huis.

3x goed beoordeelde hotels in Quedlinburg:

Romantik Hotel am Brühl

Romantik Hotel am Brühl ★★★★

Romantisch hotel op een paar minuten lopen van het centrum. Heeft een eigen restaurant – The Weinstube – en serveert een uitgebreid ontbijt.

Bekijken
Hotel Theophano

Hotel Theophano ★★★★

Klassiek hotel in een historisch vakwerkhuis in het oude centrum. Biedt gratis parkeergelegenheid (o.b.v. beschikbaarheid) en heeft een sauna.

Bekijken
Hotel Domschatz

Hotel Domschatz ★★★

Hotel in een 200 jaar oud vakwerkhuis aan de voet van de Burgberg. Kamers hebben een eigen badkamer en de locatie scoort een 9,6.

Bekijken

Bezienswaardigheden

In en net buiten het centrum is van alles te doen en te zien. Om een compleet beeld te krijgen van Quedlinburg te krijgen, raden we aan om de onderstaande bezienswaardigheden bij langs te gaan.

Neustadt

’Die Alstadt’ is niet het enige mooie deel van Quedlinburg. Ook de Neustadt mag niet gemist worden. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een relatief nieuw deel gaat, werd ook Neustadt al in de middeleeuwen gebouwd.

Tot de meest opvallende bouwwerken in de Neustadt behoren de torens van de Nicolaikerk en het plein met de Mathildenbrunnen. In tegenstelling tot die Altstadt is de Neustadt niet autovrije, aan gezellige terrassen en restaurants is er geen gebrek.

Neustadt

Straat met kleurrijke huizen in Neustadt.

Kasteel Quedlinburg

Kom je net in Quedlinburg aan? Dan raden we aan om eerst de Schlossberg te beklimmen. Op deze berg in het midden van de stad bevinden zich een kerk en een kasteel. De kerk, de Sint-Servaaskerk, wordt ook wel de Quedlinburger Dom genoemd en is van binnen en buiten bijzonder om te zien.

In de kerk kun je de beruchte ‘Quedlinburger Domschatz’ bewonderen evenals de crypte bekijken waar onder andere Koning Hendrik I en zijn vrouw Mathilde hun laatste rustplaats gevonden hebben.

Kasteel in Quedlinburg

Kasteelheuvel in Quedlinburg.

Het kasteel is ook zeker de moeite waard. De fundamenten voeren terug naar 920 en het heeft ongeveer negenhonderd jaar het thuis van ongehuwde adellijke vrouwen gevormd. Van het oorspronkelijke kasteel is alleen de begane grond nog over, door de eeuwen heen werden er verschillende vleugels aan toegevoegd. Om meer te weten te komen over het kasteel en Quedlinburg, kom je het Schlossmuseum bezoeken.

Der Münzenberg

Der Münzenberg behoort tot de oudste wijken van Quedlinburg en staat – net als het centrum – vol met vakwerkhuizen. De 65 huizen hier zijn over het algemeen iets kleiner dan die in de Altstadt, maar zijn nog zo goed als intact. In de middeleeuwen woonden vooral reizigers als artiesten en muzikanten op de Münzenberg, maar hier kwam verandering in aan het begin van de 18e eeuw toen er meer voorzieningen kwamen.

der Munzenberg

Der Münzenberg.

Sternkiekerturm

De sternkiekerturm is het hoogste uitzichtpunt van Quedlinburg. De toren is 42 meter hoog en kun je tegen betaling beklimmen. Je vindt de toren zo’n 200 meter ten noordwesten van de historische markt en heet officieel de ‘Lindenbeintoren’.

In vroegere tijden kende Quedlinburg veel meer van dit soort torens, maar deze werden – helaas – ook weer afgebroken. Het beklimmen van de toren kost één euro. Om binnen te geraken dien je de euromunt in de gleuf bij de draaipoorten te gooien.

Toegangspoort Quedlinburg

Een van de toegangspoorten van het centrum.

Musea

Naast het kasteelmuseum zijn er in Quedlinburg nog een aantal andere musea te vinden. Een van de meest bijzondere musea is het Münzenbergmuseum; een klein, maar mooi museum op de Münzenberg met een ondergrondse crypte.

Daarnaast heb je ook de Lyonel-Feiniger Galerie met kunst van de gelijknamige Amerikaans/Duitse Bauhausschilder en het Vakwerkmuseum met tentoonstellingen over de gebruikte bouwstijlen en technieken in Quedlinburg. Tot slot kun je ook nog het Klopstockhaus bezoeken, het geboortehuis van Friedrich Gottlieb Klopstock.

Quedlinburg paleistuin

Paleistuin.

Kerstmarkt Quedlinburg

De kerstmarkt van Quedlinburg behoort tot de mooiste en sfeervolste van Duitsland. De markt is zeker niet zo groot als die van Dortmund, Keulen of Düsseldorf, maar de authentieke sfeer maakt de Weihnachtsmarkt zeker de moeite waard.

Quedlinburg grote markt

Het marktplein: het toneel van de kerstmarkt in Quedlinburg.

Naast de kraampjes die je op een kerstmarkt voor het stadhuis mag verwachten, openen ook een twintigtal vakwerkhuizen de deuren naar hun binnenplaatsen. Tijdens deze zogenoemde Advent in den Höfen presenteren ze kostbaarheden en andere curiositeiten.

3x goed beoordeelde vakantieparken nabij Quedlinburg:

Hasseröder Ferienpark

Vakantiepark Hasseröder ★★★★

Vakantiepark met groot subtropisch zwemparadijs en veel sport- en spelfaciliteiten op een half uur rijden van Quedlinburg. Ideaal voor uitstapjes.

Bekijken
Ferienanlage Harzfreunde

Vakantiepark Harzfreunde ★★★

Vakantiepark met appartementen op 30 min van Quedlinburg. Geschikt voor gezinnen en groepen. Hebben een eigen kookgelegenheid en een verwarmd buitenzwembad.

Bekijken
Das Schierke Harzresort

Das Schierke Harzresort ★★★★

Vakantiepark met appartementen met meerdere slaapkamers en een sauna. Beschikt over een speeltuin en een restaurant. Zuivelvrije en vegetarische maaltijden op aanvraag.

Bekijken

Klimaat & beste reistijd

Quedlinburg ligt in de Harz dat een gematigd maritiem klimaat heeft. Hierdoor kan het weer op lokaal niveau flink verschillen. De winters zijn er veelal koud, de zomers gematigd en er valt het hele jaar door regen. De stad kan het best bezocht worden tussen juni en september. In deze periode is de temperatuur er aangenaam en valt de minste regen.

Reizen naar Quedlinburg: hoe kom je er?

Quedlinburg ligt ten noorden van de Harz, op iets meer dan 500 kilometer afstand van Utrecht. De stad is goed te bereiken met de auto; de meeste vakantiegangers reizen naar de stad toe over Osnabrück en Hannover.

Ook met de trein en bus (o.a. Flixbus) kun je in Quedlinburg geraken. Mocht je je auto in Quedlinburg willen parkeren; buiten het autovrije centrum zijn een ruim aantal parkeerplaatsen aanwezig. Sommige hotels beschikken over privé parkeerplaatsen.

Harz vakantie boeken – tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Quedlinburg reiservaring en tips!

Ben jij in Quedlinburg geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief