Rhodos-stad (Griekenland): álle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Rhodos-stad (Griekenland): álle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Rhodos-stad is de hoofdstad van Rhodos, één van de populairste bestemmingen van Griekenland. De stad ligt aan de noordkust van het eiland en vormt met haar oude, middeleeuwse centrum een ware trekpleister voor toeristen. Ook voor een onbezorgde zonvakantie is Rhodos-stad een goede keuze; de nieuwe deel van de stad loopt over van de glinsterende zandstranden, moderne resorts en uitgaansgelegenheden. Benieuwd of een Rhodos-stad vakantie wat voor jou is? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden & tips.

Door , laatst bijgewerkt op 18 oktober 2023
13 minuten lezen

Inhoud:

 1. Waar staat Rhodos-stad om bekend?
 2. Is Rhodos-stad leuk? Ervaringen van bezoekers!
 3. Wat is er te doen in Rhodos-stad?
 4. Het middeleeuwse centrum
 5. Rhodos nieuwe stad
 6. Stranden van Rhodos-stad
 7. Rhodos-stad bezienswaardigheden
 8. Paleis van de Grootmeesters
 9. Archeologisch Museum
 10. Suleiman moskee
 11. Panagia tou Bourgoukerk
 12. De nieuwe markt
 13. Mandraki Marina & Port
 14. Uitgaan in Rhodos-stad
 15. Akropolis van Rhodos
 16. Klimaat Rhodos-stad & beste reistijd
 17. Reizen naar Rhodos-stad: hoe kom je er?
 18. VIDEO: Rhodos-stad filmpje
 19. Hotels & appartementen in Rhodos-stad
 20. Vakantie Rhodos-stad boeken?

Waar staat Rhodos-stad om bekend?

Het door muren omringde middeleeuwse centrum is de voornaamste reden waarom vakantiegangers een bezoek brengen aan Rhodos-stad. Het staat sinds 1999 op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Dit is echter niet het enige waar de 2400 jaar oude stad op Rhodos bekend om staat. Het is ook een belangrijke havenstad en een graag bezochte badplaats.

Rhodos vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Rhodos vakantie aanbieders

Is Rhodos-stad leuk? Ervaringen van bezoekers!

Rhodos-stad behoort tot de mooiste steden van Europa. Het is een heerlijke plek om wat rond te wandelen, een terrasje te pakken en je te verdiepen in de geschiedenis van het eiland. Vooral ‘s zomers is het een drukke bedoening in Rhodos-stad, maar wie vroeg uit de veren gaat wordt beloond met lege straten en alle ruimte om mooie foto’s te schieten.

Middeleeuwse straat in Rhodos-stad

Middeleeuwse straat in het oude centrum van Rhodos.

Ook op de Facebookpagina Verslaafd aan Griekenland worden enthousiaste verhalen over Rhodos-stad gedeeld. Een greep uit de vele Facebook reacties:

“Prachtige stad; 2x geweest en ga zeker nog terug. Je kunt er blijven in rondlopen – FANTASTISCH.”

– Maud Lanckrock

“Wij zijn er nu. Het is zo mooi en geweldig hier. Wil niet meer naar huis.”

–Danielle Janssen

“Ik kom al jaren in Rhodos-stad, verveelt nooit. J kan elke avond een deel van de stad verkennen, alles op loopafstand. Haven, Nieuwe stad, Oude stad. Zeker moeite waard is het kapelletje te bezoeken op het pad langs zee naar Ixia, halverwege zie je trap naar boven daar vind je het kapelletje.”

– Anne Marie Bakker

“Zo vaak geweest, voelt voor mij als thuiskomen.”

– Janet Vos

“Rhodos-stad is de mooiste plek van het Griekse eiland Rhodos.”

–Bianca Muller-Pietersz

“In 1995 voor het eerst geweest en kom er nog ieder jaar. Prachtig eiland.”

– Karin van den Houten

“Rhodos oude stad, prachtig. Niet in 1 dag te ontdekken.”

– Maria J. Brandwijk

“Was er 50 jaar geleden al, toen al super leuk. 6 jaar geleden is onze oudste dochter daar getrouwd, weer fantastisch.”

– Jozien Vd Boom Lazonder

“Rhodos stad is geweldig. We zaten aan de boulevard bij het hotel en 15 minuten van de oude stad lopend.”

– Dinie Herssevoort

“Rhodos stad is een prachtige stad, echt de moeite waard.”

– Alie Kleijer, Putten

“Jaren terug op Rhodos geweest en overnacht in Rhodos Stad. Vlak bij het strand en op loopafstand van het oude centrum. Dit vonden we toen erg mooi, wel toeristisch vooral als er weer een cruiseschip lag.”

– Joke HB

Wat is er te doen in Rhodos-stad (& omgeving)?

Rhodos-stad is een heel veelzijdige bestemming. Je kunt er uren dwalen door het historische centrum en cultuur opsnuiven, maar ook een boottocht maken vanuit de haven of een cocktail drinken bij een van de beachclubs. Het is maar net waar je zin in hebt. Ook naar Rhodos-stad toe? Met onderstaande tips ga je goed voorbereid op pad.

Het middeleeuwse centrum

Rhodos-stad is een van de oudste – en mooiste – steden van het eiland. Dit is zowel te zien aan de acropolis aan de rand van de stad als in het historische centrum. Naar het historische centrum, dat aan de haven ligt, wordt ook wel gerefereerd met de termen ‘oude stad’, ‘old town’ en ‘medieval town’. Kenmerkend voor de oude stad van Rhodos is de volledig ommuring, de smalle straten en de vele imposante gebouwen uit de middeleeuwen. Het staat dus niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Leuke straat in Rhodos-stad

Een van de vele smalle straten in de oude stad van Rhodos.

Je kunt in de oude stad geraken via een van de elf(!) toegangspoorten. Veel mensen vinden de Amboisepoort en de Vrijheidspoort het mooist. Eenmaal binnen de stadsmuren is het leukst om gewoonweg wat rond te dwalen; achter elke hoek wacht een nieuwe verrassing! Tot de meest fotogenieke plekken van de oude stad behoren onder meer:

Hippocrates square in Rhodos-stad

Hippocrates Square in het centrum van Rhodos-stad.

 • Hippocrates Square: dit is een centraal plein met een fontein dat zich voor de marinepoort bevindt. Aan dit plein bevinden zich tal van restaurants met leuke terrassen. Vooral ‘s zomers is het hier vaak druk.
 • Odos Ippoton, oftewel: de Ridderstraat. Deze straat bevindt zich tussen de haven en het Paleis van de Grootmeesters in en vormde in de middeleeuwen de verzamelplaats voor ridders als de stad zich klaar moest maken voor de strijd.
 • De Medieval Trench Trail: dit is een wandelpad dat zich tussen de vestingmuren van de oude stad in bevindt en ongeveer driekwart van de stad omzoomt . De trail start net voor de Acandia poort en eindigt bij de Vrijheidspoort.
Ridderstraat in Rhodos-stad

Een van de mooiste plekken in Rhodos-stad: de Ridderstraat.

Rhodos nieuwe stad

Naast een ‘oude stad’ kent Rhodos ook een ‘nieuwe stad’. Alhoewel, nieuw … ook dit deel van Rhodos-stad dat buiten de oude stad en de stadsmuren ligt gaat al even mee. In de nieuwe stad bevinden zich de meeste hotels en voorzieningen voor toeristen. Denk onder meer aan winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Ook de drukste stranden van de stad bevinden zich in ‘new town’. Wie niet beter zou weten, zou denken in een badplaats aan de Middellandse Zee te zitten. Aan het nieuwe deel is weinig authentieks. Het werd in de tweede helft van de vorige eeuw uit ‘het zand’ gestampt om het toerisme te laten groeien.

Uitzicht op Rhodos stad en de Egeïsche kust

Uitzicht op Rhodos-stad.

Toch heeft ook het nieuwe deel van Rhodos-stad wel interessante delen. Zo zitten er leuke straten rondom het busstation en ook de voormalige marktplaats mag niet gemist worden. Ook kan er goed gewinkeld worden in de vele modieuze boutiques, kledingwinkels en in de warenhuizen. Deze bevinden zich onder meer aan de straten Nikolaou Plastera en Amerikis. Verder is ook de Nea Agora (nieuwe markt) aan de Mandraki haven een leuke plek om je vakantiegeld te spenderen. Je vindt hier een groot aantal terrassen, restaurants, kraampjes en souvenirwinkels.

Stranden van Rhodos-stad

Ook voor een strandvakantie zit je in Rhodos-stad goed; er zijn meerdere stranden te vinden. Elli Beach, dat vanaf de meest noordelijke punt van Rhodos richting de haven loopt, is het populairste strand en wordt in de zomermaanden druk bezocht. Niet zo gek, want het water is er kristalhelder en er is voor ieder publiek wel een leuke beach bar te vinden. Ook het uitzicht op Marmaris (Turkije), de loopafstand van het oude centrum en het betonnen springplatform in zee maken van het trendy Elli Beach een geliefde strand. Houd er wel rekening mee dat het grotendeels uit kiezels bestaat.

Elli beach vanuit de lucht

Elli Beach en de andere stranden van Rhodos-stad vanuit de lucht.

 • Naast Elli beach kent Rhodos-stad nog enkele stranden. Het langste stuk strand bevindt zich aan het westen en ook in het oosten is een klein strandje te vinden. Daarnaast is er nog een mini strand bij de nieuwe haven.
 • Lijkt een hotel aan het strand van Rhodos-stad je wel wat? Onder meer Rhodos Horizon Resort (Adults Only), Mitsis Grand Hotel Beach Hotel (ultra all inclusive) en Hotel Blue Sky City Beach (boutique hotel) hebben het strand voor de deur liggen.
Elli strand op het Griekse eiland Rhodos

Elli Beach: het meest populaire strand van Rhodos-stad.

Rhodos-stad bezienswaardigheden

Een vakantie naar Rhodos is niet compleet zonder Rhodos-stad te leren kennen. Ook als je maar een paar dagen op het eiland bent, is de stad zeker de moeite waard. Benieuwd wat je niet mag missen? Hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden en plekken om te bezoeken.

Paleis van de Grootmeesters

Op de hoogste plek van het middeleeuwse Rhodos staat het Paleis van de Grootmeesters, een indrukwekkend kasteel gebouwd door de ridders van Sint-Jan in de 14e eeuw. De buitenkant van het paleis – dat ook wel met Kastello wordt aangeduid – lijkt onaangetast door de tijd, voor de binnenkant geldt dat echter niet. Door een explosie in de 19e eeuw werd het interieur grotendeels verwoest.

Paleis van de Grootmeester in Rhodos-stad

Het Paleis van de Grootmeesters; een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rhodos-Stad.

Toen Rhodos onder leiding van Mussolini in Italiaanse handen kwam, werd besloten tot wederopbouw. De beruchte leider wilde namelijk een zomerverblijf maken van het kasteel. De renovatie vond plaats tussen 1937 en 1940, al was het met weinig ook voor de originele architectuur. Uiteindelijk besloten de Grieken – die na 1948 zelf weer de scepter gingen zwaaien – om er een museum van te maken.

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum behoort tot de belangrijkste musea van Griekenland en zit gevestigd in een voormalig hospitaal in het middeleeuwse deel van de stad. Het gebouw is ruim vijfhonderd jaar oud en toont artefacten die zijn opgegraven op Rhodos en de nabijgelegen eilanden. Onder deze artefacten bevinden zich onder meer vazen, beelden, grafzerken en mozaïekvloeren. Ook kunst uit verschillende perioden is er te bewonderen, waaronder het sculptuur van de hurkende Aphrodite en een kop van de zonnegod Helios.

Archeologisch Museum in de oude stad van Rhodos

Mozaïekvloer in het Archeologisch Museum in de oude stad van Rhodos.

Suleiman moskee

Dat Rhodos in verschillende handen heeft verkeerd is ook vandaag de dag nog te merken in Rhodos-stad. Een van de belangrijkste gebouwen waaraan dit te zien is, is de Moskee van Suleiman. Deze roze moskee uit 1522 werd gebouwd ter nagedachtenis aan de overwinning van de sultan op de Johannieters. Vandaag de dag fungeert de moskee als museum.

Roze moskee in Rhodos-stad

De roze moskee in het oude centrum van Rhodos-stad.

Panagia tou Bourgoukerk

Naast moskeeën zijn er in Rhodos-stad ook mooie kerken te vinden. De ruïne van de Panagia tou Bourgou is er hier een van, al heeft het haar functie verloren. De kerk stamt uit de veertiende eeuw en behoort tot de belangrijkste historische monumenten in het middeleeuwse deel van de stad. Missen worden er uiteraard niet meer gehouden, al vormt het incidenteel het decor van openluchtconcerten.

Ruïne van de Panagia tou Bourgou.

De nieuwe markt

De Nea Agora (nieuwe markt) is een van de leukste plekken van Rhodos-stad. Het centrale plein met de Moorse koepels is gebouwd door de Italianen en kent een grote verscheidenheid aan terrassen, souvenirwinkels en cafés. Locals komen er graag en beschouwen het als het hart van de nieuwe stad.

Nea Agora, de nieuwe markthal in Rhodos-stad

Ingang van de Nea Agora, marktplein gelegen tussen de oude stad en de Mandraki haven.

 • De Nea Agora werd gebouwd toen de Italianen het op Rhodos voor het zeggen hadden gedurende de fascistische periode (1912-1943). Naast het plein ook de orthodoxe kathedraal, het stadhuis, het nationaal theater en het kantoor van de havenmeester aan de stad toegevoegd.
 • Andere bezienswaardigheden in de buurt van de nieuwe markt zijn de Byzantijnse Nikolaosburcht, de Murat Reismoskee en het Museum voor de Moderne Kunst.

Mandraki Marina & Port

Rhodos-stad telt meerdere havens, waarvan de Akandia Port de grootste is. Toch is dit niet de haven waar je over leest in de meeste reisgidsen, dat is de Mandraki Marina. Deze toeristische haven ligt tussen het oude gedeelte van Rhodos-stad aan en wordt door locals ook wel de oude vissershaven genoemd. De ingang naar de haven is voor zeelui niet te missen; de poort wordt vergezeld door twee bronzen herten. In een ver verleden zou hier de Kolossos van Rhodos gestaan hebben, een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid.

Wandelen naar de haven van Rhodos-stad

Wandelen langs de stadsmuren van Rhodos-stad.

Verder zijn in de haven drie middeleeuwse windmolens te vinden, die op de golfbreker van de haven staan. Deze werden hier neergezet om het graan dat door de schepen werd meegenomen te vermalen. Naar waarschijnlijkheid hebben er zo’n 13 windmolens gestaan. Hoewel de wieken van de molens nog altijd draaien, hebben ze geen functie meer.

Molens Rhodos-stad

Molens in Mandraki Marina

Akropolis van Rhodos

De Akropolis van Lindos behoort dé bezienswaardigheden van het eiland, maar ook die van Rhodos-stad mag er wezen. De antieke oude stad ligt op een heuvel buiten het centrum en is zowel wandelen als met de bus te bereiken. Op de heuvel is onder meer de tempel van Apollo, een oud stadion en een klein theater te vinden. Hoewel niet alles meer in tact is, geeft de Akropolis van Rhodos wel een goed beeld van hoe het er gedurende de Griekse oudheid uitzag.

Akropolis van Rhodos-stad

Akropolis van Rhodos-stad op Mount Smith.

Uitgaan in Rhodos-stad

Orfanidou is dé uitgaansstraat van Rhodos-stad en wordt ook wel bar straat genoemd. Overdag zijn de proppers al op het strand te vinden om toeristen te verleiden ‘s avonds naar hun bar, club of discotheek te komen. Het draait in Orfanidou vooral om feesten en fastfood, wat vooral veel jongeren aantrekt. Wel zin in een drankje, maar niet in zulke drukte? In het oude stadsdeel bevinden zich veel restaurants en terrassen waar het ‘s avonds ook goed vertoeven is.

Hotels & appartementen in Rhodos-stad

 • Rhodos Horizon Blu ★★★
  Adults Only hotel in het hart van Rhodos-Stad met een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding. Ligt tegenover het strand en op kruipafstand van gezellige bars, rsetaurants en clubs.
 • Mitsis Grand Hotel Beach Hotel ★★★★★
  Enige 5-sterren hotel van Rhodos dat zo dicht aan het strand ligt. Heeft een zeer uitgebreide all inclusive formule en beschikt over 6 restaurants, moderne kamers met typisch Griekse details en een gevarieerd activiteitenprogramma.
 • Oktober Downtown Rooms ★★★
  Modern 3-sterren hotel op een uitstekende locatie in het centrum van Rhodos-stad. Heeft een buitenzwembad, een Grieks restaurants en kamers met airco en balkon.
 • Acandia Hotel ★★★★
  Uitstekend beoordeeld hotel met een sfeervolle inrichting in het centrum van Rhodos-stad. Beschikt over 90 kamers met airco, een zwembad en een poolbar.
 • Hotel Blue Sky City Beach ★★★★
  Adults Only (18+) hotel in boutique stijl tegenover het Psaropoula strand. Ligt op loopafstand van de Oude Stad en Bar Street bevindt zich po een steenworp afstand (30 meter).

Rhodos-stad klimaat & beste reistijd

Rhodos is het op drie na grootste eiland van Griekenland en maakt deel uit van de Dodekanesos. Het eiland wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat en kent warme, droge zomers en milde winters met regelmatig neerslag. De meeste touroperators bieden pakketreizen aan naar Rhodos tussen april en eind oktober. Lees hier nog veel meer over de highlights van Rhodos.

Welk van deze maanden het meest geschikt is, hangt af van wat je tijdens een Rhodos-vakantie zou willen doen. Juli en augustus zijn de drukste en heetste maanden. Voor een actieve vakantie kun je daarom beter eind mei, juni of september gaan. April en oktober zijn minder zonzeker.

Reizen naar Rhodos-stad: hoe kom je er?

Vanaf diverse Nederlandse luchthaven vertrekken vluchten naar Rhodos. Amsterdam en Eindhoven behoren tot de voordeligste opties. Ticketprijzen kunnen variëren, al is het mogelijk om retourtjes te boeken vanaf zo’n €100. Bekijk en vergelijk de prijzen op Cheaptickets.nl. Een auto huren ter plekke kan onder meer via Sunny Cars.

Tip: tijdens je vakantie op Rhodos kun je ook de omliggende eilanden bezoeken. Rhodos heeft veerdiensten naar onder meer Megisti, Karpathos, Kreta en Kos.

VIDEO: Rhodos-stad filmpje!

Rhodos vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Rhodos vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Rhodos-stad reiservaring en tips!

Ben jij in Rhodos-stad geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief