Amritsar & de Gouden Tempel van de Sikhs in India: tips, ervaringen

Amritsar & de Gouden Tempel van de Sikhs in India: tips, ervaringen

In het noordelijkste puntje van India bij de grens van Pakistan ligt Amritsar, centrum van het Sikhisme. Dé bezienswaardigheid van de stad is de indrukwekkende Gouden Tempel, het belangrijkste heiligdom van de Sikhs.

Door , laatst bijgewerkt op 9 juli 2023
5 minuten lezen

Amritsar

De sereniteit die in het gouden tempelcomplex van Amritsar heerst, staat in schril contrast met de rest van de stad, waar het een drukte van jewelste is. Amritsar wordt door een aantal spoorlijnen verdeeld in twee gedeelten. Allereerst het oude centrum met naast de gouden tempel een aantal historische bezienswaardigheden en 12 middeleeuwse stadspoorten, en daarnaast een modern gedeelte met boulevards, winkelcentra en exclusieve hotels. Vanwege het hectische verkeer is het verstandig je te laten verplaatsen door de stad per fietsriksja; de smalle straatjes in het oude centrum kun je trouwens prima te voet verkennen.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

De Gouden Tempel (Harmandir Sahib)

Gouden Tempel, Amritsar

De Gouden Tempel is het belangrijkste heiligdom van de Sikhs en trekt bezoekers uit alle delen van de wereld. De tempel is gebouwd onder leiding van de vijfde Goeroe Arjan Sahib tussen 1581 en 1606 en is slechts een klein onderdeel van het veel grotere Gurdwara complex, ook wel Harmandir Sahib genoemd door de Sikhs. De Gouden Tempel wordt omringd door het Sarovarmeer en straalt een grote waardigheid en sereniteit uit. Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan de tempel. Je moet voordat je de tempel bezoekt je schoenen afgeven, je haar bedekken en je voeten wassen. Het spirituele centrum van de Gouden Tempel is het water reservoir, dat bijzondere krachten zou hebben. Hier zie je vele pelgrims baden in het heilige water.

Gouden Tempel, Amritsar Biddende pelgrims bij de gouden tempel

Biddende pelgrims bij de gouden tempel.

Jallianwala Bagh Memorial

Een belangrijke historische plek in Amritsar is het Jallianwala Bagh Memorial, een monument ter nagedachtenis aan het vreselijke bloedblad dat hier in 1919 door de Britse generaal Dyer is aangericht. In opdracht van deze generaal opende het Brits-Indische leger het vuur op ongewapende mannen, vrouwen en kinderen, dit kostte zeker 379 mensen het leven. De achtergrond van het bloedbad was die van het koloniale regime en de strijd om een onafhankelijk India. Het monument staat in het gelijknamige park, vlakbij de Gouden Tempel, en staat symbool voor deze strijd.

Jallianwala Bagh Memorial

Zomerpaleis van Maharaja Ranjit Singh

In het Ram Bagh park ligt het zomerpaleis van Maharaja Ranjit Singh, bijgenaamd ‘de leeuw van Punjab’ (1780-1839). Ranjit Singh was vorst over het Sikh-rijk in Noordwest-India en Pakistan. In het voormalige zomerpaleis van de Maharaja ligt nu een museum waar je wapens, schilderijen en vele andere rekwisieten uit deze tijd kunt bezichtigen.

Mata Lal Devi Tempel

De Mata Lal Devi tempel is het belangrijkste gebedshuis voor de Hindoes in Amritsar en is gewijd aan Lal Devi, een vrouwelijke heilige uit de 20e eeuw. Het is een bijzonder kleurrijke tempel met een centrale hal en een aantal smalle trappenhuizen met mozaïeken, beelden, spiegels, heiligdommen en grotten. De tempel is vooral belangrijk voor vrouwen die graag een gezin willen. Het wordt gezegd dat wanneer zij hier komen bidden ze snel een kind zullen verwachten.

Overnachten in Amritsar

De meest bijzondere plek om te overnachten in Amritsar is bij de Gouden Tempel. In het tempelcomplex bevinden zich diverse slaapruimtes: je kunt ook samen met de pelgrims slapen in een zeer basic ruimte. Het is een mooie ervaring: het contact met de pelgrims en andere reizigers is intens en je maakt diverse ceremonies mee.

Amritsar Amritsar

Amritsar is een vrij populaire toeristische bestemming en bovendien ook een grote stad met bijna een miljoen inwoners: aan guesthouses en hotels – in alle prijsklassen – dus geen gebrek. Enkele tips: het zeer simpele maar populaire Hostel Backpacker’s Nest (v.a. €10), het fijne Sawera Grand (v.a. €49) of de nette Hong Kong Inn (vanaf €35), die iets buiten het centrum ligt.

Reizen naar Amritsar, hoe kom je er?

De internationale luchthaven van Amritsar is één van de modernste vliegvelden van India. Vanuit Amsterdam kun je Amritsar bereiken via één of meerdere tussenstops. Prijzen voor een ticket variëren tussen den €600 en €900, afhankelijk van de route en het seizoen. Ook per trein is Amritsar goed te bereiken, maar je bent wel even onderweg. Het station staat in verbinding met alle grote steden van India. Treinkaartjes kun je online kopen of op de stations.

Georganiseerde India-reizen die Amritsar aandoen vind je onder andere hier bij Djoser, Sawadee, Shoestring en ANWB Vakanties. Bij Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Beste reistijd Amritsar

De beste tijd om Amritsar te bezoeken is in de winter, tussen oktober en maart. Tip: Amritsar is door zijn noordelijke ligging goed te combineren met de spirituele regio Ladakh, ook wel India’s ‘klein-Tibet’ genoemd.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Amritsar reiservaring

 • Japke Doodeman op 29-10-2017

  “Golden temple”

  Prachtig complex, je kan hier meeëten met de pelgrims maaltijd. Simpel, vegatarisch en gratis. Laat wel even een donatie achter bij de tempel. Draag respectabele kleding het is een plaats van godsdienst

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Amritsar reiservaring en tips!

Ben jij in Amritsar geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief