Alberobello: de Trulli hoofdstad van Puglia (àlle bezienswaardigheden, info & verblijftips)

Alberobello: de Trulli hoofdstad van Puglia (àlle bezienswaardigheden, info & verblijftips)

Alberobello is het bekendste en meest toeristische dorp in Puglia. De honderden trulli huisjes met hun kegelvormige dak vormen een van de symbolen van de Italiaanse regio en geven het dorp een sprookjesachtige sfeer. Ook van plan om een dag naar Alberobello toe te gaan of er zelfs te verblijven? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en (accommodatie)tips.

Door , laatst bijgewerkt op 1 december 2023
12 minuten lezen

Waar staat Alberobello om bekend?

Alberobello heeft grote bekendheid verworven met haar trulli. Deze traditionele woningen bestaan uit opeengestapelde stenen en hebben een witte of grijze kleur, ronde muren en kegelvormige daken. Alberobello wordt ook wel de ‘Hoofdstad van de trulli’ genoemd; in het dorp zijn meer dan duizend trulli te vinden. Ook elders in Puglia – met name tussen Bari, Brindisi en Tarente – zijn trulli te vinden.

Via Monte San Michele in Alberobello

Toeristen aan de Via Monte San Michele.

Puglia vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Puglia vakantie aanbieders

Eerstehands ervaringen van Alberobello bezoekers!

Geen enkele plaats in Puglia heeft zo veel trulli als Alberobello. Bezoekers van over de hele wereld komen op het dorp af om door de schilderachtige straten te wandelen en unieke architectuur te bewonderen. Vooral in het hoogseizoen is dit goed te merken; het dorp puilt dan uit van de toeristen.

Wel Alberobello bezoeken, maar zonder de drukte? Ga dan ‘s ochtends vroeg of boek een vakantie buiten de zomermaanden om. Overnachten in Alberobello is ook een goede optie; ‘s avonds trekken veel dagjesmensen weer weg en kun je de trulli bij het maanlicht aanschouwen.

Oude stad van Alberobello

Pittoreske straat in de oude stad.

Op de Facebookpagina Verslaafd aan Italië raden veel vakantiegangers een bezoek aan het toeristische Alberobello aan, al vinden velen de drukte in de zomermaanden wel een groot nadeel. Een greep uit de vele Facebook reacties:

“Alberobello is een erg leuk plaatsje met de trulli huisjes waar de mensen vroeger woonden, maar tegenwoordig vaak dienst doen als souvenir winkel, restaurant of B&B.”

– Aafko Visscher

“Wij zijn net terug van cruise met aanleg in Bari. Daar niet veel gezien, maar een uitstap naar Alberobello gedaan. Heel mooi plaatsje. We waren er al vroeg (9 uur). Toen was het nog rustig, dus genoeg tijd om foto’s te maken zonder dat er toeristen op staan. Vanaf de middag wordt het drukker, dus als je gaat … ga zo vroeg mogelijk!

– Marleen Bouleij

“We verbleven in een hotel in Alberobello, waar je gezellig door de straatjes kunt wandelen en de trulli huisjes kunt bewonderen. We hadden zelfs geluk dat er een lichtshow was gedurende een aantal avonden.”

– Thalia van Mensvoort

“Betoverd door de trulli in Alberobello! Dit charmante dorpje heeft mijn hart gestolen. Mijn meiden noemen het de “Efteling in het echt” en ik kan niet anders dan het met ze eens zijn! De kronkelende straatjes nodigen uit tot heerlijke wandelingen langs de meest adembenemende uitzichten.

En laten we de overvloed aan schattige toeristenwinkeltjes niet vergeten die je kunt verkennen. Maar mijn persoonlijke favoriet? Het ontdekken van nieuwe, verborgen uitkijkpunten en genieten van het panoramische landschap. En natuurlijk de heerlijke restaurants en gezellige barretjes.”

– Kim Ten Brake-Van Der Vaart

“Alberobello. Heel toeristisch, maar een must see met de honderden Trulli huisjes.”

– Marscha Wijsman-Leautaud

“Ik heb er twee weken geleden rond gelopen. En gelukkig niet druk. Dit dorp is de topper, maar je vindt ze overal in de omgeving.”

– Riekele de Boer

“Wij zitten nu in Puglia, 6 kilometer buiten Alberobello en hebben een prachtige accommodatie geboekt: Le Diece Porte! Rust, ruimte, lieve eigenaren met goede tips, fantastisch ontbijt en een briljante uitvalsbasis voor uitstapjes. Puglia is echt een verrassing, voor ieder wat wils. Van het bezoeken van grotten en dorpjes, tot het echte Italiaanse leven ervaren op het strand.”

– Christa de Weerd

“Vorig jaar geweest, samen met duizenden andere mensen. Mooi, maar gewoon te veel mensen in augustus.”

– Marc Noteborn

Alberobello zonsondergang

Trulli omringd door bloemen.

Alberobello schemering

Alberobello in de schemering.

VIDEO: Alberobello filmpje!

Wat is er te doen in Alberobello (& omgeving)?

Alberobello bevindt zich in het hart van Apulië, in Nederland beter bekend als ‘Puglia’. Het dorp ligt op twee heuvels gescheiden door een rivierbedding in de Valle d’Itria, de bekendste vallei van de streek. Wandelen tussen de huizen door is de populairste activiteit in Alberobello, maar ook het uitproberen van lokale gerechten en het proeven van wijn dragen bij aan een unieke ervaring.

Geschiedenis van de trulli

De eerste trulli werden aan het eind van de 15e eeuw gebouwd. Inwoners van de Itria vallei mochten alleen nog maar huizen bouwen zonder cement te gebruiken. Zo konden de woningen snel weggehaald worden als er een belastinginner langskwam. Dit bespaarde de dorpen en steden een hoop geld, al profiteerden de eerste bewoners van de trulli hier niet van. Ze waren veelal straatarm en gebruikten eenvoudige stenen om een huis zonder raam of schoorsteen te maken.

Trulli in Alberobello

De Trulli in Alberobello: inmiddels met ramen én schoorsteen.

Wel hadden veel trulli symbolen op het dak die verwezen naar de bouwer of bewoner van het huis. Ook zouden de symbolen aangebracht worden om kwaad buiten de deur te houden. Ondanks de simpele opzet van de trulli, gaven ze wel koelte in de zomer en waren ze ‘s winters warm. Hierdoor verbeterde de leefomstandigheden van de bewoners.

Aan het begin van de zeventiende eeuw nam het aantal trulli in Alberobello een toevlucht. Delen van het bos werden gekapt en er ontstonden gemeenschappen met meerdere trullo. Door de groeiende welvaart werden de trulli groter van opzet en ook werden ze van ramen en schoorstenen voorzien.

 • Aan het eind van de 18e eeuw werd het belastingsysteem afgeschaft, waarna er ook gemetselde huizen in Alberobello werden gebouwd. Omdat maar weinig inwoners hier de middelen voor hadden, werden er nog steeds veel trulli gebouwd. Dit bleef het geval tot ongeveer 1920, waarna de trulli werden verlaten.
 • In 1996 kwamen de trulli op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan en trok het toerisme in Alberobello aan. Dit vormde het startschotom de trulli op te kopen en te restaureren als B&B of luxe vakantiewoning. Vandaag de dag wonen er nog maar weinig mensen in de trulli, omdat ze niet de middelen hebben om te verhuizen.
Winkels in Alberobello

Trulli met winkels en souvenir shops.

Bezienswaardigheden

De trulli vormen dé bezienswaardigheid van Alberobello. Slechts een klein deel wordt nog bewoond, de rest is ingericht als winkel, galerie, souvenir shop, hotel, bed & breakfast, restaurant of café. Hieronder delen we meer over de verschillende trulli en de andere bezienswaardigheden van Alberobello.

Rione Monti en Aia Piccola

Alberobello is opgedeeld in twee delen: Rione Monti en Aia Piccola. Rione Monti is het meest toeristische deel van Alberobello en ligt op een heuvel tegenover het moderne stadscentrum. Hier bevinden zich de meeste trulli; een stuk of duizend. Vooral de traditionele woningen aan de hoofdstraten zien er mooi uit. Deze zijn veelal gerenoveerd en omgetoverd tot winkel of restaurant.

Rione Monti Alberobello

Rione Monti: de toeristische wijk van Alberobello.

In tegenstelling tot Rione Monti heeft Aia Piccolo meer weg van een woonwijk; je vindt er vooral bewoonde trulli. Het is er minder kleurrijk, maar ook een stuk rustiger en authentieker. In totaliteit bevinden zich hier zo’n vierhonderd trulli, waarvan een deel verhuurd wordt als vakantiehuis.

Trulli huisjes

In Alberobello staan naar schatting zo’n 1.500 trulli. De meeste trulli hebben een standaard vorm en kleur, maar er zitten ook een aantal speciale trulli tussen. Hieronder hebben we de meest bijzondere trulli op een rijtje gezet.

 • Trullo di Sant’Antonio is een kerk in Alberobello en de enige trullo kerk ter wereld. De trullo werd gebouwd in 1927 en vormt hiermee een van de laatste trulli huizen van het dorp. De kerk past goed in het straatbeeld door haar witte muren en kegelvormige daken.
 • Kerk in Alberobello

  Trullo di Sant’Antonio.

 • Trullo Sovrano is de enige trullo in Alberobello met een verdieping en meerdere daken. Ook was het een van de eerste trulli die met cement werd gebouwd. Deze trullo wordt beschouwd als het kroonjuweel van Alberobello en functioneert vandaag de dag als museum.
 • Trulli Siamese is een trullo woning met twee koepels. Het is een van de oudste trulli van Alberobello en bevindt zich in een klein straatje in de Rione Monti. Het is helaas niet mogelijk om deze trullo te betreden.
 • Casa d’Amore is het eerste échte huis dat werd gebouwd met cement (1797). Het huis heeft twee verdiepingen en een klein balkon. Je vindt het “Huis van de Liefde” aan Piazza del Popolo. Op de muur staat de inscriptie “Ex auctoritate regia-hoc primum erectum a.d. 1797.” Hiermee wordt aangegeven dat Casa d’Amore het eerste huis was dat gebouwd werd met toestemming van de koning.
Toeristen in Alberobello

Toeristenstraat in Alberobello.

Museo del Territorio

Het Museo del Territorio – dat ook wel bekend staat als Casa Dottor Giacomo Giuseppe Pezzolla of Casa Pezzolla is een aaneengeschakeld complex van tien trulli. In het complex bevindt zich een regionaal museum waar bezoekers kunnen leren over de geschiedenis van de streek, het ontstaan van de trulli en het leven in deze traditionele woningen.

 • Het museum is op donderdag open van 10.00 tot 14.00 uur, op vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur en op weekend- en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Een ticket voor volwassenen kost €5, kinderen mogen voor €3 naar binnen.

Verblijftips: 3x Trulli hotels:

Leonardo Trulli Resort

Leonardo Trulli Resort ★★★★

Sprookjesachtig boutique hotel in ​​Locorotondo met een zwembad en spa met bubbelbad, sauna en hammam. Beschikt over kamers in het hoofdgebouw en aparte trulli.

Bekijken
Grand Hotel La Chiusa di Chietri

La Chiusa di Chietri ★★★★

Sfeervol hotel met binnen- en buitenzwembad, restaurant, twee bars en een spa op 10 min rijden van Alberobello. Keuze uit verblijf o.b.v. logies & ontbijt of halfpension.

Bekijken
Trulli Holiday Albergo Diffuso

Trulli Holiday Albergo Diffuso

Trulli huisjes met gewelfd plafond, authentiek meubilair en badkamer in Alberobello. Keuze uit comfort kamers, junior suites, trullo suites en family suites.

Bekijken

Il Trulleto di Cosmo Palmisano

Niet alleen bloemen geven kleur aan de straten van Alberobello, maar ook de felrode peperoncini. Deze hete pepers hangen buiten in grote trossen te drogen en worden ook verkocht. Een gerecht proeven met peperoncino erin? Dan moet je bij Il Trulletto di Cosmo Palmisano wezen; een bar in het hart van het oude centrum. Op de menukaart staan pittige lekkernijen met deze bijzondere pepers erin verwerkt.

Belvedere Sant Lucia

Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia – afgekort: Belvedere Sant Lucia – is een van de mooiste uitkijkpunten van Alberobello. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de witte trulli huizen en hun koepelvormige daken. Het gratis uitkijkpunt is eenvoudig te bereiken door de Via Brigata Regata trap op te lopen en rechts de hoek om te gaan.

Uitzicht op Alberobello

Uitzicht op Alberobello.

Zin om wat te eten of drinken én te genieten van een mooi uitzicht? In Alberobello zijn meerdere restaurants met een dakterras te vinden.

Parkeren in Alberobello

In Alberobello is voldoende parkeergelegenheid. De handigste optie is om je auto te parkeren in het toeristische gedeelte. De parkeerplaatsen hier zijn te herkennen aan blauwe strepen. De kosten voor het parkeren van je auto bedragen €2 per uur of €6 voor een hele dag. Houd er wel rekening mee dat aan de Corso Vittorio Emanuele II niet na 20.00 uur ‘s avonds geparkeerd mag worden. Buiten het centrum zijn een aantal gratis parkeerplaatsen te vinden.

3x Puglia rondreizen met Alberobello:

Teatro Margherita in Bari

15-daagse fly-drive Puglia totaal (TUI)

Relatief rustige, individuele rondreis inclusief vluchten, all inclusive autohuur en verblijf in B&B’s / hotels. Komt o.a. langs Brindisi, Bari, Matera en Lecce.

Bekijken
matera

10-daagse fly-drive Puglia vanuit Alberobello (ANWB)

10-daagse reis met verblijf in 3 een trullo, masseria en agriturismo. Komt o.a. langs Bagnolo del Salento, Cursi, Marina di Pulsano en Monopoli.

Bekijken
Salento

Puglia – fly drive (SRC Reizen)

8 daagse reis langs o.a. Matera, Lecce, Bari, Trani en Nationaal Park Gargano. Inclusief verblijf in sfeervolle agriturismo’s en masseria’s met ontbijt, een stadstour en wijnproeverij.

Bekijken

Puglia klimaat & beste reistijd

De regio Puglia heeft een mediterraan klimaat met warme zomers, milde winters en relatief weinig regen. In de zomermaanden ligt de temperatuur rond de 30 graden Celsius, in de winter ligt het kwik gemiddeld tussen de 12 en 15 graden. Om de grote toeristenstromen te ontlopen, is het raadzaam om naar Puglia af te reizen in mei, juni, september of oktober. In deze maanden ligt de temperatuur rond de 24 graden.

Alberobello in het hoogseizoen

Drukte in het hoogseizoen.

Reizen naar Alberobello: hoe kom je er?

De snelste manier om in Alberobello te geraken is met het vliegtuig. De dichtstbijzijnde luchthaven bevindt zich in Bari, op 1 uur rijden van Alberobello. Vanuit Amsterdam, Maastricht en Brussel Charleroi vertrekken directe vluchten naar Bari. Retourtickets zijn te boeken vanaf €89, afhankelijk van het seizoen en de vertrekluchthaven. Kijk voor beschikbare data en het vergelijken van prijzen op Cheaptickets.nl. Een auto huren kan o.a. via Sunny Cars.

Puglia vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Puglia vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Alberobello reiservaring en tips!

Ben jij in Alberobello geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief