In het zuiden van IJsland ligt in een bosrijk gebied het traditionele stadje Skógar, dat omgeven wordt door enkele van de mooiste watervallen van IJsland: Skógafoss en Seljalandsfoss, en ook de Eyjafjallajökull vulkaan vind je hier.

Reizigers over Skógar & omgeving

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Skógar & omgeving bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 6 Skógar & omgeving reiservaringen

Skógar

Skógar is een klein dorpje in het zuiden van IJsland waar in totaal slechts 25 mensen wonen. Het dorpje staat voornamelijk bekend om haar volksmuseum. Het Skógar Folk Museum toont alle aspecten van het traditionele leven in IJsland. Dit bijzondere binnen- en buitenmuseum heeft een grote collectie aan zowel spullen als gebouwen uit het IJslandse verleden, zoals een kerk, boerderij en authentieke huizen. Stap het oude IJsland binnen en leer meer over het echte leven in dit bijzondere land. Toegang tot het museum kost €6.

Vliegtickets IJsland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar IJsland
V.a. 182

Overnachten in Skógar

Vergelijk alle hotels in Skógar
Bekijk hotels

Skógar hikes

De natuur rondom Skógar is bosrijk en bijzonder. Naast bossen vind je rondom Skógar bijvoorbeeld gletsjers, vulkanisch gebied, watervallen, een Nationaal Park en een uniek eiland. Het is mogelijk deze natuur al hikend te ontdekken. In Skógar kun je bij meerdere touroperators terecht voor een hike of tour op maat. Een beroemde hike is de Fimmvörduháls trekking. Deze hik verbindt Skógar met Þórsmörk en is 23,4 km lang. De trekking duurt ongeveer 10 uur en leidt je langs meerdere bijzondere natuurverschijnselen, zoals de waterval Skógafoss, de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull en het kleurrijke gebied Goðaland.

Skógafoss

Skógafoss

De grootste bezienswaardigheid rondom Skógar is Skógafoss, een waterval nabij Skógar waar de rivier Skógá, met een breedte van 25 meter, over een klif 60 meter naar beneden klettert. De klif was de voormalige kustlijn van IJsland, maar toen IJsland omhoog rijsde na de laatste ijstijd, schoof de kustlijn vijf kilometer op. Nu is de klif waar de Skógá-rivier naar beneden valt de scheidingslijn tussen het hoog- en laagland van IJsland. Ten oosten van Skógafoss ligt de kleinere waterval Kvernufoss. Je kunt de watervallen al wandelend bezoeken vanuit zowel Skógar of een ander natuurgebied rondom Skógar.

Skogafoss waterval, IJsland

De Skógafoss waterval tijdens het Noorderlicht.

Goðaland

Letterlijk betekent Goðaland ‘Land van de Goden’. Het landschap van dit natuurgebied is rijk aan kleurige en geurige bloemen en om de haverklap spot je afgelegen stenen kerken welke omringd zijn door groene heuvels en vlaktes. Als je het hele gebied doorloopt, bereik je Þórsmörk.

Eyjafjallajökull

De Eyjafjallajökull is een gletsjer en gelijk ook een vulkaan in het zuiden van IJsland. Eyjafjallajökull ligt ten noorden van Skógar. De Eyjafjallajökull gletsjer is 100 km² groot en bedekt de gelijknamige 1651 meter hoge vulkaan. De vulkaans is sinds de laatste ijstijd regelmatig uitgebarsten is. in 2010 barstte de Eyjafjallajökull voor het laatst uit. Deze vulkaanuitbarsting zorgde voor belemmeringen in het vliegverkeer waarbij zelfs vliegreizen gecanceld moesten worden omdat de asrook gevaarlijk was voor de vliegtuigen. Je kunt Eyjafjallajökull ontdekken door middel van een jeep-excursie of in de vorm van een hike. Je kunt excursies boeken in Skógar en in Þórsmörk. Wanneer je voor de Eyjafjallajökull staat, kun je het lava in de vulkaan horen rommelen en donderen. Overdag kun je de grijze rook zien en wanneer het donker is, kun je eveneens de rode lava bewonderen.

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss

Nog een populaire waterval in IJsland is Seljalandsfoss. Deze waterval ligt aan de ringweg tussen Skógar en Þórsmörk en is 65 meter hoog. Je kunt de waterval al hikend bewonderen. De waterval is bereikbaar via een pad dat achter de waterval langs loopt. Seljalandsfoss valt, net als Skógafoss, over een hoge klim naar beneden. Seljalandsfoss is de enige waterval in IJsland die ’s nachts verlicht is. Een paar kilometer verder vind je nog een aantal watervallen, zoals de Gljúfrafoss. Deze waterval laat water in een half verscholen kloof naar beneden vallen.

Vík

Vík

Rotsformatis op het Reynisdrangar strand bij Vík.

Het meest zuidelijk gelegen plaatsje van IJsland is Vík. Vík staat bekend om haar openhartige inwoners en wordt gezien als toegangspoort tot het ontdekken van de zuidkust van IJsland. Rondom Vík vind je prachtige stranden, zoals Reynisfjara. Op dit zwarte zandstrand kun je bijzondere stapels rotsen en stenen bewonderen die o.a. de sculptuur van een kathedraal vormen. De hoge groene kliffen rondom de stapels rotsen en stenen zorgen voor een magische omgeving. Tijdens de zomer kun je honderden puffins de wilde zee in zien vliegen.

Zwart strand bij Vík

Zwart strand bij Vík.

Vestmannaeyjar

Vestmannaeyjar, ook wel the Westman Islands genoemd, zijn een groep eilanden bestaande uit 15 eilanden welke elf kilometer voor de zuidkust van IJsland liggen. De eilanden zijn 11.000 jaar geleden ontstaan door onderwater vulkanen. Het vulkanische eiland Surtsey staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 2008. Het is niet mogelijk om dit bijzondere eiland te bezoeken, behalve wanneer je wetenschappelijk onderzoek wilt doen naar het onstaan van en de flora en fauna op het eiland. Het uit bergen, kliffen en vulkanen bestaande eiland Heimaey is het enige bewoonde eiland. Op Heimaey vind je een havenstadje en twee actieve vulkanen. Heimaey staat bekend om de grote hoeveelheid puffins (iets van 10 miljoen!) die hier komen en gaan. In Heimaey kun je het ‘Pompeii van het Noorden’ bezoeken, genaamd Eldheimar. Hier vind je meer dan 400 woningen bedolven onder lava sinds de uitbarsting in 1973. Na de uitbarsting creëerde de 221 meter hoge Eldfell nieuw land, genaamd Eldfellshraun. Over dit lavaveld kun je wandelen. Vestmannaeyjar kun je bereiken per vliegtuig. Er is een vliegveld aanwezig op het eiland Heimaey. Daarnaast kun je Heimaey bereiken per boot vanuit Landeyjarhöfn.

Heimaey

Heimaey.

Reizen naar Skógar & omgeving – hoe kom je er?

Skógar is bereikbaar vanuit Reykjavík met de Straeto en Sterna buslijnen. Je kunt Straeto bus 51 richting Höfn nemen. Deze bus doet er 2,5 uur over. De bus rijdt twee keer per dag en kost €30. Je kunt ook de Sterna bus 12 richting Höfn nemen. Deze bus doet er 2,25 uur over. De bus rijdt dagelijks, maar alleen in de periode tussen juni en oktober, en kost €25. Kijk voor huurauto’s op IJsland bij Sunny Cars om zelf via Route 1 naar Skógar te rijden.

Kijk voor rondreizen die Skógar & omgeving aandoen bij BBI Travel, Djoser, Kras, Sawadee, De Jong Intra Vakanties of FOX Verre Reizen.

Top 3 IJsland specialisten

BBI Travel
BBI Travel

BBI Travel biedt het meest uitgebreide & gevarieerde IJsland reisaanbod in Nederland tegen scherpe tarieven.
Bezoek website

TUI
TUI

TUI biedt een ruim aanbod van rondreizen en fly-drives naar IJsland, waaronder speciale Noorderlicht reizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Kras heeft een gevarieerd aanbod van fly-drives, individuele- en groepsrondreizen naar IJsland.
Bezoek website

Beste reistijd Skógar & omgeving

De beste periode om naar Skógar te reizen is tussen juni en oktober. Het weer is dan warmer, de zee is niet op zijn wildst en je hebt de kans om grote aantallen puffins te zien vliegen. Vermijd de maanden juli en augustus voor toeristische drukte, wanneer de meeste reizigers naar IJsland komen.

IJsland rondreis aanbiedingen

6 Skógar & omgeving reiservaringen en tips • 37 landen bezocht
  56 reviews
  29 waarderingen

  “Vlakbij het ijsmeer en de gletsjer”

  Geplaatst 17-05-2019

  In Skogar (aan de zuidkant van IJsland) zijn een paar prachtige watervallen. Vanaf Skogar bezoek je het ijsmeer met prachtig blauw ijs en de gletsjer. We hebben een wandeling gedaan op de gletsjer, deze duurde ongeveer drie uur. Daar de Svartifoss waterval bezocht, deze is echt schitterend. Helaas hadden we hier erg slecht weer, zie foto

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 9 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Watervallen en hikes”

  Geplaatst 29-04-2019

  Ik houd van hiken. Daar is Ijsland sowieso al het perfecte land voor maar in dit stukje van het land kan het vooral heel goed. Achter de Skogafoss watervallen kan je kilometers lang doorlopen. Verdwalen gebeurd niet want je volgt gewoon het water en komt zo elke honderd meter weer een mooie waterval tegen. Je kan hier heerlijk rustig lopen. Neem wel eten mee want dat is daar verder niet te krijgen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  27 reviews
  5 waarderingen

  “Kvernufoss! ”

  Geplaatst 26-04-2019

  Alle bekende watervallen zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken, Skogafoss, seljalandsfoss, maar sla vooral het onbekende Kvernufoss niet over. Bij het Skogar museum kun je te voet door een weiland landinwaarts een kloof in. Als je deze weg een stukje volgt komt je uiteindelijk bij de mooiste waterval van ijsland ( vind ik persoonlijk ). Er was helemaal niemand toen wij er waren. En als je een beetje een durfal bent kun je achter de waterval komen voor ontzettend mooie foto's. Zeker niet over slaan als je hier bent dus.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  0 waarderingen

  “Bezoek de minder toeristische waterval Kvernufoss.”

  Geplaatst 08-04-2019

  Skogafoss is mooi, maar wil je echt een mooie waterval zien waar weinig tot geen toeristen komen? Loop dan door naar Kvernufoss. Ga naar het museum en vanaf de naastgelegen loodsen loop je via een trappetje over een weiland, langs een beekje zo naar de waterval. Wat de waterval zo bijzonder maakt is dat je erachterlangs kan lopen. Adembenemend mooi! Houd er wel rekening mee dat het glad kan zijn én je nat kan worden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  44 reviews
  12 waarderingen

  “Van Seljalandsfoss tot Skaftafell N.P. allemaal geweldig.”

  Geplaatst 23-10-2017

  Wanneer je vanaf Reykjavik naar Vík rijdt kom je lans een aantal prachtige watervallen. De eerste is de Seljalandsfoss. Een prachtige waterval waar je ook achterlangs kan lopen. Een gaaf contrast, aan de ene kant van de route is een hoge waterval, aan de andere kant is een laag, hobbelig, lava landschap wat uitkijkt op niets.

  Vervolgens kom je langs de Eyjafjallajökull. Door de uitbarsting in 2010 kon ik destijds niet terug vliegen na een trip naar Dublin waardoor ik destijds een alternatieve route moest kiezen. Het is bijzonder deze 'boosdoener' in het echt te zien. Er is een klein centrum bij waar tekst en uitleg gegeven wordt over de vulkaan en diens eerdere uitbarstingen.

  De route op zich is al alleen al prachtig. Het mossige groen en het mistige rond de heuvels in de verte geven het landschap iets mysterieus. Er is weinig verkeer, voornamelijk medetoeristen. Skógafoss is de 2e waterval die je tegenkomt op deze route. Hier kun je een redelijk eenvoudige klim omhoog maken waardoor je een prachtig uitzicht hebt tot aan Vík.

  Vík is een prima plek een een paar nachten te overnachten. Er is een kleine supermarkt. Het dorpje zelf ziet er uit als een industrieterrein maar de omgeving is erg bijzonder. Enerzijds zijn er de bergen, anderzijds het prachtige zwarte zand strand. Dit laatste is 1 van de mooiste plekken om te bewonderen in deze omgeving en zou absoluut niet overgeslagen moeten worden.
  Dyrhólay is een mooie uitkijkplek langs de route waar een deel van het jaar ook papagaaiduikers te zien zijn. Helaas waren die er niet in de periode die wij er waren (oktober).

  Het is zeker een trip waard om naar het Skaftafell national park te gaan. Hier kan je verschillende wandelingen maken. De wandeling naar de Svartifoss waterval is zeer de moeite waard. Het pad zou volgende de medewerkers van het park ook begaanbaar moeten zijn voor kinderwagens. Dit is niet het geval. Het kostte ons heel veel moeite om de wandeling te voltooien maar het was de moeite waard. Mijn advies zou wel zijn om de kinderwagen niet mee te nemen en een kind in een rugdrager mee te nemen. De waterval wordt omgeven door vele zwarte zuilen.
  De hike route naar de Gletsjertong Skaftafellsjökull is ook de moeite waard. Deze route is eenvoudig af te leggen. De gletsjertong is groot en je komt er behoorlijk dichtbij met deze wandeling.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 34 landen bezocht
  74 reviews
  10 waarderingen

  “Geweldige watervallen”

  Geplaatst 10-11-2016

  - Vik i myrddal (zwarte zandstrand)
  Heel erg apart om te zien. Ook heel mooie uitzichtpunten! Het zwarte strand steekt af tegen de blauwe zee. Het is prachtig. Een mooi uitzichtpunt is Dyrhólaey. Dit staat aangegeven langs de weg.

  Svartifoss waterval
  Dit is een van de mooiste watervallen van IJsland en ligt in het Vatnajökull. Je moet een wandeling maken van zo een 2 kilometer opwaarts om er te komen. Het is een glad pad en toch ook wel een behoorlijke klim, maar wel de moeite dik waard.

  - Skogafoss, Seljalandsfoss en Gljufrabui Waterfalls
  Dee liggen allemaal op ringweg nummer 1. Werkelijk fantastisch uitzicht. Er liggen ook nog allemaal kleinere watervallen bij. Bij sommige watervallen kun je er helemaal achterlangs lopen omdat er een soort grot ontstaan is. Zeker de moeite waard en je kunt ze niet missen omdat ze direct aan de ringweg 1 liggen. 5 minuutjes lopen op dit park brengt je naar Glufrafoss; een waterval die verborgen ligt in een canyon. Zeer de moeite waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Skógar & omgeving reiservaring en tips!

Ben jij in Skógar & omgeving geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 IJsland specialisten

BBI Travel

BBI Travel

BBI Travel biedt het meest uitgebreide & gevarieerde IJsland reisaanbod in Nederland tegen scherpe tarieven.
Bezoek website


TUI

TUI

TUI biedt een ruim aanbod van rondreizen en fly-drives naar IJsland, waaronder speciale Noorderlicht reizen.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft een gevarieerd aanbod van fly-drives, individuele- en groepsrondreizen naar IJsland.
Bezoek website

Meer IJsland reisorganisaties

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Autorondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Individuele- en groepswandelreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Familiereizen en rondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

IJsland combineren met New York.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Voigt Travel
Voigt Travel

Fly & drive rondreizen IJsland.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Individuele autorondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden IJsland

Alle bezienswaardigheden in IJsland

Vliegtickets naar IJsland


Hotels in IJsland zoeken

Hotels in IJsland zoeken

Boek je rondreis naar IJsland

BBI Travel
1. BBI Travel

Uitgebreide & gevarieerd aanbod.
Bezoek website

TUI
2. TUI

Ruim aanbod van rondreizen en fly-drives.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Rondreizen & fly-drives.
Bezoek websiteBekijk 55 IJsland rondreizen
Vanaf €270 incl. vliegticket

Vliegtickets IJsland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar IJsland
V.a. 182