Nationaal park Vatnajökull in IJsland: bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Nationaal park Vatnajökull in IJsland: bezienswaardigheden, tips & ervaringen

In het oosten van IJsland ligt het grootste Nationale Park van Europa: Vatnajökull National Park. Dit natuurgebied is het resultaat van jarenlange erupties, slijtages en vulkaanuitbarstingen. Kom het vele ijs bewonderen en sta versteld van de macht van de natuur.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
6 minuten lezen

Waar staat Vatnajökull National Park om bekend?

In 2008 werd Vatnajökull National Park geopend door de samenvoeging van Skaftafell National Park (in het zuidoosten) en Jökulsárgljúfur National Park (in het noordoosten). De reden voor deze samenvoeging was het doel om de Vatnajökull ijskap, en alle omliggende natuurverschijnselen er om heen, te beschermen door middel van één groot natuurpark.

Het nationale park is hét nationale park van IJsland en tevens het grootste van heel Europa. Het park is bijna 15.000 km² groot en neemt bijna 15% van IJsland in bezit. In Vatnajökull National Park komen ijs en vuur werkelijk bij elkaar. Het oostelijk gelegen natuurgebied heeft een rijk landschap dat gecreëerd is door moeder natuur. Overal zie je kronkelige riviertjes, hier en daar kom je rokende vulkanen tegen en dat in combinatie met immens grote gletsjers.

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Skaftafell National Park

Skaftafell National Park is een natuurpark gelegen tussen Kirkjubaejarklaustur en Höfn in het zuiden van IJsland. In 1967 werd het park uitgeroepen tot nationaal park en het heeft een oppervlakte van 1700 km². Het park bestaat uit een heuvelachtig gebied met kletterende watervallen, dichtbegroeide bossen, krioelende rivieren en meterslange stukken grond overlapt met blauw-wit ijs.

Het Baejarstaðarskógur bos is een uniek natuurlijk bos in het Nationale Park waar veel vogels leven. In de middeleeuwen werden er boerderijen gebouwd in het natuurgebied. De meeste boerderijen zijn door het lava bedolven maar enkele boerderijen hebben het natuurgeweld overleefd. Deze boerderijen steken mooi af bij het bijzondere landschap en zijn daardoor erg fotogeniek.

Vatnajökull National Park

Wandelen in Skaftafell

Het Skaftafell National Park is uitermate geschikt voor het maken van een eendaagse wandeling of een meerdaagse trekking door de wildernis.

 • De populairste hike- en wandelroutes door het park leiden je van het begin van het park, bij het bezoekerscentrum in Skaftafell, langs het bijzondere bos, de kronkelende riviertjes en bergen overgoten met ijs naar de gletsjer Skaftafellsjökull en de waterval Svartifoss.
 • In het park is het mogelijk wild te kamperen – mits je om toestemming gevraagd hebt. Voor meer informatie over de diverse trekkings in Skaftafell National Park kun je terecht bij je reisbureau of het informatiecentrum in Skaftafell bij de ingang van het Nationale Park.
Skaftafell Skaftafell

Skaftafellsjökull gletsjer

Na een wandeling van 3,5 km tref je de bijzondere Skaftafellsjökull gletsjertong aan. Deze gletsjertong is het uiteinde van de grootste gletsjer van IJsland, Vatjanökull. Het smeltwater van deze gletsjer wordt via de Skaftafellsá- en Skeiðara-rivieren afgevoerd, via veel kronkelige riviertjes, naar de zee. Je kunt Skaftafellsjökull van zowel een afstandje als van dichtbij bekijken tijdens een trekking door Skaftafell National Park.

Skaftafellsjökull gletsjer Skaftafellsjökull gletsjer

Waterval Svartifoss

Svartifoss is een waterval in het Skaftafell National Park. Svartifoss betekent letterlijk ‘Zwarte Waterval’ en is in werkelijkheid ook een beetje donker.

 • Dit komt door de zwarte rotsen die achter het water verscholen liggen. Je vindt Svartifoss na een wandeling van 1,8 km in het park. De zwarte basaltstenen zijn ontstaan door lava dat heel langzaam kon afkoelen en vervolgens kon kristalliseren.
 • Svartifoss dient voor veel bouwwerken in Reykjavík als architectonische inspiratie. Het ontwerp van het Nationale Theatergebouw en de Hallgrímskirkja zijn gebaseerd op het opgedroogde lava rondom Svartifoss.
Svartifoss

IJsgrot Skaftafell

De ijsgrot Hraftninnusker in Skaftafell National Park is een ijsgrot bestaande uit eeuwenoud gletsjerijs van de hellingen van de Oraefajokull. Door de hoge druk in de tunnel bevat de grot bijna geen luchtbellen waardoor de wand transparant lijkt. De ijsgrot oogt blauw, vooral in de winter wanneer de oppervlakte van de grot weggespoeld wordt door de regen. Je kunt de grot bezoeken via de Laugavegurinn Hiking Trail. Vanaf Landmannalaugar is het 12 km hiken.

Jökulsárgljúfur National Park

Het noordelijk gelegen park in Vatnajökull National Park is Jökulsárgljúfur National Park. In Jökulsárgljúfur vind je een beschermde ijsrug in combinatie met de twee-na-langste rivier van IJsland Jökulsá á Fjöllum. Deze rivier start in de Vatnajökull ijskap en mondt uit in de Arctische Oceaan bij Öxarfjörður. De rivier is 100 meter diep en 500 meter breed. Jökulsárgljúfur National Park kan in drie delen gesplitst worden: Ásbyrgi, Vesturdalur en Dettifoss.

Ásbyrgi is het noordelijke gedeelte van Jökulsárgljúfur National Park. Dit deel van het park is bedekt met duizenden bomen welke doorkruisd wordt door een diepe kloof. Vesturdalur is het middelste gedeelte. In dit deel vind je honderden grotten en abnormale natuurverschijnselen. Dettifoss is het zuidelijke deel van het park. Dit deel staat in het teken van honderden watervallen.

Jökulsárgljúfur kloof

Jökulsárgljúfur kloof.

Jökulsárgljúfur kloof

Uitzicht vanaf de Eyjan rots in Ásbyrgi. Ásbyrgi is een hoefijzervormige canyon in het ökulsárgljúfur National Park.

Waar wandelen in Jökulsárgljúfur National Park?

Door het Jökulsárgljúfur National Park kun je, langs de rivier, prachtige trekkingen doen. Tijdens een vooraf uitgestippelde tweedaagse hike word je langs alle hoogtepunten van het park geleid. Voor meer informatie kun je terecht bij het bezoekerscentrum in Ásbyrgi.

Het is binnenkort ook mogelijk om het park per mountainbike te verkennen. Je kunt Jökulsárgljúfur National Park ook per paard ontdekken. Bij de touroperator Active North ontdek je het noordelijke deel van het park voor ongeveer €63 tijdens een twee uur durende tocht op de rug van een paard.

Reizen naar Vatnajökull National Park – hoe kom je er?

Vatnajökull National Park is bereikbaar vanuit Reykjavík, Skógar en Höfn. Het park ligt op de busroute Reykjavík – Höfn. Vanuit Reykjavík en Skógar kun je bus 12 en bus 51 nemen naar Höfn. Tussen juni en september vertrekken er dagelijks bussen naar Vatnajökull National Park vanuit Reykjavík en Skógar.

Beste reistijd Vatnajökull National Park

De beste periode om naar Vatnajökull National Park te gaan is tussen juni en september. In deze periode zijn de wegen goed begaanbaar en kun je de bezienswaardigheden in Vatnajökull National Park bezichtigen. Het weer is dan ook beter dan in de winter, wanneer het erg koud en guur kan zijn. Het koude weer kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Vatnajökull National Park reiservaringen en tips

 • Claire op 29-04-2019

  “Door de gletsjers lopen”

  Dit is sowieso een van de mooiste plekken op Ijsland! Met een gids kan je hier onder immense brokken ijs doorlopen en eroverheen. De natuur is hier zo onvoorstelbaar mooi! De tours zijn duur maar de ervaring is het meer dan waard.

 • Nikki op 08-04-2019

  “Sneeuwscooteren op de vatnajokull”

  1 ding waar je zeker niet op moet besparen is een sneeuwscooter excursie. Met een superjeep rijd je naar de top van de gletsjer, waar je in winterwonderland terechtkomt. Cross tot 90 km p.u over de gletsjer! Spannend en adembenemend in één! Enjoy!

 • Peter Buster op 29-11-2017

  “ Op een na mooiste dag van mijn leven”

  Geweldig is het om met een groepje de Vatnajökull te beklimmen. Neem vooral een plastic zak mee. Je kijkt over heel het land terwijl je meet een voet op het ijs staat en met je andere voet op de hete ondergrond. Rechts zie je de Herdubreid, links een meer met ijsschotsen, hellingen met puin en stoom. Een beetje surrealistische wereld. Met de plastic zak ben je in 40 seconden weer beneden als een volleerde bobsleeër.

 • Amy van Loon op 26-11-2017

  “Wauw!!”

  Vatnajokull nationaal park mag je zeker niet missen tijdens een bezoek aan IJsland. Die Gletsjer wat gaaf zeg!! Een tip zorg wel dat je optijd een toer boekt. De kans is anders groot dat hij al vol zit. Is mij helaas ook overkomen. Gelukkig kon ik nog een andere toer doen die ook meer dan de moeite waard was.

  Na een ochtendje genieten op de gletsjer ga je heerlijk ontspannen in een van de warm water bronnen.

 • Lisanne op 03-11-2016

  “Uniek stukje IJsland; warmwaterbron Laugarvellir”

  Bij Fellabaer, liggend aan de snelweg 1, rij je de weg 931 op een heel stuk landinwaarts. Op goed vertrouwen, omdat er vrijwel niets aangegeven staat over deze warmwaterbron, zijn wij na ongeveer een uur rijden uitgekomen bij Laugarvellir! Een heerlijke warmwaterbron met een temperatuur van rond de 40 graden als het via een kleine waterval het meertje in valt, waar je hoogstwaarschijnlijk in je eentje bent! Let op dat het waarschijnlijk alleen met een goede jeep te bereiken is omdat je een hele weg offroad rijdt en door het water moet, maar dat is het zeker waard!! Puur genieten van dit prachtige stukje IJsland :)

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Vatnajökull National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Vatnajökull National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief