Varanasi (India): unieke stad vol spiritualiteit, leven & dood aan de heilige Ganges

Varanasi (India): unieke stad vol spiritualiteit, leven & dood aan de heilige Ganges

Wat Mekka is voor moslims, is Varanasi voor hindoes. Het is misschien wel de meest spirituele stad op aarde, en tevens een van de oudste.

Door , laatst bijgewerkt op 20 juli 2023
5 minuten lezen

Varanasi

Varanasi ligt aan de oever van de heilige rivier de Ganges, waar zich constant (ook ’s avonds) bijzondere rituelen en processies afspelen. Bij verschillende ghats (trappen), die tot in het water lopen, zie je badende, wassende en drinkende hindoes, terwijl even verderop bij de burning ghats de lichamen van overledenen verbrand worden. Uit heel het land komen hindoes naar Varanasi om er te sterven of een familielid te cremeren. In het doolhof van steegjes achter de ghats vinden zwervers, heilige brahmanen (priesters), koeien, kippen en apen hun weg, terwijl verdwaalde backpackers er wanhopig naar de ‘uitgang’ zoeken. Varanasi is zelfs in India een wereld apart en laat niemand onberoerd. Het is een absoluut hoogtepunt van een reis naar India.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

De brandende Ghats (Burning Ghats)

Varanasi

De indrukwekkendste en bekendste bezienswaardigheden in Varanasi zijn de ‘burning ghats’. Hier voeren Hindoes hun crematies uit, waarna de resten van hun doden worden toevertrouwd aan de heilige Ganges rivier. Voor ons is het wellicht onbegrijpelijk dat verderop mensen zich aan het wassen zijn in diezelfde rivier, maar voor gelovige hindoes is het een normaal onderdeel van het leven. Een crematie duurt ongeveer 3 uur, de overledene wordt van tevoren in doeken gewikkeld en nog eenmaal ondergedompeld in de rivier alvorens hij of zij op de brandstapel verbrand wordt. De resten worden na de crematie in de Ganges geschoven. Hindoes geloven dat deze vorm van crematie de snelste manier is om de ziel van de overledene te laten ontsnappen aan het lichaam. Niet alle Hindoes worden echter gecremeerd. Sadhoes (heilige mannen), jonge kinderen, zwangere vrouwen, slachtoffers van misdrijven of mensen die zijn overleden aan lepra, waterpokken of een slangenbeet worden zonder crematie aan de Ganges toevertrouwd. Tijdens de onder toeristen populaire boottochtjes bij zonsopgang zie je daarom soms lijken in de rivier drijven. Een heftige gewaarwording, maar de dagelijkse realiteit in Varanasi.

Varanasi Varanasi Varanasi

Het oude centrum

Het oude centrum van Varanasi vormt een wirwar van straatjes, toeterende en bellende riksja’s, heilige koeien, geiten, zwerfhonden en mensen, kortom: chaos! Laat je echter niet afschrikken, ga op verkenning uit en laat alle indrukken over je heen komen. De vele winkeliers verkopen allerhande waar, waaronder de mooiste geweven zijden sari’s van de wereld. Vooral direct achter de ghats is een waar doolhof aan steegjes waar je de meest markante figuren tegenkomt.

Varanasi

Bijzondere tempels in Varanasi

In Varanasi liggen maar liefst 2000 tempels, die mensen vanuit heel de wereld naar de stad trekken. De belangrijkste tempels liggen aan de Ganga Ghats (rivieroever), de meeste daarvan dateren uit de middeleeuwen. De Kashi Vishwanath, ofwel Gouden Tempel, is de bekendste en belangrijkste tempel van Varanasi. Deze tempel is aan Vishveswara, Shiva als god van het universum, opgedragen. De originele tempel is verwoest, maar resten hiervan kun je wel nog zien achter de Alamgir-moskee. De huidige tempel is gebouwd in 1776. Andere belangrijke tempels zijn de Sankat Mochan Tempel, de Durga Tempel (waar een groot aantal apen woont), de Kal Bhairav Tempel en de Mritunjaya Tempel.

Varanasi

Boeddhistisch bedevaartoord Sarnath

Vlakbij Varanasi ligt het boeddhistische bedevaartsoord Sarnath. Hier hield Boeddha 2500 jaar geleden zijn eerste redevoering en ontstond de Sangha, een boeddhistische gemeenschap van monniken. Het complex bestaat uit meerdere oude stoepa’s die zeer goed onderhouden zijn, met daarachter een hertenpark. Dit is niet voor niets; de naam Sarnath komt namelijk van Saranganath, wat heerser van de herten betekent. Het verwijst naar een oud boeddhistisch verhaal.

Overnachten in Varanasi

Varanasi is niet alleen bij hindoes populair: de unieke stad trekt ook backpackers en reizigers van over de hele wereld, vooral ook van het spirituele type. Rond de ‘ghats’ liggen talloze guesthouses en hostels, de meeste van het eenvoudige soort. Verder buiten het centrum vind je ook wat luxere hotels, sommige met mooie binnentuinen en zwembaden. Dat klinkt luxe, maar hier slaap je vaak al vanaf €40 per nacht en het kan een welkome ‘uitvalsbasis’ zijn voor de heftigheid van Varanasi.

Kijk hier voor een overzicht accommodatie tips in Varanasi.

Avondceremonie in Varanasi

Avondceremonie in Varanasi.

Reizen naar Varanasi, hoe kom je er?

De meeste reizigers combineren Varanasi met een Noord-India rondreis langs de hoogtepunten van Rajasthan, Delhi en de Taj Mahal. Vanuit zowel Agra als Delhi kun je Varanasi per (nachttrein) bereiken, maar naar Delhi kun je ook vliegen met betaalbare binnenlandse vluchten.

Georganiseerde India-rondreizen die Varanasi aandoen vind je o.a. bij ANWB Vakanties en 333Travel, of hier bij Kras, Djoser, Sawadee en Shoestring (groepsreizen). Bij Riksja India kun je je eigen India reis samenstellen met bouwstenen.

Beste reistijd Varanasi

De beste tijd van het jaar om Varanasi te bezoeken is van november tot en met januari. De temperatuur ligt dan rond de 32 graden. Na de wintermaanden stijgt de temperatuur en wordt het verstikkend heet. Vanaf mei komen de moessonregens en is het erg nat.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

18 Varanasi reiservaringen en tips

 • Fabienne Ceyhan- de Weijer op 17-05-2019

  “Intens voor al je zintuigen”

  Geweldige ervaring om Varanasi te bezoeken. De heilige Ganges en alle rituelen die daar plaatsvinden, maken de stad ongekend bijzonder. Al je zintuigen worden op scherp gezet en er gebeurd zoveel om je heen dat je ogen te kort komt.

 • Willem op 10-05-2019

  “Bijzondere ervaring”

  De meest heilige en bijzondere plek die wij in India gezien hebben. Ondanks dat je je bij de lijkverbrandingen en rituelen aan de Ganges echt een buitenstaander en toerist voelt, krijg je wel heel goed de hele sfeer mee. Een bijzonder vredige sfeer. Hier en daar wat verdriet, maar het idee overheerst dat de overledene weer terugkomt in een andere gedaante. Moet je zeker meegemaakt hebben als je in India bent.

 • J. Jaspers op 16-04-2019

  “Vieze, oververhitte chaos.”

  Varanasi is één van de heiligste plekken van India. Een Indiër wil het liefste in deze stad sterven. Van die heiligheid is echter niet heel erg veel te merken. De stad is, behalve aan de rivier, een grote puinzooi. Ik sliep in een leuk hostel, dicht bij de rivier, het BunkedUp Hostel. De smalle straatjes waar het aan grensde, lagen helaas wel vol plastic, en poep van koeien en honden. De chaos overheerst op de grotere straten. Alles beweegt zich door elkaar. En bij de rivier wordt op de ene plek de as van een overledenen uitgestrooid; 5 meter verderop staan de koeien te baden, en weer 5 meter verder baddert een man. Een belevenis.
  Bezoek de stad niet in juni. Je kunt in de middag niet fatsoenlijk naar buiten door de hitte.

 • Jolien Oomens op 14-04-2019

  “Meest bijzondere plek van India”

  Ik kan me geen andere plek ter wereld voorstellen die overeenkomt met de rituelen die ik in Varanasi heb gezien. Met een boot voeren we 's avonds over de Ganges, en zagen hoe de doden een laatste afscheid kregen van hun dierbaren. Er werden dans-zang-muziek rituelen uitgevoerd, terwijl je de lichamen (gewikkeld in doeken) op 'brandstapels' zag liggen.

  We zijn ook even 'aan land' gegaan en hebben daar rondgelopen, maar dat voelde niet goed. Ik voelde me een indringer op zo'n belangrijke plek voor die mensen.

 • Liselot Van Der Laan op 09-04-2019

  “Ultieme India ervaring”

  Wanneer je Indiase cultuur echt wilt begrijpen is Varanasi te perfecte plek. Het is er wel smerig, door de uitwerpselen en koeien die overal lopen. Maar hier moet je even door heen kijken. De burning Ghat is de interessantste om te bekijken, hier vinden de verbrandingen plaats, 200-300 per dag. Maar bekijk ook zeker de andere Ghats, het is prachtig om te zien wat deze mensen allemaal met de rivier doen en ze vertellen er graag over, twijfel dus niet om iets te vragen.

 • Boaz op 29-11-2017

  “Er zijn veel meer 'gath's'!”

  Onwerkelijk, kleurrijker wordt het niet en bizar. Neem tijd voor Varanas en probeer met open ogen te kijken. Ja, tuurlijk is het niet zo gezond om je te scheren in de rivier, terwijl er om je heen allemaal ontlasting van buffels ronddrijft, tuurlijk is het 'vreemd' om te zien hoe men de lijken verbrand om de 'restjes' de Ganges in te 'rollen'. En ja, dat stinkt ook best. En tuurlijk is het druk, lawaaierig en nog zoveel meer. Maar alsjeblieft: neem tijd, kijk met open ogen, zie hoe men de Ganges liefheeft, duik dieper in de gerbuiken, rituelen en 'afspraken' rondom het verbranden van hun doden en ga vooral lopen. Er zijn heel veel 'gaht's' en als je je fototoestel even opbergt, even geen oordeel hebt over alles wat je ruikt en ziet en je afgaat van de 'bekende'/drukbezochte 'gaht's' ga je, net als de Indiers, houden van de Ganges (of in ieder geval een beetje).

 • Freya de Weijer op 28-11-2017

  “Bijzonder”

  Na het bezoeken van Varanasi zal je nooit meer het zelfde zijn. Ga door de kleine straatjes die vol staan met koeien, koeienvlaaien en mensen op onderzoek uit! Aangezien dit een heilige stad is door o.a. de Ganges zie je kinderen hun ouders naar de Ganges dragen om zo een laatste rustplaats uit te zoeken voor hen. Wat Varanasi heftig maakt is het ritueel dat je na overlijden direct gecremeerd wordt. Dit houdt in dat je op een berg in de open lucht mensen gecremeerd ziet worden op een brandstapel. Armoede neemt ook een extra dimensie aan in deze stad. Jongetjes van 13 die door het overlijden van de vader hard aan het werk zijn voor hun moeder en familie om ervoor te zorgen dat iedereen te eten heeft is onderdeel van deze stad. De hoop en kracht die deze stad uitstraalt maakt het zo bijzonder. Ondanks dat de stad erg heftig is, is het toch één van mijn prachtigste en bijzonderste ervaringen.
  Tip: Ga hier niet aan het begin van je reis naartoe, want je weet niet wat je mee maakt.

 • Hans de Weijer op 25-11-2017

  “Bezoeken, maar niet aan begin van je reis”

  Varanasi is een bijzonder heilige plaats aan de Ganges voor de Hindu's. Als je sterft in Varanasi ontsnap je aan de cyclus van reincarnatie - en daarmee trekt Varanasi enorm veel zieken en stervenden aan. Als je Varanasi aan het begin van een India reis doet, dan zou de cultuurshock te groot kunnen zijn. Overal aan de Ganges zie je namelijk de brandstapels (crematoria) waar mensen direct na hun dood gecremeerd worden. Dat neemt niet weg dat Varanasi een echt hoogtepunt in India is, het maakte op ons een enorme indruk.

 • op 25-11-2017

  “Overweldigend bijzonder”

  Varanasi is een plek die je altijd bij blijft zodra je er bent geweest. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. De plek is overweldigend door emoties van bewoners, de drukte, geuren, kleuren, tradities en het contrast met Europa is nergens zo groot als hier. Al je zintuigen worden op scherp gesteld ( waar je overigens niet altijd blij van wordt), maar maakt de beleving des te interessanter. Een zekere aanrader bij een bezoek aan India!

 • Annelies op 13-11-2017

  “Heftig, maar onvergetelijk”

  Vanaf moment 1 had ik aan de ene kant het idee: ik wil hier weg, terwijl ik er aan de andere kant juist wilde blijven. Kleine steegjes met koeien en lijken vormen de stad Varanasi. Ontzettend bijzonder om zelf een bootje te huren en wat te varen op de immense Ganges.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Varanasi reiservaring en tips!

Ben jij in Varanasi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief