Inhoud:
Goa
De voormalige Portugese kolonie Goa ligt aan de westkust van het land en staat bekend om zijn eindeloze palmenstranden. Goa is overigens niet ‘een strandplaats’: het is een complete deelstaat (de kleinste van India, dat wel) met vele tientallen verschillende strandplaatsen en diverse interessante steden en natuurgebieden in het binnenland.
India reis boeken – onze tips!
Top-5 India reisaanbieders
- Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB – vertrouwd boeken
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Shoestring – privé- & groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Vanaf de jaren ’60 groeide de populariteit van Goa als relaxte en spirituele hippiebestemming. Het Goa van nu is vooral in het noorden redelijk door pakkettoeristen overgenomen, al worden daar nog steeds allerlei spirituele dancefeesten gegeven en is een joint er nooit ver weg. Vooral in het zuiden zijn nog een aantal rustige prachtplekjes te vinden waar de ontspannen vibe van weleer overeind is gebleven. Naast de vele stranden staat Goa ook bekend om het prachtige bosrijke binnenland, de indrukwekkende watervallen en de oude Portugese invloeden die nog overal terug te vinden zijn.
De mooiste stranden van Goa
Goa is niet meer de vrije, relaxte hippie-hangout die het ooit was. De georganiseerde pakketreizen hebben enkele plaatsen omgetoverd tot costa del sols met dronken Russen en Engelsen. Vermijd Calangute Beach en Baga Beach (overspoeld met toeristen en stijlloze hotels); ook Anjuna Beach (veel Russen en ook drugs) en Colva Beach (veel afval, mede dankzij de vele Indiase toeristen) zijn wat ons betreft geen echte aanraders. De volgende stranden zijn wat ons betreft de leukste en mooiste van Goa:
Noord-Goa
Vagator
Het in noord-Goa gelegen Vagator Beach is de ietwat rustiger variant van de roemruchte buur Anjuna, maar wel degelijk belangrijk onderdeel van de partyscene van Goa. Hier kom je naartoe voor nachtelijke trancefeesten of reggae-optredens op het strand, inclusief vuurshows en dubieuze cocktails. Het strand is mooi gelegen met rode kliffen en tientallen palmbomen op de achtergrond. Kijk hier voor een overzicht accommodatie tips in Vagator.
Morjim
Uniek aan Morjim Beach zijn de Olive Ridley dwergschildpadden die hier tussen november en maart hun eieren leggen. Wanneer de kleine schildpadjes uit de eieren kruipen, zoeken ze door hun natuurlijke instinct gelijk de weg naar de zee. Morjim heeft ook een fantastische ligging, in een kleine dichtbegroeide baai en een pittoresk dorpje. Hier kun je trouwens ook traditionele volksdansen van Goa bijwonen, zoals Ghoddemodni. Tip: in sommige periodes kan het op Morjim nogal eens druk worden met drinkende Russen, zoek van te voren even uit wanneer de Russische vakanties zijn. Kijk hier voor accommodatie tips in Morjim.
Midden-Goa
Candolim
Candolim is een van de grootste en drukste stranden van Goa, met meerdere middelgrote resorts. Toch heeft Candolim een bepaalde aantrekkingskracht. Het is een echt hippieoord, waar dagelijks yoga-, reiki- en meditatielessen gegeven worden. Verder kun je hier allerlei watersporten beoefenen zoals jetskiën, parasailen, waterskiën en windsurfen. Candolim is een van de meest internationale stranden en heeft een goede partyscene. Kijk hier voor een overzicht accommodaties in Candolim.
Zuid-Goa
Agonda
Agonda is een heerlijk rustig vissersplaatsje, waar je voor minder dan een tientje al je eigen houten bungalowtje op het strand hebt. De zee is er rustig en de accommodaties simpel. Naar Agonda kom je om volledig te relaxen, lekker en goedkoop te eten, een beetje te zwemmen en misschien eens een massage te nemen. Het is een van de rustigste stranden van heel Goa en daardoor ook een van de aantrekkelijkste. Geniet van een koude Kingfisher vanuit je eigen houten hutje met uitzicht over de zee! Kijk hier voor accommodatie tips in Agonda.
Palolem
Het mooiste strand van zuid-Goa en misschien zelfs van de hele provincie. Palolem wordt met het jaar populairder en is inmiddels een van de drukkere stranden van zuid-Goa. Maar vermijd de absolute hoogseizoenmaanden (half december t/m half januari) en je zit ook hier prima. De dikke bossen van palmbomen, de leuke strandtentjes, het uitgestrekte zandstrand en de stille eilandjes maken van Palolem een paradijsje. Een van die eilandjes is Butterfly Island, waar je tijdens laagtij zo naartoe loopt. Tip: bezoek ’s avonds eens een van de silent disco feestjes. Een eigen koptelefoon, verschillende muziekstijlen, een aparte ervaring! Kijk hier voor accommodatie tips in Palolem.
Patnem
Een plek vlakbij Palolem waar het nooit druk wordt, met goedkope simpele accommodaties (kies voor een guesthouse of hutje op het strand), de beste eetstalletjes van misschien wel heel Goa, tientallen souvenirshops en met als setting een klein baaitje met een klein goudgeel zandstrand. Patnem ligt niet ver van Palolem (zie hierboven), waar je zo naartoe kunt voor wat meer vertier. Kijk hier voor accommodatie tips in Patnem. Onze tip: de Sea Front Beach Huts (v.a. €25)!
Cavelossim
Cavelossim is een van de geschiktste strandplaatsen van Goa, met een prachtige natuurlijke ligging. Het is er niet te druk en niet te rustig; er zijn watersporten maar het zit er niet vol met rijke jetskiënde toeristen en feestgangers. Je kunt er dolfijnen spotten, maar ook naar de lokale bazaar. Het dorpje is gezellig en niet te groot en je hebt er heerlijke strandrestaurants. Wel zijn ook hier de Russische invloeden te zien en wordt de menukaart niet alleen in de Indische, maar ook in de Russische taal aangeboden. Kijk hier voor accommodatie tips in Cavelossim.
De vlooienmarkt van Anjuna
Hoewel het strand van Anjuna in Noord-Goa wat ons betreft geen tip is, is Anjuna’s wekelijkse vlooienmarkt op woensdag toch wel een Goa-beleving op zich. De markt is meer dan dertig jaar geleden opgezet door een stel hippies die hun zelfgemaakte spullen verkochten om hun verblijf te kunnen financieren. Tegenwoordig is de markt zo groot als een klein festival en worden er vooral westerse kleding, kleurrijke sari’s, sieraden, kruiden en beelden verkocht. Daarnaast kun je jezelf er vooral uitstekend vermaken met het kijken van mensen. Naast de oude hippies van weleer vind je hier nu ook handelaren uit alle delen van India en toeristen van diverse pluimage.
Goa’s hoofdstad Panaji
Panaji, ook bekend onder de Portugese naam Panjim, is één van India’s kleinste en meest relaxte provincie hoofdsteden. De stad ligt op een schiereiland en kijkt uit over de Mandovi rivier, waar kleinere cruiseschepen en drijvende casino’s met neonverlichting het water verlichten. Panaji staat bekend om zijn Portugese koloniale gebouwen en kerken. Langs de rivier ligt een brede boulevard en in het centrum vind je leuke boetiekjes, winkelcentra en barretjes. In het Latin Quarter voeren de smalle straatjes, kleurrijke huizen en oude gebouwen je terug naar de Portugese tijd. Panaji is de perfecte stad voor een dagje rondstruinen, als afwisseling op de vele stranden.
Bhagwan Mahaveer Sanctuary & Mollem National Park
Tegen de oostgrens van Goa, in Sanguem Taluk bij het plaatsje Mollem, ligt het Bhagwan Mahaveer Sanctuary & Mollem National Park. Het totale park beslaat een oppervlakte van 240 m2; de Bhagwan Mahaveer Sanctuary bestaat sinds 1969. Het midden van het park is sinds 1978 aangemerkt als het Mollem National Park. In het park leeft een grote diversiteit aan planten en dieren. Je kunt er zwarte panters, Bengaalse tijgers, luipaarden maar ook reeën, wilde zwijnen en vele soorten vlinders en vogels vinden. Het park staat ook bekend om de vele soorten slangen die hier voorkomen, waaronder de Koningscobra. Het landschap is onwaarschijnlijk mooi met dichte bossen en vele stromen en watervallen. Het park is altijd geopend tussen 8.00 uur en 17.00. Je kunt het park op eigen gelegenheid bezoeken maar er worden ook tours georganiseerd in combinatie met een bezoek aan de Dudgsagar waterval.
Dudhsagar waterval
Ongeveer 60 kilometer van Panaji ligt de bijzondere Dudhsagar waterval aan de Mandovi rivier. Deze indrukwekkende waterval is onderdeel van het Bhagwan Mahaveer Sanctuary. Hij is verdeeld in vier stromen en is maar liefst 310 meter hoog en 30 meter breed. De Dudhsagar waterval wordt ook wel de ‘zee van melk’ genoemd vanwege de witte kleur van het vallende water. De waterval wordt omringd door weelderige bossen met een rijke biodiversiteit. In het droge seizoen is de Dudhsagar waterval wat minder spectaculair, maar tijdens de moesson dondert het water in volle kracht naar beneden.
Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Castle Rock. Vanuit daar is het mogelijk om de trein te nemen en bij Dudhsagar uit te stappen (hier is echter geen station!) vanwaar je naar de watervallen kunt lopen. Er zijn echter helemaal geen faciliteiten en je moet door een donkere tunnel lopen, waardoor deze trip niet voor iedereen geschikt is. Er worden door verschillende organisaties ook (meerdaagse) trekkings georganiseerd naar Dudhsagar.
Reizen/vliegen naar Goa – hoe kom je er?
Goa heeft één (semi-) internationaal vliegveld: dat van Dabolim, 30 kilometer buiten de provinciehoofdstad Panaji. Voorheen had Arke/TUI in het hoogseizoen chartervluchten direct naar Goa, maar tegenwoordig vlieg je uit Nederland altijd met één tussenstop of overstap. Vlieg met o.a. KLM, Etihad of Emirates naar Mumbai (vanaf €400 retour) en neem vanaf hier een binnenlandse vlucht naar Dabolim.
In plaats van een binnenlandse vlucht kun je vanuit Mumbai ook (goedkoop) per trein naar Goa reizen; reken dan wel op een zo’n 12 uur durende treinreis. Neem hiervoor de Konkan Railway. Het centrale station in Goa ligt vlak buiten de stad Margao, de zogenaamde Madgaon Junction. Vanuit hier bereik je per taxi weer de kleine plaatsen van Zuid-Goa.
TUI biedt sinds 2016 weer strandvakanties aan naar Goa. Georganiseerde India-rondreizen die Goa aandoen zijn o.a. déze van Djoser, déze van Shoestring (beide groepsreizen) of déze individuele Mumbai-Goa reis van 333TRAVEL. Bij Riksja India kun je een individuele India-rondreis samenstellen met bouwstenen, waaronder déze Goa-bouwsteen.
Tot slot: op reis naar Goa? Voor een reis naar het Indiase subcontinent, inclusief de westelijke regio Goa, moet je voor vertrek een visum India aanvragen. Je kunt dit e-visum eenvoudig online aanvragen en nadat het is toegekend, mag je maximaal 30 dagen aaneengesloten in het land verblijven. Wil je langer in India blijven? Dan is het ook mogelijk om het e-visum met een geldigheidsduur van 1 jaar aan te vragen. Met dit visum kun je een onbeperkt aantal reizen naar India maken en kun je maximaal 90 dagen aaneengesloten in het land verblijven.
Beste reistijd Goa
De Nederlandse wintertijd is ideaal voor Goa: temperaturen liggen dan rond 30 graden en het is er droog. Vermijd wel de drukke periode van half december t/m half januari. Grofweg kun je zeggen dat de beste periode voor Goa die tussen half oktober en half maart is. Naarmate maart vordert neemt de hitte toe; april is veel te heet en daarna begint de moessonperiode.
India reis boeken – onze tips!
Top-5 India reisaanbieders
- Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB – vertrouwd boeken
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Shoestring – privé- & groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!