Taj Mahal & Agra in India bezoeken: tips, bezienswaardigheden & ervaringen

Taj Mahal & Agra in India bezoeken: tips, bezienswaardigheden & ervaringen

Gebouwd uit liefde en overweldigend mooi: de Taj Mahal in Agra behoort met recht tot één van de zeven wereldwonderen. Bezoek de Taj ’s ochtends héél vroeg om de hordes toeristen een beetje voor te zijn en vermijd verder de stad Agra zelf.

Door , laatst bijgewerkt op 6 juli 2023
5 minuten lezen

Agra & de Taj Mahal

In de stad Agra, 200 kilometer onder Delhi, staat het volgens velen mooiste bouwwerk ter wereld: de Taj Mahal. Het van wit marmer gemaakte mausoleum is gelegen aan de heilige Yamuna rivier. De Taj werd in de 17e eeuw gebouwd door Shah Jahan voor zijn derde vrouw, Mumtaz Mahal, die overleed tijdens de geboorte van hun 14e kind in 1631. In het jaar daaropvolgend is de bouw gestart. In 22 jaar tijd hebben meer dan 20.000 arbeiders met hulp van 1000 olifanten gebouwd aan het enorme mausoleum. De Taj Mahal is een typisch voorbeeld van de Mogulse bouwstijl, met Indiase, Perzische en islamitische invloeden. Als het aan Shah Jahan had gelegen was er ook nog een zwarte versie van de Taj Mahal gebouwd. Dit is er echter niet van gekomen. Niet lang nadat de Taj Mahal klaar was werd Shah Jahan verstoten door zijn zoon Aurangzeb en gevangen gezet in het Agra Fort. Vanuit hier kon hij zijn creatie alleen nog zien door een raam. Nadat Shah Jahan overleed in 1666 is hij bijgezet in de Taj Mahal naast zijn vrouw Mumtaz.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

De Taj Mahal – het mausoleum

Taj Mahal

De Taj is 58 meter hoog, 56 meter breed en staat op een vierkant plateau aan de rivier. De marmeren koepel van 35 meter hoog is het indrukwekkendste onderdeel van het gebouw. Het witte marmer aan de buitenkant van de Taj Mahal is verfijnd gedecoreerd met gravures, schilderingen en inlegwerk. De graftombe van Mumtaz Mahal en Shah Jahan is uitbundig versierd met verzen uit de koran, halfedelstenen en bloemmotieven. Men zegt dat de Taj Mahal gedurende de dag steeds van kleur verandert. Het gebouw is in ieder geval het allermooist tijdens zonsop- en ondergang, wanneer het baadt in een gouden gloed.

Taj Mahal

De Taj Mahal gezien vanaf de rivierzijde (achterkant).

Taj Mahal

De tuinen rond de Taj

In het midden van het complex ligt een prachtig aangelegde tuin van 300 vierkante meter, die volgens het Perzische chahar-bagh patroon is aangelegd. Door opgehoogde paden is elk van de vier delen van de tuin weer opgedeeld in vier delen. Hierdoor ontstaan 16 verzonken bloembedden. De vier waterlopen van de tuin staan voor de vier rivieren in het paradijs. In het centrum van de tuin ligt een langgerekt waterbekken, waarin de Taj Mahal prachtig reflecteert. Het mausoleum staat aan de rand van de tuin aan de rivier, wat ongebruikelijk was in de tijd dat de Taj Mahal gebouwd is. Na opgravingen is echter gebleken dat er aan de andere kant van de rivier een gelijksoortige tuin gelegen heeft, de ‘maanlichttuin’.

Taj Mahal met tuin

De Taj Mahal vanaf de tuinzijde met duidelijk zicht op moskee en het gasthuis.

De Taj Mahal vanaf de zijkant

De Taj Mahal vanaf de zijkant.

De moskee en het gasthuis

Aan beide zijden van de Taj Mahal staan twee identieke rode zandstenen gebouwen, de moskee en het gastenverblijf. Omdat de islamitische traditie voorschrijft dat een moskee in de richting van Mekka gebouwd moet worden, kon maar één van de gebouwen daadwerkelijk als moskee gebruikt worden. De beide gebouwen bestaan uit een langgerekte hal met drie koepels.

Taj Mahal moskee

De tuin en de moskee.

De stad Agra

De stad Agra waarin de Taj Mahal ligt, is een chaotische en vieze stad met meer dan een miljoen inwoners. De Taj ligt vlakbij een rommelig reizigersbuurtje waar je talloze hotels en guesthouses vindt, sommige met een dakterras vanwaar je uitkijkt op de Taj Mahal. Het centrum van Agra is India op zijn heftigst en wordt door veel reizigers vermeden. Veel reizigers komen daarom ’s avonds aan, bezoeken de Taj Mahal ’s ochtends vroeg (om de hordes toeristen een beetje voor te zijn) en reizen dezelfde dag nog verder.

Reizen naar Agra & de Taj Mahal – hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om de Taj Mahal te bereiken. Agra heeft een treinstation met verbindingen naar de meeste grote steden in India. Ook per bus is Agra goed te bereiken. Vanuit Delhi of Jaipur is het ook mogelijk om een privé-taxi te nemen, het is vanaf beide steden zo’n 4 uur rijden. Bij veel georganiseerde reizen wordt de Taj Mahal als dagtrip aangedaan: kijk o.a. bij Djoser, Sawadee, Shoestring en ANWB Vakanties. Bij Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Beste reistijd Taj Mahal

Wil je niet te veel last hebben van de hitte, dan zijn de maanden november t/m januari de beste maanden om de Taj Mahal te bezoeken. De mooiste tijd van de dag is tijdens zonsopgang, dan is het nog niet zo druk en werpt de zon een prachtig licht op het complex. De Taj Mahal is te bereiken via poorten in het westen, zuiden en oosten. De ingang in het westen is het drukst, wil je lange rijen vermijden gebruik dan de ingangen in het zuiden of oosten.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

24 Agra & de Taj Mahal reiservaringen en tips

 • Sascha op 19-05-2019

  “Een vieze stad met een prachtig bouwwerk”

  Als de Taj Mahal niet in Agra gebouwd was, had ik de stad niet hoeven bezoeken. Ik was er in april en het was er bloedheet. Wegsmeltend in mijn degelijke bedekte kleding werd ik op straat continu aangestaard en aangesproken door de Indiase mannen. Maar we kwamen hier met een doel: de Taj Mahal. De middag van arriveren hebben we de Taj Mahal aanschouwd vanaf de overkant van de rivier. Vanuit de Mehtab Bagh tuinen heb je een perfect uitzicht op het bouwwerk. We hoopten op een mooie zonsondergang, maar helaas werd het ineens verschrikkelijk bewolkt. Desalniettemin was het mooi de Taj Mahal al gezien te hebben. Indrukwekkend was vooral de enorme mensenmassa die daar aanwezig was. Dit gaf een beetje angst voor de volgende dag...

  De volgende dag zijn we vroeg opgestaan en via de Zuidelijke entree naar binnen gegaan. De zon was net op en gaf een prachtig licht op het gebouw. Wat groot en wat wit! Het was erg bijzonder om daar nu zelf te staan, na alle foto's in tijdsschriften en reisgidsen. Opvallend was dat er weinig buitenlandse toeristen waren, het waren met name toeristen uit India zelf. Gehuld in de prachtigste sari's in opvallende kleuren. Ook hier mocht ik weer met diverse mensen op de foto (ik wil niet weten boven hoeveel banken ik nu hang...). Let op de apen die hier rondlopen, ze kunnen behoorlijk aggresief doen.
  Zorg dat je zo vroeg mogelijk er heen gaat, toen wij twee uur later weer weg gingen was de kans op een foto van de Taj Mahal zonder andere mensen erop al verkeken.

  's Middags zijn we naar het Agra fort geweest. Dit is mooi om te zien, maar verschrikkelijk heet midden op de dag. Misschien beter om te doen in de namiddag of vroeg in de ochtend.

 • Eline Weststrate op 19-05-2019

  “Mooiste gebouw ter wereld!”

  We bezochten Agra na anderhalve week Rajasthan. We kwamen er 's avonds aan en merkten meteen dat we het een enorm hectische en vrij onaangename stad vonden. De volgende dag vertrokken we 's ochtends vroeg naar de Taj Mahal, zodat we als een van de eersten om 6 uur naar binnen konden. Wat was dit prachtig! Er was veel mist en daar zagen we de Taj Mahal uit verrijzen als in een sprookje, zo mooi. Ook erg bijzonder om de Taj Mahal echt te betreden, al hoewel er van binnen alleen een kamer is met de graven van de keizer die de Taj bouwde en zijn vrouw. Na de Taj Mahal bezochten we het Fort van Agra, wat ook een heel mooi bouwwerk is. Vervolgens wilden we de markt bezoeken, maar toen we hier aan kwamen kregen we een beetje een onveilig gevoel; er waren verder geen toeristen, het was er erg druk en vies en we zijn eigenlijk meteen weer vertrokken. We vonden het dan ook prima om Agra de volgende dag weer per trein te verlaten.

 • Fabienne Ceyhan- de Weijer op 17-05-2019

  “Ondanks toerisme toch zeer de moeite waard ”

  Zeer indrukwekkend gebied en wanneer je heel vroeg in de ochtend de dag begint, valt het toerisme mee omdat de bussen later volgen. Ook in verband met de hitte is het beter om vroeg de Taj Mahal te bezoeken. Ondanks de drukte en warmte is de Taj Mahal zeer indrukwekkend en mooier in het echt dan je in eerste instantie doet vermoeden. Zeker niet overslaan!
  Wat wel is: In Agra viel wel vaak de elektriciteit uit.

 • Willem op 10-05-2019

  “ Een prachtig bouwwerk. ”

  Zorg dat je echt op tijd gaat zodat je nog een beetje kunt genieten van het uitzicht op de Taj Mahal (mensen zijn er altijd, dus een foto zonder mensen gaat je niet lukken), want ’s middags is het echt te druk. Het is zowel van binnen als van buiten gigantisch en erg mooi. Vergeet ook niet om een rondje te lopen buiten het complex (echt buiten de toegangsmuren zeg maar), want dan heb je soms ook hele mooie uitzichten op de Taj Mahal.

 • Liselot Van Der Laan op 09-04-2019

  “Hier moet je geweest zijn ”

  Agra is geen hele bijzondere stad, maar je moet wel als je naar de Taj Mahal wilt. Het Agra fort vond ik veeel te druk en hierdoor zijn wij niet verder gekomen dan de ingang. Als je de Taj Mahal wilt zien zonder honderden toeristen is het een goed idee om de wekker optijd te zetten, het gaat namelijk open rond zonsopkomst. Wij stonden om 510 in de rij en waren als aller eerste binnen. We zagen de zon opkomen en hebben prachtige foto's gemaakt.

 • J. Jaspers op 29-11-2017

  “Meer dan alleen de Taj Mahal!”

  Natuurlijk sla je de Taj Mahal niet over, maar Agra heeft meer te bieden. De drukke markt, het imposante, gigantische fort van Agra, en de gigantische moskee midden in de markt zijn allemaal de moeite waard. Twee dagen zijn wellicht wel genoeg voor deze stad. Zorg ervoor dat je om 6 uur bij de ingang van de Taj Mahal staat, dan kun je als eerste naar binnen en schiet je foto's zonder mensen er op.

 • Freya de Weijer op 28-11-2017

  “Nog mooier en onwerkelijker in het echt”

  Aan komen rijden in het stadje Agra zou je niet denken dat hier DE wereldberoemde Taj Mahal om de hoek ligt. Het stadje zelf is niet erg bijzonder, maar het feit dat je bijna vanaf jouw hotel de Taj Mahal kan zien maakt het erg bijzonder. Aangekomen bij de Taj Mahal én zelfs de rij erg mee viel, blijkt het toch erg druk te zijn in het 'park'. Naast dat wijzelf (als drie blonde vrouwen en een lange westerse man) één van de attracties waren is dit zeker een bezoekje waard. Neem de tijd, want niet alleen de Taj Mahal maar ook het hele park erom heen is zeker de moeite waard.

 • Richard Bartels op 28-11-2017

  “Mooie ervaring”

  India is een geweldige ervaring, het is een zeer druk land. Goed onderhandelen met de riksja rijders, laat je niet afzetten en ben zelfstandig. Qua eten: het is geweldig, neem gewoon wat medicijnen mee dat is ook niet het ergste.
  ook little Tasj bekijken etc. Komt goed veel plezier.

 • op 27-11-2017

  “Toeristisch maar prachtig”

  Ondanks dat het wereldwonder zeer toeristisch is, is het toch aan te raden om een bezoek te brengen. De Taj Mahal is zo veel meer indrukwekkend dan in eerste instantie verwacht wordt. Een aanrader is om op de vroege ochtend te gaan, zodat het nog niet zo druk is. Tegen een uur of 10-11 komen de dag gasten en is het erg druk.

 • Rachel op 25-11-2017

  “Zeer indrukwekkend tijdens zonsopgang”

  Je kunt nog 1000 foto's van de Taj Mahal zien maar niets gaat boven het in real life zien! Probeer 's ochtends vroeg aan de overkant van de rivier te staan (rond 4u) en aanschouw hoe mooi de Taj Mahal verkleurt door de opgaande zon. Absoluut de moeite waard!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Agra & de Taj Mahal reiservaring en tips!

Ben jij in Agra & de Taj Mahal geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief