Jakarta (Indonesië): bezienswaardigheden, ervaringen & tips wat te doen

Jakarta (Indonesië): bezienswaardigheden, ervaringen & tips wat te doen

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië, in het noordwesten van Java. Met bijna 10 miljoen inwoners is deze megastad het economische en politieke centrum van het land.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis van Jakarta
 2. Bezienswaardigheden
 3. Winkelen in Jakarta
 4. Uitgaan in Jakarta
 5. Overnachten in Jakarta
 6. Reizen naar Jakarta
 7. Beste reistijd Jakarta
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat Jakarta om bekend?

We moeten eerlijk zijn: Jakarta is allesbehalve een ‘beauty’ en biedt voor de meeste reizigers maar weinig trekpleisters. De hoofdstad van Indonesië is druk, vies en chaotisch: het verkeer staat er overal en altijd vast. Toch biedt Jakarta voor de echte reisliefhebber enkele interessante bezienswaardigheden. Sowieso de hele chaotische sfeer, het straatleven en de vele markten en winkelcentra zijn de moeite waard. Ook vind je in het oude stadscentrum Batavia nog vele Nederlandse invloeden terug. Grotendeels vergane glorie, maar toch.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Geschiedenis van Jakarta

De stad Jakarta heeft een lange en roemruchte geschiedenis, waarin ze vele verschillende namen en bezetters heeft gekend.

 • Oorspronkelijk heette de stad Sunda Kelapa (van 397 tot 1527) totdat het door Fatahillah veroverd werd op 22 juni 1527 en het de naam Jayakarta kreeg.
 • In 1613 veroverde Jan Pieterszoon Coen de stad om deze te vernietigen en op de resten een nieuwe stad te bouwen. Hij wilde de stad Nieuw-Hoorn noemen naar zijn geboorteplaats Hoorn, maar de VOC besloot om de stad Batavia te noemen in 1619.
 • Nadat Nederlands-Indië in 1942 door de Japanse troepen werd bezet werd de stad hernoemd tot Djakarta, maar sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in 1972 is de stadsnaam veranderd in Jakarta.

Bezienswaardigheden in Jakarta

Hoewel Jakarta niet uitblinkt in mooie bezienswaardigheden, zijn er toch een aantal plekken in de stad die de moeite waard zijn om te bezoeken wanneer je je rondreis Indonesië begint in Jakarta.

Medan Merdeka

Het Medan Merdeka (‘Merdeka’ betekent ‘vrijheid’ of ‘onafhankelijkheid’) is het vrijheidsplein van Indonesië, in het centrum van de stad. Het plein is ongeveer een vierkante kilometer groot en was ironisch genoeg vroeger de plek vanwaar de Nederlanders regeerden. Tijdens de Nederlandse koloniale tijd werd het plein Koningsplein genoemd.

 • Tegenwoordig wordt het plein omringd door belangrijke overheidsgebouwen zoals het Merdeka Paleis en in het midden van het plein staat het Nationale Monument van Indonesië.
 • Deze 137 meter hoge toren wordt door de lokale bevolking ook wel Monas genoemd en staat symbool voor de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië.
 • Je kunt met een lift naar boven voor een mooi uitzicht. Hiervoor moet je vaak lang in de rij staan. Op de top van het monument bevindt zich een bronzen vlam van 14,5 ton bekleed met 35 kg aan goud.
Nationale Monument van Indonesië bij Medan Merdeka

Het Nationale Monument van Indonesië bij Medan Merdeka.

Kota Tua – Oud Batavia

Kota Tua is een wijk in het oorspronkelijke centrum van Jakarta en staat ook wel bekend als Oud Batavia. In deze buurt vestigde de VOC zich in 1619 en hier vind je dan ook nog veel Nederlandse historie.

Batavia, Jakarta

Nederlandse koloniale gebouwen in Kota Tua.

Taman Fatahillah plein

Het Taman Fatahillah plein in Oud Batavia vormde het bestuurlijke centrum van de stad. Aan dit plein vind je een aantal koloniale gebouwen en drie musea, waarvan Museum Sejarah Jakarta de bekendste is. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van Jakarta en het bouwwerk is geïnspireerd door het Paleis op de Dam in Amsterdam. Andere musea bij het plein zijn Museum Seni Rupa (Museum voor Schone Kunsten) en het Wayang Museum.

Verder staat er een Portugees kanon uit de 17e eeuw op het plein. Deze werd hiernaartoe gebracht na de verovering van Malakka in 1641. Voorheen gingen er wel eens vrouwen op het kanon zitten in de hoop om vruchtbaar te worden, maar tegenwoordig is dit verboden. Verder kun je op het plein één van de felgekleurde fietsen huren of geniet vanaf Café Batavia van het uitzicht over het plein.

Taman Fatahillah plein, Jakarta

Het Taman Fatahillah plein in Oud Batavia. Foto door Alfons Taekema.

Sunda Kelapa

Vanaf het Taman Fatahillah plein is het een kort stukje naar Sunda Kelapa. In deze haven ligt de oorsprong van het huidige Jakarta en vandaag de dag wordt de haven nog steeds gebruikt door pinisi (‘schoeners’), traditionele houten boten met twee masten. Deze boten op een rij zorgen voor een mooi plaatje. Verder is de Sunda Kelapa haven weinig bijzonders.

Sunda Kelapa, Jakarta

Pinisi schepen in de oude haven van Jakarta: Sunda Kelapa.

Winkelen in Jakarta

Net als in Bangkok in Thailand vind je in Jakarta in vrijwel alle wijken grote winkelcentra.

 • In een stad waar het altijd heet is, lijkt het voor de locals de favoriete vrijetijdsbesteding te zijn om in de gekoelde winkelcentra te gaan shoppen, te eten of naar de film te gaan.
 • Enkele populaire malls zijn het Plaza Indonesia, Gandaria City, Pondok Indah Mall en Grand Indonesia Shopping Town. Vrijwel alle winkelcentra zijn van 10.00 tot 22.00 open.
Winkelen in Jakarta

De Pondok Indah Mall, één van de vele winkelcentra in Jakarta.

Uitgaan in Jakarta

Een megastad als Jakarta biedt uiteraard ook vele uitgaansgelegenheden, waaronder hippe discotheken, cafés en rooftopbars. De meeste clubs liggen in de buurt van Chinatown of in het zuiden van de stad en liggen redelijk ver uit elkaar, zodat je genoodzaakt bent om een auto of taxi te nemen om van club naar club te gaan.

 • Over het algemeen zijn de clubs in het zuiden van de stad wat hipper en veiliger en zul je hier een breder publiek tegenkomen.
 • Omdat de clubs zich vaak bovenin flatgebouwen bevinden, kan het soms lastig zijn deze te vinden. Eén van onze favoriete rooftopbars is SKYE, de hoogste van de stad met een geweldig uitzicht.
 • Omdat de populariteit van de clubs vaak en snel veranderen, kun je het best een local vragen wat de huidige places to be zijn.
Uitgaan in Jakarta

De SKYE rooftop bar in Jakarta.

Jakarta

Overnachten in Jakarta

Jakarta is een grote stad en biedt meer dan 800 accommodaties. Je vindt hier echter geen Khao San Road zoals in Bangkok en ter plekke goedkope accommodatie regelen is hier vrij lastig in vergelijking met andere Zuidoost-Aziatische steden. Je kunt het beste van te voren een hotel boeken via bijvoorbeeld Booking.com en je daar naartoe laten brengen met de taxi.

Reizen naar Jakarta – hoe kom je er?

Vanuit Nederland is het zo’n 14 uur vliegen naar Jakarta met een directe vlucht. De prijzen voor vliegtickets naar Jakarta liggen zo tussen de €500 en €800, afhankelijk van het seizoen. KLM en Garuda Indonesia vliegen vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Jakarta. Indirecte vluchten worden uitgevoerd door onder meer Etihad, Emirates, Qatar Airways en Turkish Airlines.

Vanaf vrijwel alle luchthavens in Indonesië – waaronder die van Bali, Lombok en Yogyakarta – gaan er binnenlandse vluchten naar Jakarta. Lees hier meer over vliegen naar en binnen Indonesië.

Beste reistijd Jakarta

Je kunt Jakarta eigenlijk het hele jaar door wel goed bezoeken. Aangezien het voor de meeste mensen alleen een tussenstop is om daarna verder te reizen op Java, kun je het beste in het droge seizoen Jakarta bezoeken tussen juni en oktober.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

17 Jakarta reiservaringen en tips

 • Laura op 16-04-2019

  “Ontdekt een stukje Nederlandse geschiedenis”

  Ondanks mijn eerste indruk van drukte en smog is jakarta zeker de moeite waard. Vooral als je van de nederlandse geschiedenis houdt moet je naar het gedeelte van old batavia gaan. Hier zijn diverse musea en monumenten. Zoals een oud postkantoor. Ook is daar tegenover een restaurant welke ingericht is zoals het er vroeger uit zag

 • Robbin op 15-04-2019

  “Vieze stad”

  Ik raad het niemand aan om langer dan nodig in Jakarta te verblijven. Ik vind het een vieze stad, ratten die voor je neus het riool in schieten en een welige lucht door de hele stad. Mijn advies: trek z.s.m. door naar mooiere gebieden.

 • Bob Arnoldus op 14-04-2019

  “Jakarta 2018”

  Ik heb een vreselijke ervaring aan Jakarta overgehouden. Toen wij vanuit het vliegveld per taxi naar het hotel werden vervoerd gingen we door een achterstandswijk, dit is zo veel geslinger en hier voelde ik me niet echt veilig, het vervelende dat het vliegveld ver van de stad af ligt. De standaarden in Jakarta liggen nog een stuk lager dan in de rest van Java. Zou is de hygiëne niet goed en durfde we alleen bij de Macdonalds te eten omdat de lokale eettentjes leeg waren en er heel vies uitzagen. Ik zou iedereen aanraden om Jakarta te mijden. Misschien hebben wij een hele slechte wijk/ervaring gehad en is de stad mooi.

 • Igor op 29-11-2017

  “Hectisch ”

  Jakarta is erg hectisch. De stad heeft ook niet zoveel te bieden, je hebt het binnen één dag gezien. Als je op straat loopt moet je de eerste dag zeker goed opletten voor al het verkeer. Waar je trouwens wel redelijk snel aan gewend raakt. Het is wel leuk om naar één van de grootste moskee van de wereld te gaan. Wat ik aanraadt is er alleen één nacht te blijven en dan snel door te gaan.

 • Richard Piersma op 22-11-2017

  “Drukke vieze stad”

  Hele drukke en vieze stad maar zeker de moeite waard om te bekijken. Als Nederlander wil iedereen met je op de foto Haha! Pas wel op met dingen die je op straat kunt eten, je kunt er erg ziek van worden. Neem vooral eens een kijkje in een grote moskee midden in de stad.

 • RJ DB-Kailola op 20-11-2017

  “The big durian!”

  Jakarta een stad voor vele slechts een beginpunt voor Javareis of transitpunt naar elders in Indonesie. Ik heb met deze stad een haat-liefde ervaring. Mijn moeder is er geboren dus daardoor ben ik er vaak geweest. De 1e keer zodra ik het vliegtuig uitstapte en de kruidnagelsigaretten rook dacht ik ja ik ben thuis. Zodra we van de luchthaven richting Jakarta stad reden dacht im not home. De chaos overvalt je bigtime! De drukte chaos op de weg de hitte de smog de frustratie dat bijv. een taxi rit van een paar km zeker een uur duurt. De stad zelf is niet mooi het is altijd druk best vies. Historische gebouwen zijn er ook niet echt afgezien een paar oude kolonie gebouwen. Een echt stadscentrum is er niet alles is verspreid en iedereen gaat naar zijn eigen Mall. Maar toch is Jakarta ondanks alle tegenstellingen is Jakarta toch een spannense stad. Leuke clubs zoals X2, Immigrant, dragonfly enz enz. 24/7 wel wat te beleven. Voor elk budget wat wils maar geduld en flexibiliteit is een schone zaak. Rond top end vind ik zelf Pullman hotel aan het centralpark mall zeer mooi en goed. Mooie kuntige kamers zeer modern en strak en relatief dicht bij de luchthaven. Centralparkmall naast hotel en grote mall taman angrek. Midrange hotel ibis Arcadia is prima geen hoogvlieger maar wel centraal. Qua budget ik zou alles op de jalan jaksa vermijden die hostels zijn nasty en super ranzig. Ik zou liever naar ibis budget naast taman menteng gaan. Prima budget optie en schoon en naast een streetfood avond markt waar je super kan eten.
  Jakarta je moet even door de zure durian heen bijten maar ik zou zeggen get lost in jkt n live the adventure

 • Mark Janssen op 19-11-2017

  “Drukke vieze stad ”

  Jakarta is een drukke en vieze stad. Het verkeer is hier een drama, overal sta je vast. Dus mocht je in Jakarta moeten reizen (of weg willen uit Jakarta), is het aan te raden om dit met de trein te doen. Je wordt ongetwijfeld een beetje opgelicht, maar je betaald alsnog bijna niks voor een treinkaartje. Wij kwamen met een late vlucht aan en hadden een transfer geboekt via het hotel (dichtbij het vliegveld), toch een fijne manier om zo relaxt bij je hotel aan te komen na een lange vlucht. Wij verbleven in het Allium Tangerang Hotel, een aanrader. Transfer was goed geregeld en goede kamers met een heerlijk ontbijt. Persoonlijk zou ik weer zo snel mogelijk weg gaan uit Jakarta, als ik hier weer eens op zou vliegen.

 • Mariëlle Plug op 19-11-2017

  “Jakarta- Indonesië ”

  Veel mensen vliegen naar Jakarta wanneer er een vakantie naar Indonesië op de planning staat. Logisch want het eiland Java is zeker de moeite waard om te bezoeken maar Jakarta zelf als stad is meer een zakenstad dan een bezienswaardigheid. Er zijn wel wat bezienswaardigheden zoals musea of art gallery’s. Maar verder staat het verkeer meer stil dan dat het rijdt en is het vies. Aan te raden is om hier dus niet te lang te blijven maar bijvoorbeeld door te reizen naar Bandung

 • Moontje op 15-11-2017

  “Jakarta”

  Wij vlogen naar Jakarta omdat we Indonesië wilden gaan ontdekken en de vliegtickets erg voordelig waren als we onze reis zouden beginnen in Jakarta. We lazen er veel wisselende verhalen over: de één schrijft dat het een vieze stad is en dat er weinig te doen is, de ander is lyrisch. Zelf had ik er niet veel van verwacht, maar Jakarta bleek toch best een leuke plek. We hadden een mooi hotel (helaas weet ik de naam niet meer) waar we heerlijke gerechten hebben gegeten in de skybar. Als je naar Jakarta gaat en je hebt het budget: bezoek dan zeker een skybar. Je kunt over de hele stad heen kijken en in een stad als Jakarta mag je dat echt niet missen. We hebben gewinkeld in het grootste winkelcentrum van de stad waar tevens een food court zit. Je kunt hier heerlijke gerechten bestellen, van een heerlijke soep tot een bord rijst met ayam. Ik vind Jakarta totaal niet te vergelijken met de rest van Indonesië, maar het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Al is het maar voor een dag of 2.

 • Marloes Dommerholt op 10-11-2017

  “Jakarta, meer dan alleen busines”

  Ondanks dat de vele toeristen Jakarta overslaan of alleen gebruiken als stop-over is het de moeite waard om wel een dagje een kijkje te nemen in deze "wereldstad". Het is absoluut niet wandel-proof (geen voetpaden, óveral verkeer) maar neem een tuktuk naar onder andere het monument van de vrijheid, de op 3 na grootste moskee van de wereld en 's avonds naar een sky-bar met prachtige panorama uitzichten over de stad.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Jakarta reiservaring en tips!

Ben jij in Jakarta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief