Inhoud:
- Geschiedenis van Jakarta
- Bezienswaardigheden
- Winkelen in Jakarta
- Uitgaan in Jakarta
- Overnachten in Jakarta
- Reizen naar Jakarta
- Beste reistijd Jakarta
- Reiservaringen en tips
Waar staat Jakarta om bekend?
We moeten eerlijk zijn: Jakarta is allesbehalve een ‘beauty’ en biedt voor de meeste reizigers maar weinig trekpleisters. De hoofdstad van Indonesië is druk, vies en chaotisch: het verkeer staat er overal en altijd vast. Toch biedt Jakarta voor de echte reisliefhebber enkele interessante bezienswaardigheden. Sowieso de hele chaotische sfeer, het straatleven en de vele markten en winkelcentra zijn de moeite waard. Ook vind je in het oude stadscentrum Batavia nog vele Nederlandse invloeden terug. Grotendeels vergane glorie, maar toch.
Indonesië reis boeken – onze tips!
Top-5 Indonesië reisaanbieders
- TUI – zonvakanties & rondreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Van Verre – individuele rondreizen op maat
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
Geschiedenis van Jakarta
De stad Jakarta heeft een lange en roemruchte geschiedenis, waarin ze vele verschillende namen en bezetters heeft gekend.
- Oorspronkelijk heette de stad Sunda Kelapa (van 397 tot 1527) totdat het door Fatahillah veroverd werd op 22 juni 1527 en het de naam Jayakarta kreeg.
- In 1613 veroverde Jan Pieterszoon Coen de stad om deze te vernietigen en op de resten een nieuwe stad te bouwen. Hij wilde de stad Nieuw-Hoorn noemen naar zijn geboorteplaats Hoorn, maar de VOC besloot om de stad Batavia te noemen in 1619.
- Nadat Nederlands-Indië in 1942 door de Japanse troepen werd bezet werd de stad hernoemd tot Djakarta, maar sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in 1972 is de stadsnaam veranderd in Jakarta.
Bezienswaardigheden in Jakarta
Hoewel Jakarta niet uitblinkt in mooie bezienswaardigheden, zijn er toch een aantal plekken in de stad die de moeite waard zijn om te bezoeken wanneer je je rondreis Indonesië begint in Jakarta.
Medan Merdeka
Het Medan Merdeka (‘Merdeka’ betekent ‘vrijheid’ of ‘onafhankelijkheid’) is het vrijheidsplein van Indonesië, in het centrum van de stad. Het plein is ongeveer een vierkante kilometer groot en was ironisch genoeg vroeger de plek vanwaar de Nederlanders regeerden. Tijdens de Nederlandse koloniale tijd werd het plein Koningsplein genoemd.
- Tegenwoordig wordt het plein omringd door belangrijke overheidsgebouwen zoals het Merdeka Paleis en in het midden van het plein staat het Nationale Monument van Indonesië.
- Deze 137 meter hoge toren wordt door de lokale bevolking ook wel Monas genoemd en staat symbool voor de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië.
- Je kunt met een lift naar boven voor een mooi uitzicht. Hiervoor moet je vaak lang in de rij staan. Op de top van het monument bevindt zich een bronzen vlam van 14,5 ton bekleed met 35 kg aan goud.

Het Nationale Monument van Indonesië bij Medan Merdeka.
Kota Tua – Oud Batavia
Kota Tua is een wijk in het oorspronkelijke centrum van Jakarta en staat ook wel bekend als Oud Batavia. In deze buurt vestigde de VOC zich in 1619 en hier vind je dan ook nog veel Nederlandse historie.

Nederlandse koloniale gebouwen in Kota Tua.
Taman Fatahillah plein
Het Taman Fatahillah plein in Oud Batavia vormde het bestuurlijke centrum van de stad. Aan dit plein vind je een aantal koloniale gebouwen en drie musea, waarvan Museum Sejarah Jakarta de bekendste is. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van Jakarta en het bouwwerk is geïnspireerd door het Paleis op de Dam in Amsterdam. Andere musea bij het plein zijn Museum Seni Rupa (Museum voor Schone Kunsten) en het Wayang Museum.
Verder staat er een Portugees kanon uit de 17e eeuw op het plein. Deze werd hiernaartoe gebracht na de verovering van Malakka in 1641. Voorheen gingen er wel eens vrouwen op het kanon zitten in de hoop om vruchtbaar te worden, maar tegenwoordig is dit verboden. Verder kun je op het plein één van de felgekleurde fietsen huren of geniet vanaf Café Batavia van het uitzicht over het plein.

Het Taman Fatahillah plein in Oud Batavia. Foto door Alfons Taekema.
Sunda Kelapa
Vanaf het Taman Fatahillah plein is het een kort stukje naar Sunda Kelapa. In deze haven ligt de oorsprong van het huidige Jakarta en vandaag de dag wordt de haven nog steeds gebruikt door pinisi (‘schoeners’), traditionele houten boten met twee masten. Deze boten op een rij zorgen voor een mooi plaatje. Verder is de Sunda Kelapa haven weinig bijzonders.

Pinisi schepen in de oude haven van Jakarta: Sunda Kelapa.
Winkelen in Jakarta
Net als in Bangkok in Thailand vind je in Jakarta in vrijwel alle wijken grote winkelcentra.
- In een stad waar het altijd heet is, lijkt het voor de locals de favoriete vrijetijdsbesteding te zijn om in de gekoelde winkelcentra te gaan shoppen, te eten of naar de film te gaan.
- Enkele populaire malls zijn het Plaza Indonesia, Gandaria City, Pondok Indah Mall en Grand Indonesia Shopping Town. Vrijwel alle winkelcentra zijn van 10.00 tot 22.00 open.

De Pondok Indah Mall, één van de vele winkelcentra in Jakarta.
Uitgaan in Jakarta
Een megastad als Jakarta biedt uiteraard ook vele uitgaansgelegenheden, waaronder hippe discotheken, cafés en rooftopbars. De meeste clubs liggen in de buurt van Chinatown of in het zuiden van de stad en liggen redelijk ver uit elkaar, zodat je genoodzaakt bent om een auto of taxi te nemen om van club naar club te gaan.
- Over het algemeen zijn de clubs in het zuiden van de stad wat hipper en veiliger en zul je hier een breder publiek tegenkomen.
- Omdat de clubs zich vaak bovenin flatgebouwen bevinden, kan het soms lastig zijn deze te vinden. Eén van onze favoriete rooftopbars is SKYE, de hoogste van de stad met een geweldig uitzicht.
- Omdat de populariteit van de clubs vaak en snel veranderen, kun je het best een local vragen wat de huidige places to be zijn.

De SKYE rooftop bar in Jakarta.

Overnachten in Jakarta
Jakarta is een grote stad en biedt meer dan 800 accommodaties. Je vindt hier echter geen Khao San Road zoals in Bangkok en ter plekke goedkope accommodatie regelen is hier vrij lastig in vergelijking met andere Zuidoost-Aziatische steden. Je kunt het beste van te voren een hotel boeken via bijvoorbeeld Booking.com en je daar naartoe laten brengen met de taxi.
Reizen naar Jakarta – hoe kom je er?
Vanuit Nederland is het zo’n 14 uur vliegen naar Jakarta met een directe vlucht. De prijzen voor vliegtickets naar Jakarta liggen zo tussen de €500 en €800, afhankelijk van het seizoen. KLM en Garuda Indonesia vliegen vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Jakarta. Indirecte vluchten worden uitgevoerd door onder meer Etihad, Emirates, Qatar Airways en Turkish Airlines.
Vanaf vrijwel alle luchthavens in Indonesië – waaronder die van Bali, Lombok en Yogyakarta – gaan er binnenlandse vluchten naar Jakarta. Lees hier meer over vliegen naar en binnen Indonesië.
Beste reistijd Jakarta
Je kunt Jakarta eigenlijk het hele jaar door wel goed bezoeken. Aangezien het voor de meeste mensen alleen een tussenstop is om daarna verder te reizen op Java, kun je het beste in het droge seizoen Jakarta bezoeken tussen juni en oktober.
Indonesië reis boeken – onze tips!
Top-5 Indonesië reisaanbieders
- TUI – zonvakanties & rondreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Van Verre – individuele rondreizen op maat
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!