Ladakh: ‘klein-Tibet’ in het noorden van India

Ladakh: ‘klein-Tibet’ in het noorden van India

De machtige Himalaya, kleurrijke tempels, witte stupa’s, kloosters en het boeddhisme kenmerken de mysterieuze en fascinerende regio Ladakh, in het uiterste noorden van India. Ladakh wordt ook wel ‘klein-Tibet’ genoemd.

Door , laatst bijgewerkt op 15 juli 2023
5 minuten lezen

Ladakh

De sfeer in Ladakh is anders dan waar dan ook in India: het is hier sereen en vredig. Overal zie je de gekleurde vlaggetjes wapperen in de bergwind. De bevolking van Ladakh bestaat voornamelijk uit Tibetanen en is een toonbeeld van zelfredzaamheid. Ondanks het veelal onherbergzame landschap leven de mensen hier zelfvoorzienend en zijn hun modderstenen huizen comfortabel. De meest ‘toeristische’ plaats in Ladakh is Leh. Om er te komen moet je over hoge passen die gesloten zijn in de winter, houd hier rekening mee met het plannen van je reis.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Leh

Leh

Uitzicht over Leh.

Hoofdstad van Ladakh is het onder reizigers geliefde Leh, een vriendelijk stadje met modderstenen huizen en witte stupa’s. Op 3500 meter is dit één van de hoogst gelegen steden ter wereld, het machtige gebergte eromheen is imposant. Leh ligt in een vallei die het kruispunt vormde van oude handelsroutes door Kashgar, Tibet en Kashmir. In het oude centrumpje van Leh ligt een imposant paleis en de Jama Masjid moskee. De bazaar is een fantastische plek om souvenirs te shoppen, hier vind je bovendien vele touroperators en eet-standjes. Vanuit de Shanti Stupa heb je een geweldig uitzicht over de stad. Leh is dé uitvalsbasis voor tours en tochten door/naar de rest van Ladakh. Er zijn diverse (vooral mid-range) hotels en guesthouses: kijk hier voor het aanbod. Onze accommodatie tips voor Leh: het simpele maar fijne Ashoka Guesthouse (v.a. €16) of het luxere Hotel Reenam (v.a. €99).

Shanti Stupa bij Leh

De Shanti Stupa bij Leh.

De mooiste kloosters van Ladakh

Ladakh is een zeer spirituele regio en herbergt vele mooie boeddhistische kloosters. Twee van de meest herkenbare zijn Thiksey Gompa en Hemis Gompa.

Het Thiksey Gompa klooster bedekt een grote rotswand met gebouwen in Tibetaanse stijl. In het klooster vind je een school, hotel, restaurant en winkeltjes. In de voornaamste Gompa staat een Boeddha van 14 meter hoog. Onder het restaurant ligt een museum met een bijzondere tentoonstelling aan oude rekwisieten. In de vroege ochtend verzamelen zich 40 monniken op de binnenplaats om te chanten en te bidden. Toeristen zijn welkom om deze bijzondere ceremonie mee te maken.

Thiksey Gompa klooster

Thiksey Gompa.

Het Hemis Gompa klooster bestaat sinds 1672 en is het centrum van de zogenaamde Drukpa Boeddhisten. Het klooster ligt tussen dramatische rode bergketens. Het is minder indrukwekkend dan het Thiksey klooster maar heeft een mooie binnenplaats en de gebouwen zijn versierd met prachtig houtwerk. Jaarlijks is het Hemis Gompa klooster het centrum van één van de belangrijkste festivals van de Boeddhistische gemeenschap: het Hemis Gompa Mela. Het festival viert de geboortedag van Guru Padmasambhava en wordt gehouden op de tiende dag van de vijfde maand van de Tibetaanse maankalender.

Hemis Gompa klooster

Het Hemis Gompa klooster.

Trekkings, bergtours en andere activiteiten in Ladakh

Het bijzondere van dit Indiase deel van het Himalaya gebergte is dat het geen afgelegen wildernis is, maar een aaneenschakeling van kleine plaatsjes, culturen en gemeenschappen die verbonden zijn door pelgrimsroutes. Vanuit uitvalsbasis Leh kun je een grote variëteit aan tours boeken. Hiertoe behoren bijvoorbeeld één of meerdaagse trekkings (sowieso doen!), rafting- of kayaktours, mountaintochten of bergbeklimmingen. Wanneer je tijdens een tocht overnacht in een homestay maak je het leven van de bevolking van dichtbij mee: een unieke ervaring!

Tsomoriri Lake, Ladakh

Het Tsomoriri Lake.

Ladakh Nubra Vallei

Nubra Vallei.

Reizen naar Ladakh – hoe kom je er?

Ladakh is zowel via de weg als per vliegtuig te bereiken. De snelste manier om er te komen is door te vliegen naar Leh via Delhi. Als je vliegt heb je echter geen tijd om te wennen aan het hoogteverschil, waardoor je een paar dagen ziek kunt zijn bij aankomst. Als je via de weg reist heb je hier minder last van, maar ben je wel langer onderweg. Ladakh is te bereiken via Manali en Srinagar. Je kunt reizen per bus of jeep en het kost gemiddeld twee dagen om er te komen.

Weg nabij Leh

Weg nabij Leh.

Georganiseerde rondreizen door Ladakh – vaak in combinatie met Amritsar – vind je o.a. hier bij Djoser, Sawadee, Shoestring en 333TRAVEL. Bij Riksja India kun je een individuele India-rondreis samenstellen met bouwstenen, waaronder meerdere Ladakh-bouwstenen.

Beste reistijd Ladakh

Omdat Ladakh in de Trans Himalaya ligt heeft het een woestijn-bergklimaat. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot en het is er meestal zonnig met een zeer sterke UV-straling. De beste tijd van het jaar om Ladakh te bezoeken is van mei tot oktober. In de winter is de kans groot dat de toegangspassen afgesloten zijn en wordt het er bovendien erg koud.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Ladakh reiservaring

 • Annabel Verschure op 15-04-2017

  “Rishikesh”

  Rishikesh ligt in de provincie Uttarakhand (maar dat staat niet tussen de bestemmingen). Na de drukte van Delhi was Risikesh echt een verademing! Het hele dorpje straalt rust uit. Er zijn ontzettend veel leuke restaurantjes met uitzicht op de Ganges (waar je zo met kussens op de grond kunt zitten) waar wij uren hebben gespendeerd met kijken naar alles wat er voor bij kwam.
  We hebben een leuke hike gemaakt naar watervallen. Bereid je wel even goed voor dat je weet waar je heen moet. Wij zijn blijkbaar helemaal verkeerd gelopen en onze grootste waterval was 50 cm hoog. Al zijn we wel heel hoog de berg op gekomen (schitterend uitzicht natuurlijk) en hebben gezwommen in mini stroompjes van de kleine watervalletjes. De cake tempel is ook wel leuk om even te hebben gezien. We zijn een avond naar de ceremonies bij de ghats gaan kijken. Het werd bij ons omschreven als zeer kleurrijk en uitbundig, maar dit vonden we niet het geval. Er werd veel gepraat en gebeden (een half uur zitten en je mond houden) en na afloop laten ze een soort bloemstukjes met een kaarsje in het water. Erg interessant om een keer te zien, maar verwacht er niet te veel van.
  Verder hebben we lekker geshopt, heb ik een massage genomen en heeft mijn vriend zich laten scheren. De ultieme plek om te relaxen!
  P.s: pas wel op voor de koe op de brug. Als je niet snel genoeg loopt krijg je gewoon een hoorn in je achterste :p

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Ladakh reiservaring en tips!

Ben jij in Ladakh geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief