27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 april, 2024

’s Werelds allereerste atoombom viel in deze Japanse havenstad: Hiroshima. Nog steeds staat deze stad in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel oorlogsmusea en –monumenten te vinden, maar de sfeer in de stad is verre van oorlogsgericht.

Hiroshima

Hiroshima is een havenstad op het Japanse hoofdeiland Honshu. De stad ligt op de plaats waar de rivier de Ota uitmondt in de Japanse Binnenzee. Hiroshima is een dichtbevolkte stad: in 2015 woonden er 1.194.875 mensen in Hiroshima. Net als veel andere Japanse steden kent Hiroshima een moderne en urban-achtige architectuur. Je vindt hier veel hoogbouw, hippe winkels, grote warenhuizen en brede wegen. Ook het openbaar vervoer is hier goed geregeld. De stad heeft een rijk aanbod aan (moderne) kunstgalerijen en je kunt op veel plekken genieten van een Japanse thee of een avondje culinair sushi happen. Daarnaast heeft Hiroshima veel parken waar je kunt ontspannen.

In 2015 was het precies 70 jaar geleden dat de bom ontplofte in Hiroshima. Het Hiroshima bombardement werd intensief herdacht. De historische gebeurtenissen en de herdenking hiervan hebben de stad getekend. Tijdens een bezoek aan Hiroshima kom je dan ook veel herinneringen aan de atoombom van 1945 tegen.

Vliegtickets Japan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Japan
V.a. 456 Cheaptickets.nl

Overnachten in Hiroshima

Vergelijk alle hotels in Hiroshima
Bekijk hotels Booking.com

De bom in Hiroshima

Op 6 augustus 1945 om 8:15 uur ontplofte in Hiroshima de eerste atoombom aller tijden. De opdrachtgever voor het bombardement was de Amerikaanse president Harry S. Truman. De bom die door Paul Tibbets, op Hiroshima werd gegooid kreeg als codenaam Little Boy. Maar met een lengte van drie meter, een doorsnede van 71 cm en een gewicht van ruim 4400 kg, was dit alles behalve een kleine bom. Een half uur voor de bomaanslag liet de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper het luchtalarm afgaan. Alle inwoners van Hiroshima vluchtten hun schuilkelders in. Ongeveer 25 minuten later stopten het alarm met loeien, waardoor alle inwoners hun schuilkelders uitkwamen

Niet meer dan 5 minuten later liet de B-29 Superfortress bommenwerper haar Little Boy vallen, net toen alle inwoners weer uit hun schuilkelders waren gekropen. De bom kwam na 45 seconden tot ontploffing, 580 meter boven de grond. Er ontstond een vuurbal met een doorsnede van 300 meter met een temperatuur had van 4000 graden Celsius. Na de vuurbal ontwikkelden zich gammastralen en infraroodstralen en vervolgens een schokgolf die net zo snel was als het geluid.

Hiroshima
Slachtoffers

Er vielen meer dan 78.000 slachtoffers en bijna de hele stad was verwoest. Tienduizenden mensen raakte gewond en zwaar verbrand. Een paar minuten na de explosie vielen er dikke zwarte regendruppels naar beneden. Deze zaten vol met as en rook en waren zwaar radioactief besmet. Door de verbrandingen en de stralingen liep het dodental eind 1945 uiteindelijk op tot 140.000. Drie dagen na de atoombom in Hiroshima viel er ook een atoombom op Nagasaki. Jaren later vielen er nog steeds slachtoffers als gevolg van de radioactieve straling die bij veel mensen kanker had veroorzaakt.

Een bekend slachtoffer van de atoombom is Sadako Sasaki; het meisje van de 1000 kraanvogels. Zij stierf 10 jaar na de explosie aan leukemie. De Japanse autoriteiten registreerden alle slachtoffers die gevallen waren na de atoombommen, ook de slachtoffers die jaren later nog vielen. In totaal kostten de bommen, volgens de autoriteiten, aan meer dan 240.000 mensen het leven.

Peace Memorial Park

Peace Memorial Park, Hiroshima

Het Peace Memorial Park, omheind door de rivier Ota, is een groot park dat vol staat met monumenten die het bombardement herdenken. In het park vind je de Cenotaph; een monument waar de namen van alle geïdentificeerde slachtoffers op te vinden zijn. Naast het monument waakt een vlam met de naam Flame of Peace. Deze Flame of Peace zal past gedoofd worden als alle nucleaire wapens op de wereld vernietigd zijn. Ten noorden van het Korean Atomic Bomb Victims Memorial-monument, dat ter nagedachtenis is gebouwd aan de vele Koreaanse slaven die tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten werken, staat het Atomic Bomb Memorial Mound-monument. Dit monument bevat de as van duizenden niet-geïdentificeerde slachtoffers van de atoombom.

Het meisje van de 1000 kraanvogels

Children’s Peace Monument, Hiroshima

In het noorden van het park ligt het Children’s Peace Monument. Dit monument is gebouwd ter nagedachtenis aan Sadako Sasaki, het meisje van de 1000 kraanvogels. Sadako was twee jaar oud toen de bom ontplofte. Ze overleefd de aanval, maar op elfjarige leeftijd wordt ze gediagnosticeerd met leukemie. In het ziekenhuis hoort ze de Japanse legende dat je een wens mag doen wanneer je duizend kraanvogels vouwt. Deze staan in Japan symbool voor een lang en gelukkig leven. Haar vrienden en klasgenoten brengen haar papier, zodat Sadako de kraanvogels kan vouwen. Haar wens was dat ze zou genezen en alle andere kindslachtoffers van de bom ook een wens zouden mogen doen. Het is haar uiteindelijk gelukt de duizend kraanvogels te vouwen, maar helaas overleed ze acht maanden later alsnog aan de gevolgen van haar ziekte.

In 1958 werd er een monument voor haar en de andere omgekomen kinderen gebouwd. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds papieren kraanvogels gevouwen door kinderen van over de hele wereld. Je ziet daarom rondom het monument duizenden gekleurde papieren kraanvogels staan.

Atoombomkoepel

Atoombomkoepel, Hiroshima

De Genbakukoepel, de atoombomkoepel (Atomic Bomb Dome), is het enige gebouw in het hypocentrum in Hiroshima dat de atoombomexplosie heeft overleefd. Het gebouw werd in 1915 door een Tjechische architect gebouwd als industriële promotiehal voor kunst exposities. Alle mensen die ten tijde van de explosie binnen waren overleefden het bombardement niet, maar het gebouw stond nog steeds overeind. De autoriteiten, die eigenlijk alles wilden slopen wat nog aan de explosie herinnerden, besloten het gebouw niet af te breken. Het gebouw dient nu ter nagedachtenis aan de slachtoffers en de gebeurtenissen van de atoombomaanslag op 6 augustus 1945.

In 1996 werd het gebouw opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt het gebouw gewoon binnen lopen. Vooral ’s avonds, met de lichten rondom het gebouw en de rivier die langs het gebouw stroomt, is de Genbakukoepel erg indrukwekkend.

Hiroshima Peace Memorial Museum

Dit museum bevat een collectie van herinneringsstukken, spullen gerelateerd aan de aanslag op Hiroshima, en getuigenissen van overlevenden. De collectie is persoonlijk en af en toe erg confronterend. Je ziet hier verbrande kleding liggen, maar ook een kinderlunchbox en een horloge dat precies is gestopt op 8:15 uur – de tijd dat de bom insloeg op Hiroshima. Verder vind je hier indrukwekkende foto’s en informatie over de wederopbouw van Hiroshima.

Shukkei-en

Shukkei-en, Hiroshima

Shukkei-en is een tuin die gebaseerd is op het ontwerp van West Lake in het Chinese Hangzhou. De tuin werd in 1620 aangelegd voor de koning Asano Nagaakira. Je kunt door de tuin wandelen via de aangelegde paden. Deze paden leiden je langs verschillende soorten ‘gemaakte’ landschappen. Ook Shukkei-en werd vernield door de Hiroshima bom, maar veel bomen en planten overleefden de aanval. Naast de tuin ligt het Hiroshima Prefectural Art Museum. In dit museum vind je werken van onder andere Salvador Dalí en de nationale kunstenaar Hirayama Ikuo.

Reizen naar Hiroshima – hoe kom je er?

Hiroshima is goed te bereiken met het vliegtuig, de bus, de boot en de trein. Een enkeltje Tokyo Airport – Hiroshima Airport kost minmaal €60 en duurt 1,5 uur. Een busreis Tokyo – Hiroshima kost ongeveer €70 en duurt 12 uur. Met de shinkansen-trein ben je vanuit Tokyo in vier uur in Hiroshima voor €180.

Georganiseerde rondreizen die Hiroshima aandoen vind je bij 333travel, Riksja Travel, Tenzing Travel, Djoser, Van Verre en Koning Aap.

Top 3 Japan specialisten

Sawadee
Sawadee

Verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van highlight trips tot rondreizen.
Bezoek website

Riksja Japan
Riksja Japan

Individuele rondreizen, familiereizen en maatwerk reizen naar Japan met bijzondere excursies.
Bezoek website

Djoser
Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Beste reistijd Hiroshima

Het beste seizoen om naar Hiroshima te gaan is tussen maart en juni en september en november. Het klimaat in Hiroshima zorgt er voor dat er hete zomers zijn en milde winters. Het is daarom het best te vertoeven in de lente en de herfst.

8 Hiroshima reiservaringen en tips

 • Willemijn Buijn

  “adembenemend”

  Geplaatst 20-05-2019

  Ik ben niet snel onder de indruk of van musea. maar hier voel je de ramp echt nog. Het museum, het park, de overblijfselen; allemaal om stil van te worden. Ik ben nog altijd onder de indruk. Neem vooral de tijd om het allemaal in je op te nemen.

 • Teun

  “De geschiedenis van pijn en verdriet.”

  Geplaatst 12-05-2019

  Hiroshima de plek waar het allemaal gebeurt is tijdens de tweede wereld oorlog, de plek waar een atoom bom is opgevallen door de Amerikanen.
  De stad die heeft laten zien dat na zo een ramp dat je alles kan opbouwen, een levendige stad waar ze van pijn en verdriet weer iets mooi en vrolijk hebben gemaakt.
  Ze laten beelden en foto's zien wat er met de stad is gebeurt, dit kan je niet inzien als je door de stad loopt.
  Een stad met een mooie, enge history.
  Zeker de moeite waard om te te bezoeken als je in Japan bent.

 • Richard Tronco

  “Wat een historie”

  Geplaatst 26-04-2019

  Hiroshima is een relatief kleine stad als je dit vergelijkt met bijv Kyoto en Tokyo. Maar misschien laat Hiroshima je het meest stil zijn en leef je mee met de historische gebeurtenissen die hier hebben plaats gevonden.
  Wij hadden het geluk dat wij in de voorjaarsvakantie daar waren. Oftewel een tweedaags feest was aan de gang. Wij hebben lopend de stad verkend en voor 1 uitstapje de bus genomen. De geschiedenis die de stad met zich meebrengt was bij mij niet volledig bekend. Door te lezen in de LP en de verhalen bij de monumenten te lezen word je goed met de neus op de feiten gedrukt wat hier ooit heeft plaats gevonden. En stad die je naar mijn mening niet over mag slaan als je in Japan bent.

 • Vronie Roorda

  “Bijzonder”

  Geplaatst 16-04-2019

  Het is een grote stad, maar gezien de grote ramp die er plaats heeft gevonden is het een must see. Het memorial park is prachtig en je voelt de pijn van toen nog als je daar aanwezig bent. Je kunt een dag hop on hop off bus pakken zodat je de stad helemaal ziet. 1 Dag is in feite genoeg voor de stad. Tip, hier eet je de beste Okonomiyaki. Staat even in de rij maar de moeite meer dan waard.

 • Tim de Vries

  “Kippenvel ”

  Geplaatst 30-11-2017

  Hiroshima is een stad welke je weer met beide voeten op de grond zet. Terug naar een tijd die eigenlijk nog helemaal niet lang geleden is. Het bezoeken van Hiroshima heeft zeker toegevoegde waarden op je reis in Japan omdat het een vreselijke historie heeft waar we eigenlijk te weinig bij stil staan. Het museum is super indrukwekkend en de verhalen die je via de audio tour hoort, bezorgen je kippenvel. Ik raar iedereen aan om het museum als eerste te bezoeken zodat je meer gevoel en inlevingsvermogen hebt in de stad. Het peace memorial park is een super mooi gedenk momument voor deze vreselijke gebeurtenis.

 • Nicole

  “Kippenvel bezorgend”

  Geplaatst 16-11-2017

  Naar Hiroshima ga je niet voor de mooie gebouwen. Naar Hiroshima ga je, omdat je met je eigen ogen de gevolgen en ervaringen van een atoombom wilt zien. Het Hiroshima Peace Park stelt je hier in ook absoluut niet teleur. Het bezorgt je gegarandeerd kippenvel. Zowel het museum als de schoolklasjes die les krijgen over de oorlog als alle gevouwen kraanvogels. Allemaal even indrukwekkend.
  Verder is er in de stad niet heel veel spannends. Wel is het kasteel leuk om naartoe te gaan.

 • Annelies

  “Meest indrukwekkende stad van Japan”

  Geplaatst 13-11-2017

  Hoewel Hiroshima aan mooiheid niet overloopt, is het ontzettend indrukwekkend. Het kasteel is, na het zien van Himeji castle, eigenlijk niets, maar het hele Atoomgebied is des te meer een bezoek waard. De foto's en verhalen van 1945 hebben bij mij een diepe indruk achtergelaten.

 • Lisanne

  “Moderne stad, met mooie parken”

  Geplaatst 29-10-2017

  Hiroshima is natuurlijk bekend vanwege de geschiedenis met de atoombom. Als een van de eerste dingen oet je dus eigenlijk echt het peace memorial park gaan bekijken en het nabijgelegen museum bezoeken. Hier heb ik heel veel geleerd over wat er precies gebeurde ten tijde van de ramp, erg interessant! De stad zelf vond ik niet heel bijzonder, maar er zijn wel een aantal mooie parken waar je goed terecht kunt. Bezoek ook zeker het eilandje Miyajima, dat redelijk in de buurt ligt.


Deel jouw Hiroshima reiservaring en tips!

Ben jij in Hiroshima geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Japan rondreis aanbiedingen

Top 3 Japan specialisten

Riksja Travel

Riksja Travel

Stel zelf je ideale Japan rondreis samen met bouwstenen of haal je inspiratie uit één van de samengestelde individuele rondreizen.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van hightlight trips tot rondreizen.
Bezoek website


Djoser

Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Meer Japan reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Groepsrondreis Japan.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Japan 'on a budget'.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuurreis Japan.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reisplan op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

Groepsrondreis.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Japan

Alle bezienswaardigheden in Japan

Vliegtickets naar Japan


Hotels in Japan zoeken

Hotels in Japan zoeken

Boek je rondreis naar Japan

Riksja Travel
1. Riksja Travel

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Groeps en individueel.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Geliefde rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 92 Japan rondreizen
Vanaf €107 incl. vliegticket

Vliegtickets Japan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Japan
V.a. 456

Volg ons op Facebook