Mumbai (India): bezienswaardigheden, tips & ervaringen van reizigers

Mumbai (India): bezienswaardigheden, tips & ervaringen van reizigers

Mumbai is chaotisch, druk, enorm divers, heel rijk, tegelijk extreem arm en het centrum van de Bollywood-filmindustrie. Bereid jezelf voor op een heftige ervaring om nooit te vergeten, maar sla Mumbai absoluut niet over!

Door , laatst bijgewerkt op 15 juli 2023
7 minuten lezen

Mumbai, voormalig Bombay: de grootste stad van India

Mumbai, voorheen Bombay, is met 20,5 miljoen inwoners niet alleen de grootste stad van India, maar ook één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De enorme stad is een aanslag op alle zintuigen en mixt grote rijkdom met extreme armoede: protserige hotels, enorme wolkenkrabbers en luxe skybars staan er soms vlakbij schrijnende sloppenwijken of bruggen waaronder hele families op straat slapen. Los van de unieke gekte en drukte heeft Mumbai ook zeker een aantal mooie bezienswaardigheden te bieden. Je kunt er bovendien geweldig winkelen, eten (het street food in Mumbai is legendarisch!) en de stad heeft zelfs een strand. We lopen de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden bij langs.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Gateway of India

Één van de bekendste attracties van Mumbai is de imposante triomfboog ‘de Gateway of India’. Het monument ligt aan de haven en is gebouwd als eerbetoon aan de Britse koning George V en koningin Mary die Mumbai (Bombay) in 1911 bezochten. De bouw heeft geduurd tot 1924. De Gateway of India heeft een bouwstijl met zowel hindoeïstische als islamitische invloeden. Tegenwoordig zul je veel locals en verkopers zien die op het plein rond de boog samenkomen. Het is dan ook de perfecte plek om mensen te kijken. Vanuit de kade achter de boog kun je met een bootje een rondvaart door de haven van Mumbai maken.

Gateway of India en het Taj Mahal Palace

De Gateway of India en het Taj Mahal Palace.

Taj Mahal Palace

Tegenover de Gateway of India ligt het majestueuze Taj Mahal Palace hotel, uitkijkend op de Arabische zee. Het voor Mumbai iconische gebouw is al in gebruik als hotel sinds 1903, is gebouwd in Indo-islamitische stijl en telt maar liefst 500 kamers. Het is zeker de moeite waard om even een kijkje binnen in het hotel te nemen en je te vergapen aan alle luxe en weelde. Het hotel telt wel 10 restaurants, een spa en meerdere luxe winkels. Je kunt er natuurlijk ook overnachten, een kamer kost rond de €215 per nacht.

Het oude treinstation van Mumbai

Het Chhatrapati Shivaji Terminus, voorheen bekend als het Victoria Terminus Station, is het hoofdkwartier van de Indiase Central Railway en één van de drukste en mooiste treinstations ter wereld. Het monumentale gebouw is Mumbai’s meest indrukwekkende gotische gebouw met een mix van Victoriaanse, Hindu en Islamitische bouwstijlen. Het gebouw is ontworpen door de Britse architect F.W. Stevens en de bouw duurde tien jaar tot aan 1887. Het is niet alleen één van de belangrijkste symbolen van Mumbai, maar het station is ook een belangrijke gateway naar de rest van het land. Sinds 2004 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Chhatrapati Shivaji Terminus Chhatrapati Shivaji Terminus

Het Chhatrapati Shivaji Terminus.

Bollywood filmstudio tour

Mumbai is het centrum van Bollywood, de grootse filmindustrie ter wereld. Alle bekende Indiase filmstudio’s zijn hier te vinden. Met een Bollywood filmstudio tour krijg je een kijkje in deze fascinerende wereld en leer je over alle aspecten die bij het maken van een film komen kijken. Bij sommige studio’s kun je een kijkje nemen op de set. Natuurlijk is het ook een absolute must om zelf naar een Bollywood film te gaan als je in India bent. Dit is een ervaring op zich en compleet anders dan een bioscoopbezoekje in Nederland. Je ziet hele families die gezellig meezingen en dansen, er wordt uitgebreid gegeten en waar het in Nederland gebruikelijk is om je telefoon uit te zetten is het voor Indiërs heel normaal om luidruchtig te bellen tijdens de film.

De wasmannen van Dhobi Ghat

Wil je kennis maken met het echte alledaagse India, breng dan een bezoek aan Dhobi Ghat. Deze wasplaats bestaat al 140 jaar en het is Mumbai’s grootste menselijke wasmachine. Elke dag wassen hier meer dan 5000 mannen en vrouwen enorme bergen met kleding en lakens in meer dan duizend betonnen wasteilen. Deze manier van wassen is goedkoper dan een wasmachine, waardoor vele Indiase gezinnen hier gebruik van maken. Vanuit de brug bij het Mahalaxmi treinstation heb je het beste zicht op alle bedrijvigheid.

Dhobi Ghat

Dhobi Ghat.

Shoppen in Mumbai

Mumbai is een paradijs voor shopaholics! Je vindt er grote winkelcentra, winkelstraten en vele markten en bazaars waar je voor spotprijzen westerse merkkleding en traditionele waren kunt kopen. Tot de grote winkelcentra behoren onder andere Crossroads, Infinity Mall en Phoenix Mall. Indiase kleding en stoffen vind je vooral in Dadar-West. Andere goede winkelgebieden zijn Colaba Causeway in Zuid-Mumbai en Fashion Street, een verzameling marktkraampjes met westerse kleding aan M. Gandhi street.

Mumbai streetfood Mumbai

Chowpatty Beach

Ten noorden van Marine drive ligt Chowpatty Beach, hét stadsstrand van Mumbai. Vooral tijdens weekenden en vakanties verandert het strand in een populaire picknickspot voor de Indiërs. Ook in de avonduren bruist het strand van het leven. Straatartiesten vertonen hun kunsten en er zijn vele kraampjes met winkeltjes en lekker eten en een aantal kermisattracties voor kinderen. Vanuit het strand heb je bovendien een mooi uitzicht over de skyline van Mumbai.

Chowpatty Beach Chowpatty Beach

Chowpatty Beach.

Elephanta eiland

Elephanta eiland ligt voor de kust van Mumbai, waar de haven overgaat in de Arabische zee. De Portugezen veroverden dit gebied in de 16e eeuw en vernoemden het naar een groot beeld van een olifant dat ze op het eiland aantroffen. Op Elephanta eiland liggen zeven grottempels die uit de 5e tot 8e eeuw stammen. Niemand weet precies welke van de dynastieën die ooit geregeerd hebben de grotten uitgehakt heeft. Wel is duidelijk dat 5 grotten stammen uit de Hindi cultuur en 2 grotten duidelijk Boeddhistisch zijn. Naast deze magische grotten is de natuur op Elephanta eiland prachtig groen, met palm- mango- en tamarindebomen. Er wonen ongeveer 1200 mensen. Je kunt wandelingen door de grotten maken onder leiding van een gids.

Mumbai

Reizen naar Mumbai, hoe kom je er?

Jet Airways en KLM vliegen vanaf Amsterdam Schiphol direct naar Mumbai in zo’n 9 uur: reken op ca. €550 tot €700 voor een direct retourtje. Goedkoper worden de tickets als je met een overstap vliegt, met bijvoorbeeld Emirates, Turkish Airlines of Etihad. Je doet er zo’n 13 uur over inclusief de stop en tickets zijn er dan soms al vanaf €430. Vanuit zo’n alle grotere vliegvelden in India gaan dagelijkse binnenlandse vluchten naar Mumbai. Het beroemde Victoria treinstation vormt de belangrijke gateway van en naar de rest van het land per spoor.

Georganiseerde India-reizen die Mumbai aandoen vind je onder andere bij Djoser, Sawadee, Shoestring en ANWB Vakanties. Bij Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Beste reistijd Mumbai

De beste tijd om Mumbai te bezoeken is december tot en met februari, wanneer de temperatuur nog aangenaam is. Tijdens het regenseizoen wordt het erg warm en vochtig in de stad en is de luchthaven vaak gesloten. Houd er rekening mee dat Mumbai overweldigend groot is en er regelmatig een smoglaag over de stad hangt.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Mumbai reiservaringen en tips

 • Rachel op 25-11-2017

  “Wat een chaos maar heel bijzonder!”

  Het is bizar hoe het kastensysteem recht onder je neus zo zichtbaar & voelbaar is. De stad is een mengelmoes van de rijken der aarde en de grootste sloppenwijken ter wereld. Persoonlijk vond ik het heel moeilijk om de ene minuut in extreme armoede te lopen en aan de overkant van de straat de meest prachtige gebouwen te zien. Tip: ga naar een sloppenwijk en geef Engelse les aan lokale kindjes. De dankbaarheid in hun ogen zul je nooit, maar dan ook nooit meer vergeten.

 • Tess op 02-11-2017

  “Indrukwekkend en bijzonder”

  Veel medereizigers raadde het mij af om een bezoek te brengen aan Mumbai. Ik ben blij dat ik dit toch heb gedaan. Ja het is er ontzettend smerig, overal ligt afval, eigenlijk voelt het alsof je continu op een afvalberg rondloopt (behalve het oude centrum, daar wordt wel schoongemaakt). Het is ook schrijnend om te zien hoeveel armoede er is (en nee, daarvoor hoef je echt niet een tour voor te doen door de achterstandswijken, dat zie je overal op straat), maar het is zo bijzonder om de bewoners van deze wereldstad te spreken en hun verhalen te horen. Ondanks de ellende en armoede zijn mensen ontzettend vriendelijk en behulpzaam (uitzonderingen daargelaten). Als je op je vakantie vooral niet geconfronteerd wil worden met armoede en smerigheid, dan zou ik hier zeker niet naartoe gaan. Maar in elk ander geval is Mumbai zeker een bezoek waard! Als je er bent ga dan zeker langs Dhobi Ghat, de grootste open air laundromat waar de was op kleur gesorteerd buiten hangt te drogen en naar de Haji Ali Dargah Mosque. Deze Mosque ligt op een schiereilandje, en op de weg er naartoe spoelen regelmatig golven zeewater over je voeten, dus trek niet je mooiste schoenen aan ;)

 • Mariëlle Plug op 28-10-2017

  “De grote metropool Mumbai”

  Geweldig om India een keer te zien! De mensen zijn er erg vriendelijk en de leefstijl is wel heel anders. Het viel mij in de grote stad op dat het ik het heel vies vond. Wij hebben op een cruise schip geslapen dus ik weet niet hoe het met de accomodaties zit maar de stad is cultureel zeker de moeite waard!

 • Kim op 18-10-2017

  “Druk warm en vies”

  Eerlijk gezegd was ik geen fan van mumbai. Het was bedrukkend warm en vies. Heb me hier niet onprettig gevoeld maar was gewoon niet mijn stad. Mooie oude gebouwen en leuk om markt over te struinen maar vond het niet speciaal en best vervallen. Ben hier ook maar 2 dagen geweest.

 • Claudia Boumans op 27-03-2017

  “Drukke en smerige stad”

  In de stad worden je eerste indrukken toch wel ruw verstoord. Van de ene kant prachtige gebouwen, maar ook veel armoede, stank en veel chaos. Maar goed daar waren we al een beetje op voorbereid. De Gateway of India en het Taj Mahal Palace, prachtige bouwwerken maar met een wereld van verschil, rijke Indiers met bonte kleding en de bedelaars in vale, kapotte kleding. We kregen van onze gids te horen dat we de bedelaars gewoon moesten negeren. Dat vind ik er moeilijk, dit zijn ook maar mensen. Na dit alles een beetje te hebben verwerkt zijn we naar een lokale markt gegaan, voor mij altijd een favoriet. Maar hier voelde ik me als blanke vrouw niet echt gemakkelijk. Ben tig keren ten huwelijk gevraagd en je word van boven tot onder opgenomen. Gelukkig blijven ze van je af, niet zoals in Marrakesch. Maar goed, de markt is een bonte mengeling van eten, drinken en dieren. Lieve schattige puppies, kittens etc werden hier naast de groenten, vlees, vis etc aangeboden.

  De Radha Rasabihariji tempel, een Krishna tempel midden in de stad, bij dit bezoek kleed ik me gepast, respect voor de cultuur. Schouders bedekt en een sarong voor mijn benen. Maar ja je hebt toch hier weer toeristen die denken dat ze op het strand liggen. En ook nog foto's maken van biddende mensen, dat doe je niet. Een mooie tempel die ook nog in gebruik is en dagelijks door vele krishna aanhangers bezocht wordt.
  Tevens vele autentieke straatjes ,waar van alles verkocht word. Van groenten tot henna.
  Mumbai is een drukke en smerige stad. Maar met hier en daar een pareltje.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Mumbai reiservaring en tips!

Ben jij in Mumbai geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief