In Agra & de Taj Mahal geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 20 Agra & de Taj Mahal reiservaringen

Agra & de Taj Mahal

In de stad Agra, 200 kilometer onder Delhi, staat het volgens velen mooiste bouwwerk ter wereld: de Taj Mahal. Het van wit marmer gemaakte mausoleum is gelegen aan de heilige Yamuna rivier. De Taj werd in de 17e eeuw gebouwd door Shah Jahan voor zijn derde vrouw, Mumtaz Mahal, die overleed tijdens de geboorte van hun 14e kind in 1631. In het jaar daaropvolgend is de bouw gestart. In 22 jaar tijd hebben meer dan 20.000 arbeiders met hulp van 1000 olifanten gebouwd aan het enorme mausoleum. De Taj Mahal is een typisch voorbeeld van de Mogulse bouwstijl, met Indiase, Perzische en islamitische invloeden. Als het aan Shah Jahan had gelegen was er ook nog een zwarte versie van de Taj Mahal gebouwd. Dit is er echter niet van gekomen. Niet lang nadat de Taj Mahal klaar was werd Shah Jahan verstoten door zijn zoon Aurangzeb en gevangen gezet in het Agra Fort. Vanuit hier kon hij zijn creatie alleen nog zien door een raam. Nadat Shah Jahan overleed in 1666 is hij bijgezet in de Taj Mahal naast zijn vrouw Mumtaz.

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India

Overnachten in Agra

Vergelijk alle hotels in Agra
Bekijk hotels

De Taj Mahal – het mausoleum

Taj Mahal

De Taj is 58 meter hoog, 56 meter breed en staat op een vierkant plateau aan de rivier. De marmeren koepel van 35 meter hoog is het indrukwekkendste onderdeel van het gebouw. Het witte marmer aan de buitenkant van de Taj Mahal is verfijnd gedecoreerd met gravures, schilderingen en inlegwerk. De graftombe van Mumtaz Mahal en Shah Jahan is uitbundig versierd met verzen uit de koran, halfedelstenen en bloemmotieven. Men zegt dat de Taj Mahal gedurende de dag steeds van kleur verandert. Het gebouw is in ieder geval het allermooist tijdens zonsop- en ondergang, wanneer het baadt in een gouden gloed.

Taj Mahal

De Taj Mahal gezien vanaf de rivierzijde (achterkant).

Taj Mahal

De tuinen rond de Taj

In het midden van het complex ligt een prachtig aangelegde tuin van 300 vierkante meter, die volgens het Perzische chahar-bagh patroon is aangelegd. Door opgehoogde paden is elk van de vier delen van de tuin weer opgedeeld in vier delen. Hierdoor ontstaan 16 verzonken bloembedden. De vier waterlopen van de tuin staan voor de vier rivieren in het paradijs. In het centrum van de tuin ligt een langgerekt waterbekken, waarin de Taj Mahal prachtig reflecteert. Het mausoleum staat aan de rand van de tuin aan de rivier, wat ongebruikelijk was in de tijd dat de Taj Mahal gebouwd is. Na opgravingen is echter gebleken dat er aan de andere kant van de rivier een gelijksoortige tuin gelegen heeft, de ‘maanlichttuin’.

Taj Mahal met tuin

De Taj Mahal vanaf de tuinzijde met duidelijk zicht op moskee en het gasthuis.

De Taj Mahal vanaf de zijkant

De Taj Mahal vanaf de zijkant.

De moskee en het gasthuis

Aan beide zijden van de Taj Mahal staan twee identieke rode zandstenen gebouwen, de moskee en het gastenverblijf. Omdat de islamitische traditie voorschrijft dat een moskee in de richting van Mekka gebouwd moet worden, kon maar één van de gebouwen daadwerkelijk als moskee gebruikt worden. De beide gebouwen bestaan uit een langgerekte hal met drie koepels.

Taj Mahal moskee

De tuin en de moskee.

De stad Agra

De stad Agra waarin de Taj Mahal ligt, is een chaotische en vieze stad met meer dan een miljoen inwoners. De Taj ligt vlakbij een rommelig reizigersbuurtje waar je talloze hotels en guesthouses vindt, sommige met een dakterras vanwaar je uitkijkt op de Taj Mahal. Het centrum van Agra is India op zijn heftigst en wordt door veel reizigers vermeden. Veel reizigers komen daarom ’s avonds aan, bezoeken de Taj Mahal ’s ochtends vroeg (om de hordes toeristen een beetje voor te zijn) en reizen dezelfde dag nog verder.

Reizen naar Agra & de Taj Mahal – hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om de Taj Mahal te bereiken. Agra heeft een treinstation met verbindingen naar de meeste grote steden in India. Ook per bus is Agra goed te bereiken. Vanuit Delhi of Jaipur is het ook mogelijk om een privé-taxi te nemen, het is vanaf beide steden zo’n 4 uur rijden. Bij veel georganiseerde reizen wordt de Taj Mahal als dagtrip aangedaan: kijk o.a. bij Djoser, Sawadee, Shoestring, FOX Verre Reizen en NRV. Op Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 India specialisten

Riksja India
Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt meer dan 20 verschillende groepsrondreizen door India, met ook festivalreizen, wandelreizen en fietsreizen.
Bezoek website

Beste reistijd Taj Mahal

Wil je niet te veel last hebben van de hitte, dan zijn de maanden november t/m januari de beste maanden om de Taj Mahal te bezoeken. De mooiste tijd van de dag is tijdens zonsopgang, dan is het nog niet zo druk en werpt de zon een prachtig licht op het complex. De Taj Mahal is te bereiken via poorten in het westen, zuiden en oosten. De ingang in het westen is het drukst, wil je lange rijen vermijden gebruik dan de ingangen in het zuiden of oosten.

Reisinspiratie

Alle India artikelen

India rondreis aanbiedingen

20 Agra & de Taj Mahal reiservaringen en tips • 17 landen bezocht
  26 reviews
  1 waardering

  “Hier moet je geweest zijn ”

  Geplaatst 09-04-2019

  Agra is geen hele bijzondere stad, maar je moet wel als je naar de Taj Mahal wilt. Het Agra fort vond ik veeel te druk en hierdoor zijn wij niet verder gekomen dan de ingang. Als je de Taj Mahal wilt zien zonder honderden toeristen is het een goed idee om de wekker optijd te zetten, het gaat namelijk open rond zonsopkomst. Wij stonden om 510 in de rij en waren als aller eerste binnen. We zagen de zon opkomen en hebben prachtige foto's gemaakt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  11 waarderingen

  “Meer dan alleen de Taj Mahal!”

  Geplaatst 29-11-2017

  Natuurlijk sla je de Taj Mahal niet over, maar Agra heeft meer te bieden. De drukke markt, het imposante, gigantische fort van Agra, en de gigantische moskee midden in de markt zijn allemaal de moeite waard. Twee dagen zijn wellicht wel genoeg voor deze stad. Zorg ervoor dat je om 6 uur bij de ingang van de Taj Mahal staat, dan kun je als eerste naar binnen en schiet je foto's zonder mensen er op.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  28 reviews
  14 waarderingen

  “Nog mooier en onwerkelijker in het echt”

  Geplaatst 28-11-2017

  Aan komen rijden in het stadje Agra zou je niet denken dat hier DE wereldberoemde Taj Mahal om de hoek ligt. Het stadje zelf is niet erg bijzonder, maar het feit dat je bijna vanaf jouw hotel de Taj Mahal kan zien maakt het erg bijzonder. Aangekomen bij de Taj Mahal én zelfs de rij erg mee viel, blijkt het toch erg druk te zijn in het 'park'. Naast dat wijzelf (als drie blonde vrouwen en een lange westerse man) één van de attracties waren is dit zeker een bezoekje waard. Neem de tijd, want niet alleen de Taj Mahal maar ook het hele park erom heen is zeker de moeite waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 2 reviews
  0 waarderingen

  “Mooie ervaring”

  Geplaatst 28-11-2017

  India is een geweldige ervaring, het is een zeer druk land. Goed onderhandelen met de riksja rijders, laat je niet afzetten en ben zelfstandig. Qua eten: het is geweldig, neem gewoon wat medicijnen mee dat is ook niet het ergste.
  ook little Tasj bekijken etc. Komt goed veel plezier.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  28 reviews
  15 waarderingen

  “Toeristisch maar prachtig”

  Geplaatst 27-11-2017

  Ondanks dat het wereldwonder zeer toeristisch is, is het toch aan te raden om een bezoek te brengen. De Taj Mahal is zo veel meer indrukwekkend dan in eerste instantie verwacht wordt. Een aanrader is om op de vroege ochtend te gaan, zodat het nog niet zo druk is. Tegen een uur of 10-11 komen de dag gasten en is het erg druk.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  31 reviews
  18 waarderingen

  “Zeer indrukwekkend tijdens zonsopgang”

  Geplaatst 25-11-2017

  Je kunt nog 1000 foto's van de Taj Mahal zien maar niets gaat boven het in real life zien! Probeer 's ochtends vroeg aan de overkant van de rivier te staan (rond 4u) en aanschouw hoe mooi de Taj Mahal verkleurt door de opgaande zon. Absoluut de moeite waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 15 landen bezocht
  26 reviews
  1 waardering

  “WAUW”

  Geplaatst 18-11-2017

  De Taj Mahal is echt zo mooi als je altijd op foto's ziet. Vooral de sunset en de sunrise zijn echt geweldig. Als je geluk hebt, is de lucht vol met kleuren (en dat geluk hadden wij!!) De Taj Mahal is groter dan ik dacht. Ik raad iedereen aan om een gids mee te nemen, zo ontdek je nog meer geschiedenis en details. Eromheen vind je ook nog prachtige gebouwen, dus trek er echt een hele dag voor uit. In Agra zelf heb je nog een fort. Dit roodkleurige fort is zeker een bezoekje waard. Het is best wel groot en vooral heel stevig gebouwd.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  13 reviews
  20 waarderingen

  “Shithole met adembenemende tempel”

  Geplaatst 16-11-2017

  Agra... Tja... Waar zal ik beginnen. Laat ik beginnen met zeggen dat als je als vrouw alleen reist, Agra misschien niet je nummer 1 bestemming zou moeten zijn. Agra staat eigenlijk vooral om één ding bekend: de Taj Mahal. En met een reden...

  Met open mond bij zonsopkomst in stilte toegevoegd aan onze collectie wereldwonderen: de Taj Mahal. Gebouwd door Mughal Emperor Shah Jahan als monument van de liefde voor zijn vrouw. Het kostte even 40 miljoen, maar dan heb je ook wat. De man was nogal dol op billaterale symmetrie: vanaf alle vier de kanten ziet het mausoleum er exact hetzelfde uit en de Mehman Khana is precies even hoog als dat hij breed is. Foto's maken in de tombe is strikt verboden. Als klein meisje fascineerde het me hoe het er daarbinnen dan uit zou zien, en afgelopen jaar konden we het ein-de-lijk aanschouwen. In de donkere tombe ligt zijn vrouw opgebaard. Zoals het de wetten van de symmetrie voorschrijft exáctttttt in het midden, verlicht door maanlicht. En daarnaast, aan haar linkerzijde, als enige onderdeel van de Taj Mahal volledig ASYMMETRISCH, haar door symmetrie geobsedeerde later overleden man. Wat een vent.

  Verder is Agra een plek waar je wat mij betreft niet heel lang hoeft te blijven. De stad voelt guur en gevaarlijk aan. Snel die Taj zien, ga nog even langs het Rode Fort en dan vlug door naar een veiligere plek!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 35 landen bezocht
  90 reviews
  82 waarderingen

  “het mooiste gebouw ter wereld”

  Geplaatst 09-11-2017

  Wie Agra zegt zegt de Taj Mahal. De trekpleister van deze anders niet interessante stad. Ok, je hebt nog het Agra fort plus nog talloze andere tempels en paleizen maar naar mijn mening vervalt dit alles in het niets ten opzichte van de schoonheid van de Taj Mahal. Iedereen kent het gebouw van de ontelbare foto's op internet maar wanneer je s'morgens in alle vroegte de zon zijn roze gloed op de wit marmeren muren ziet werpen word je gelijk hoe aangegrepen door het moment en de schoonheid van het gebouw. In de 17e eeuw gaf de Indiase grootmogol Sjah Jahan opdracht tot de bouw van het grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die na 17 jaar huwelijk in het kraambed was gestorven na de bevalling van haar 15e kind (1631). Hij beloofde haar dat hij nooit meer een kind zou verwekken bij een vrouw en dat hij voor haar het mooiste gebouw ter wereld zou laten bouwen. En dat heeft hij gedaan ook! Het machtige Agra fort van rood zandsteen wordt omsloten door een 2,5 kilometer lange vestingmuur. Vanwege de kleur wordt dit fort ook wel het Rode Fort genoemd. Het verhaal gaat dat de zoon van Sjah Jahan er zijn vader 8 jaar in heeft opgesloten, zodat hij naar de Taj Mahal kon kijken. Niet gans het fort is open voor het publiek maar je krijgt wel een indruk van de grootsheid in het vroegere India. Verder is Agra stad vooral druk en vuil zoals bijna elke stad in India maar naar mijn mening was de sfeer hier anders. Ik heb me hier niet onveilig gevoeld maar ik had ook geen behoefte om hier de stad echt te leren kennen. Zien de mensen hier door de Taj Mahal zoveel toeristen dat ze er een andere mentaliteit op na houden? De Riksja bestuurders zagen in ons in elk geval een wandelende portefeuille en waren een stuk agressiever en opdringeriger dan in andere Indiase steden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Sprookjesachtig mooi”

  Geplaatst 08-11-2017

  Schitterend bouwwerk om te zien. Na alle hectiek en chaos in de rest van India is de Taj Mahal, met zijn perfecte symmetrie en brandschone uitstraling een totaal nieuwe gewaarwording! Zeker een bezienswaardigheid die niet gemist mag worden tijdens een bezoek aan India.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Agra & de Taj Mahal reiservaring en tips!

Ben jij in Agra & de Taj Mahal geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 India specialisten

Riksja India

Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een breed aanbod groepsreizen naar India, maar ook een familiereis die India combineert met Nepal.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherpgeprijsd & NL-reisleiding.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

NRV
NRV

Individueel met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Meer over vliegen naar India

Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

Riksja India
1. Riksja India

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek websiteBekijk 173 India rondreizen
Vanaf €600 incl. vliegticket

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 393 Meer over vliegen naar India