Vakantie Saksen, oost-Duitsland: bezienswaardigheden & leuke plaatsen (+ verblijf tips!)

Vakantie Saksen, oost-Duitsland: bezienswaardigheden & leuke plaatsen (+ verblijf tips!)

De deelstaat Saksen in Duitsland was tot in 1990 een deel van de Oost-Duitse republiek DDR. Saksen is vooral bekend om zijn cultuursteden, prachtige natuurgebieden, romantische kastelen en niet te vergeten: de Saksische wijn. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en tips voor je vakantie in Saksen.

Door , laatst bijgewerkt op 29 juli 2022
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden Saksen
 2. Nationaal Park Sächsische Schweiz
 3. De rotsformatie Bastei
 4. Het Ertsgebergte
 5. Interessante plaatsen & steden Saksen
 6. Dresden
 7. Leipzig
 8. Meer bezienswaardigheden Saksen
 9. Saksen vakanties & hotels
 10. Vakantie Saksen boeken

Vakantie in Saksen (oost-Duitsland)

Op weg naar een vakantie in Tsjechië of Polen rijden veel toeristen door een wat minder bekende deelstaat in Duitsland: Saksen. De deelstaat Saksen ligt in het uiterste oosten van Duitsland en grenst aan Tsjechië en Polen. De hoofdstad is Dresden, een stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot gedeelte werd verwoest. Tweede stad van Saksen is de universiteitsstad Leipzig. In de regio Saksen staat het vol met kastelen en burchten. De bekendste is ongetwijfeld Königstein, ten zuidoosten van Dresden.

Op de grens tussen Saksen en Tsjechië ligt het Ertsgebergte, met tal van ertsmijnen die werden omgevormd tot toeristische attracties. Een schitterend natuurgebied is het Nationaal Park Sächsische Schweiz, waar de bijzondere rotsformatie Bastei aan de rechteroever van de Elbe dadelijk in het oog springt. Saksen is ook bekend om de wijn. De Saksische wijnroute neemt je mee langs uitgestrekte wijngaarden en wijnproeverijen tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz. Saksen: een Duitse deelstaat die wat verder weg ligt van Nederland, maar beslist een leuke bestemming is voor je volgende vakantie.

Saksen vakantie boeken – onze tips!

Natuurlijke bezienswaardigheden in Saksen

Het Nationaal Park Sächsische Schweiz

Dit nationaal park ligt aan de bovenloop van de rivier de Elbe. Het unieke landschap met diepe kloven, spitse rotsen, uitgestrekte bossen en middelhoge bergen, is het leefgebied van diverse diersoorten. Kies een van de talrijke wandelroutes in het gebied en verbaas je niet als je plots oog in oog staat met everzwijnen, edelherten, marters, vleermuizen en ringslangen. Twee attracties vormen de highlights van het park: de rotsformatie Bastei en de burcht Königstein.

De rotsformatie Bastei

De indrukwekkende rotsformatie Bastei aan de rechteroever van de Elbe, tussen Stadt Wehlen en Rathen, bereikt een hoogte van 305 meter. Het uitzicht vanaf de rotsen over het dal van de Elbe is ronduit adembenemend. De rotsen worden onderling verbonden door een zandstenen brug: de Basteibrücke. Deze brug is een attractie op zich. Ze heeft een lengte van 76 meter, bestaat uit zeven bogen en overspant een kloof die 40 meter diep is.

Bastei, Saksen

Het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Erzgebirge) is een bergketen met een lengte van 150 kilometer op de grens tussen Duitsland en Tsjechië. De Fichtelberg (1214 meter) is de hoogste bergtop aan de Duitse zijde van de bergketen.

 • In het gebied werd er eeuwenlang aan mijnbouw gedaan, wat de benaming van het gebergte verklaart. Onder meer ertsen van zilver, tin, ijzer en kobalt werden er uit de bodem gehaald.
 • De uitgestrekte beuken- en lindenbossen zorgden voor het hout waarmee vaardige houtsnijders allerlei voorwerpen maakten, van meubels tot kinderspeelgoed.

Het plaatsje Annaberg-Buchholz geldt als ‘de koningin van de mijnbouw’. In dit stadje kun je onder meer een mijnbouwmuseum en een voormalige zilvermijn bezoeken. Het 285 kilometer lange wandelpad Kammweg loopt langs bergtoppen, rivieren, beken en stuwmeren in het gebied. Een must voor fervente wandelaars!

Annaberg-Buchholz, Saksen

Annaberg-Buchholz.

Interessante plaatsen & steden Saksen

Dresden

Dresden is de hoofdstad van Saksen. In de historische stadskern (Altstadt) werden de meeste vernielde gebouwen na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd. Bezoek vooral de barokke Frauenkirche met de iconische koepel. Ook het paleizencomplex Zwinger is een bezoekje meer dan waard. In dit paleis is tegenwoordig een museum gevestigd. Tussen de Augustusbrücke en de Carolabrücke strekt zich de Brühlsche Terrasse uit, ook wel ‘Balkon van Europa’ genoemd. Het ‘terras’ is een restant van de vroegere verdedigingsmuur rond Dresden, met een mooi uitzicht over de Elbe. De Grosser Garten is het grootste stadspark in Dresden.

Dresden, Saksen

LEES OOK: De 15 mooiste grote steden van Duitsland!

Leipzig

In de universiteitsstad Leipzig begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw het verzet tegen het Oost-Duitse DDR-regime. Vooral de Nikolaikirche groeide uit tot een symbool van de opstand. Leizpig was het woon- en werkterrein van verschillende beroemde componisten, zoals Bach, Wagner en Felix Mendelssohn Bartholdy. Aan de Thomaskirche is een beroemd jongenskoor verbonden: het Thomanerchor.

Het oude stadhuis (Altes Rathaus) is een fraai renaissancegebouw op het marktplein. In het Altes Rathaus is het Stadtgeschichtliches Museum ondergebracht, een museum over de rijke geschiedenis van Leipzig. Een niet te missen trekpleister is het Völkerschlachtdenkmal, een kolossaal herdenkingsmonument dat herinnert aan een bloedige slag tegen de troepen van Napoleon in 1813.

Marktplatz en Altes Rathaus, Leipzig

Chemnitz

Chemnitz stond vooral bekend als een grauwe industriestad, maar na de val van de DDR kreeg de stad een opgefrist modern uiterlijk. Bezienswaardig is onder meer de Roter Turm, een verdedigingstoren en het oudste bouwwerk in de stad. Het laatgotische oude stadhuis (Altes Rathaus) werd na de oorlog opnieuw opgebouwd. Vanaf de toren heb je het beste uitzicht over het marktplein en de rest van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het nieuwe stadhuis (Neues Rathaus), het 18de-eeuwse Siegert Haus, de stadskerk Sankt Jacobi en de Sankt Petrikirche. Het kolossale Karl Marxmonument is een overblijfsel uit het DDR-tijdperk.

Chemnitz, Saksen

Freiberg

In de ‘zilverstad’ Freiberg werden vroeger munten geslagen. Bezoek Terra Mineralia, een museum met allerlei mineralen, gevestigd in het Schloss Freudenstein. Het marktplein van Freiberg behoort tot de mooiste van Duitsland. Tijdens de kerstdagen vindt hier een beroemde kerstmarkt plaats.

Freiberg, Saksen

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste stadjes van Duitsland

Bautzen

Bautzen is een stad met enorm veel torens, gelegen op een rotsplateau boven de rivier de Spree. Bemerk de opvallende ‘Reichenturm’, een toren die net als de toren van Pisa een beetje scheef staat. Bautzen is overigens de hoofdstad van de Sorben, een bevolkingsgroep van West-Slavische oorsprong.

Bautzen, Saksen

Görlitz

Görlitz ligt pal op de Duits-Poolse grens en wordt door de rivier de Neisse gescheiden van het Poolse Zgorzelec. Tot op het einde van de Tweede Wereldoorlog behoorde ook het huidige Poolse stadsdeel tot het Duitse Görlitz. Het oude stadscentrum is zeker een bezoekje waard, met onder het nieuwe stadhuis, de Petrus- en Pauluskerk en een aantal middeleeuwse torens. Volgens kenners één van de mooiste en best geconserveerde stadjes van heel Duitsland en zeer geliefd bij filmmakers.

Görlitz, Saksen

Königstein

De vesting Königstein ligt op een rotsplateau boven het gelijknamige stadje. De vesting stamt uit de 13de eeuw. Ze was eeuwenlang een toevluchtsoord voor de bevolking tijdens veldslagen en oorlogen.

 • Kostbare kunstwerken en belangrijke documenten werden er veilig opgeslagen tijdens onlusten. De vesting was ook lange tijd een gevangenis. Nu is het een van de populairste trekpleisters in Saksen.
 • Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de roemruchte geschiedenis van de vesting. Het uitzicht over de omgeving vanaf de vestingmuren is ronduit indrukwekkend.
Königstein, Saksen

Nog meer mooie plaatsen in Saksen

Saksen heeft naast bovengenoemde plaatsen nog veel meer mooie kleine stadjes en interessante plaatsen. Bezoek als je er bent zeker ook Meissen, Freiberg, Bautzen, Colditz of Torgau!

Vakantie Saksen – 5x tips

 • Busreis Leipzig en Dresden
  Zesdaagse busvakantie met bezoek aan onder meer Dresden, Leipzig, de Krämerbrug in Erfurt en het Thüringer Wald. Overnachting in een hotel in Meerane. Inclusief ontbijt en diner.
 • Campingpark LuxOase ★★★★★
  Fraaie luxe camping in de natuur bij twee grote meren. Perfect voor watersporters, maar ook voor gezinnen en natuurliefhebbers.
 • Fietsvakantie langs de Elbe
  Fietsvakantie van zeven of acht dagen langs de Elbe, met bezoek aan Dresden. Verblijf in drie- of viersterrenhotels inclusief ontbijt. Vertrek in Bad Schandau en aankomst in Wittenberg (Saksen-Anhalt). Bagagetransport inbegrepen.
 • Bilderberg Bellevue Hotel Dresden ★★★★
  4-sterren hotel aan de Elbe nabij alle blikvangers van Dresden. Beschikt over moderne en luxe hotelkamers en suites. Parkeren tegen betaling.
 • Hotel Gasthaus Zum Schwan
  Viersterrenhotel in Oschatz, ongeveer halfweg tussen Leipniz en Dresden. Historisch hotel uit 1458 met bar en terras. Gratis wifi, fietsenstalling en parkeergelegenheid.

LEES OOK: Top-10 mooiste vakantieparken Duitsland

Overige bezienswaardigheden in Saksen

Vergeet niet dat er in Saksen ook aan wijnbouw wordt gedaan. De Saksische wijnroute (Sächsische Weinstrasse) is een langgerekt wijnbouwgebied langs de oevers van de Elbe, van de stad Pirna tot Diesbar-Seusslitz. Langs deze wijnroute zie je niet alleen de wijngaarden, maar kom je ook langs interessante stadjes en dorpjes aan de Elbe. De wijnroute kan perfect met de auto gereden worden, maar je kunt ook een riviercruise op de Elbe boeken. Wie liever al wandelend de wijnstreek ontdekt, volgt de 90 kilometer lange Saksische wijnwandelweg.

Sächsische Weinstrasse

Met kinderen op reis in Saksen? Mogelijkheden genoeg! Bezoek in Radebeul het Karl Maymuseum, het voormalige woonhuis van de bekende schrijver. Het park achter het museum staat in het teken van het Wilde Westen. Trek met de kids naar het Freizeitpark Plohn in Zwickau, of naar het Ertsgebergte Speelgoedmuseum (Erzgebirgische Spielzeugmuseum) in Seiffen. Een bezoekje aan de dierentuinen van Dresden en Leipzig is uiteraard een aanrader voor gezinnen met kinderen.

Saksen vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Saksen reiservaring en tips!

Ben jij in Saksen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief