Waar staat Alexandrië om bekend?
Het glorieuze verleden van Alexandrië prikkelt de fantasie van velen. Het werd gesticht in opdracht van Alexander de Grote – vandaar de naam – en vormde het centrum van de wereld. De stad kreeg echter de ene na de andere tegenslag te verduren. De Pharos stortte in, de grootse Bibliotheek van Alexandrië ging in vlammen op en een deel van de stad kwam onder water te staan. Na ook nog een culturele en economische depressie, is de stad nu opnieuw op weg een plekje in de harten van reizigers te heroveren.
De vroegere woonplaats van Cleopatra heeft de karakteristieken van elke andere grote Arabische stad: het is er namelijk druk en chaotisch. Niet zo gek ook voor een studentenstad met vier miljoen inwoners plus nog eens locals en toeristen die de stad als populaire vakantiebestemming zien. Met de opening van de nieuwe, moderne Biblbiotheca Alexandrina heeft de stad de eerste stap gezet in het herstellen van haar status als metropool aan de Middellandse Zee.
Egypte vakantie boeken – onze tips!
- TUI – goedkope zonvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Corendon – all inclusives
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – internet-only prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – internet-only prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – rondreizen & groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Bezienswaardigheden in Alexandrië
Toen de oude bibliotheek van Alexandrië in rook opging zo’n vijf eeuwen na Christus. gingen ook tussen de 400.000 à 900.000 boekrollen verloren. Maar dit grote verlies heeft de stad niet met lege handen achtergelaten. Zo kun je nu de Bibliotheca Alexandrina bewonderen, die is opgezet ter nagedachtenis aan de vergane Hellenistische variant. Het waren behoorlijk grote schoenen om te vullen, maar met de uitgebreide collectie, het planetarium en de verschillende musea en exposities lijkt het met deze kolossale bibliotheek redelijk gelukt.
En waar ooit de Pharos stond – een indrukwekkend grote vuurtoren opgetrokken uit marmer en wit natuursteen en tevens één van de zeven wereldwonderen – vind je nu de Citadel van Qaibay. Een fort dat in de 15e eeuw is opgericht door Sultan Al-Ashraf Sayf al-Din Qa’it Bay. Een hele mond vol.
- Met 26,85 meter is de Pilaar van Pompeius een ander letterlijk hoogtepuntje van de stad. De granieten pilaar maakt deel uit van de tempel van Serapis, alleen heeft deze tempel de tand des tijds wat minder goed doorstaan.
- Niet veel verderop zijn de donkere catacomben van Kom al Sjoegafa te vinden, dit was vroeger de grootste Romeinse begraafplaats van Egypte.
- Aan het water staat een indrukwekkende crèmekleurige moskee gewijd aan Sufi El-Mursi Abul Abbas, zijn tombe staat hier ook.
En een dagje cultuursnuiven is natuurlijk niet compleet zonder een museumbezoek; het Nationaal Museum en het Grieks-Romeins museum zijn een aanrader. En als je na al deze must-sees nog tijd hebt, is het tijd voor een ontspannen wandeling door de prachtige tuinen van het Montazapaleis.
LEES OOK: De 7 mooiste plekken & bezienswaardigheden van Egypte
Stranden van Alexandrië
Na een dag door de stad banjeren is het tijd om even te relaxen. Dit kan op de stranden die Alexandrië rijk is. Wees je wel bewust van de dresscode op het strand. Als het strand niet bij een Westers hotel ligt, kun je hier het best een T-shirt en shorts aantrekken.
- Misschien wel het meest relaxte strand is Mamoura Beach. Dit komt doordat het strand gescheiden is van de weg erachter, dus heb je geen last van de herrie van voorbijrazende auto’s.
- Een leuk strand met de kinderen is Miami Beach. Hier vind je een jungle gym in het water waar de kids op kunnen klimmen en klauteren.
- Stanley Beach is een klein en vaak redelijk bepakt stukje strand, maar je hebt hier wel goede golven. Ook vind je tegenover het strand de iconische Stanley Bridge.
LEES OOK: De leukste badplaatsen & mooiste stranden van Egypte!
Reizen naar Alexandrië – hoe kom je er?
Een directe vlucht naar Alexandrië is niet mogelijk; je zult altijd met een tussenstop moeten vliegen. Met een beetje mazzel ben je dan na zeven uur op de luchthaven van Borg el Arab. De goedkoopste vliegtickets naar Borg el Arab vind je op Cheaptickets.nl. Je kunt Alexandrië ook bezoeken als dagtrip vanuit Caïro.
De luchthaven ligt 50 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Alexandrië. Dus je bent al gauw nog een uur onderweg met de auto. Er is geen openbare bus, maar je kunt wel gebruikmaken van de service van Egypt Bus. Elk uur rijden zij naar Muharram Bek Bus Station; een kaartje kost 50 EGP (circa €3). Vanaf hier kun je de bus of taxi pakken naar je accommodatie. Een taxi direct vanaf het vliegveld kost je al gauw 250 EGP (circa €14). Of boek je eigen huurauto en ga zelf op pad.
Wat is de beste reistijd voor Alexandrië?
Dankzij de ligging aan de Middellandse Zee waait er altijd een verkoelend briesje in Alexandrië. Het zeeklimaat maakt deze stad iets natter en koeler dan de rest van Egypte. De beste periode om Alexandrië te bezoeken is in de maanden maart en april & oktober en november.
- De meeste neerslag valt van oktober t/m maart; de rest van het jaar is het hier net zo droog als de rest van Egypte.
- In de winter ligt de temperatuur zo rond de 20 graden Celsius. In de zomer loopt dit op tot gemiddeld 30 graden Celsius.
- Deze temperaturen zijn een stuk aangenamer dan zuidelijker gelegen steden als Hurghada, Marsa Alam en Sharm el Sheikh. Wel kunnen de maanden juli en augustus als benauwd worden ervaren. De luchtvochtigheid neemt rond deze tijd toe.
Egypte vakantie boeken – onze tips!
- TUI – goedkope zonvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Corendon – all inclusives
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – internet-only prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – internet-only prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – rondreizen & groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!