Java (Indonesië): Alle bezienswaardigheden, tips & reiservaringen

Java (Indonesië): Alle bezienswaardigheden, tips & reiservaringen

Java vormt het hart van Indonesië en is een eiland van uitersten. Je vindt er chaotische miljoenensteden, betoverende natuur, eeuwenoude tempelcomplexen en bijzondere vormen van kunst, dans en spiritualiteit.

Door , laatst bijgewerkt op 5 mei 2022
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Jakarta
 2. Nationaal Park Ujung Kulon
 3. Stranden van Pangandaran
 4. Dieng Plateau
 5. Yogyakarta & Borobudur
 6. Prambanan
 7. Malang
 8. Bromo vulkaan
 9. Reizen naar Java
 10. Beste reistijd Java
 11. Reiservaringen en tips

Waar staat Java bekend om?

Java is ruim drie keer zo groot als Nederland en is verdeeld in vier provincies; Bantam, West-Java, Midden-Java en Oost-Java. Er wonen meer dan 143 miljoen mensen, dit maakt Java het meest dichtbevolkte eiland van Indonesië. Kenmerkend voor het landschap zijn de rijstvelden en de vele vulkanen. Java is een fascinerend eiland en zeer de moeite waard als je Indonesië en haar cultuur wilt leren kennen. Het is het beste en meest logische ‘instap-eiland’ voor wie voor het eerst naar Indonesië reist. We lopen langs de mooiste bestemmingen en beste tips voor Java, van west naar oost.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en ligt in het noordwesten van Java. De megastad telt ongeveer 10 miljoen inwoners en is het economische en politieke centrum van het land. We moeten eerlijk zijn: Jakarta is allesbehalve een ‘beauty’ en biedt voor de meeste reizigers maar weinig trekpleisters. De hoofdstad van Indonesië is druk, vies en chaotisch: het verkeer staat er overal en altijd vast.

 • Toch biedt Jakarta voor de echte reisliefhebber enkele interessante bezienswaardigheden. Sowieso de hele chaotische sfeer, het straatleven en de vele markten en winkelcentra zijn de moeite waard.
 • Ook vind je in het oude stadscentrum Oud Batavia nog vele Nederlandse invloeden terug. Grotendeels vergane glorie, maar toch. Bekijk sowieso het Taman Fatahillah plein en doe een drankje in het historische Café Batavia.
Jakarta Batavia, Jakarta

Nederlandse koloniale gebouwen in de Oud Bavatia wijk.

Het National Monument is gevestigd in een imposant 135 meter hoog gebouw en laat de geschiedenis van Indonesië en de weg naar onafhankelijkheid zien. Andere bezienswaardigheden in Jakarta zijn de Istiqlal moskee en het Maritiem museum in het voormalige Sunda Kelapa magazijn. Shoppen kan prima in Jakarta, je vindt er vele grote (en ook moderne) winkelcentra en traditionele markten. Tip: proef ook van het street food. Je kunt de heerlijkste nasi en satés vinden op straat in Jakarta, voor heel weinig!

Nationaal Park Ujung Kulon

Helemaal in het zuidwestelijkste puntje van Java ligt het Nationaal Park Ujung Kulon, onterecht nog wel eens overgeslagen tijdens Java-rondreizen. Het park staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt het grootste nog overgebleven laaglandregenwoud op Java. Er leven meerdere bedreigde dier- en plantsoorten, waaronder de Javaanse neushoorn. Ook een aantal omringende eilanden, waaronder de vulkanische archipel Krakatau en Peucang, behoren tot het Ujung Kulon National Park.

De stranden van Pangandaran

Java heeft niet de beste stranden van Indonesië, maar de stranden van Pangandaran zijn de mooiste van het eiland en nog relatief rustig. Pangandaran is een klein stadje aan de centraal-westelijke zuidkust van Java met een relaxte sfeer. Je kunt er overal verse vis krijgen en er liggen een aantal gezellige bars. De stranden van Pangandaran zijn uitstekend om te surfen. Ieder jaar in juli wordt er een vliegerfestival gehouden. In de avond gebruiken de inwoners deze om vleermuizen te vangen. Deze worden verwerkt in gerechten of Chinese medicijnen.

Pangandaran

Zonsondergang op het strand van Pangandaran.

Dieng Plateau

Het Dieng Plateau is een schitterend hoogland in Centraal Java. Het plateau ligt op een hoogte van 2000 meter waardoor het er heerlijk koel is. De naam van het plateau betekent ‘woonplaats van de goden’: hier liggen de acht oudste Hindoetempels van Java. Vermoedelijk stonden hier ooit meer dan 400 tempels en was het complex een welvarende tempelstad van monniken. Het landschap op het Dieng Plateau is adembenemend mooi en heeft een vulkanische oorsprong. Je kunt er wandelingen maken langs turquoise mineraalmeren, stomende kraters, moerassen en steile berghellingen.

Dieng Plateau Telaga Wama meer in het Dieng Plateau

Het Telaga Wama meer in het Dieng Plateau.

Telaga Wama meer in het Dieng Plateau

Yogyakarta & Borobudur

Niet de officiële, maar wat ons betreft wel de cúlturele hoofdstad van Indonesië: Yogyakarta. De stad vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is een van de weinige ‘fijne’ grote Indonesische steden om te verblijven. Dat is niet alleen omdat de Borobudur vlakbij ligt, maar ook om deze universiteitsstad zelf: veel cultuur, sfeer en (uitgaans-)leven in de brouwerij! Bovendien zijn er in de stad een aantal bijzondere paleizen te bezoeken.

De magische Borobudur is officieel de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en ligt bij de (actieve) Merapi vulkaan. Hier lees je meer Borobudur informatie en tips.

Borobudur Borobudur Jalang Malioboro in Yogyakarta

Jalang Malioboro in Yogyakarta.

Prambanan

Ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan ligt het Prambanan tempelcomplex. Het complex werd gebouwd in 850 na Christus en is het grootste Hindoeïstische complex van Indonesië. Prambanan telt maat liefst 237 tempels en is lang onder een dikke laag as, aarde en planten bedekt geweest.

 • De tempel van Shiva werd echter in 1811 ontdekt door de Brit Colin MacKenzie. De vele tempels zijn door een aardbeving in 2006 deels beschadigd geraakt en worden nog gerestaureerd. Toch is het nog steeds zeer de moeite waard het complex te bezoeken.
 • Zonsopkomst en -ondergang zijn perfect voor het maken van foto’s. De tempels baden dan in een prachtig mystiek licht. Hier lees je meer Prambanan informatie en tips.
Prambanan Prambanan

Malang

Malang is een charmante stad in het oosten van Java. De stad wordt ook wel het Parijs van Oost-Java genoemd. Vergeleken bij de andere drukke steden op Java is Malang een verademing. Het klimaat is koeler, de straten zijn schoon en in de omgeving rond Malang liggen fruitvelden en koloniale huizen. Malang staat bekend als appelstad. De appels uit Malang worden wereldwijd geëxporteerd. In de 18e eeuw was de stad in Nederlandse handen en dit is goed terug te zien in de architectuur. De mooiste gebouwen liggen aan het Alun-Alun plein, dit is ook het bruisende hart van de stad. Winkelen kan prima in het Mata Hari winkelcentrum of op één van de markten (Pasar) in de stad.

Malang

De Bromo vulkaan

Mount Bromo in het oosten van Java is de bekendste vulkaan van Indonesië en ligt in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru. Samen met alle andere vulkanen in het park vormt de Bromo het meest spectaculaire vulkaanlandschap van Indonesië.

 • Tip: het mooiste moment van de dag om de Bromo in volle glorie te aanschouwen is tijdens zonsopkomst. Om hiervan getuige te zijn moet je uiterlijk om 4 uur ’s nachts vertrekken vanuit Cemoro Lawang. De hotels in de buurt organiseren verschillende wandeltochten naar de vulkaan.
 • Jaarlijks wordt er, meestal in maart, het Karo- of Kesada feest gevierd. De Tenggerezen werpen dan offergaven in de krater om de demonen van de vulkaan gunstig te stemmen. Hier lees je meer Bromo vulkaan informatie en tips.
Bromo vulkaan Bromo vulkaan

Reizen naar Java – hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je naar Jakarta in ongeveer 15 uur. Tickets kosten tussen de €500 en €800, afhankelijk van het seizoen. Rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Jakarta worden aangeboden door KLM en Garuda Indonesia, vanaf zo’n €700. Indirecte vluchten zijn er vanaf grofweg €500, onder meer Etihad Airways, Emirates of Turkish Airlines hebben vaak voordelige tarieven. Het is ook mogelijk om vanuit Düsseldorf of Brussel te vliegen. De tarieven liggen ongeveer gelijk. Lees hier meer over vliegen naar en binnen Indonesië.

Ga je eilandhoppen door Indonesië? Dan is Java ook prima bereikbaar per veerboot vanuit Bali. De kosten zijn een paar euro en de boten gaan vrijwel altijd één á twee keer per uur. Tickets zijn eenvoudig te kopen bij het loket in de haven van Ketapang.

LEES OOK: Dít zijn de 20 mooiste eilanden van Indonesië

Waar een rondreis naar Java boeken?

Georganiseerde Java-rondreizen (vaak i.c.m. Bali en/of Lombok) vind je bij alle Indonesië-aanbieders op deze pagina, zoals Sawadee, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en 333 Travel.

Beste reistijd Java

De temperatuur op Java ligt het hele jaar door rond de 30 graden. Het regenseizoen is tussen december en maart. De beste tijd om Java te bezoeken is in het droge seizoen in de periode juni tot en met oktober.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

35 Java reiservaringen en tips

 • sammy tempels op 26-10-2019

  “Na de ziel van Indonesie.”

  Wij gingen naar Java om vanuit Surabaya Mount Bromo te bezoeken en daarna naar Yogyakarta voor Boropudur en Prambanan tempel. Jakart is de hoofdstad maar zoals ze zeggen: Yogyakarta is de ziel van Java. Hier veel minder teoristen dan in Bali, je bent meer onder de bevolking en een bezoek aan het mega drukke Marlioboro street is een onderdompeling in het dagelijkse leven van de lokale bevolking.

 • Eline Weststrate op 18-05-2019

  “Java”

  Java staat bekend om al zijn vulkanen en die zijn werkelijk prachtig en het bezoeken zeker waard! Wij bezochten de Iljen krater; het blauwe vuur was erg speciaal om te zien, maar het uitzicht vanaf de vulkaan bij zonsopgang vond ik misschien nog mooier, echt een aanrader. Vervolgens bezochten we de Bromo vulkaan; ook een prachtig uitzicht bij zonsopgang, alleen wel erg druk en toeristisch. Daarna gingen we naar Yogjakarta, een leuke stad voor een paar dagen en het bezoeken waard vanwege Prambanan en de Borobudur. Daarna bezochten wij Pangandaran, wat je absoluut over kan slaan; een lelijk, viezig strand en een plaatsje waar niks te beleven is. Daarna gingen we naar Bandung, vanaf waar we een mooie excursie naar een andere krater deden. Verder is het leuk om hier de Nederlandse invloeden terug te zien. Vanuit Jakarta vlogen we door naar onze volgende bestemming, zonder de stad echt aan te doen.

 • J. op 15-05-2019

  “Bromo vulkaan”

  Als je op Java bent, beklim dan zeker de Bromo vulkaan. De bromo vulkaan is goed te bereiken vanaf het dorpje Cemoro Lawang. Zorg alleen wel dat je van te voren een hostel boekt want het zit erg snel vol. Met een jeep rijd je eerst 's ochtends vroeg naar een uitkijkpunt om de zonsopkomst te zien. Heel gaaf! Wel koud, dus neem warme kleren mee.

 • J. op 15-05-2019

  “Ijen vulkaan”

  Je moet er vroeg voor uit je bed, maar het is het zeker waard! Eerst wandel je samen met een gids 3 km omhoog, wat goed te doen is als je in een redelijke conditie bent. Bij ons was het erg koud doordat het miezerde, dus kleed je voor de zekerheid goed aan. Aangekomen bij de top ga je afdalen de vulkaan in om de "blue flames" te zien. Vervolgens klim/wandel je weer omhoog, net op tijd om de zonsopgang te zien en die is prachtig!

 • Shanna de Klerk op 12-05-2019

  “Ijen vulkaan ”

  Nadat we de boot vanaf Bali genomen hadden, sliepen we in een klein hotel om midden in de nacht in een taxibusje te stappen om de Ijen vulkaan te gaan beklimmen. Wát een zware tocht (neem wat te eten mee!) maar heel gaaf om het blauwe vuur te zien en mannetjes die met kilos en kilos zwavel op hun schouder en rug de krater uitklommen. Toen we eenmaal op de top waren was het wat fris (koud zweet en wind) maar de zonsopkomst was prachtig. Zeker de moeite waard!

 • Michelle van Beek op 09-05-2019

  “Trein van Jakarta naar Bandung naar Jogjakarta ”

  In Jakarta verbleven wij in het Allium Tangerang Hotel, we werden opgehaald van het vliegveld waardoor je je vakantie natuurlijk relaxt begint. Vanuit hier hebben wij een prachtige treinreis gemaakt via Bandung naar Yogyakarta!! Als je 1ste klas boekt heb je echt ongelofelijk lekkere stoelen met veel ruimte en airco, hier kan de NS nog een voorbeeld aan nemen :). De uitzichten zijn prachtig en je komt langs kleine schattige dorpjes. In Yogyakarta is het een echte must om de zonsopgang te bekijken bij de Borobudur, prachtig!!

 • Eleni Saarloos op 19-04-2019

  “Sla Java niet over!”

  Wij hoorden tijdens onze rondreis dat Java vaak werd overgeslagen. Zonde, lijkt ons. Het is er wat minder toeristisch dan bijvoorbeeld Bali, maar wel prachtig.
  Vanaf Probolinggo de zonsopkomst bij Bromo bekijken (vroeg! veel klimmen! maar de moeite waard), daarna door naar Yogyakata voor de Borobudur en Prambanan.
  Wij hebben afgesloten in Jakarta, wat tegelijkertijd een intrigerende en vreselijke stad is. Het is er erg druk, weinig bijzonders te zijn. Maar wij zijn met deze verwachting rond gaan lopen, en hebben best wat leuke ervaringen gehad. Bijvoorbeeld bij een karretje op straat eten besteld, nog steeds geen idee wat het was. De mensen zagen dit denk ik niet vaak, want ze zaten stiekem foto's van ons te maken.
  Een volgende keer zouden wij meer van Java willen zien, de kennismaking beloofde in ieder geval veel goeds! Doe ook ergens een kookcursus, het eten hier is heerlijk.

 • Sandra op 17-04-2019

  “Kaweh ijen”

  Oke de bromo is prachtig en moet je niet missen tijdens je reis door Java. Maar het hoogtepunt van Java was toch wel de Ijen vulkaan.
  's nachts, rond een uur of 1 - 2 uur, begin je met het beklimmen van de vulkaan. Het is verstandig om dit met een gids te doen. De taxichauffeur wil maar al te graag een gids regelen (lees commissie) maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf regelen als je daar bent aangekomen, ook al zegt iedereen van niet.
  De klim naar boven is soms pittig. Het is continu omhoog lopen, waardoor het een goede is voor je cardio.
  Als je boven bent, ga je met gids de vulkaan in. De gids zorgde voor gasmaskers, omdat de vulkaan heel veel zwavel produceert. In de vulkaan zijn mannen aan het werk om de zwavel te winnen, met zelfgemaakte manden brengen ze de zwavel naar boven voor een schamele loon. De kleine mannen, zelf misschien 60 kilo, tillen zo 90 kilo zwavel mee omhoog. Dus heb respect voor de hardwerkende mannen en ga voor ze aan de kant! Ze hebben het al zwaar genoeg zonder de tientallen toeristen om hun heen.
  Voor wat centjes of een kretek sigaret mag je ze fotograferen.
  Heel bijzonder om te zien hoe de mannen te werk gaan tussen het zwavel en het blauwe vuur! Nadat we uit de vulkaan geklommen waren konden we de zon zien opkomen.

 • Davy Goossens op 13-04-2019

  “Cultuur en natuur”

  Java is een prachtig eiland met een lieve bevolking. Op dit eiland vind je niet alleen indrukwekkende tempels, maar ook prachtige natuur, waaronder gave vulkanen en rijstvelden. Het hoogtepunt was om zelf in een jeep te rijden rondom de Bromovulkaan. De omgeving was uitgestrekt en zo uniek. Ook de zonsopkomst bekijken bij de Bromo is zeker de moeite waard, let wel op dat het ijzig koud kan zijn.

 • Daphne Smit op 13-04-2019

  “Vulkanen en steden”

  Java is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn prachtige steden, tempels en vulkanen. De Ijen en de Bromo vulkaan zijn voor mij de hoogtepunten geweest. Het koste wat energie om naar boven te klimmen, maar dat is zeker de moeite waard.
  Ook Yogjakarta is een mooie stad om te zien. Door middel van een becaktour hebben wij veel van de stad gezien.
  En geniet 's avonds in een van de leuke restaurantjes waar ze heerlijk eten hebben.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Java reiservaring en tips!

Ben jij in Java geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief