Laatst bijgewerkt op 20 september, 2022

In het noordelijkste puntje van India bij de grens van Pakistan ligt Amritsar, centrum van het Sikhisme. Dé bezienswaardigheid van de stad is de indrukwekkende Gouden Tempel, het belangrijkste heiligdom van de Sikhs.

Amritsar

De sereniteit die in het gouden tempelcomplex van Amritsar heerst, staat in schril contrast met de rest van de stad, waar het een drukte van jewelste is. Amritsar wordt door een aantal spoorlijnen verdeeld in twee gedeelten. Allereerst het oude centrum met naast de gouden tempel een aantal historische bezienswaardigheden en 12 middeleeuwse stadspoorten, en daarnaast een modern gedeelte met boulevards, winkelcentra en exclusieve hotels. Vanwege het hectische verkeer is het verstandig je te laten verplaatsen door de stad per fietsriksja; de smalle straatjes in het oude centrum kun je trouwens prima te voet verkennen.

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 444

Overnachten in Amritsar

Vergelijk alle hotels in Amritsar
Bekijk hotels

De Gouden Tempel (Harmandir Sahib)

Gouden Tempel, Amritsar

De Gouden Tempel is het belangrijkste heiligdom van de Sikhs en trekt bezoekers uit alle delen van de wereld. De tempel is gebouwd onder leiding van de vijfde Goeroe Arjan Sahib tussen 1581 en 1606 en is slechts een klein onderdeel van het veel grotere Gurdwara complex, ook wel Harmandir Sahib genoemd door de Sikhs. De Gouden Tempel wordt omringd door het Sarovarmeer en straalt een grote waardigheid en sereniteit uit. Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan de tempel. Je moet voordat je de tempel bezoekt je schoenen afgeven, je haar bedekken en je voeten wassen. Het spirituele centrum van de Gouden Tempel is het water reservoir, dat bijzondere krachten zou hebben. Hier zie je vele pelgrims baden in het heilige water.

Gouden Tempel, Amritsar
Biddende pelgrims bij de gouden tempel

Biddende pelgrims bij de gouden tempel.

Jallianwala Bagh Memorial

Een belangrijke historische plek in Amritsar is het Jallianwala Bagh Memorial, een monument ter nagedachtenis aan het vreselijke bloedblad dat hier in 1919 door de Britse generaal Dyer is aangericht. In opdracht van deze generaal opende het Brits-Indische leger het vuur op ongewapende mannen, vrouwen en kinderen, dit kostte zeker 379 mensen het leven. De achtergrond van het bloedbad was die van het koloniale regime en de strijd om een onafhankelijk India. Het monument staat in het gelijknamige park, vlakbij de Gouden Tempel, en staat symbool voor deze strijd.

Jallianwala Bagh Memorial

Zomerpaleis van Maharaja Ranjit Singh

In het Ram Bagh park ligt het zomerpaleis van Maharaja Ranjit Singh, bijgenaamd ‘de leeuw van Punjab’ (1780-1839). Ranjit Singh was vorst over het Sikh-rijk in Noordwest-India en Pakistan. In het voormalige zomerpaleis van de Maharaja ligt nu een museum waar je wapens, schilderijen en vele andere rekwisieten uit deze tijd kunt bezichtigen.

Mata Lal Devi Tempel

De Mata Lal Devi tempel is het belangrijkste gebedshuis voor de Hindoes in Amritsar en is gewijd aan Lal Devi, een vrouwelijke heilige uit de 20e eeuw. Het is een bijzonder kleurrijke tempel met een centrale hal en een aantal smalle trappenhuizen met mozaïeken, beelden, spiegels, heiligdommen en grotten. De tempel is vooral belangrijk voor vrouwen die graag een gezin willen. Het wordt gezegd dat wanneer zij hier komen bidden ze snel een kind zullen verwachten.

Overnachten in Amritsar

De meest bijzondere plek om te overnachten in Amritsar is bij de Gouden Tempel. In het tempelcomplex bevinden zich diverse slaapruimtes: je kunt ook samen met de pelgrims slapen in een zeer basic ruimte. Het is een mooie ervaring: het contact met de pelgrims en andere reizigers is intens en je maakt diverse ceremonies mee.

Amritsar
Amritsar

Amritsar is een vrij populaire toeristische bestemming en bovendien ook een grote stad met bijna een miljoen inwoners: aan guesthouses en hotels – in alle prijsklassen – dus geen gebrek. Enkele tips: het zeer simpele maar populaire Hostel Backpacker’s Nest (v.a. €10), het fijne Sawera Grand (v.a. €49) of de nette Hong Kong Inn (vanaf €35), die iets buiten het centrum ligt.

Reizen naar Amritsar, hoe kom je er?

De internationale luchthaven van Amritsar is één van de modernste vliegvelden van India. Vanuit Amsterdam kun je Amritsar bereiken via één of meerdere tussenstops. Prijzen voor een ticket variëren tussen den €600 en €900, afhankelijk van de route en het seizoen. Ook per trein is Amritsar goed te bereiken, maar je bent wel even onderweg. Het station staat in verbinding met alle grote steden van India. Treinkaartjes kun je online kopen of op de stations.

Georganiseerde India-reizen die Amritsar aandoen vind je onder andere hier bij Djoser, Sawadee, Shoestring en ANWB Vakanties. Bij Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 India specialisten

Riksja India
Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt meer dan 20 verschillende groepsrondreizen door India, met ook festivalreizen, wandelreizen en fietsreizen.
Bezoek website

Beste reistijd Amritsar

De beste tijd om Amritsar te bezoeken is in de winter, tussen oktober en maart. Tip: Amritsar is door zijn noordelijke ligging goed te combineren met de spirituele regio Ladakh, ook wel India’s ‘klein-Tibet’ genoemd.

1 Amritsar reiservaring • 42 landen bezocht
  53 reviews
  17 waarderingen

  “Golden temple”

  Geplaatst 29-10-2017

  Prachtig complex, je kan hier meeëten met de pelgrims maaltijd. Simpel, vegatarisch en gratis. Laat wel even een donatie achter bij de tempel. Draag respectabele kleding het is een plaats van godsdienst

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Amritsar reiservaring en tips!

Ben jij in Amritsar geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

India rondreis aanbiedingen

Top 3 India specialisten

Riksja India

Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een breed aanbod groepsreizen naar India, maar ook een familiereis die India combineert met Nepal.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

SRC
SRC

Cultuurreizen met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

Riksja India
1. Riksja India

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek websiteBekijk 112 India rondreizen
Vanaf €120 incl. vliegticket

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 444

Volg ons op Facebook