Cork (Ierland): bezienswaardigheden & tips voor je Cork stedentrip!

Cork (Ierland): bezienswaardigheden & tips voor je Cork stedentrip!

Op stedentrip of bezoek in Cork, Ierland? Historische kastelen en kerkgebouwen, boeiende musea, drukbezochte markten en bekende winkelstraten wisselen elkaar af in deze levendige stad. Bekijk hier alle Cork bezienswaardigheden & tips!

Door , laatst bijgewerkt op 29 juni 2022
7 minuten lezen

Waar staat Cork om bekend?

De stad Cork ligt in het zuiden van Ierland, aan de oevers van de rivier de Lee. Cork telt meer dan 190.000 inwoners en is de op één na grootste stad van het land. De stad bezit een belangrijke zeehaven, die een van de grootste natuurlijke havens ter wereld is. Cork is ook een universiteitsstad en een voornaam centrum van economie, cultuur en kunst. In 2005 was Cork de culturele hoofdstad van Europa.

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders

De industriële bedrijvigheid en de havenactiviteiten geven de stad volgens sommigen een wat grauwe uitstraling. Toch is Cork een bruisende stad met tal van bezienswaardigheden. Niet alleen de 2 kathedralen, maar ook verschillende historische kastelen en forten, een pittoreske markt, interessante musea en leuke terrasjes langs de oevers van de Lee maken de stad tot een erg aantrekkelijke bestemming.

Bezienswaardigheden Cork

Church of Saint Anne

Je vindt de Church of Saint Anne in het noorden van de stad, in de wijk Shandon. De klokken van de klokkentoren worden daarom ook wel de ‘Shandon Bells’ genoemd. Het huidige gebouw dateert uit 1726. De toren van Saint Anne’s Church bestaat uit rode zandsteen en grijze kalksteen.

 • De 4 wijzerplaten op elke zijde van de toren geven merkwaardig genoeg niet dezelfde tijd aan, vandaar dat de lokale bevolking de kerktoren ook wel de ‘four-faced liar’ (leugenaar met 4 gezichten) noemt.
 • Je mag de toren beklimmen en halfweg ook even zelf op het klokkenspel spelen. De vermoeiende klim wordt beloond met een schitterend uitzicht over Cork.

Saint Fin Barre’s Cathedral

De anglicaanse kathedraal van St Fin Barre werd genoemd naar de patroonheilige van de stad: Saint Finbar. Het neogotische gebouw werd opgericht in de 19de eeuw, maar al in de 7de eeuw stichtte Saint Finbar hier een klooster. Bewonder in de kathedraal vooral de glas-in-loodramen, het weelderige plafond en de barokke orgel. Let ook even op de vergulde ‘Resurrection Angel’: die zou naar verluid op zijn bugel blazen wanneer de apocalyps nadert …

Saint Fin Barre’s Cathedral, Cork

Cork City Gaol

Het lijkt uiterlijk meer op een kasteel, maar de Cork City Gaol was wel degelijk een gevangenis. Het gebouw werd opgericht in 1824. Vanaf 1878 sloot men alleen vrouwen op in de Cork City Gaol. In 1923 kwamen er zowel mannelijke als vrouwelijke revolutionairen in terecht die hadden deelgenomen aan de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Tegenwoordig kun je als bezoeker vrij rondlopen in de Cork City Gaol. Wassen beelden tonen hoe het dagelijkse leven eraan toeging in de voormalige gevangenis.

Cork City Gaol

English Market

De English Market is een overdekte voedingsmarkt in een sierlijk Victoriaans gebouw. De markt bestaat al sinds 1788 en voorziet de stad van lokale specialiteiten. Natuurlijk kun je er ook gewoon brood, kaas, groenten, fruit en vis kopen. De English Market heeft niets met Engeland te maken, maar werd zo genoemd om een onderscheid te maken met de vroegere Irish Market, die elders in Cork plaatsvond.

English Market, Cork

Blackrock Castle

Op een 7-tal kilometer ten oosten van het centrum, aan de zuidelijke oever van de Lee, tref je Blackrock Castle aan. In de 16de eeuw bouwde men hier een burcht om Cork te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. De oorspronkelijke burcht werd in 1827 door brand vernield.

 • Het huidige kasteel is opgebouwd in neogotische stijl. In 2001 kocht de stad Cork het kasteel en richtte er een sterrenwacht op.
 • In het interactieve astronomiecentrum zie je diverse leerzame tentoonstellingen over het ontstaan van het heelal, buitenaards leven en dergelijke meer.
Blackrock Castle, Cork

Stedentrip Cork en omgeving – accommodatietips

 • Hotel Jurys Inn Cork ★★★★
  Hotel aan de oever van de Lee, aan Anderson’s Quay. Op 5 minuten lopen van het winkelgebied rond Saint Patrick’s Street. Moderne hotelkamers met bureau en ruime badkamer.
 • Rose Lodge Guest House
  Relatief betaalbaar pensioen (beoordeeld met een 8,7) gelegen tegenover de poorten van University College Cork en op slechts 10 minuten lopen van het centrum.

Musea in Cork

Crawford Municipal Art Gallery

Het belangrijkste kunstmuseum in Cork is ongetwijfeld de Crawford Minicipal Art Gallery. Het museum is gevestigd in het schitterende 18de-eeuwse Customs House. De collectie omvat ruim 2.000 kunstwerken van Ierse en Europese kunstenaars uit verschillende tijdperken.

Cork Butter Museum

Boter is nog steeds een belangrijk exportproduct van Ierland en de stad Cork heeft veel van zijn rijkdom te danken aan de boterhandel. In het museum leer je alles over de productie van boter door de eeuwen heen. Zelfs een 1.000 jaar oude klomp boter kun je er bewonderen.

Lewis Glucksman Gallery

Deze galerij bevindt zich in een hypermodern gebouw van de universiteit van Cork. De Lewis Glucksman Gallery is een project van de universiteit, met de bedoeling om de creatie van (moderne) kunst te promoten. De tentoonstellingsruimte strekt zich uit over 23.000 vierkante meter en is gewijd aan hedendaagse kunstwerken.

Overige bezienswaardigheden in en rond Cork

De katholieke kathedraal van St Mary en St Anne is de zetel van het bisdom van Cork en Ross. De kathedraal stamt uit 1808, maar een brand in 1820 verwoestte een groot deel van het gebouw. Nadien werd de kathedraal in dezelfde stijl terug opgebouwd.

Fitzgerald’s Park ligt aan de zuidelijke oever van de Lee. Wie genoeg heeft van de drukte in het centrum, kan zich hier even ontspannen. In het park bevindt zich het Cork Public Museum, waarin de geschiedenis van de stad uit de doeken wordt gedaan. Vanaf de noordelijke oever van de Lee kom je in het park via de sierlijke voetgangersbrug Daly’s Bridge.

Blarney Castle, Cork

Het Blarney Castle.

Het indrukwekkende kasteel Blarney Castle bevindt zich zo’n 9 kilometer ten westen van het stadscentrum. Blarney Castle is een 600 jaar oude vesting, die toebehoorde aan Cormac MacCarthy, een bekende Ierse clanleider. Van over de hele wereld komen toeristen naar het Blarney Castle om er de ‘Stone of Eloquence’ te kussen.

 • Dit is een stuk blauwsteen, ingemetseld in een muur van het kasteel. Wie de steen kust, zou de gave van welsprekendheid (en vleierij) verkrijgen.
 • Als je geen acrobatische toeren wilt uithalen om de steen te kussen, kun je nog steeds een rustige wandeling maken door de tuinen van het kasteel.

Eten en shoppen in Cork

Je vindt in Cork meer dan voldoende restaurants waar je kunt genieten van lokale of internationale gerechten. Een bekend lokaal gerecht is ‘drisheen’, een soort bloedpudding. Ook varkenspoten staan steevast op de lokale menukaarten.

Winkelen in Cork

St Patrick’s Street.

De belangrijkste winkelstraat in Cork is St Patrick’s Street. In deze straat vind je de grote winkelketens met hedendaagse mode. De stad telt ook een aantal grote overdekte winkelcentra, zoals Douglas Court Shopping Centre, Brown Thomas en Grafton Mall. Voor groenten en fruit kun je terecht op Cornmarket (alleen zaterdagmorgen) en natuurlijk op de English Market.

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders

Bezoek je Cork als onderdeel van een Ierland rondreis? Dan staan hierna (of hiervoor) ongetwijfeld het aan de Ring of Kerry gelegen Killarney en schiereiland Dingle op de planning, afhankelijk van de richting waarin je je route rijdt.

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Cork reiservaring en tips!

Ben jij in Cork geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief