Kliffen van Moher in Ierland bezoeken: tips & bezienswaardigheden Cliffs of Moher

Kliffen van Moher in Ierland bezoeken: tips & bezienswaardigheden Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher in Ierland bezoeken? Ierland bezit veel indrukwekkende rotskusten, maar de kliffen van Moher spreken ronduit tot de verbeelding. Ze behoren tot de hoogste kliffen van Europa en zijn een ‘must see’ voor elke toerist die op vakantie is in Ierland.

Door , laatst bijgewerkt op 30 juni 2022
7 minuten lezen

Kliffen van Moher: natuurwonder aan de westkust van Ierland

Tussen de plaatsen Doolin en Liscannor aan de Ierse westkust, in het graafschap Clare, strekken zich over een afstand van 8 kilometer de kliffen van Moher uit. Ze vormen niet alleen een natuurlijk monument in Ierland, maar ook een toeristische topattractie. Op het hoogste punt steken de kliffen 214 meter vrijwel loodrecht uit boven de zeespiegel.

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders

Waar staan de kliffen van Moher om bekend?

De kliffen van Moher waren al een toeristische trekpleister in de 19de eeuw. De plaatselijke landheer liet voor de toeristen een stenen toren vanwaar ze de kliffen perfect konden bekijken: O’Brien’s Tower. De kliffen liggen langs de Wild Atlantic Way, de beroemde toeristische kustroute die de zuid- en westkust van Ierland volgt. Ze grenzen ook aan het iconische karstlandschap van de Burren, een uitgestrekt kalksteenplateau met een uniek ecosysteem. Het stadje Doolin en de nabije Araneilanden zijn eveneens een bezoekje waard.

Kliffen van Moher

Verwacht niet altijd een stralend zonnetje en een wolkeloze hemel wanneer je dit deel van Ierland bezoekt. Het kan flink waaien op de kliffen en het weer kan er plots omslaan, zorg dus voor geschikte kledij. Nog een laatste tip: selfies nemen aan de rand van de kliffen kan levensgevaarlijk zijn – je zou niet de eerste toerist zijn die naar beneden dondert.

De kliffen van Moher bezoeken

Niet minder dan 8 kilometer lang en gemiddeld 120 meter hoog, met een top van 214 meter: dat zijn de kenmerken van de kliffen van Moher. De kliffen vormen een schoolvoorbeeld van erosie veroorzaakt door de zee. De verschillende geologische lagen waaruit de kalkstenen kliffen zijn samengesteld, zijn overduidelijk te zien. Dit is het leefgebied van meer dan 20 soorten zeevogels. Jaarlijks broeden er 30.000 vogelparen, waaronder alken, zeekoeten, meeuwen en papegaaiduikers.

Wist je dat de kliffen van Moher ook kunt bezoeken als dagtrip vanuit Dublin? Een enkele rit neemt wel gauw 3 uur in beslag. Is dit je te lang en wil je toch iets van Ierlands natuur opsnuiven? Dan is een bezoek aan Wicklow Mountains een leuk alternatief.

Kliffen van Moher, Ierland

O’Brien’s Tower

Je kunt op verschillende plaatsen de kliffen goed bekijken. Een klassiek uitkijkpunt is O’Brien’s Tower. Deze ronde stenen uitkijktoren werd al in 1835 opgericht in opdracht van de lokale landheer Cornelius O’Brien. Vanaf de toren is het uitzicht op de kliffen en op de nabije Araneilanden fenomenaal.

O’Brien’s Tower, Kliffen van Moher

Cliffs of Moher Visitor Centre

In de buurt van O’Brien’s Tower vind je een bezoekerscentrum, het Cliffs of Moher Visitor Centre. Het milieuvriendelijke bezoekerscentrum werd opgericht in 2007 en geïntegreerd in een natuurlijke heuvel, zodat het gebouw niet opvalt in het landschap.

 • In het centrum vind je alle informatie over het ontstaan van de kliffen en over de fauna en flora in de omgeving. De standaard souvenirwinkels moet je er helaas bijnemen.
 • Let wel op: in het zomerseizoen kan het hier verschrikkelijk druk zijn. Bestel de toegangskaarten het best op voorhand online.

De kliffen vanaf het water

Je kunt de torenhoge kliffen ook vanop zee bezichtigen. Verschillende toeristenboten varen langs de kliffen. De boten vertrekken vanuit Doolin en een tochtje duurt ongeveer 1 uur. Onderweg heb je alle tijd om de kliffen te bewonderen, maar ook om de speciale vogelsoorten die hier nestelen te observeren. Kijk vooral uit naar de papegaaiduikers die hier in grote aantallen voorkomen. De boot vaart ook langs An Bhreannan Mó, een geïsoleerde rotspiek die 70 meter hoog uit de zee oprijst.

The Burren

De kliffen van Moher vormen de westelijke grens van het unieke karstplateau The Burren. Dit gebied vol met kalkrotsen sterkt zich uit over 300 vierkante kilometer. In de ondergrond van The Burren tref je talrijke grotten aan, waarvan je Aillwee Cave zeker moet bezoeken. Het gebied staat ook vol met (pre)historische monumenten en gebouwen, daterend uit de ijzertijd tot de vroegchristelijke periode.

The Burren, Kliffen van Moher

Hoewel The Burren een rotsachtig gebied is, is het redelijk vruchtbaar. Er graast vee op het kalkplateau en er komen zeldzame planten- en bloemensoorten voor. Kijk uit naar de kleurrijke orchideeën en gentianen die tussen de rotsspleten tevoorschijn komen. Ook wilde geiten, vossen en hazen lopen hier rond. Het zuidoostelijke gedeelte van The Burren ligt binnen het beschermde Burren National Park.

Fervente wandelaars verkennen The Burren via het langeafstandswandelpad Burren Way. De Burren Way is 98 kilometer lang en loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. In het Burren National Park vind je eveneens een uitgebreid netwerk van wandelpaden.

Kliffen van Moher – accommodatietips

 • Cliffs of Moher Hotel
  In het pittoreske vissersdorpje Liscannor, op 12 kilometer van Doolin. Familiekamers en driepersoonskamers zijn beschikbaar.
 • Pension West Haven House
  Pension in Doolin, op 3 kilometer van Doolin Cave. Alle kamers bezitten een eigen badkamer. Er zijn ook familiekamers beschikbaar.
 • Aille River Hostel
  Hostel in Doolin, in een 300 jaar oude cottage gelegen aan de rivier. De kamers hebben een eigen of een gedeelde badkamer. Met tuin, terras en gemeenschappelijke keuken. Familiekamers ter beschikking.
 • Glasha Meadows B&B ★★★★
  Bed & Breakfast met luxe kamers in Doolin met uitzicht over Doolin Bay. Gelegen op 2,2 kilometer van Doolin Village en op 10 minuten rijden van de kliffen van Moher.

Aillwee Cave

Een must see voor iedereen die de kliffen van Moher en The Burren bezoekt. De Aillwee Cave is een van de oudste grotten in Ierland. Een rondleiding met gids duurt ongeveer een half uur en brengt je langs spectaculaire ondergrondse zalen, schitterende stalactieten en stalagmieten en een ondergrondse rivier inclusief waterval.

Poulnabrone Dolmen

Een van de bijzonderste historische monumenten in het Burren National Park is Poulnabrone Dolmen. Deze neolithische hunebed is ruim 5.000 jaar oud. Het monument bestaat uit een 4 meter lange stenen plaat die rust op staande stenen.

Poulnabrone Dolmen, The Burren

Doolin

Aan de zuidwestelijke rand van The Burren ligt het plaatsje Doolin. Je mag Doolin min of meer beschouwen als de toegangspoort tot de kliffen van Moher en The Burren. Vanuit de haven van Doolin vertrekken er veerboten naar de Araneilanden.

 • Doolin is vooral bekend om zijn traditionele Ierse muziek. De drie beroemdste pubs in Doolin waar je deze muziek kunt horen, zijn Gus O’Connor’s, McDermott’s en McGann’s.
 • De bekende Ierse muzikant Micho Russell werd geboren in Doolin. Ter ere van hem organiseert Doolin het Micho Russell Festival Weekend elk jaar in februari.

Bezienswaardigheden in en nabij Doolin zijn onder meer Doonagore Castle en Doolin Cave.

Doonagore Castle

Dit gerestaureerde 16de-eeuwse torenkasteel is in privébezit en kan niet bezocht worden. Het torenhuis is van ver zichtbaar als men Doolin nadert. Het is een iconisch gebouw in de ruige omgeving van de kliffen van Moher.

Doonagore Castle, Kliffen van Moher

Doolin Cave

Ongeveer 4 kilometer van het centrum van Doolin tref je de Doolin Cave aan, een grot die vooral bekend is om haar enorme stalactiet (The Great Stalactite). Deze stalactiet is waarschijnlijk de grootste in het noordelijk halfrond, met een gewicht van 10 ton en een lengte van 7 meter. De grot werd bij toeval ontdekt door 2 speleologen in 1952. In het hoogseizoen vinden er dagelijks rondleidingen in de grot plaats.

De Araneilanden

Vlak voor de Ierse westkust liggen de 3 Araneilanden (Aran Islands) Inis Mór, Inis Meáin en Inis Oírr. Het zijn dunbevolkte eilandjes met weiden omringd door stenen muurtjes en slingerende wegen die naar dorpjes, stranden of kliffen aan de kust leiden. Ook op deze eilanden vind je meerdere prehistorische forten en monumenten.

 • De bevolking spreekt nog de authentieke Ierse taal en het belangrijkste exportproduct van de Araneilanden zijn truien gebreid met ongekleurde schapenwol.
 • Wie op zoek is naar rust en sereniteit, moet hier wezen. Je raakt er met een veerboot die vanaf de pier van Doolin vertrekt.
Araneilanden, Ierland

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Kliffen van Moher reiservaring en tips!

Ben jij in Kliffen van Moher geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief