De Wicklow Mountains buiten Dublin in Ierland: wandelen & tips voor Wicklow Mountains Nationaal Park

De Wicklow Mountains buiten Dublin in Ierland: wandelen & tips voor Wicklow Mountains Nationaal Park

Een schitterend gebied voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers: de Wicklow Mountains. Dit oudste nationaal park in Ierland ligt dicht bij Dublin en kan perfect gecombineerd worden met een citytrip naar de Ierse hoofdstad.

Door , laatst bijgewerkt op 30 juni 2022
7 minuten lezen

Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains vormen een middelhoge bergketen in Oost-Ierland, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Dublin. Bergtoppen met eeuwige sneeuw zoals in de Alpen vind je hier niet, maar het landschap met bergmeren, keteldalen, bossen, heide en veengebieden bekoort elke natuurliefhebber. De hoogste bergtop in de Wicklow Mountains is de Lugnaquilla (925 meter). Je vindt in dit gebied ook de hoogste waterval van Ierland: de Powerscourt Waterfall (120 meter).

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders
Wicklow Mountains

Waar staan de Wicklow Mountains om bekend?

Het populairste nationaal park van Ierland ligt in de Wicklow Mountains. Het Wicklow Mountains National Park werd opgericht in 1991 en beslaat een oppervlakte van 220 vierkante kilometer. In dit beschermd gebied komen onder meer otters, slechtvalken en verschillende soorten vleermuizen voor.

 • Natuurliefhebbers doorkruisen het nationaal park via een netwerk van wandelpaden, waaronder de befaamde Wicklow Way.
 • Dit is een route van 130 kilometer die van noord naar zuid loopt en je langs de interessantste bezienswaardigheden in het nationaal park brengt.

Wie tijdens zijn citytrip in Dublin nog een dag of een paar dagen over heeft, kan zijn reis perfect combineren met een bezoek aan de Wicklow Mountains. Je bent even uit de drukte van de hoofdstad en je ervaart een voorproefje van wat de adembenemende Ierse landschappen te bieden hebben. Ierland in een notendop, zeg maar.

De Powerscourt Waterfall

Dit is een van de eerste natuurlijke attracties die je tegenkomt wanneer je van noord naar zuid de Wicklow Mountains verkent. Wie de Wicklow Way volgt, passeert bovenlangs de waterval. De Powerscourt Waterfall is de hoogste waterval van Ierland. De rivier de Dargle dondert hier 120 meter naar beneden. Het is misschien niet de spectaculairste waterval die je in je leven zult zien, maar de omgeving is wel een mooie locatie om even uit te rusten. Je kunt er picknicken en barbecueën, en je kinderen amuseren er zich in een leuke speeltuin.

Powerscourt Waterfall, Wicklow Mountains

Het Powerscourt Estate

De Powerscourt Waterfall bevindt zich op zo’n 6 kilometer van het Powerscourt Estate, een landgoed dat onder meer het Powerscourt House omvat, een statig landhuis dat meer dan 350 jaar lang de woning was van de familie Powerscourt. Het Powerscourt Estate is een van de bekendste toeristische trekpleisters in Ierland.

 • Bezoek vooral het landschapspark van 19 hectare met de schitterende thematuinen. Deze tuinen worden tot de mooiste ter wereld gerekend: ze staan op de derde plaats in de top 10 tuinen ter wereld!
 • Slenter door de Italiaanse en Japanse tuinen, langs de meertjes, torens en monumenten in het park. Wie graag golft, kan hier zijn hart ophalen: er bevinden zich twee golfbanen op het landgoed.
Powerscourt Estate, Wicklow Mountains

Het Powerscourt House werd door brand vernield in 1974, maar volledig heropgebouwd in 1996. Tegenwoordig bevinden er zich winkels en een café in het landhuis. Tot voor kort bevond zich hier ook het kindermuseum Tara’s Palace, maar de collectie is overgebracht naar een locatie in Dublin.

Glendalough

De Glendaloughvallei werd tijdens de laatste ijstijd uitgesleten door gletsjers. Twee pittoreske meren, het Upper Lake en het Lower Lake, vormen een toeristische attractie op zich. Het is heerlijk om door de beboste heuvels rond deze meren een wandeling te maken; wandelpaden zijn er meer dan voldoende. Als je dat wil, mag je daarna even afkoelen in het frisse water van de meren…

Glendalough, Wicklow Mountains

In de Glendaloughvallei vind je de restanten van een kloosterdorp uit de vroege middeleeuwen. Het klooster, gesticht door St. Kevin in de 6de eeuw, breidde zich in zijn hoogtijdagen uit tot een ware stad. Er waren boerderijen, een kathedraal en een 30 meter hoge toren, die je al van in de verte ziet opdoemen. Het klooster werd opgeheven in 1539 door de Engelse koning Hendrik VIII en verviel tot een ruïne.

Glendalough klooster, Wicklow Mountains

Het middeleeuwse klooster in de Glendaloughvallei.

Tegenwoordig kun je nog steeds de hoge ronde toren bewonderen. Van de kathedraal rest er alleen nog een ruïne. Een interessant gebouw dat goed bewaard is gebleven, is St. Kevin’s Church, een voormalige kapel van het klooster. Bezoek ook het kerkhof met zijn eeuwenoude grafstenen. In het Glendalough Visitor’s Centre kom je alles te weten over de geschiedenis van deze kloosterstad. In dit bezoekerscentrum vind je eveneens informatie over de talrijke wandelroutes in de vallei.

De Wicklow Way

De Wicklow Way is de langste gemarkeerde wandelroute in Ierland. 132 kilometer lang voert deze route je langs indrukwekkende landschappen en natuurlijke of historische bezienswaardigheden. De route begint net ten zuiden van Dublin en eindigt officieel in het plaatsje Clonegal, maar veel wandelaars stoppen in Tinahely.

Wicklow Way, Wicklow Mountains

De Wicklow Way loopt langs Glendalough en langs de Powerscourt Waterfall. Het hoogste punt van de route is 725 meter, op de berg Djouce, een van de hoogste bergen in de Wicklow Mountains. Vanaf het wandelpad kijk je ook neer op het pittoreske meer Lough Tay en kom je voorbij de gedenksteen van J.B. Malone, die het traject van de Wicklow Way vastlegde in 1981. Voor het ganse traject moet je 6 tot 8 wandeldagen uittrekken.

Wicklow Mountains tips

 • Glendalough Glamping
  Glamping in Laragh, op slechts 3,3 kilometer van de kloosterruïnes van Glendalough en op 10 kilometer van de Glenmacnass Waterfall. Met tuin, terras en barbecuefaciliteiten.
 • The Glendalough Hotel ★★★
  Hotel met uitzicht op de ruïnes van de kathedraal van Glendalough. Met tuin, zonneterras en picknickplaats. Familiekamers zijn voorzien.
 • Pension The Enniskerry Inn
  Pension in Enniskerry, op slechts 6 minuten lopen van Powerscourt House en Powerscourt Waterfall. Voorzien van een bar en eigen restaurant. Omringd door een mooie tuin.
 • Lus Mor hostel
  Lus Mor ligt in Roundwood en beschikt over een tuin en een gemeenschappelijke lounge. De Wicklow Way ligt op 3,3 km afstand.

Andere bezienswaardigheden in de Wicklow Mountains

De Military Road werd aangelegd door het Britse leger tijdens de Ierse opstand in 1798. Wie het niet ziet zitten om de Wicklow Mountains te voet (via de Wicklow Way) te verkennen, kan ervoor kiezen om deze 96 kilometer lange weg (de R115) met de auto af te leggen.

 • De autoweg brengt je langs enkele adembenemende landschappen, met uitzicht op onder meer de Glencree Valley en de bergen rond Kippure.
 • De Military Road voert ook voorbij een tweede aantrekkelijke waterval, de Glenmacnass Waterfall. Het water van de Glenmacnass River duikt in drie stappen zo’n 80 meter naar beneden.
Lough Tay, Wicklow Mountains

Het Lough Tay meer.

Het kruispunt van de Military Road met de R759 noemt men ‘Sally Gap’, een bergpas op een hoogte van 503 meter. De R759 is eveneens een bekende autoweg in de Wicklow Mountains, die het gebied van west naar oost doorkruist.

 • Een gedeelte van de wandelweg Wicklow Way volgt het traject van de R759. De R759 biedt je een schitterend uitzicht op het kleine meer Lough Tay.
 • Dit is een van de meest gefotografeerde attracties in de Wicklow Mountains. Van het uitzicht genieten mag, het meer betreden niet: het is privébezit van de Guinnessfamilie.

Wie met jonge kinderen op reis is, mag niet vergeten om het Clara Lara Funpark nabij Rathdrum te bezoeken. Het pretpark richt zich vooral op jongere kinderen en biedt tal van buitenactiviteiten aan: waterglijbanen, gocarts, kanoën en meer.

Wandelvakanties Wicklow Mountains

De Wincklow Mountains lenen zich uitstekend voor een wandelvakantie. Onder meer TUI (met vluchten) en SNP Natuurreizen bieden individuele wandelvakanties van 8 dagen aan. Van plan meer tijd voor Ierland uit te trekken? Dan is deze 15-daagse rondreis van BBI-travel een leuke optie. Naast de Wicklow Mountains doet deze reis ook Kerry en Cork aan.

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Wicklow Mountains reiservaring en tips!

Ben jij in Wicklow Mountains geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief