In Sumatra geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 19 Sumatra reiservaringen

Sumatra

De ongerepte jungle met de traditionele stammen van Sumatra vormt een contrast met de drukke hoofdstad Medan. Je kunt op Sumatra prachtige tochten door het regenwoud maken (hoogtepunt: het Gunung Leuser National Park!), surfen en duiken in de heldere wateren, cultuur snuiven en bijzondere dieren ontmoeten. Het is een geweldig eiland voor iedereen die weg wil van het massatoerisme en het echte Indonesië wil leren kennen.

Vliegtickets Medan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Medan
V.a. 813 Meer over vliegen naar Indonesië

Overnachten in Indonesië

Vergelijk alle hotels in Indonesië
Bekijk hotels

De nationale parken van Sumatra

Op Sumatra liggen twee grote nationale parken, het Gunung Leuser National Park en het Kerinci Seblat National Park.

Het Gunung Leuser National Park is 950.000 hectare groot en is een verzameling van voormalige reservaten en bossen. Een groot gedeelte van het park bestaat uit ontoegankelijke steile bergwouden met als hoogste punt de 3381 meter hoge Gunung Leuser. De rest van het park bestaat uit mangroves, moerassen, regenwouden en stranden. Verder leven in het park de orang-oetans nog in het wild. In het bergdorp Bukit Lawang bevindt zich een rehabilitatiecentrum voor deze dieren en kun je ze van dichtbij zien, een geweldige ervaring! Ook leven er gibbons, tijgers, olifanten, neushoorns en vele soorten vogels, reptielen en insecten in het park.

Sumatraanse orang-oetan Gunung Leuser National Park

Sumatraanse orang-oetan Gunung Leuser National Park.

Sumatraanse neushoorns

Sumatraanse neushoorns.

Bukit Lawang

Het dorpje Bukit Lawang.

Het Kerinci Seblat National Park is maar liefst 1.375.000 hectare groot en is daarmee het grootste nationale park van Sumatra. Het park is een belangrijk leefgebied voor de Sumatraanse neushoorn. Het landschap bestaat uit bergachtig en bosrijk gebied, geisers, watervallen en de schitterende onaangetaste kratermeren van Gunung Tujuh en Gunung Kerinci.

Kratermeer van de Kerinci vulkaan in het Kerinci Seblat National Park

Kratermeer van de Kerinci vulkaan in het Kerinci Seblat National Park.

Naast de twee grote nationale parken is het veel kleinere Way Kambas National Park ook een absolute tip. Hier leeft de Sumatraanse olifant en vind je één van de laatst overgebleven laagland regenwouden van het eiland.

Lake Toba

Lake Toba

Lake Toba of ‘Danau Toba’ op Sumatra is 450 meter diep en is het diepste meer ter wereld. Het meer is ontstaan bij een vulkaanuitbarsting zo’n 75.000 jaar geleden. Het heeft een oppervlakte van 1700 vierkante meter en ligt in het noorden van Sumatra. In het midden van het meer ligt het schiereiland Samosir. Dit eiland is een belangrijk cultureel centrum en populair bij rugzaktoeristen. Het eiland wordt bewoond door de Toba Batak stam: op het eiland zijn enkel dorpjes met traditionale Batak huizen te vinden. In Huta Bolon worden traditionele dansvoorstellingen gehouden. Een andere populaire plaats bij het meer is Prapat, hier vieren veel inwoners van Medan hun vakantie.

Groene rijstterrassen bij schiereiland Samosir

Groene rijstterrassen bij schiereiland Samosir.

Siak Sri Inderapura

De Siak Sri Inderapura is het paleis van de Sultan van Siak en ligt in de regio Riau, in het midden van Sumatra. Het paleis is gebouwd in 1889, het is nu een museum waar je persoonlijke eigendommen van de sultan en historische voorwerpen kunt bekijken. Het sultanaat van Siak Sri Inderapura is ontstaan in de 16e eeuw en heeft bestaan tot 1946. Bij het indrukwekkende paleis staat ook een imposante witte moskee met een zilveren koepel.

Candi Muara Takus

Candi Muara Takus

Op 120 kilometer ten westen van Pekanbaru, de hoofdstad van de centrale regio Riau, liggen de ruïnes van Muara Takus, een boeddhistisch tempelcomplex. De tempels en andere archeologische overblijfselen die nu nog te zien zijn, stammen waarschijnlijk uit de 11e en 12e eeuw. Experts vermoeden dat het complex uit de tijd stamt van het Sriwijaya imperium. Hoewel de achtergrond van de Candi Muara Takus nog redelijk onbekend is, staat wel vast dat dit één van de grootste en best bewaarde tempel complexen van Sumatra is.

De mooiste stranden van Sumatra

Strand in Sumatra

Sumatra’s mooiste stranden vind je in het noorden van het eiland. Hier liggen echt nog onontdekte parels en de accommodaties zijn spotgoedkoop. Zo heeft Banda Aceh, dichtbij Aceh, een aantal parelwitte stranden met kristalhelder water. Ook bij Padang liggen mooie stranden. Pulau Weh, een eilandje ten noordwesten van Banda Aceh, de Riau eilanden en de Mentawai eilanden hebben echte bountystranden. Bovendien kun je hier geweldig surfen.

Strand op de Mentawai eilanden

Strand op de Mentawai eilanden.

Medan

Medan is de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra en is één van de drukte steden van Indonesië. De stad telt ongeveer 2 miljoen inwoners en het verkeer in de stad is bizar chaotisch, overal scheuren kleine gemotoriseerde voertuigen zoals de becak, ojek of bajaj langs je heen. De beste manier om de stad te zien is in één van deze voertuigen, want ze brengen je snel van a naar b. Medan heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Zo zijn er enkele musea die je de geschiedenis van de regio laten zien, zoals het Museum van Noord-Sumatra. Ook zijn er Arabische grafstenen uit de 8e eeuw en boeddhistische sculpturen te bewonderen. Het indrukwekkende Maimoonpaleis ligt in Medan aan de Jalan Katamso, dit is het voormalige paleis van de sultan van Deli. De huidige sultan en zijn familie wonen nog steeds in een vleugel van het paleis.

De grote moskee in Medan

De grote moskee in Medan.

Reizen naar Sumatra – hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam vlieg je in ongeveer 16 uur naar Medan inclusief tussenstop in Singapore of Kuala Lumpur. Tickets kosten tussen de €650 en €850, afhankelijk van het seizoen. De beste deals vind je bij Malaysia Airlines of Singapore Airlines.

Georganiseerde rondreis Sumatra

Georganiseerde Sumatra-rondreizen (vaak i.c.m. Java en/of Bali) vind je bij de meeste Indonesië-aanbieders rechts op deze pagina, zoals NRV Holiday, FOX Verre Reizen, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre. Wil je Sumatra combineren met Sulawesi? Kijk dan bij deze geweldige 31-daagse groepsrondreis van FOX Verre Reizen of deze 24-daagse individuele rondreis van Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Beste reistijd Sumatra

Sumatra heeft een tropisch regenwoud klimaat. Het hele jaar door kun je een regenbui verwachten, maar het echte regenseizoen ligt tussen december en maart. Wil je dit vermijden, plan je reis dan tussen juni en september.

Reisinspiratie

Alle Indonesië artikelen

Indonesië rondreis aanbiedingen

19 Sumatra reiservaringen en tips • 21 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Bukit Lawang, Medan en Lake Toba”

  Geplaatst 29-11-2017

  Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en niet vergelijkbaar met Java, Bali en Lombok. Medan is de hoofdstad van Sumatra en hoogst waarschijnlijk de stad waarop je vliegt. Wij vonden dit niet zo'n fijne stad. De sfeer was grauw en er waren bijna geen andere backpackers. Wat ons wel positief verraste in Medan is dat de Street food hier keer op keer enorm lekker was!
  Na Medan gingen we naar Lake Toba. We nemen een lokaal busje en het valt ons direct op dat het verkeer chaos is. Onze chauffeur rijdt ook totaal niet voorzichtig en stopt iedere keer als iemand het hem vraagt. We doen er uiteindelijk dan ook een stuk langer over dan de bedoeling was. Bij Lake Toba is het aan te raden van te voren een accommodatie te boeken. Je verblijft hoogstwaarschijnlijk op Samosir eiland. Op de boot naar dit eiland moet je aangeven naar welke accommodatie je gaat, want dan stopt de boot bij de accommodatie. De omgeving is hier echt prachtig!! De bezienswaardigheden zijn helaas wel wat toeristisch. Het is interessant om de batak huizen te bekijken, maar de vraag is wel of deze er nog voor de toeristen staan of dat ze nog gebruikt worden door de lokale bevolking. Vanaf Lake Toba hebben we een privé taxi genomen naar Bukit Lawang. In dit dorpje zelf is niet zo veel te doen, maar het grote hoogtepunt hier is een jungle trekking naar de orang oetans. Dit is een geweldige ervaring, die ik iedereen zou aanraden. Het is wel jammer om te zien hoe de gidsen met de orang oetans omgaan; ze roken bijvoorbeeld gewoon in het bijzijn van de orang oetans. En dit terwijl het een bedreigde diersoort is..

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  13 reviews
  5 waarderingen

  “De jungle in”

  Geplaatst 26-11-2017

  Wij zijn een week op Sumatra geweest, het noorden van Sumatra. We vlogen op Medan en van Medan vertrokken we naar Bukit Lawang zo een 86 km verder. Hier zaten we in het Radja Alam hotel. Een prima hotel aan de bohorok rivier. Hier kon je tuben, ontzettend leuk. Voor kinderen, maar ook voor de volwassenen. De omgeving is prachtig en je met een tuk tuk hier rond laten rijden is echt een aanrader. Als je hier bent, kun je de jungle in om op zoek te gaan naar de Oerang Oetans. Een prima wandeling van 3 uur en ja, we hebben ze gezien. Echt een super ervaring.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 reviews
  5 waarderingen

  “Pareltjes van Sumatra”

  Geplaatst 23-11-2017

  Tijdens mijn reis heb ik Bukit Lawang en Lake Toba bezocht. Mocht je naar Sumatra gaan, dan ben je haast verplicht om een jungle trekking te maken in Bukit Lawang. Je zult tijdens deze trek super leuke mensen ontmoeten, veel indrukwekkende dieren zien, en veel lachen met komische gidsen. Een aanrader hierbij zijn de gidsen van Rainforest hostel. Voor wie houdt van een hele rustige, maar mooie, omgeving om tot rust te komen is Lake Toba de uitgelezen plek om heen te gaan. Voor mij was dit een iets te stille plek.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  19 waarderingen

  “Bukit Lawang”

  Geplaatst 22-11-2017

  Bukit lawang is een fantastisch dorpje, je kunt vanaf hier een hike maken in de jungle met gids op zoek naar de urang utans. Het is heel indrukwekkend.
  Bezoek ook de lokale markt even verder op, en loop achter de markt wat rond in dit dorpje, je krijgt hierdoor echt een beter beeld van hoe de mensen leven.
  De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  6 waarderingen

  “Avontuur”

  Geplaatst 21-11-2017

  Sumatra staat voor mij gelijk aan avontuur; er zijn een stuk minder toeristen en het eiland is grotendeels bedekt met tropisch regenwoud. Het reizen op het eiland kan hierdoor soms een uitdaging zijn. Des te leuker als je dan toch op de juiste bestemming aankomt. Het grote hoogtepunt op het eiland is een (meerdaagse)trekking naar de orang oetans in Bukit Lawang. Dit is een ervaring die je nooit meer vergeet! Het is af en toe een behoorlijke klim, maar zeker de moeite waard als je vervolgens oog in oog met een orang oetan staat. Er zijn nog maar weinig plekken in de wereld waar orang oetans in het wild leven en ook hier dringt het aantal terug. Op de terugweg van de trekking heb je de optie om met de tube over de rivier te gaan. Dit is ook echt heel leuk!! Ook het Toba meer is een leuke bestemming om te bezoeken. De omgeving is hier prachtig en je kunt hier de Batak stammen bezoeken. Medan, de hoofdstad van Sumatra, is niet zo'n bijzondere bestemming en zou je ook over kunnen slaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  27 reviews
  16 waarderingen

  “Orang Oetans in het wild spotten”

  Geplaatst 19-11-2017

  Wij verbleven in een hostel in Bukit Lawang. Van hieruit werden er tochten georganiseerd naar plekken in de jungle waar de Orang Oetans zich ophielden. Na een aardige tocht (je conditie moet wel een beetje redelijk zijn) kwamen we in het gebied waar ze zich op zouden houden. De gidsen staan met elkaar in contact zodat ze elkaar op de hoogte kunnen brengen van de locatie waar de Orang Oetans zich op dat moment bevinden. De gids had voldoende fruit meegenomen om ze naar beneden te lokken. We zagen ze van heel dichtbij; ze aten uit onze handen. Het was een geweldige ervaring om ze van zo dichtbij te kunnen zien.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  13 reviews
  2 waarderingen

  “Het pure Indonesie”

  Geplaatst 08-11-2017

  Sumatra, wat een mooi eiland! Ik ben begonnen in Medan, een stad jn het noorden. Hier ben ik de jungle in geweest en de orang oetans bezocht, wat een fantastiche ervaring. Ook sliepen we in een super gave lodge. Hierna zijn we doorgereisd naar het toba meer. Het grootste krater meer ter wereld, we sliepen op een klein eilandje midden in het meer, erg gaaf! Ik reisde met een groepsreis, erg prettig, omdat sumatra zo ontoeristisch is buiten de hotspots, is het reizen er wel lastiger. Wij hadden een prive bus, wat ik wel echt een pluspunt vond! Ook is zeker niet overal wifi!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 14 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Bukit Lawang!”

  Geplaatst 04-11-2017

  Super fijne plek waar we uiteindelijk bijna een week zijn gebleven. De jungletocht, vanuit Bugis Inn (waar je ook goed kan overnachten en heerlijk kan eten), was ontzettend leuk. De gidsen namen de tijd en zorgden voor heerlijk eten onderweg. Na de tocht hebben ze ons nog in een paar dagen de omgeving van Bukit Lawang laten zien, heel tof en bijzonder omdat daar eigenlijk nooit toeristen komen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Lake toba ”

  Geplaatst 30-10-2017

  Ik denk nog vaak terug aan de prachtige natuur en lieve mensen in Sumatra! Lake toba was niet toeristisch of liever gezegd er waren amper toeristen dit voelde soms wel gek. Het meer was prachtig en lekker om een paar dagen te ontspannen. Een Duitse bakker in de buurt en lekkere eettentjes. Je kan er een scooter huren en mooie plekken op het eiland bezoeken. Of een kano huren en lekker varen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Ketambe”

  Geplaatst 23-10-2017

  De meeste mensen gaan naar Bukit Lawang om ''wilde'' oerang oetans te zien. Maar een veel beter alternatief is Ketambe. In Bukit Lawang zijn ze niet echt wild maar worden ze gevoerd. De reis naar Ketambe is niet zo gemakkelijk als naar Bukit Lawang maar wel dubbel en dwars waard. In Ketambe ga je met een prive gids de jungle in opzoek naar wilde oerang oetans. Wij hebben er ongeveer 8 gezien. Je kunt als je wilt een meerdaagse trek doen en slapen in de jungle. Dit hebben wij ook gedaan. Achteraf bleek het helemaal niet nodig. Het kamp in de jungle is niet ver van Ketambe af. Ik vond in de jungle slapen zonder matras of kussen niet echt fijn. Beter had ik vooraf geweten dat we niet diep zouden gaan en gewoon losse dagen zijn gegaan. Als je de ene dag niets ziet kun je wel gewoon lekker slapen en douchen en dan gewoon nog een dagtrekking doen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Sumatra reiservaring en tips!

Ben jij in Sumatra geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

PANGEA Travel
PANGEA Travel

Individuele rondreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

NRV
NRV

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Meer over vliegen naar Indonesië

Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 537 Indonesië rondreizen
Vanaf €499 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 484 Meer over vliegen naar Indonesië