Raja Ampat eilanden (Indonesië): duiken in het paradijs op aarde!

Raja Ampat eilanden (Indonesië): duiken in het paradijs op aarde!

Raja Ampat is een eilandengroep in West-Papoea waar de paradijsvogel nog rondvliegt. En da's niet voor niets. Het water is er blauwer dan blauw, het koraal magnifiek, de locals zijn nog puur en de jungle is om de hoek. Toeristen? Amper.

Door , laatst bijgewerkt op 14 mei 2022
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Overnachten op de Raja Ampat eilanden
 2. Ligging Raja Ampat eilanden
 3. Duiken bij Raja Ampat
 4. Wayag eiland
 5. Reizen naar Raja Ampat
 6. Beste reistijd Raja Ampat
 7. Reiservaringen en tips

Raja Ampat of ‘Raj Ampat’: het paradijs

De Raja Ampat eilandengroep is uniek, idyllisch en onbedorven, zelfs voor Indonesische begrippen. De jungle is weelderig, de bevolking traditioneel en de stranden hagelwit. Bovendien behoren de wateren rond de eilanden tot één van de mooiste duikplekken op aarde. Het is hét paradijs voor duikers en onderwaterfotografen. De biodiversiteit is ongekend: meer dan 1.300 soorten vis en 75% van alle bij-mens-bekende koraalsoorten vind je hier.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Waar liggen de Raja Ampat eilanden?

De Raja Ampat eilanden, ook wel ‘Viervorsteneilanden’ genoemd, behoren bij de Indonesische provincie West-Papoea en liggen ten westen van de Vogelkop en de stad Sorong op West-Papoea. De eilanden zijn dunbevolkt. De bewoners leven veelal nog op traditionele wijze in dorpjes langs de kust en halen hun inkomsten uit de visserij.

 • De vier grootste eilanden zijn Waigeo, Batanta, Salawati en Misool.
 • Verder zijn er nog een aantal kleinere eilanden waaronder Kofiau, Gag, Besir, Mansuar en Wayag.
Raja Ampat Raja Ampat

Overnachten op de Raja Ampat eilanden

Op sommige van de eilandjes vind je zowel resorts, hotels als goedkope homestays. Enkele tips: het luxere de Raja Ampat Dive Lodge (vanaf €215). Ook deze simpelere guesthouses zijn aanraders: het Alter Native Stay (vanaf €89), Nyande Eco Guest House (vanaf €74) en de Turtle Homestay (vanaf €50).

Raja Ampat Raja Ampat

De traditionele bevolking van Raja Ampat.

Duiken bij Raja Ampat

Zowel boven als onder water is de biodiversiteit rond Raja Ampat enorm. Op de eilanden zelf leven vele vogels en insecten die nergens anders voorkomen; onder water vind je een geweldige rijkdom aan vissen, weekdieren en andere zeedieren. Hier komt maar liefst 75% van alle koraalsoorten in de wereld voor! Er zijn meerdere duikresorts en duikshops op de eilanden. Leuk weetje: op het eilandje Kri ligt een duikcentrum met een Nederlandse eigenaar.

Duiken in Raja Ampat Duiken in Raja Ampat

Wayag eiland

Een van de absolute hoogtepunten van de Raja Ampat archipel is het eiland Wayag en zijn omgeving. Het eiland en de omliggende atollen zijn van een onaardse schoonheid en het onderwaterleven is hier werkelijk adembenemend mooi. Ook als je niet duikt zijn de eilanden aantrekkelijk, vanuit de ongerepte parelwitte strandjes of de top van Wayag eiland heb je adembenemende uitzichten over het diepblauwe water en de vele kleine eilandjes eromheen.

Wayag eiland Wayag eiland Wayag eiland

Reizen naar Raja Ampat – hoe kom je er?

Raja Ampat is alleen te bereiken per boot vanuit Sorong op West-Papoea, waar je met onder meer Garuda, Batavia of Sriwijaya Air naartoe vliegt vanuit Jakarta (Java) of Bali.

 • Verwacht vanaf Sorong geen echte veerdienst, je zult in de meeste gevallen zelf een boot moeten huren.
 • De tocht van Sorong naar het eiland Batanta duurt zo’n 3 uur, vaar je naar Waigeo dan ben je 5 à 6 uur onderweg. Tussen de eilandjes zelf gaat al het vervoer per motorbootjes.
Raja Ampat

Georganiseerde Indonesië rondreis Raja Ampat

De eilanden van Raja Ampat zijn voor de meeste reizigers nog onontgonnen gebied. Slechts enkele reisorganisaties gespecialiseerd in reizen naar Indonesië bieden Raja Ampat reizen aan. Wij tippen individuele reizen en Indonesië-specialisten Merapi en Van Verre.

LEES OOK: Dít zijn de 20 mooiste eilanden van Indonesië

Beste reistijd Raja Ampat

Het water rond de Raja Ampat eilanden is het hele jaar zo rond de 28 graden. De beste duikperiode met het meeste zicht heb je tussen oktober en april. De eilanden kennen twee regenseizoenen; juni tot september en november-december.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Raja Ampat reiservaring

 • sammy tempels op 26-10-2019

  “raja Ampat, onbekend paradijs op aarde.”

  Raja Ampat beschrijven is bijna onmogelijk. Niet voor niks noemen ze dit de kweekvijver van de wereld. Het koraal is in betere staat dan het great barrier reef. Het aantal vissen, groot en klein, is ongeévenaard. Het water is kristalhelder. En misschien nog belangrijker: Raja Ampat wordt (nog) niet overspoeld door toeristen! Hier kan je nog alleen boven een koraal hangen, alleen op een verlaten strand liggen en hier slaap je bij voorkeur in een "homestay". Op een eiland, bij een lokale familie. Verwacht hier geen grote luxe of overvloedige maaltijden. Basic is hier de maatstaf. Lunch en diner meestal rijst met vis, het toilet is een oude pot en douchen doe je met de emmer. Maar het uitzicht zowel boven als onder water, de sfeer en de rust zijn onbetaalbaar!! Raja Ampat is voor wie weg iets verder van het begaande pad wil gaan het paradijs op aarde. Duidelijk bewijs is dat we hier op 8 dagen meer dan 1000 foto's hebben genomen.............

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Raja Ampat reiservaring en tips!

Ben jij in Raja Ampat geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief