Sulawesi (Indonesië): Highlights, tips, reizen, ervaringen

Sulawesi (Indonesië): Highlights, tips, reizen, ervaringen

Sulawesi is het derde grootste eiland van Indonesië en is nog relatief onontdekt. Het eiland telt ongeveer 15 miljoen inwoners en werd vroeger ook wel Celebes genoemd.

Door , laatst bijgewerkt op 15 mei 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Makassar
 2. Tana Toraja & Rantepao
 3. Nationale parken op Sulawesi
 4. Manado
 5. Duiken bij Bunaken
 6. De macabere markt van Tomohon
 7. Togian eilanden
 8. Het Tempemeer
 9. Reizen naar Sulawesi
 10. Beste reistijd Sulawesi
 11. Reiservaringen en tips

Waar staat Sulawesi bekend om?

Op Sulawesi gaat een uniek landschap bestaande uit bergen, vulkanen, bounty stranden en schitterende koraalriffen samen met een bijzonder rijke cultuur en traditionele bevolkingsgroepen zoals de Toraja’s. Het eiland is niet eenvoudig te bereiken, maar als je er eenmaal bent is het de moeite meer dan waard.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Makassar

De hoofdstad van Sulawesi is Makassar, een miljoenenstad die je zintuigen prikkelt met een heksenketel van drukte, toeterend verkeer en sterke geuren. Toch heeft de stad een bepaalde charme door de vriendelijke bevolking en het verrukkelijke eten in de vele eetkraampjes (‘warungs’). Één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad is Fort Rotterdam. De koloniale pakhuizen in het fort zijn een herinnering aan het Nederlandse verleden van de stad.

Makassar

Tana Toraja & Rantepao

In het zuiden van Sulawesi ligt het Tana Toraja gebied. Dit is het centrum van de eeuwenoude Toraja cultuur. Je vindt er traditionele huizen met bootvormige daken, rijstterrassen waar boeren aan het werk zijn en een groene, bergachtige omgeving.

 • Het leven van de Toraja’s draait om de dood. Alles wordt in het werk gesteld om de doden een rituele overgang naar het hiernamaals te geven. De begrafenisceremonies brengen families samen, er worden varkens en buffels geslacht en rituele dansen uitgevoerd.
 • Rantepao is de grootste plaats in Tana Toraja en een goede uitvalsbasis voor een tour door de regio. Je kunt er overnachten in traditionele woningen met bootvormige daken, die omgebouwd zijn tot hotel of guesthouse. Kijk bij Booking.com voor accommodaties.
Groene rijstterrassen bij Tana Toraja

Groene rijstterrassen bij Tana Toraja.

Traditionele huizen in Tana Toraja

Traditionele huizen in Tana Toraja.

Traditionele kledij in Tana Toraja-kledij

Traditionele kledij.

Nationale parken op Sulawesi

Twee bijzondere nationale parken op Sulawesi zijn het Lore Lindu National Park en het Tangkoko National Park.

Lore Lindu National Park

Het Lore Lindu National Park is een bijzonder park met een weelderige natuur, vlinders die groter zijn dan je hand en vogels die nergens anders voorkomen. Ook het schuwe spookdiertje kun je hier tegenkomen. In het Lore Lindu park leven een aantal traditionele stammen. Het park staat ook bekend om de verspreid liggende stenen overblijfselen van een lang verdwenen cultuur. Niemand weet precies hoe de beelden in de valleien terecht zijn gekomen. Het is een absolute aanrader om onder leiding van een gids een tocht door het park te maken.

Tangkoko National Park

Het Tangkoko National Park beslaat 800 hectare aan regenwoud begrensd door een kustlijn met prachtige zandstranden en koraalriffen. Hier leven allerlei bijzondere dieren, waaronder zwarte makaken, neushoornvogels, de Sulawesi beer cuscus en de Tarsier (het kleinste aapje ter wereld). Aangezien dit nachtdiertjes zijn, worden er ook nachttours door het park georganiseerd om ze te kunnen spotten. Vanwege de insecten is het aan te raden je goed te bedekken en dichte schoenen aan te trekken wanneer je het park gaat verkennen.

Tangkoko National Park

De grote massieven bomen in het Tangkoko National Park zijn de thuisbasis van tarsiers en makaken.

Tarsier aapje

Tarsier aapje.

Jonge makaak

Jonge makaak.

Manado

Naast Makassar is Manado de grootste stad van Sulawesi. De stad telt zo’n 300.000 inwoners en is een prima uitvalsbasis om het noorden van het eiland te verkennen. In de levendige stad vind je vele hotels, restaurants en winkels. In de directe omgeving van de stad kun je Bunaken, Tomohon, de Lembeh straat en Tangkoko National Park bezoeken.

Duiken bij Bunaken

Voor de kust van Manado, de hoofdstad van de provincie Noord-Celebes, ligt het eilandje Bunaken, één van de mooiste duiklocaties uit de regio. Bunaken eiland is samen met vier andere eilanden onderdeel van het Bunaken Manado Tua Marine National Park voor de kust van Noord-Sulawesi.

 • Hoewel het eiland dicht bij de drukte van de stad Manado ligt, is het er rustig en nog niet overladen met toeristen. De 2500 eilandbewoners leven voornamelijk van de visserij en het leven is hier relaxed.
 • Het onderwaterleven is bijzonder divers, met meer dan 300 soorten koraal en 3000 verschillende soorten vis.
Duiken bij Bunaken Koraalrif in het Bunaken National Park

Koraalrif in het Bunaken National Park.

De macabere markt van Tomohon

Tomohon is een plezierig stadje niet ver van Manado in het noorden van Sulawesi. Het is prachtig gelegen aan de voet van de Gunung Lokon vulkaan. De bekendste attractie van Tomhon is iets minder relaxed en vereist een sterke maag. Ze zeggen dat de Minahasan bevolking alles eet wat vier poten heeft, behalve de stoelen en tafels.

Nergens wordt dit meer duidelijk dan op de dagelijkse markt in de stad. Hier vind je zowel dode als levende honden, varkens, ratten en vleermuizen die uitgestald liggen op de kraampjes. Bezoek de markt op zaterdagochtend als je nog meer sensatie wil, dan komen de ‘slangen slachters’ naar de markt.

De macabere markt van Tomohon De macabere markt van Tomohon

Togian eilanden

De Togian archipel is een kleine eilandengroep ingesloten tussen de kusten van noord- en midden-Sulawesi. De eilanden worden bedekt door tropisch regenwoud. Zowel op land als in zee leven dieren die alleen hier voorkomen. Op het eiland Kadiri kun je kennismaken met de Bajo, een zeenomaden volk. De Togian eilanden zijn niet eenvoudig te bereiken, maar het is de moeite waard. Als je in een hangmat op één van de tropische stranden ligt is het waarschijnlijk nog moeilijker om weer weg te gaan.

Togian eilanden

Adembenende blauwe lagune bij de Togian eilanden.

Togian eilanden

Het Tempemeer

In het zuiden van Sulawesi ligt het grote Tempemeer. Het ondiepe meer was ooit een zeestraat die Zuid-Sulawesi van de rest van het eiland scheidde. Nu droogt het meer langzaam op en is het omgeven door moerassen.

13 Sulawesi reiservaringen en tips

 • Robbin op 15-04-2019

  “Perfect voor de waterliefhebber”

  Sulawesi heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Wij zijn voor het snorkelen en de mooie stranden gegaan, maar kregen veel meer: prachtige walvissen en dolfijnen gezien, geweldige riffen waarbij het voelt alsof je in een aquarium zwemt en eilanden met ongerepte stranden. We gaan graag nog een keer terug, aangezien we nog natuurgebieden in het noorden willen zien evenals de rijke cultuur die het eiland zich rijk is.

 • Julia van Weelden op 07-11-2017

  “Togean Islands: paradijs op aarde!”

  Veel mensen gaan naar de Gili eilanden, maar het echte paradijs is in mijn ogen de Togean Islands. Het is niet heel makkelijk bereikbaar, maar als je er dan bent is het extra mooi. Je eigen bungalow op het strand, relaxen in je hangmat, snorkelen, lekker eten en ontspannen maar! Een tripje naar het Jellyfish Lake, waar de kwallen hun gif zijn verloren, maakt de ervaring compleet. Je kan hier dus echt zwemmen met de kwallen zonder gebeten te worden. Dan zie je opeens hoe mooi deze dieren zijn!

 • Marloes Dommerholt op 07-11-2017

  “Bounty Bira”

  In het zuidelijke puntje van Sulawesi ligt het plaatsje Bira. Voor de indonesische bevolking al behoorlijk toeristisch, maar voor onze begrippen echt nog een onontdekt stukje paradijs. Helemaal buiten het weekend heb je het witte strand en de blauwe zee bijna helemaal voor jezelf.
  We overnachtten in BaraCoco Bungalows, geen poespas maar wel de mooiste uitzichten over het strand en de zee. Vraag de eigenaar om een bootje te regelen zodat je kan snorkelen bij het nabij gelegen eiland. Dit is zeker de moeite waard, en als je geluk hebt spot je nog schildpadden!

 • Marloes Dommerholt op 07-11-2017

  “Overnachten tussen de rijstvelden”

  Malino in Sulawesi is echt een aanrader. Een klein gehuchtje in het zuiden, nog niet overspoeld door toeristen. Een villa/bungalow temidden van de rijstvelden; Rumah tenga Sawah, van Tari Travel. Een adembenemend mooi plekje op deze wereld waar je zo ver je kan kijken de rijstvelden ziet, alleen vogeltjes hoort fluiten en prachtige zonsondergangen kan bewonderen.
  Take me back please!

 • Michelle Kuipers op 01-11-2017

  “Bizar maar prachtig eiland”

  In Sulawesi, in het zuiden, wonen de zogenaamde Tana Toraja mensen. Deze mensen hebben een bizarre cultuur. Ik heb bij zo'n begrafenis mogen zijn en één ding is zeker; je hebt een sterke maag nodig. Het begrafenis seizoen is rond juli/augustus. Dan vinden er bijna dagelijks begrafenissen plaats. Daarnaast kun je ook begraafplaatsen bekijken, zoals de kindergraven in een boom, of begraafplaatsen in rotsen. De mensen hebben ontzettend mooie huisjes, en daarnaast is de natuur daar ook prachtig. Zeker de moeite waard.
  In het noorden heb je nationale parken en ook Bunaken. Bunaken is een onderwater paradijs. Als je heel veel geluk hebt, kun je er zelfs zeekoeien zien. Het is echt prachtig daar. De nationale parken zijn ook onwijs mooi. Je ziet er de raarste diertjes.

 • Eva Walraven op 28-10-2017

  “Op vakantie naar een begrafenis...”

  Sulawesi is nog niet zo drukbezocht als bijvoorbeeld Bali, maar de toeristen die er komen, zitten allemaal op dezelfde plek. Ik heb alleen het zuid-westen bezocht; Makassar, Bira (aan de kust) en Rantepao, het hart van Tana Toraja. We hebben gedoken met haaien, ontbijt genuttigd in een Beatles-museum en een begrafenis bezocht. Deze belevenis in Tana Toraja is erg bijzonder; er wordt jaren gespaard voor de begrafenis, het duurt een week, ze slachten koeien en varkens en je brengt sigaretten mee als cadeau voor de familie. Daar krijg je een once-in-a-lifetime belevenis voor terug! Ook de grotten vol graven en botten zijn indrukwekkend; de dood komt hier dichtbij maar is ook mooi. Ga absoluut naar Sulawesi voor een bijzonder eiland vol traditie en prachtige natuur! Tip, als je tijd hebt, bezoek de Togian Islands. Daar hebben we hele goede verhalen over gehoord!

 • Zita op 23-10-2017

  “Divers”

  Sulawesi is bij uitstek mijn favoriete eiland in Indonesie. In ieder geval van de eilanden die ik tot nu toe bezocht heb. Het is zo divers. In het noorden prachtige jungle met de leukste tarsier aapjes. Heel schattig zijn ze en hele mooie slangen hebben we hier ook gezien. De lokale markt is ook een ervaring. Honden die verkocht worden om te eten, gefrituurde vleermuis en noem maar op. Je krijgt een heel mooi beeld avn de lokale cultuur. De Togian Islands zijn echt prachtig. Het is even een reis voordat je er bent maar dit is het zeker waard. We zouden hier 3 dagen blijven maar zijn uiteindelijk een week gebleven. De straden zijn wit, het water zo helder. Snorkelen kun je gewoon vanaf het strand. Het Jellyfish lake was ook een heel aparte ervaring. De kwallen doen niets dus je kunt er gewoon tussen zwemmen. In het begin heel akelig maar als je er aan gewend bent een hele bijzondere ervaring.
  Tana Toraja is heel toeristisch maar zeker de moeite waard. Heel bijzonder om deze cultuur te zien. Ook de rijstvelden in dit gebied zijn prachtig. Huur een scooter voor een aantal dagen en trek er lekker zelf op uit.

 • Sander op 21-10-2017

  “Eiland met eigen cultuur”

  We waren al op verschillende plekken in Indonesië geweest, maar Sulawesi is eigenlijk weer een geheel ander land. Gigantisch groot en dus grote afstanden af te leggen. De hoofdstad Makassar is niet veel te beleven maar het nabij gelegen Marang-Marang is echt prachtig, een paar boerderijtjes tussen de bergen in prachtige natuur. Maar in Sulawesi gaat het om de Toraja en hun tradities. De huisjes die nog steeds gebouwd worden zijn al indrukwekkend maar helemaal een belevenis is het bijwonen van een begrafenis. Hier wordt soms jaren voor gespaard en al het geld aan uitgegeven, als toerist is het een eer als je hier onderdeel van uitmaakt. Het voelt natuurlijk vreemd maar het is een mooi inkijkje in de gewoontes van het Toraja volk. We zijn hier maar een week geweest en dus maar een deel van Sulawesi gezien. Je kan hier dus zeker meerdere keren terugkomen om het gehele eiland te ervaren!

 • Ann op 20-10-2017

  “Sulawesi in 1 week”

  Je kunt Zuid- en midden Sulawesi heel goed in 1 week tot 10 dagen doen en heel veel zien. Sportieve activiteiten, strand, de Toraja cultuur, is allemaal prachtig! Onze route was als volgt: Makassar - Toraja - Sengkang meer - Bira beach - Malino - Bulusaraung - Makassar. Hotel Tengah Sawah in Malino is een absolute aanrader. In Bira beach kun je heerlijk bijkomen in hotel Bara Beach. Kom je om te duiken, ga dan naar Bunaken!

 • Danielle Poulissen op 30-10-2016

  “De cultuur van Toraja”

  De cultuur van Toraja is ongelooflijk mooi, behouden en laat zien hoe een oud geloof nog altijd veel invloed heeft. In Makassar een nachtbus naar Toraja genomen. Dit is een veel goedkopere manier van reizen en nog comfortabel ook. Uitgerust aangekomen op zoek naar mij hotel. Ook hier is iedereen erg vriendelijk en behulpzaam en ben ik binnen no time in mijn hotel. De vaste gids van het hotel stelt zich voor en vraagt naar mijn plannen. Daar komt een toer van 2 dagen uit en we gaan meteen op pad. Mijn gids Johny doet dit werk al erg lang en kent iedereen in de nabije omgeving. Zo neemt hij me mee naar een kleine begrafenis waar geen andere toeristen komen. Mooi om de rituelen te zien waar nog altijd aan vastgehouden wordt en welke verschillen er zijn binnen de verschillende klasses. Dit is te zien als ik op een veel grotere begrafenis kom. Bijzonder dat van heinde en verre de mensen komen en een varken of buffel cadeau doen die geofferd worden. Deze offers zijn overal rondom de begrafenis te zien. Hiervoor moet je een sterke maag hebben en goed kunnen relativeren, want het ziet er soms verschrikkelijk uit. Na deze schitterend mooie en bijzondere ervaring neemt Johny me nog mee naar de Kings graves, de babyboom, honderden jaren oude begraafplaatsen en meer plekken. Overal komt het 'oude' geloof naar boven wat binnen het huidige Christendom nog altijd een grote plaats heeft. De rituelen voeren ze nog altijd uit en ze geloven ook echt in wat ze doen. Zo worden de buffels en varken bij een begrafenis geofferd om de dode naar het hiernamaals te brengen waarbij de varkens de weg wijzen en de buffels de overledene dragen. Een huidige koning/ leider van een dorp wordt nog altijd begraven bij de King graves en worden de oude begraafplaatsen nog altijd in meer of mindere mate gebruikt. Mooier kan een cultuur haast niet zijn dan de pure, oprechte cultuur van Toraja. Dit is dan ook een plek die je eens in je leven bezocht moet hebben om dit te ervaren.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Sulawesi reiservaring en tips!

Ben jij in Sulawesi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief