Kliffen van Moher bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Ierland bezit veel indrukwekkende rotskusten, maar de kliffen van Moher spreken ronduit tot de verbeelding. Ze behoren tot de hoogste kliffen van Europa en zijn een ‘must see’ voor elke toerist die op vakantie is in Ierland.

Kliffen van Moher bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Kliffen van Moher: natuurwonder aan de westkust van Ierland

Tussen de plaatsen Doolin en Liscannor aan de Ierse westkust, in het graafschap Clare, strekken zich over een afstand van 8 kilometer de kliffen van Moher uit. Ze vormen niet alleen een natuurlijk monument in Ierland, maar ook een toeristische topattractie. Op het hoogste punt steken de kliffen 214 meter vrijwel loodrecht uit boven de zeespiegel.

Vliegtickets Ierland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Ierland
V.a. 29

Overnachten in Ierland

Vergelijk alle hotels in Ierland
Bekijk hotels

De kliffen van Moher waren al een toeristische trekpleister in de 19de eeuw. De plaatselijke landheer liet voor de toeristen een stenen toren vanwaar ze de kliffen perfect konden bekijken: O’Brien’s Tower. De kliffen liggen langs de Wild Atlantic Way, de beroemde toeristische kustroute die de zuid- en westkust van Ierland volgt. Ze grenzen ook aan het iconische karstlandschap van de Burren, een uitgestrekt kalksteenplateau met een uniek ecosysteem. Het stadje Doolin en de nabije Araneilanden zijn eveneens een bezoekje waard.

Klliffen van Moher

Verwacht niet altijd een stralend zonnetje en een wolkeloze hemel wanneer je dit deel van Ierland bezoekt. Het kan flink waaien op de kliffen en het weer kan er plots omslaan, zorg dus voor geschikte kledij. Nog een laatste tip: selfies nemen aan de rand van de kliffen kan levensgevaarlijk zijn – je zou niet de eerste toerist zijn die naar beneden dondert…

De kliffen van Moher bezoeken

Klliffen van Moher, Ierland

Niet minder dan 8 kilometer lang en gemiddeld 120 meter hoog, met een top van 214 meter: dat zijn de kenmerken van de kliffen van Moher. De kliffen vormen een schoolvoorbeeld van erosie veroorzaakt door de zee. De verschillende geologische lagen waaruit de kalkstenen kliffen zijn samengesteld, zijn overduidelijk te zien. Dit is het leefgebied van meer dan 20 soorten zeevogels. Jaarlijks broeden er 30.000 vogelparen, waaronder alken, zeekoeten, meeuwen en papegaaiduikers.

O’Brien’s Tower

O’Brien’s Tower, Kliffen van Moher

Je kunt op verschillende plaatsen de kliffen goed bekijken. Een klassiek uitkijkpunt is O’Brien’s Tower. Deze ronde stenen uitkijktoren werd al in 1835 opgericht in opdracht van de lokale landheer Cornelius O’Brien. Vanaf de toren is het uitzicht op de kliffen en op de nabije Araneilanden fenomenaal.

Cliffs of Moher Visitor Centre

In de buurt van O’Brien’s Tower vind je een bezoekerscentrum, het Cliffs of Moher Visitor Centre. Het milieuvriendelijke bezoekerscentrum werd opgericht in 2007 en geïntegreerd in een natuurlijke heuvel, zodat het gebouw niet opvalt in het landschap. In het centrum vind je alle informatie over de ontstaansgeschiedenis van de kliffen en over de fauna en flora in de omgeving. De onvermijdelijke souvenirwinkeltjes moet je er helaas bijnemen. Let wel op: in het zomerseizoen kan het hier verschrikkelijk druk zijn. Bestel de toegangskaarten het best op voorhand online.

De kliffen vanaf het water

Je kunt de torenhoge kliffen ook vanop zee bezichtigen. Verschillende toeristenboten varen langs de kliffen. De boten vertrekken vanuit Doolin en een tochtje duurt ongeveer 1 uur. Onderweg heb je alle tijd om de kliffen te bewonderen, maar ook om de speciale vogelsoorten die hier nestelen te observeren. Kijk vooral uit naar de papegaaiduikers die hier in grote aantallen voorkomen. De boot vaart ook langs An Bhreannan Mó, een geïsoleerde rotspiek die 70 meter hoog uit de zee oprijst.

The Burren

The Burren, Kliffen van Moher

De kliffen van Moher vormen de westelijke grens van het unieke karstplateau The Burren. Dit gebied vol met kalkrotsen sterkt zich uit over 300 vierkante kilometer. In de ondergrond van The Burren tref je talrijke grotten aan, waarvan je Aillwee Cave zeker moet bezoeken. Het gebied staat ook vol met (pre)historische monumenten en gebouwen, daterend uit de ijzertijd tot de vroegchristelijke periode.

Hoewel The Burren een rotsachtig gebied is, is het redelijk vruchtbaar. Er graast vee op het kalkplateau en er komen zeldzame planten- en bloemensoorten voor. Kijk uit naar de kleurrijke orchideeën en gentianen die tussen de rotsspleten tevoorschijn komen. Ook wilde geiten, vossen en hazen lopen hier rond. Het zuidoostelijke gedeelte van The Burren ligt binnen het beschermde Burren National Park.

Fervente wandelaars verkennen The Burren via het langeafstandswandelpad Burren Way. De Burren Way is 98 kilometer lang en loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. In het Burren National Park vind je eveneens een uitgebreid netwerk van wandelpaden.

Kliffen van Moher – accommodatietips

Burren Way Vakantiewoningen

Burren Way Vakantiewoningen

Cottages centraal gelegen in The Burren, in het dorpje Bellharbour. Op loopafstand van het centrum van het dorp. Het veilige zandstrand van Ballyvaughan Bay bevindt zich eveneens op loopafstand.

Cliffs of Moher Hotel

Cliffs of Moher Hotel

In het pittoreske vissersdorpje Liscannor, op 12 kilometer van Doolin. Familiekamers en driepersoonskamers zijn beschikbaar.

Pension West Haven House

Pension West Haven House

Pension in Doolin, op 3 kilometer van Doolin Cave. Alle kamers bezitten een eigen badkamer. Er zijn ook familiekamers beschikbaar.

Aillwee Cave

Een must see voor iedereen die de kliffen van Moher en The Burren bezoekt. De Aillwee Cave is een van de oudste grotten in Ierland. Een rondleiding met gids duurt ongeveer een half uur en brengt je langs spectaculaire ondergrondse zalen, schitterende stalactieten en stalagmieten en een ondergrondse rivier inclusief waterval.

Poulnabrone Dolmen

Poulnabrone Dolmen, The Burren

Een van de bijzonderste historische monumenten in het Burren National Park is Poulnabrone Dolmen. Deze neolithische hunebed is ruim 5.000 jaar oud. Het monument bestaat uit een 4 meter lange stenen plaat die rust op staande stenen.

Doolin

Aan de zuidwestelijke rand van The Burren ligt het plaatsje Doolin. Je mag Doolin min of meer beschouwen als de toegangspoort tot de kliffen van Moher en The Burren. Vanuit de haven van Doolin vertrekken er veerboten naar de Araneilanden.

Doolin is vooral bekend om zijn traditionele Ierse muziek. De drie beroemdste pubs in Doolin waar je deze muziek kunt horen, zijn Gus O’Connor’s, McDermott’s en McGann’s. De bekende Ierse muzikant Micho Russell werd geboren in Doolin. Ter ere van hem organiseert Doolin het Micho Russell Festival Weekend elk jaar in februari.

Bezienswaardigheden in en nabij Doolin zijn onder meer Doonagore Castle en Doolin Cave.

Doonagore Castle

Doonagore Castle, Kliffen van Moher

Dit gerestaureerde 16de-eeuwse torenkasteel is in privébezit en kan niet bezocht worden. Het torenhuis is van ver zichtbaar als men Doolin nadert. Het is een iconisch gebouw in de ruige omgeving van de kliffen van Moher.

Doolin Cave

Ongeveer 4 kilometer van het centrum van Doolin tref je de Doolin Cave aan, een grot die vooral bekend is om haar enorme stalactiet (The Great Stalactite). Deze stalactiet is waarschijnlijk de grootste in het noordelijk halfrond, met een gewicht van 10 ton en een lengte van 7 meter. De grot werd bij toeval ontdekt door 2 speleologen in 1952. In het hoogseizoen vinden er dagelijks rondleidingen in de grot plaats.

De Araneilanden

Araneilanden, Ierland

Vlak voor de Ierse westkust liggen de 3 Araneilanden (Aran Islands) Inis Mór, Inis Meáin en Inis Oírr. Het zijn dunbevolkte eilandjes met weiden omringd door stenen muurtjes en slingerende wegen die naar dorpjes, stranden of kliffen aan de kust leiden. Ook op deze eilanden vind je meerdere prehistorische forten en monumenten. De bevolking spreekt nog de authentieke Ierse taal en het belangrijkste exportproduct van de Araneilanden zijn truien gebreid met ongekleurde schapenwol. Wie op zoek is naar rust en sereniteit, moet hier wezen. Je raakt er met een veerboot die vanaf de pier van Doolin vertrekt.

Top 3 Ierland specialisten

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Pharos Reizen – onderdeel van de ANWB – is specialist in rondreizen en fly drives naar Ierland, inclusief overtocht.
Bezoek website

Kras
Kras

Kras heeft een ruim aanbod met zo’n 20 verschillende Ierland-reizen waaronder individuele flydrives en groepsreizen (ook busreizen!).
Bezoek website

Echt Ierland
Echt Ierland

Specialist voor een bijzondere Ierland vakantie. Met verblijf in kleinschalige hotels. En reizen in een rustig reistempo.
Bezoek website

Ierland rondreis aanbiedingen

Deel jouw Kliffen van Moher reiservaring en tips!

Ben jij in Kliffen van Moher geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Ierland specialisten

Pharos Reizen

Pharos Reizen

Pharos Reizen - onderdeel van de ANWB - is specialist in rondreizen en fly drives naar Ierland, inclusief overtocht.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft een ruim aanbod met zo’n 20 verschillende Ierland-reizen waaronder individuele flydrives en groepsreizen (ook busreizen!).
Bezoek website


Echt Ierland

Echt Ierland

Specialist voor een bijzondere Ierland vakantie. Met verblijf in kleinschalige hotels. En reizen in een rustig reistempo.
Bezoek website

Meer Ierland reisorganisaties

TUI
TUI

Stedentrips.
Bezoek website

SNP
SNP

Natuurreizen.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Hotels & appartementen.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie discounter

Internet-only prijzen.
Bezoek website

BBI Travel
BBI Travel

O.a. autorondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Autoreizen & accommodaties.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Flydrives & cultuurreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Ierland

Alle bezienswaardigheden in Ierland

Vliegtickets Ierland


Hotels in Ierland zoeken

Hotels in Ierland zoeken

Boek je rondreis naar Ierland

Pharos Reizen
1. Pharos Reizen

Autorondreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Ruim aanbod rondreizen.
Bezoek website

Echt Ierland
3. Echt Ierland

Ierland specialist.
Bezoek websiteBekijk 88 Ierland rondreizen
Vanaf €122 incl. vliegticket

Vliegtickets Ierland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Ierland
V.a. 29