Molukken (Indonesië): highlights, tips & reiservaringen

Molukken (Indonesië): highlights, tips & reiservaringen

De Molukken staan bekend als de provincie van de duizend eilanden, al eeuwen beroemd vanwege de export van specerijen. Op de Molukken vind je parelwitte stranden, een rijke flora en fauna en een bijzonder koloniaal verleden.

Door , laatst bijgewerkt op 22 december 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Ternate
 2. Ambon
 3. Banda Eilanden
 4. Kei Archipel
 5. Reizen naar de Molukken
 6. Beste reistijd Molukken
 7. Reiservaringen en tips

Waar staan de Molukken (Maluku) om bekend?

De Molukse eilanden liggen in het oosten van de Indonesisxche archipel tussen Sulawesi, de Filipijnen, Nieuw Guinea en Timor. De archipel bestaat uit twee provincies, Noord-Molukken met als hoofdplaats Ternate (op het gelijknamige eiland) en Zuid-Molukken met Ambon als belangrijkste plaats.

De eilanden kennen een rijke historie, er zijn Chinese en Indiase munten gevonden uit de oudheid. Ook de Portugezen, Spanjaarden, Engelsen en Nederlanders ontdekten de Molukken. Voor de VOC speelden de eilanden een grote rol vanwege de kruidnagel en nootmuskaat.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Ternate

In de koloniale tijd was het vulkanische Ternate het centrum van de Portugezen en later de Nederlanders. De lokale bevolking werd ingezet voor het telen van specerijen, pas in de 19e eeuw werd de slavernij er afgeschaft.

 • Ternate is nog steeds één van de belangrijkste kruidnagel leveranciers ter wereld. Op het eiland staat een kruidnagelboom van 350 jaar oud die herinnert aan het koloniale verleden.
 • Bezienswaardigheden op het eiland zijn Fort Oranje, een VOC fort uit de 16e eeuw, het Kedaton paleis van de Sultan van Ternate en het Portugese Fort Tolukko uit 1510.
 • Ook is er in Ternate-stad een grote overdekte markt waar je heerlijke lokale groenten en fruit en natuurlijk specerijen kunt krijgen. Je bezoek is echter niet compleet zonder een kijkje op een kruidnagel- of nootmuskaatplantage.
Ternate

Ambon

Ambon is het centrum van Zuid-Molukken. Het eiland heeft een ongewone vorm, met twee schiereilanden (Hitoe in het noorden en Leitimor in het zuiden) die met elkaar zijn verbonden door een landengte bij de stad Paso. Tussen de beide schiereilanden ligt de mooie baai van Ambon. Hitoe is groen en bergachtig. Hier vind je twee hoge vulkanen met warmwater- en zwavelbronnen, de Wawani en de Salahutu.

Pintu Kota Beach op Ambon

Pintu Kota Beach op Ambon.

Ook Ambon heeft een roerige geschiedenis, het heeft bezettingen van de Portugezen, Britten en Nederlanders gekend. Fort Nieuw Victoria en het Siwa Lima Museum laten je de geschiedenis van het eiland zien.

 • Ook het Martha Christina Tiahahu Monument is een bezoek waard. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de vrouw die met haar vader vocht tegen de onderdrukking van Nederlandse kolonisten.
 • In het dorpje Waai ligt een bijzondere bezienswaardigheid. In een natuurlijke bron met onderwater grotten leeft een kolonie alen die volgens de bewoners heilige krachten bezit.

De vulkanische Banda Eilanden

De Banda Eilanden, bestaande uit 10 pittoreske eilandjes met een rijke historie, is één van de belangrijkste trekpleisters van de Molukken. Het onderwaterleven rond de eilanden is fascinerend, je kunt hier fantastisch duiken of snorkelen in de kleurrijke koraalriffen. De belangrijkste eilanden zijn Banda Besar, Banda Neira en Banda Api met de 658 meter hoge vulkaan Gunung Api. Op Banda Neira zijn de indrukwekkende forten Benteng Nassau en Benteng Belgica te bezoeken.

Gunung Api vulkaan

De Gunung Api vulkaan.

Pulau Banda Besar

Pulau Banda Besar.

Pulau Run Pulau Run

Pulau Run.

Banda Eilanden

De Kei Archipel

Waarschijnlijk vind je nergens ter wereld meer tropische perfectie dan op de eilanden van de Kei Archipel (door de bevolking ‘Nuhu Evav’ genoemd). De sneeuwwitte stranden, de hemelsblauwe zee en de grote diversiteit aan onderwaterleven maken deze authentieke eilanden tot een absolute droom.

 • De bekendste eilanden zijn Kei Besar en Kei Kecil, die verbonden zijn door een brug. De overige eilanden bestaan uit de Tayando groep en de Kur groep. Het hoogste punt is de 900 meter hoge Gunun Daab berg op Kei Besar.
 • De eilanden kennen, omdat ze nooit met het vasteland verbonden zijn geweest, weinig inheemse zoogdieren. Het rijke zeeleven compenseert dit echter meer dan voldoende. In de wateren leven alleen al zes verschillende soorten zeeschildpadden!
Kei Archipel

Reizen naar de Molukken – hoe kom je er?

Met Garuda Indonesia vlieg je via Jakarta naar Ternate of Ambon. Tickets kosten tussen de €850 en €1050. Het is uiteraard ook mogelijk om vanuit andere steden en eilanden in Indonesië naar de Molukken te vliegen. Een enkele reis van Makassar (Sulawesi) naar Ambon kost bijvoorbeeld rond de €50. Tussen de eilanden kun je reizen met kleine vliegtuigjes of met de Pelni ferries.

Georganiseerde rondreis Molukken

De Molukken zijn voor de meeste reizigers nog onontgonnen gebied. Slechts enkele gespecialiseerde Indonesië-reisorganisaties bieden Molukken reizen aan. Wij tippen individuele reizen en Indonesië-specialist Van Verre, die verschillende Molukken rondreizen aanbiedt alsmede ook losse Molukken bouwstenen. Ook 333 Travel heeft een privétour Molukken en een Bali-Molukken-combireis.

LEES OOK: Dít zijn de 20 mooiste eilanden van Indonesië

Wat is de beste reistijd voor de Molukken?

De Molukse archipel heeft een omgekeerd regenseizoen vergeleken bij de rest van Indonesië. Het droge seizen valt dan ook tussen november en maart. Dit is ook de beste tijd om de eilanden te bezoeken.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Molukken reiservaring

 • RJ DB-Kailola op 20-11-2017

  “Halmahera de zeester van de archipel”

  Halmahera is het grootste eiland van de gehele Molukken maar is relatief het dunst bevolkt. Administratief behoord het tot de provincie noord Molukken. Halmahera heeft een verscheidenheid aan verschillende talen en culture genruiken op 1 eiland. De regio Halmahera utara(noord halmahera) is een startpunt om het eiland te ontdekken want dat is het wel want toerisme is hier nog niet groot. Tobelo het slaperige stadje van de regio waar de meeste hotelletjes staan is een prima uitvalbasis om verschillende trips te ondernemen. Tobelo is te bereiken via een aantal manieren. Via vliegtuig vanuit Manado(grote stad in noord sulawesi) kan je vliegen op luchthaven Kao wat op ongeveer 2uur rijden ligt. De andere optie is eveneens vanuit Manado maar dan naar de luchthaven van Galela wat op 45 min rijden is van Tobelo. Vanuit Ternate is Kao ook bereikbaar. Vanuit Ternate kan je ook met se speedboat naar sofifi op Halmahera waarna je 6 uur in de auto zit naar Tobelo. Tobelo heeft meerdere hotels waarvan een aantal een redelijk niveau hebben er zijn ook homestays en soort van budget hotels(losmen). Eet gelegenheden zijn er voldoende lokale bevolking eet vooral vis. Transport gaat in Tobelo zelf me gemotoriseerde becaks genaamd bentor. Buiten Tobelo is genoeg vervoer te regelen naar gebieden zoals Galela. Rondom Tobelo vind je mooie stranden zoals die van luari en kupa kupa net voor de kust heb een aantal kleine eilandjes die prachtig zijn genaamd kumo en kakara. 45 min verder op heb je het gebied Galela aan het meer duma vernoemd naar het dorp duma waar de Nederlandse missinaria ligt begraven die het christendom op het eiland heedt gesticht. In dit gebied vind je witte stranden zwart zand stranden watervallen. Oude japanse bunkers en warm watwr bronnen. Er is vooral voor de avonturier met veel flexibiliteit een hoop te belevem ol dit schitterende on ondekte parel.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Molukken reiservaring en tips!

Ben jij in Molukken geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief