Saksen-Anhalt (Duitsland): bezienswaardigheden & vakantie tips

Saksen-Anhalt (Duitsland): bezienswaardigheden & vakantie tips

In de centrale Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vind je indrukwekkende landschappen en historische steden met een boeiend verleden. Maak kennis met deze deelstaat van Duitsland waar je een ontspannende en leerzame vakantie doorbrengt te midden van natuur, cultuur en geschiedenis.

Door , laatst bijgewerkt op 20 september 2023
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Interessante plaatsen & stadjes Saksen-Anhalt
 2. Maagdenburg
 3. Halle
 4. Quedlinburg
 5. De Romaanse route
 6. Bezienswaardigheden Saksen-Anhalt
 7. De Harz
 8. Parklandschap Dessau-Wörlitz
 9. Fietsen langs de Elberadweg
 10. Campings, vakantieparken & hotels Saksen-Anhalt
 11. Vakantie Saksen-Anhalt boeken

Vakantie in Saksen-Anhalt, centraal-oost-Duitsland

Saksen-Anhalt is een Duitse deelstaat met een bewogen geschiedenis. Tal van historische figuren zagen er het levenslicht. Denk bijvoorbeeld aan de eerste Duitse keizer, Otto de Grote, die in Wallhausen geboren werd. Maarten Luther groeide op in Mansfeld en gaf in Wittenburg het startschot van de Reformatie. Saksen-Anhalt is bovendien de geboortestreek van de beroemde componisten Händel en Telemann. Het gebied behoorde na de Tweede Wereldoorlog tot in 1989 tot de Oost-Duitse republiek DDR en werd door het IJzeren Gordijn gescheiden van West-Duitsland.

Vanaf 1990 is Saksen-Anhalt een van de deelstaten van het eengemaakte Duitsland. Saksen-Anhalt ligt ongeveer in het midden van het land. De hoofdstad is Maagdenburg. In het noorden vind je er een laagvlakte met moerassen en heidevelden. In het zuidwesten bepalen de middelhoge bergtoppen van het prachtige Harzgebergte het landschap. Fraaie rivierdalen doorkruisen Saksen-Anhalt, waaronder de dalen van de Elbe en de Saale. Via de Romaanse Route kom je langs de belangrijkste romaanse bouwwerken en cultuurhistorische stadjes in de streek. Saksen-Anhalt is misschien niet zo bekend als reisbestemming, maar heeft alle ingrediënten aan boord voor een afwisselende en leerrijke vakantie.

Saksen-Anhalt vakantie boeken – onze tips!

Wat zijn interessante plaatsen & mooie stadjes in Saksen-Anhalt?

Maagdenburg

De rivier de Elbe stroomt door de hoofdstad van Saksen-Anhalt: Maagdenburg. De bombardementen van de Tweede Wereldoorlog legden de binnenstad vrijwel volledig in puin. De oude historische gebouwen werden na de hereniging van Oost- en West-Duitsland zo veel mogelijk in hun oorspronkelijke staat hersteld.

 • De Dom van Maagdenburg is een van de oudste gotische bouwwerken in Duitsland en een ‘must-see’ in de stad. Het huidige kerkgebouw stamt uit de 13de eeuw. Bewonder de originele graftombe van keizer Otto de Grote, de eerste keizer van het Heilig Roomse Rijk.
 • Vlak bij de Dom vind je fraai gerestaureerde middeleeuwse vestingmuren en verdedigingstorens. Een andere bezienswaardigheid is het Onze-Lieve-Vrouwe-klooster (Kloster Unser Lieben Frauen), opgericht tussen de 11de en 13de eeuw. Tegenwoordig omvat het klooster een kunstmuseum, met historische kunstwerken die stammen uit de middeleeuwen tot moderne kunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

Vergeet niet om de Groene Citadel (Grüne Zitadelle) te bezoeken, een opvallend kantoor- en wooncomplex gebouwd volgens een ontwerp van kunstenaar Hundertwasser.

Maagdenburg, Saksen-Anhalt

De Dom van Maagdenburg.

Halle

Halle is de geboortestad van de componist Georg Händel. Zijn geboortehuis is tegenwoordig een museum, waar je alles te weten komt over het leven en het werk van dit genie van de klassieke muziek. Het marktplein (Markplatz) vormt het centrum van de oude binnenstad.

 • Bezienswaardigheden zijn onder meer de ‘Roter Turm’, een gerestaureerde klokkentoren uit de 15de eeuw, het stadhuis en de 16de-eeuwse Marktkerk Onze-Lieve-Vrouw (Marktkirche Unser Lieben Frauen). De vier torens van deze kerk vormen samen met de Roter Turm het symbool van de stad. In het 16de eeuwse Marktschlößchen, een renaissancistisch woonhuis uit de 16de eeuw, bevindt zich het informatiebureau voor toeristen.
 • Een belangrijke bezienswaardigheid ten noorden van het stadscentrum is het fort van Giebichenstein. Gelegen op een heuvelrug, was Giebichenstein in de 10de eeuw de residentie van keizer Otto I en nadien de woonplaats van de aartsbisschoppen van Halle. Nog later werd het een gevangenis. Tegenwoordig is er onder meer een kunsthogeschool gevestigd.
Halle, Saksen-Anhalt

De Marktkerk Onze-Lieve-Vrouw in Halle.

Lutherstadt Wittenberg

Het stadje Wittenberg veroverde een plaats in de geschiedenis omdat Maarten Luther hier in 1517 zijn 95 stellingen aan de poort van de Slotkerk nagelde, wat het begin van de Reformatie inluidde. Sinds 1922 heet het stadje officieel ‘Lutherstadt Wittenberg’. Natuurlijk moet je de slotkerk (Schlosskirche) en het voormalige woonhuis van Luther (Lutherhaus) bezoeken. In de Slotkerk is Luther begraven. Het Lutherhaus herbergt onder meer handschriften, bijbels en portretten van Luther. Dicht bij het standbeeld van Luther op het marktplein, bevindt zich de Stadskerk van Wittenberg (Stadtkirche St. Marien zu Wittenberg). In deze Stadskerk preekte Luther bijna dagelijks.

Lutherstadt Wittenberg, Saksen-Anhalt

Het marktplein van Lutherstadt Wittenberg met de Stadskerk van Wittenberg.

Quedlinburg

De historische binnenstad van Quedlinburg staat, samen met de Sint-Servaaskerk en het kasteel van Quedlinburg, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het stadje ligt in het Harzgebergte en pronkt met zijn 1200 vakwerkhuizen, die onbeschadigd de Tweede Wereldoorlog doorstonden. Lees op deze pagina meer over Quedlinburg.

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste stadjes van Duitsland

Quedlinburg, Duitsland

Vakwerkhuis op de Markt van Quedlinburg.

Wernigerode

Wernigerode ligt eveneens in de Harz, aan de voet van de hoogste berg in Saksen-Anhalt, de Brocken. In Wernigerode moet je zeker het 13de-eeuwse stadhuis bezichtigen, naar verluidt een van de mooiste van Europa. Verder zijn de talrijke vakwerkhuizen, het kasteel van Wernigerode en het museum voor kunst- en cultuurgeschiedenis de voornaamste trekpleisters van het stadje.

Wernigerode, Harz

Het stadhuis van Wernigerode.

Tangermünde

Dit stadje ligt aan de monding van de Tanger in de Elbe. Tangermünde was vroeger een rijke Hanzestad. De Burg Tangermünde is een ommuurde oppervlakte in de binnenstad waarin zich historische gebouwen bevinden die tot de vroegere burcht behoorden. Ook de Sint-Stefanuskerk is de moeite waard.

Tangermünde

Havelberg

Ook Havelberg was in de middeleeuwen een Hanzestad. Een deel van het oude stadscentrum van Havelberg ligt op een eilandje, omgeven door een stadsgracht en de rivier de Havel. De Dom van Havelberg is een van de opvallendste historische gebouwen in dit gezellige stadje.

Havelberg, Saksen-Anhalt

Stadsgezicht van Havelberg met rivier de Havel.

De Romaanse Route

De Romaanse Route (Straße der Romanik) is een culturele route die je langs diverse romaanse bouwwerken en veel oude steden in Saksen-Anhalt brengt. De totale lengte van de route bedraagt zo’n 1200 kilometer. Er bestaat een noordelijke en een zuidelijke route, met de stad Maagdenburg in het midden. Belangrijke highlights op de Romaanse Route zijn onder meer de Dom van Maagdenburg, het benedictijnse klooster van Hillersleben, de kerken van Halberstadt, het historische centrum van Quedlinburg, de Dom van Naumburg, de burcht in Querfurt en de kloostertuin van Drübeck.

Halberstadt, Saksen-Anhalt

Halberstadt.

5x campings, vakantieparken & hotels Saksen-Anhalt

 • Landal Salztal Paradies
  Idyllisch vakantiepark van Landal met wellnesscentrum en subtropisch zwembad in een prachtig natuurbebied in de Harz.
 • Natuurhuisje in Wernigerode
  Vrijstaand natuurhuisje in de Harz, op vier kilometer van Wernigerode. Huisje op een omheind perceel. Parkeerplaats bij de accommodatie. Internet beschikbaar. Achter het huis stroomt een riviertje.
 • Saksen-hotel Jagdschloss Letzlingen ★★★
  Verblijf in een kasteel omringd door een prachtig aangelegd park. Met bar en restaurant. Gratis wifi in de gemeenschappelijke ruimten. Betaald parkeren bij de accommodatie.
 • Appartementen Brockenblick
  Appartementencomplex in Schierke, aan de voet van de Brocken. Op twee kilometer van het dorpscentrum. Appartementen met balkon of terras. Gratis wifi. Privéparkeerplaats bij de accommodatie.
 • Knaus Campingpark Walkenried
  Officieel in Nedersaksen, maar vlakbij de grens met Saksen-Anhalt en aan de rand van de Harz: deze geliefde camping temidden van de schone lucht is ideaal voor een gezonde, actieve vakantie.

LEES OOK: Top-10 mooiste vakantieparken Duitsland

Natuurlijke bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt

Parklandschap Dessau-Wörlitz

Het Parklandschap Dessau-Wörlitz bestaat uit een verzameling parken, paleizen en monumenten in diverse steden en dorpen langs de oevers van de Elbe. Het Parklandschap beslaat een oppervlakte van 142 vierkante kilometer en werd in 2000 op de lijst van Unesco-Werelderfgoed geplaatst. Het Parklandschap omvat diverse aangelegde parken en tuinen, die voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw stammen.

De filosofische principes van bijvoorbeeld Jean-Jacques Rousseau, die de natuur beschouwde als leermeester van de mens, komen in deze parken duidelijk tot uiting. Belangrijke onderdelen van het Parklandschap zijn onder meer het Wörlitzerpark en het Gotische Huis (Gotisches Haus) in Wörlitz en het slot Oranienbaum ten oosten van Dessau.

Wörlitzerpark, Saksen-Anhalt

Wörlitzerpark.

De Harz

De Harz is een middelhoog gebergte in het zuidwesten van Saksen-Anhalt. Het Harzgebergte ligt ook gedeeltelijk op het grondgebied van de deelstaten Nedersaksen en Thüringen. De hoogste bergtop van de Harz, de Brocken, bevindt zich in Saksen-Anhalt. Een nostalgisch stoomtreintje puft op de Brockenbahn vanaf Wernigerode naar de top.

 • Te voet naar de top wandelen kan overigens ook, bijvoorbeeld langs de Heinrich-Heine-weg vanuit Ilsenburg. Langeafstandswandelaars verkiezen vaak de Harzer Hexenstieg, een wandelroute van bijna 100 kilometer vanaf Osterode (in Nedersaksen) tot in Thale.
 • Ook bekend is de Harzer Grenzweg, een wandelweg die de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland volgt. Langs deze grensweg herken je nog de oude wachttoren en patrouillewegen van de Oost-Duitse grenspolitie.
Brocken, Saksen-Anhalt

De hoogste bergtop van de Harz, de Brocken.

De Elberadweg

Niet alleen wandelaars komen aan hun trekken in Saksen-Anhalt, ook fietsers halen er hun hart op. De Elberadweg is een fietsroute die de loop van de rivier de Elbe volgt, helemaal vanaf Špindlerův Mlýn in Tsjechië tot het Duitse Cuxhaven. Het gedeelte van de Elberadweg op het grondgebied van Saksen-Anhalt brengt je langs Lutherstadt Wittenberg, het Parklandschap Dessau-Wörlitz en het prachtige natuurgebied van de Midden-Elbe.

Elberadweg, Saksen-Anhalt

Onderweg tijdens de Elberadweg, hier bij het stadje Wehlen.

Saksen-Anhalt vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Saksen-Anhalt reiservaring en tips!

Ben jij in Saksen-Anhalt geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief