Laatst bijgewerkt op 20 september, 2022

Wat Mekka is voor moslims, is Varanasi voor hindoes. Het is misschien wel de meest spirituele stad op aarde, en tevens een van de oudste.

Varanasi

Varanasi ligt aan de oever van de heilige rivier de Ganges, waar zich constant (ook ’s avonds) bijzondere rituelen en processies afspelen. Bij verschillende ghats (trappen), die tot in het water lopen, zie je badende, wassende en drinkende hindoes, terwijl even verderop bij de burning ghats de lichamen van overledenen verbrand worden. Uit heel het land komen hindoes naar Varanasi om er te sterven of een familielid te cremeren. In het doolhof van steegjes achter de ghats vinden zwervers, heilige brahmanen (priesters), koeien, kippen en apen hun weg, terwijl verdwaalde backpackers er wanhopig naar de ‘uitgang’ zoeken. Varanasi is zelfs in India een wereld apart en laat niemand onberoerd. Het is een absoluut hoogtepunt van een reis naar India.

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 444

Overnachten in Varanasi

Vergelijk alle hotels in Varanasi
Bekijk hotels

De brandende Ghats (Burning Ghats)

Varanasi

De indrukwekkendste en bekendste bezienswaardigheden in Varanasi zijn de ‘burning ghats’. Hier voeren Hindoes hun crematies uit, waarna de resten van hun doden worden toevertrouwd aan de heilige Ganges rivier. Voor ons is het wellicht onbegrijpelijk dat verderop mensen zich aan het wassen zijn in diezelfde rivier, maar voor gelovige hindoes is het een normaal onderdeel van het leven. Een crematie duurt ongeveer 3 uur, de overledene wordt van tevoren in doeken gewikkeld en nog eenmaal ondergedompeld in de rivier alvorens hij of zij op de brandstapel verbrand wordt. De resten worden na de crematie in de Ganges geschoven. Hindoes geloven dat deze vorm van crematie de snelste manier is om de ziel van de overledene te laten ontsnappen aan het lichaam. Niet alle Hindoes worden echter gecremeerd. Sadhoes (heilige mannen), jonge kinderen, zwangere vrouwen, slachtoffers van misdrijven of mensen die zijn overleden aan lepra, waterpokken of een slangenbeet worden zonder crematie aan de Ganges toevertrouwd. Tijdens de onder toeristen populaire boottochtjes bij zonsopgang zie je daarom soms lijken in de rivier drijven. Een heftige gewaarwording, maar de dagelijkse realiteit in Varanasi.

Varanasi
Varanasi
Varanasi

Het oude centrum

Het oude centrum van Varanasi vormt een wirwar van straatjes, toeterende en bellende riksja’s, heilige koeien, geiten, zwerfhonden en mensen, kortom: chaos! Laat je echter niet afschrikken, ga op verkenning uit en laat alle indrukken over je heen komen. De vele winkeliers verkopen allerhande waar, waaronder de mooiste geweven zijden sari’s van de wereld. Vooral direct achter de ghats is een waar doolhof aan steegjes waar je de meest markante figuren tegenkomt.

Varanasi

Bijzondere tempels in Varanasi

In Varanasi liggen maar liefst 2000 tempels, die mensen vanuit heel de wereld naar de stad trekken. De belangrijkste tempels liggen aan de Ganga Ghats (rivieroever), de meeste daarvan dateren uit de middeleeuwen. De Kashi Vishwanath, ofwel Gouden Tempel, is de bekendste en belangrijkste tempel van Varanasi. Deze tempel is aan Vishveswara, Shiva als god van het universum, opgedragen. De originele tempel is verwoest, maar resten hiervan kun je wel nog zien achter de Alamgir-moskee. De huidige tempel is gebouwd in 1776. Andere belangrijke tempels zijn de Sankat Mochan Tempel, de Durga Tempel (waar een groot aantal apen woont), de Kal Bhairav Tempel en de Mritunjaya Tempel.

Varanasi

Boeddhistisch bedevaartoord Sarnath

Vlakbij Varanasi ligt het boeddhistische bedevaartsoord Sarnath. Hier hield Boeddha 2500 jaar geleden zijn eerste redevoering en ontstond de Sangha, een boeddhistische gemeenschap van monniken. Het complex bestaat uit meerdere oude stoepa’s die zeer goed onderhouden zijn, met daarachter een hertenpark. Dit is niet voor niets; de naam Sarnath komt namelijk van Saranganath, wat heerser van de herten betekent. Het verwijst naar een oud boeddhistisch verhaal.

Overnachten in Varanasi

Varanasi is niet alleen bij hindoes populair: de unieke stad trekt ook backpackers en reizigers van over de hele wereld, vooral ook van het spirituele type. Rond de ‘ghats’ liggen talloze guesthouses en hostels, de meeste van het eenvoudige soort. Verder buiten het centrum vind je ook wat luxere hotels, sommige met mooie binnentuinen en zwembaden. Dat klinkt luxe, maar hier slaap je vaak al vanaf €40 per nacht en het kan een welkome ‘uitvalsbasis’ zijn voor de heftigheid van Varanasi.

Kijk hier voor een overzicht accommodatie tips in Varanasi.

Avondceremonie in Varanasi

Avondceremonie in Varanasi.

Reizen naar Varanasi, hoe kom je er?

De meeste reizigers combineren Varanasi met een Noord-India rondreis langs de hoogtepunten van Rajasthan, Delhi en de Taj Mahal. Vanuit zowel Agra als Delhi kun je Varanasi per (nachttrein) bereiken, maar naar Delhi kun je ook vliegen met betaalbare binnenlandse vluchten.

Georganiseerde India-rondreizen die Varanasi aandoen vind je o.a. bij ANWB Vakanties en 333Travel, of hier bij Kras, Djoser, Sawadee en Shoestring (groepsreizen). Bij Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 India specialisten

Riksja India
Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt meer dan 20 verschillende groepsrondreizen door India, met ook festivalreizen, wandelreizen en fietsreizen.
Bezoek website

Beste reistijd Varanasi

De beste tijd van het jaar om Varanasi te bezoeken is van november tot en met januari. De temperatuur ligt dan rond de 32 graden. Na de wintermaanden stijgt de temperatuur en wordt het verstikkend heet. Vanaf mei komen de moessonregens en is het erg nat.

18 Varanasi reiservaringen en tips • 26 landen bezocht
  13 reviews
  12 waarderingen

  “Intens voor al je zintuigen”

  Geplaatst 17-05-2019

  Geweldige ervaring om Varanasi te bezoeken. De heilige Ganges en alle rituelen die daar plaatsvinden, maken de stad ongekend bijzonder. Al je zintuigen worden op scherp gezet en er gebeurd zoveel om je heen dat je ogen te kort komt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 reviews
  5 waarderingen

  “Bijzondere ervaring”

  Geplaatst 10-05-2019

  De meest heilige en bijzondere plek die wij in India gezien hebben. Ondanks dat je je bij de lijkverbrandingen en rituelen aan de Ganges echt een buitenstaander en toerist voelt, krijg je wel heel goed de hele sfeer mee. Een bijzonder vredige sfeer. Hier en daar wat verdriet, maar het idee overheerst dat de overledene weer terugkomt in een andere gedaante. Moet je zeker meegemaakt hebben als je in India bent.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  19 waarderingen

  “Vieze, oververhitte chaos.”

  Geplaatst 16-04-2019

  Varanasi is één van de heiligste plekken van India. Een Indiër wil het liefste in deze stad sterven. Van die heiligheid is echter niet heel erg veel te merken. De stad is, behalve aan de rivier, een grote puinzooi. Ik sliep in een leuk hostel, dicht bij de rivier, het BunkedUp Hostel. De smalle straatjes waar het aan grensde, lagen helaas wel vol plastic, en poep van koeien en honden. De chaos overheerst op de grotere straten. Alles beweegt zich door elkaar. En bij de rivier wordt op de ene plek de as van een overledenen uitgestrooid; 5 meter verderop staan de koeien te baden, en weer 5 meter verder baddert een man. Een belevenis.
  Bezoek de stad niet in juni. Je kunt in de middag niet fatsoenlijk naar buiten door de hitte.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 62 landen bezocht
  31 reviews
  5 waarderingen

  “Meest bijzondere plek van India”

  Geplaatst 14-04-2019

  Ik kan me geen andere plek ter wereld voorstellen die overeenkomt met de rituelen die ik in Varanasi heb gezien. Met een boot voeren we 's avonds over de Ganges, en zagen hoe de doden een laatste afscheid kregen van hun dierbaren. Er werden dans-zang-muziek rituelen uitgevoerd, terwijl je de lichamen (gewikkeld in doeken) op 'brandstapels' zag liggen.

  We zijn ook even 'aan land' gegaan en hebben daar rondgelopen, maar dat voelde niet goed. Ik voelde me een indringer op zo'n belangrijke plek voor die mensen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Ultieme India ervaring”

  Geplaatst 09-04-2019

  Wanneer je Indiase cultuur echt wilt begrijpen is Varanasi te perfecte plek. Het is er wel smerig, door de uitwerpselen en koeien die overal lopen. Maar hier moet je even door heen kijken. De burning Ghat is de interessantste om te bekijken, hier vinden de verbrandingen plaats, 200-300 per dag. Maar bekijk ook zeker de andere Ghats, het is prachtig om te zien wat deze mensen allemaal met de rivier doen en ze vertellen er graag over, twijfel dus niet om iets te vragen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 59 landen bezocht
  40 reviews
  60 waarderingen

  “Er zijn veel meer 'gath's'!”

  Geplaatst 29-11-2017

  Onwerkelijk, kleurrijker wordt het niet en bizar. Neem tijd voor Varanas en probeer met open ogen te kijken. Ja, tuurlijk is het niet zo gezond om je te scheren in de rivier, terwijl er om je heen allemaal ontlasting van buffels ronddrijft, tuurlijk is het 'vreemd' om te zien hoe men de lijken verbrand om de 'restjes' de Ganges in te 'rollen'. En ja, dat stinkt ook best. En tuurlijk is het druk, lawaaierig en nog zoveel meer. Maar alsjeblieft: neem tijd, kijk met open ogen, zie hoe men de Ganges liefheeft, duik dieper in de gerbuiken, rituelen en 'afspraken' rondom het verbranden van hun doden en ga vooral lopen. Er zijn heel veel 'gaht's' en als je je fototoestel even opbergt, even geen oordeel hebt over alles wat je ruikt en ziet en je afgaat van de 'bekende'/drukbezochte 'gaht's' ga je, net als de Indiers, houden van de Ganges (of in ieder geval een beetje).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  54 reviews
  23 waarderingen

  “Bijzonder”

  Geplaatst 28-11-2017

  Na het bezoeken van Varanasi zal je nooit meer het zelfde zijn. Ga door de kleine straatjes die vol staan met koeien, koeienvlaaien en mensen op onderzoek uit! Aangezien dit een heilige stad is door o.a. de Ganges zie je kinderen hun ouders naar de Ganges dragen om zo een laatste rustplaats uit te zoeken voor hen. Wat Varanasi heftig maakt is het ritueel dat je na overlijden direct gecremeerd wordt. Dit houdt in dat je op een berg in de open lucht mensen gecremeerd ziet worden op een brandstapel. Armoede neemt ook een extra dimensie aan in deze stad. Jongetjes van 13 die door het overlijden van de vader hard aan het werk zijn voor hun moeder en familie om ervoor te zorgen dat iedereen te eten heeft is onderdeel van deze stad. De hoop en kracht die deze stad uitstraalt maakt het zo bijzonder. Ondanks dat de stad erg heftig is, is het toch één van mijn prachtigste en bijzonderste ervaringen.
  Tip: Ga hier niet aan het begin van je reis naartoe, want je weet niet wat je mee maakt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 44 landen bezocht
  27 reviews
  34 waarderingen

  “Bezoeken, maar niet aan begin van je reis”

  Geplaatst 25-11-2017

  Varanasi is een bijzonder heilige plaats aan de Ganges voor de Hindu's. Als je sterft in Varanasi ontsnap je aan de cyclus van reincarnatie - en daarmee trekt Varanasi enorm veel zieken en stervenden aan. Als je Varanasi aan het begin van een India reis doet, dan zou de cultuurshock te groot kunnen zijn. Overal aan de Ganges zie je namelijk de brandstapels (crematoria) waar mensen direct na hun dood gecremeerd worden. Dat neemt niet weg dat Varanasi een echt hoogtepunt in India is, het maakte op ons een enorme indruk.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Overweldigend bijzonder”

  Geplaatst 25-11-2017

  Varanasi is een plek die je altijd bij blijft zodra je er bent geweest. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. De plek is overweldigend door emoties van bewoners, de drukte, geuren, kleuren, tradities en het contrast met Europa is nergens zo groot als hier. Al je zintuigen worden op scherp gesteld ( waar je overigens niet altijd blij van wordt), maar maakt de beleving des te interessanter. Een zekere aanrader bij een bezoek aan India!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 69 landen bezocht
  26 reviews
  11 waarderingen

  “Heftig, maar onvergetelijk”

  Geplaatst 13-11-2017

  Vanaf moment 1 had ik aan de ene kant het idee: ik wil hier weg, terwijl ik er aan de andere kant juist wilde blijven. Kleine steegjes met koeien en lijken vormen de stad Varanasi. Ontzettend bijzonder om zelf een bootje te huren en wat te varen op de immense Ganges.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Varanasi reiservaring en tips!

Ben jij in Varanasi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 India specialisten

Riksja India

Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een breed aanbod groepsreizen naar India, maar ook een familiereis die India combineert met Nepal.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

SRC
SRC

Cultuurreizen met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

Riksja India
1. Riksja India

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek websiteBekijk 103 India rondreizen
Vanaf €120 incl. vliegticket

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 444

Volg ons op Facebook