Sumatra (Indonesië): Highlights, tips, ervaringen, reizen

Sumatra (Indonesië): Highlights, tips, ervaringen, reizen

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië. Het is de absolute droom voor elke natuurliefhebber. Je vindt er vulkanen, regenwouden, prachtige stranden en bijzondere diersoorten zoals de orang-oetan.

Door , laatst bijgewerkt op 15 mei 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Nationale Parken
 2. Lake Toba
 3. Siak Sri Inderapura
 4. Candi Muara Takus
 5. De mooiste stranden van Sumatra
 6. Medan
 7. Reizen naar Sumatra
 8. Beste reistijd Sumatra
 9. Reiservaringen en tips

Waar staat Sumatra bekend om?

De ongerepte jungle met de traditionele stammen van Sumatra vormt een contrast met de drukke hoofdstad Medan. Je kunt op Sumatra prachtige tochten door het regenwoud maken (hoogtepunt: het Gunung Leuser National Park!), surfen en duiken in de heldere wateren, cultuur snuiven en bijzondere dieren ontmoeten. Het is een geweldig eiland voor iedereen die weg wil van het massatoerisme en het echte Indonesië wil leren kennen.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

De nationale parken van Sumatra

Op Sumatra liggen twee grote nationale parken, het Gunung Leuser National Park en het Kerinci Seblat National Park.

Gunung Leuser National Park

Het Gunung Leuser National Park is 950.000 hectare groot en is een verzameling van voormalige reservaten en bossen. Een groot gedeelte van het park bestaat uit ontoegankelijke steile bergwouden met als hoogste punt de 3381 meter hoge Gunung Leuser. De rest van het park bestaat uit mangroves, moerassen, regenwouden en stranden.

 • Verder bevinden er zich nog wilde orang-oetans in het park. In het bergdorp Bukit Lawang bevindt zich een rehabilitatiecentrum voor deze dieren en kun je ze van dichtbij zien, een geweldige ervaring!
 • Ook gibbons, tijgers, olifanten, neushoorns en vele soorten vogels, reptielen en insecten leven in het park.
Sumatraanse orang-oetan Gunung Leuser National Park

Sumatraanse orang-oetan Gunung Leuser National Park.

Sumatraanse neushoorn

Sumatraanse neushoorns.

Bukit Lawang

Het dorpje Bukit Lawang.

Kerinci Seblat National Park

Het Kerinci Seblat National Park is maar liefst 1.375.000 hectare groot en is daarmee het grootste nationale park van Sumatra. Het park is een belangrijk leefgebied voor de Sumatraanse neushoorn. Het landschap bestaat uit bergachtig en bosrijk gebied, geisers, watervallen en de schitterende onaangetaste kratermeren van Gunung Tujuh en Gunung Kerinci.

Kratermeer van de Kerinci vulkaan in het Kerinci Seblat National Park

Kratermeer van de Kerinci vulkaan in het Kerinci Seblat National Park.

Naast de twee grote nationale parken is het veel kleinere Way Kambas National Park ook een absolute tip. Hier leeft de Sumatraanse olifant en vind je één van de laatst overgebleven laagland regenwouden van het eiland.

Lake Toba

Lake Toba of ‘Danau Toba’ op Sumatra is 450 meter diep en is het diepste meer ter wereld. Het meer is ontstaan bij een vulkaanuitbarsting zo’n 75.000 jaar geleden. Het heeft een oppervlakte van 1700 vierkante meter en ligt in het noorden van Sumatra. In het midden van het meer ligt het schiereiland Samosir. Dit eiland is een belangrijk cultureel centrum en populair bij rugzaktoeristen.

 • Het eiland wordt bewoond door de Toba Batak stam: op het eiland zijn enkel dorpjes met traditionele Batak huizen te vinden.
 • In Huta Bolon worden traditionele dansvoorstellingen gehouden. Een andere populaire plaats bij het meer is Prapat. Hier vieren veel inwoners van Medan hun vakantie.
Lake Toba Groene rijstterrassen bij schiereiland Samosir

Groene rijstterrassen bij schiereiland Samosir.

Siak Sri Inderapura

De Siak Sri Inderapura is het paleis van de Sultan van Siak en ligt in de regio Riau, in het midden van Sumatra. Het paleis is gebouwd in 1889, het is nu een museum waar je persoonlijke eigendommen van de sultan en historische voorwerpen kunt bekijken. Het sultanaat van Siak Sri Inderapura is ontstaan in de 16e eeuw en heeft bestaan tot 1946. Bij het indrukwekkende paleis staat ook een imposante witte moskee met een zilveren koepel.

Candi Muara Takus

Op 120 kilometer ten westen van Pekanbaru, de hoofdstad van de centrale regio Riau, liggen de ruïnes van Muara Takus, een boeddhistisch tempelcomplex. De tempels en andere archeologische overblijfselen die nu nog te zien zijn, stammen waarschijnlijk uit de 11e en 12e eeuw. Experts vermoeden dat het complex uit de tijd stamt van het Sriwijaya imperium. Hoewel de achtergrond van de Candi Muara Takus nog redelijk onbekend is, staat wel vast dat dit één van de grootste en best bewaarde tempel complexen van Sumatra is.

Candi Muara Takus

Wat zijn de mooiste stranden van Sumatra?

Sumatra’s mooiste stranden vind je in het noorden van het eiland. Hier liggen echt nog onontdekte parels en de accommodaties zijn spotgoedkoop. Zo heeft Banda Aceh, dichtbij Aceh, een aantal parelwitte stranden met kristalhelder water. Ook bij Padang liggen mooie stranden. Pulau Weh, een eilandje ten noordwesten van Banda Aceh, de Riau eilanden en de Mentawai eilanden hebben echte bounty stranden. Ook kun je hier geweldig surfen.

Strand op Sumatra Strand op de Mentawai eilanden

Strand op de Mentawai eilanden.

Medan

Medan is de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra en is één van de drukte steden van Indonesië. De stad telt ongeveer 2 miljoen inwoners en het verkeer in de stad is bizar chaotisch. Overal scheuren kleine gemotoriseerde voertuigen zoals de becak, ojek of bajaj langs je heen. De beste manier om de stad te zien is in één van deze voertuigen, want ze brengen je snel van a naar b.

 • Medan heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Zo zijn er enkele musea die je de geschiedenis van de regio laten zien, zoals het Museum van Noord-Sumatra. Ook zijn er Arabische grafstenen uit de 8e eeuw en boeddhistische sculpturen te bewonderen.
 • Het indrukwekkende Maimoonpaleis ligt in Medan aan de Jalan Katamso. Dit is het voormalige paleis van de sultan van Deli. De huidige sultan en zijn familie wonen nog steeds in een vleugel van het paleis.
De grote moskee in Medan

De grote moskee in Medan.

Reizen naar Sumatra – hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam vlieg je in ongeveer 16 uur naar Medan inclusief tussenstop in Singapore of Kuala Lumpur. Tickets kosten tussen de €650 en €850, afhankelijk van het seizoen. De beste deals vind je bij Malaysia Airlines of Singapore Airlines.

Georganiseerde rondreis Sumatra

Georganiseerde Sumatra-rondreizen (vaak i.c.m. Java en/of Bali) vind je bij de meeste Indonesië-aanbieders op deze pagina, zoals Sawadee, ANWB Vakanties, Djoser, Shoestring en individuele reisspecialisten 333 Travel, Riksja Indonesië en Van Verre. Speciale familiereizen naar Sumatra vind je hier bij Sawadee en Djoser Family.

Beste reistijd Sumatra

Sumatra heeft een tropisch regenwoud klimaat. Het hele jaar door kun je een regenbui verwachten, maar het echte regenseizoen ligt tussen december en maart. Wil je dit vermijden? Plan je reis dan tussen juni en september.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

24 Sumatra reiservaringen en tips

 • J. op 15-05-2019

  “Bukit Lawang”

  Super gave ervaring! Als je naar Indonesië op vakantie gaat, ga dan zeker naar Bukit Lawang. Dit is een klein dorpje aan een rivier midden in de jungle. De inwoners zijn super vriendelijk en alles is heel goedkoop. Bukit Lawang is dé plek om een jungle tour te maken en orang oetans te zien. Blijf ook zeker een nachtje in de jungle slapen en vaar de volgens dag terug naar het dorp.

 • Inge Van Zoggel op 25-04-2019

  “Prachtige natuur, vriendelijke bevolking en lekker eten”

  Sumatra was in alle opzichten een positieve verrassing. Vriendelijke mensen en minder toeristisch dan de rest van Indonesië. Lake Toba was prachtig en deed bijna Europees aan met zijn begroeiing. Heerlijk om met een scooter het eiland te verkennen. Pulau Weh een tropisch eiland met witte zandstranden, prachtig om te duiken! Bukit Lawang mooie jungle en de orang oetangs waren erg indrukwekkend!

 • Ellen op 25-04-2019

  “Ga de jungle in”

  Je kan Sumatra niet overslaan zonder de jungle in te zijn geweest. Dit is een geweldige ervaring. Zeker om daar minimaal een nacht te overnachten. Overdag is de trekking aardig zwaar, maar je ziet zoveel moois. Bijzondere bloemen/planten en we hebben uiteindelijk ook de Oerangoetang gespot. Dit was ook erg bijzonder. De gids geeft veel informatie en gaan ook respectvol om met de natuur.
  Tip: boek je jungle trekking bij 'on the rocks' in bukit lawang. Neem de tijd om hier wat dagen te blijven, het is een prachtige plek om tot rust te komen en de jungle trekking vraagt veel energie van je.

 • Sandra op 17-04-2019

  “Tobameer”

  Vanuit Bukit Lanwang reden we in een toeristenbusje in 1 keer naar het Tobameer; wel een lange rit.
  Aangekomen in Parapat namen we de boot die ons bracht naar het schiereiland. We verbleven in Tuktuk en sliepen in een heel goedkoop Guesthoust. Ik meen dat het liberta heette. We sliepen daar in een afgeschermd stukje van het main huis van het complex, voor 1,5euro p.p. Het grote huis was een Batak huis. Het was absoluut niet luxe (was de prijs ook niet naar) maar onwijs gezellig en gastvrij.
  De volgende dag huurden we een scootertjes om het eiland te verkennen. We bezochten een markt en de plek waar de caibaal rituelen werden gehouden.

 • Davy Goossens op 13-04-2019

  “Oerang Oetans en rust”

  Onze ontmoeting met de oerang oetans was zeker een hoogtepunt van ons bezoek aan Java. Wat een unieke dieren zijn dit, daarnaast hebben we ook een heerlijke tijd gehad bij het Tobameer. Wat een prachtige plek, door middel van een taxiboot wordt je naar je hotel gebracht. En het eten is hier heerlijk, veel keuze voor lage prijzen.

 • Daphne Smit op 13-04-2019

  “Geweldig natuur, lieve mensen”

  Sumatra is het mooiste eiland wat wij hebben bezocht. Overal is de omgeving groen, daarnaast merk je dat de levensstandaard hier nog wat lager ligt dan op de naastgelegen eilanden als Java en Bali. De bewoners zijn zeer vriendelijk en doen hun best om alles voor je te regelen. Hier en daar gaat wat mis, maar dat maakt dit juist zo uniek.
  We hebben ook prachtige oerang oetans gezien in de jungle. Aan het einde van de dag kregen we regelmatig te maken met een enorme regen- en onweersbui. We waren in het regenseizoen, dus we wisten dat het kon gebeuren. Hier konden we dan ook wel rekening mee houden in onze planning. Zeker een aanrader om het wat authentiekere Indonesië te ontdekken.

 • inzedi op 29-11-2017

  “Bukit Lawang, Medan en Lake Toba”

  Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en niet vergelijkbaar met Java, Bali en Lombok. Medan is de hoofdstad van Sumatra en hoogst waarschijnlijk de stad waarop je vliegt. Wij vonden dit niet zo'n fijne stad. De sfeer was grauw en er waren bijna geen andere backpackers. Wat ons wel positief verraste in Medan is dat de Street food hier keer op keer enorm lekker was!
  Na Medan gingen we naar Lake Toba. We nemen een lokaal busje en het valt ons direct op dat het verkeer chaos is. Onze chauffeur rijdt ook totaal niet voorzichtig en stopt iedere keer als iemand het hem vraagt. We doen er uiteindelijk dan ook een stuk langer over dan de bedoeling was. Bij Lake Toba is het aan te raden van te voren een accommodatie te boeken. Je verblijft hoogstwaarschijnlijk op Samosir eiland. Op de boot naar dit eiland moet je aangeven naar welke accommodatie je gaat, want dan stopt de boot bij de accommodatie. De omgeving is hier echt prachtig!! De bezienswaardigheden zijn helaas wel wat toeristisch. Het is interessant om de batak huizen te bekijken, maar de vraag is wel of deze er nog voor de toeristen staan of dat ze nog gebruikt worden door de lokale bevolking. Vanaf Lake Toba hebben we een privé taxi genomen naar Bukit Lawang. In dit dorpje zelf is niet zo veel te doen, maar het grote hoogtepunt hier is een jungle trekking naar de orang oetans. Dit is een geweldige ervaring, die ik iedereen zou aanraden. Het is wel jammer om te zien hoe de gidsen met de orang oetans omgaan; ze roken bijvoorbeeld gewoon in het bijzijn van de orang oetans. En dit terwijl het een bedreigde diersoort is..

 • Debbie Mourits op 26-11-2017

  “De jungle in”

  Wij zijn een week op Sumatra geweest, het noorden van Sumatra. We vlogen op Medan en van Medan vertrokken we naar Bukit Lawang zo een 86 km verder. Hier zaten we in het Radja Alam hotel. Een prima hotel aan de bohorok rivier. Hier kon je tuben, ontzettend leuk. Voor kinderen, maar ook voor de volwassenen. De omgeving is prachtig en je met een tuk tuk hier rond laten rijden is echt een aanrader. Als je hier bent, kun je de jungle in om op zoek te gaan naar de Oerang Oetans. Een prima wandeling van 3 uur en ja, we hebben ze gezien. Echt een super ervaring.

 • Tom Harms op 23-11-2017

  “Pareltjes van Sumatra”

  Tijdens mijn reis heb ik Bukit Lawang en Lake Toba bezocht. Mocht je naar Sumatra gaan, dan ben je haast verplicht om een jungle trekking te maken in Bukit Lawang. Je zult tijdens deze trek super leuke mensen ontmoeten, veel indrukwekkende dieren zien, en veel lachen met komische gidsen. Een aanrader hierbij zijn de gidsen van Rainforest hostel. Voor wie houdt van een hele rustige, maar mooie, omgeving om tot rust te komen is Lake Toba de uitgelezen plek om heen te gaan. Voor mij was dit een iets te stille plek.

 • Sandra op 22-11-2017

  “Bukit Lawang”

  Bukit lawang is een fantastisch dorpje, je kunt vanaf hier een hike maken in de jungle met gids op zoek naar de urang utans. Het is heel indrukwekkend.
  Bezoek ook de lokale markt even verder op, en loop achter de markt wat rond in dit dorpje, je krijgt hierdoor echt een beter beeld van hoe de mensen leven.
  De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Sumatra reiservaring en tips!

Ben jij in Sumatra geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief