27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 april, 2024

Tokyo, de hoofdstad van Japan, is de grootste metropool ter wereld. Maar de vele inwoners van deze stad weten hoe ze rust en orde onder de samenleving moeten brengen: na een citytrip Tokyo voel je je in geen enkele grote stad meer zo op je gemak als hier!

Tokyo bezienswaardigheden

Tokyo is een stad met ontelbaar veel verschillende gezichten. Je vindt hier oude boeddhistische tempels, moderne winkelcentra met tal van hippe kledingwinkels, traditionele Japanse architectuur, torenhoge wolkenkrabbers, natuurrijke wijken met pastelkleurige bomen, winkels met typisch Japanse Harajuku, brede straten die als spinnenwebben door elkaar lopen, en nog veel meer! Dat is vrij logisch in een stad waar meer dan 12 miljoen mensen wonen – en het aantal inwoners van Tokyo groeit elke dag.

Je zou denken dat je hier de weg zowel letterlijk als figuurlijk kwijtraakt, maar dat is niet waar. De locals zijn namelijk erg goed in het bewaren van de rust. Orde is voor hen de normaalste zaak van de wereld. Politiemannen zwaaien met verlichte stokken terwijl auto’s en brommers netjes op hun beurt wachten. Hier geen typisch Aziatisch oorverdovend verkeerslawaai: een wandeling door de stad staat garant aan toeterloze taferelen. De straten zijn schoon en alle gebouwen – zowel oud als nieuw – zijn in keurige staat. En de Japanners laten ook nog eens een glimlach achter op je gezicht, want ze behoren wat ons betreft tot de vriendelijkste mensen ter wereld!

Vliegtickets Tokyo

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Tokyo
V.a. 456 Cheaptickets.nl

Overnachten in Tokyo

Vergelijk alle hotels in Tokyo
Bekijk hotels Booking.com

Indrukwekkende infrastructuur

Tokyo

Tokyo is een stad vol vernieuwing. Wolkenkrabbers, waar bekende merken in gevestigd zijn, en multinationals, die hier de show stelen, zorgen voor de kapitalistische sfeer in de stad. De infrastructuur van Tokyo is één van de indrukwekkendste ter wereld. Omdat er zo veel mensen in de stad wonen, was er nood aan een ordelijk wegen- en metronetwerk. De dertien metrolijnen van Tokyo vervoeren dagelijks 8 miljoen mensen door de stad en is daardoor ook nog eens één van de drukste metronetwerken ter wereld. Maar ondanks de drukte is er ontzettend veel orde in de metrostations: mensen staan keurig in de rij wanneer zij een metro in willen.

Shibuya kruispunt in Tokyo

Shibuya, één van de drukste oversteekplaatsen ter wereld.

Tokyo Tower

De Tokyo Tower.

Geschiedenis

Eeuwen geleden was Tokyo een klein vissersstadje en had het de naam Edo (stad van de rivieren). Maar toen er in de 15e eeuw, tijdens de oorlog, een kasteel gebouwd werd in de stad, kreeg Edo (Tokyo) een stadser imago. Vanaf dat moment besloot de regering steeds meer te bouwen rondom het kasteel, zodat het kasteel het middelpunt werd van de stad. Edo transformeerde langzaamaan naar een bruisende stad die in de 18e eeuw actief in contact stond met veel andere wereldsteden. In de 19e eeuw werd Edo benoemd als hoofdstad van Japan en werd het omgedoopt tot ‘Tokyo’, wat stad van het oosten betekent.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Tokyo veelvuldig gebombardeerd door de Amerikanen. De stad en haar historische gebouwen raakte in verval. In de jaren ’50 onderging Tokyo een metamorfose en ontwikkelde een moderne architectuur die voor een sterke urban vibe zorgde. De Japanse economie kreeg hierdoor een boost en de Aziatische metropool werd op de kaart gezet als een stad van pop-cultuur, design en technologie.

Musea

Tokyo heeft een roerig verleden, maar ook een trendy heden. Je vindt daardoor veel interessante musea in de stad. Als je van Japanse kunst en design houdt, zijn National Museum of Modern Art (MOMAT), Mori Art Museum, Tokyo Midtown Design Hub, National Art Center Tokyo en Tokyo Metropolitan Museum of Photography aanraders. Musea over de geschiedenis van Tokyo zijn Tokyo National Museum, Japanese Sword Museum, National Showa Memorial Museum en Museum of Contemporary Art. Andere leuke musea zijn Ghibli Museum (over sprookjes) en het Baseball Hall of Fame & Museum.

Japanse theater Kabuki

Japanse theater Kabuki

Kabuki staat garant voor een spectaculair avondje Japans theater. Kabuki is een vorm van theater waarbij veel kleur en bewegingen komen kijken. Kabuki is eeuwenoud en werd ontwikkeld toen Tokyo nog Edo heette. Het was een vorm van kunst die uitgevoerd werd door de normale stadsburger in plaats van door de hogere standen.

Bij Kabuki worden er toneelstukken gespeeld over historische gebeurtenissen en over conflicten op het gebied van liefde tussen mannen en vrouwen. De Kabuki-spelers hebben hun eigen taal gevorm en vertellen op monotone wijze het verhaal aan de kijkers. Dit wordt begeleid door traditionele Japanse instrumenten. Zelfs voor Japanners zijn deze teksten soms lastig te verstaan. Het podium is in staat om te draaien en overal zitten vakken waar de Kabuki-spelers opeens in kunnen verdwijnen. Het bekendste Kabuki-theater van Tokyo is de Kabuki-za in Ginza, maar deze vorm van theater komt in alle delen van Japan voor.

Kabuki-za theater, Tokyo

Het Kabuki-za theater in Ginza.

Hippe wijk Ginza

Ginza, Tokyo

Ginza is een Japanse wijk in Tokyo die veel weg heeft van het New Yorkse Fifth Avenue en het Londense Oxford Street. Ginza was de eerste buurt in Tokyo die haar armen opende voor de moderne westerse invloeden die naar Japan overwaaiden in de 19e eeuw. In Ginza vind je daardoor onder andere historische westerse gebouwen gemaakt van Europese bakstenen en grote warenhuizen met gigantische ramen en mooi opgemaakte etalages. Ginza staat ook bekend als Tokyo’s galerie wijk, want het zit vol met kunstzinnige galerijen. In Ginza vind je daarnaast het Kabuki-za theater: het bekendste theater voor het traditionele Kabuzi.

Modekwartier Harajuku

Harajuku, Tokyo

Harajuku is Tokyo’s modekwartier. Hier komen de echte fashionista’s om de laatste trends volgens de Japanse modebranches en –ontwerpers te shoppen. Naast mode vind je in Harajuku ook een aantal bijzondere heiligdommen, zoals het in de tweede wereldoorlog verwoeste Meiji-jingu. Dit 12 meter hoge gebouw werd herbouwd in de jaren ’60 en ademt nog steeds een authentieke sfeer uit.

Het cliché Tokyo en nachtleven in Shinjuku

Kabukicho, Tokyo

Het Red Light District van Tokyo: Kabukicho.

Shinjuku is dé wijk in Tokyo waar alle vooroordelen van deze metropool naar voren komen: grote tv-schermen met videobeelden van bekende merken, moderne winkels die populaire elektronica producten verkopen, overheidsgebouwen, verborgen heiligdommen en torenhoge wolkenkrabbers. Daarnaast staat Shinjuku bekend om haar wilde nachtleven. Over de hele wijk vind je kleurrijke en verlichte barretjes en clubs en in het oosten van Shinjuku ligt het grootste Red Light District van Tokyo: Kabukicho.

Ouderwetse architectuur in Yanaka

Yanaka, Tokyo

Yanaka is een oude wijk in Tokyo en is een van de weinige buurten van Tokyo die de aardbeving van 1923 en de verwoestende bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. In Yanaka vind je hierdoor nog veel ouderwetse Japanse architectuur, zoals van hout gemaakte huizen. Daarnaast vind je in Yanaka honderden tempels en ruïnes die je terugbrengen naar het Edo-tijdperk. Yanaka is een unieke buurt en dat vinden ook veel beroemde Japanners, kunstenaars en artiesten die in deze wijk wonen. Het bekende Tokyo National Museum ligt ook in Yanaka.

Ueno Parken

Ueno Koen, Tokyo

Midden in de stad, gelegen in Yanaka, liggen een paar grote kleurrijke en frisse parken: Ueno Koen en Ueno Tosho-Gu. De parken worden veel gebruikt als decor voor films, foto’s en schilderijen. Dit komt door de bekende vijver, genaamd Shinobazu-ike. Rondom deze vijver is een breed pad gebouwd waarover bomen hangen met takken vol roze, witte en lila gekleurde bloemetjes. In de parken vind je houten tempels die benoemd zijn naar Japanse goden, zoals de Benten-do; een tempel die benoemd is naar de Godin van het water genaamd Benzaiten. Vanuit deze tempel heb je een goed zicht over de vele aanwezige vogels in het park.

Tempel Senso-ji

Senso-ji tempel, Tokyo

Een van Tokyo’s meest bezochte tempels is Senso-ji. Deze van hout gebouwde rode tempel is het huis van de Gouden Kannon: de boeddhistische God van het Geluk. Bij binnenkomst word je welkom geheten door de God van de wind en de God van de donder. In de tempel zelf word je verrast door alles wat te maken heeft met het Edo-tijdperk. De rode kleur van de tempel stamt uit de 17e eeuw en is typisch voor dit tijdperk. Daarnaast zijn de daken traditioneel vormgegeven en vind je overal authentieke Edo-details.

Vismarkt Tuna Auction

Niet meer dan 120 bezoekers zijn dagelijks toegestaan om vanuit de galerij tussen 5.25 uur en 6.15 uur de Tuna Auction op de Tsukiji Outer Market te bewonderen. De Tuna Auction is het binnentrede van lokale vissers die ’s ochtends vroeg met hun enorme vangst de markt binnenkomen. De vangst is letterlijk enorm; de tonijnen, die deze markt op komen, zijn gemiddeld 150 kg zwaar. Naast tonijn vind je tot 14:00 uur vele andere soorten vis: van gedroogde vis tot zeewier. En natuurlijk sushi!

Reizen naar Tokyo – hoe kom je er?

Tokyo, de hoofdstad van Japan, is een van de best bereikbare plaatsen van Japan. Tokyo heeft twee luchthavens, waarvan Haneda Airport een internationaal vliegveld is. Vliegtickets naar Tokyo boek je al vanaf €550 retour. Vanuit Izu en Ogasawara is het mogelijk om met de boot naar Tokyo te komen. Bussen zijn goedkoper dan treinen en rijden van Tokyo naar bijna alle bekende plaatsen op hetzelfde eiland. De bekendste route is de route Mount Fuji – Shinjuku highway Bus Terminal. Tokyo is per trein met bijna alle plaatsen in Japan verbonden. Er zijn verschillende treinsoorten waarvan de ‘Shinkansen’ de bekendste treinsoort is waarmee je door heel Japan kunt reizen.

Aangezien Tokyo een logisch begin of eindpunt van een rondreis door Japan is, doen bijna alle georganiseerde rondreizen Tokyo wel aan. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij Sawadee, Shoestring, Djoser en Koning Aap.

Top 3 Japan specialisten

Sawadee
Sawadee

Verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van highlight trips tot rondreizen.
Bezoek website

Riksja Japan
Riksja Japan

Individuele rondreizen, familiereizen en maatwerk reizen naar Japan met bijzondere excursies.
Bezoek website

Djoser
Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Beste reistijd Tokyo

Het hele jaar lang is Tokyo geschikt om te bezoeken wat betreft weersomstandigheden. Tokyo ligt in een gebied waar men te maken heeft met hete zomers en milde winters.

24 Tokyo reiservaringen en tips

 • Robert

  “Ik had er langer willen blijven”

  Geplaatst 19-05-2019

  Tijdens onze backpack reis door Japan zijn wij in totaal 2,5 dag in Tokyo geweest. Je kijkt er letterlijk je ogen uit. Het is wel een drukke en dure stad, en mensen zijn erg op hun zelf gericht. Ons bezoek aan de Tokyo Tower is een absolute aanrader. Doordat het op een na hoogste gebouw van Japan is, kijk je over de hele stad heen. Bezoek ook de bekende vismarkt, je ziet daar vissen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je maag moet er wel tegen bestand zijn, want het ruikt er zeker niet altijd fris.

 • Yilmez Fogeleza

  “Tokio”

  Geplaatst 12-05-2019

  In Tokio is er voor ieder wat wils: of je nou een cultuurliefhebber bent, van lekker uiteten gaan houdt, of een goede mangastrip wilt scoren. Er zijn heel wat leuke eettentjes en goede uitgaansgelegenheden.
  Tips:
  - Tokio is een grote stad en het OV is er ontzettend goed geregeld. Wij hadden een Pasmp kaart gekocht die we steeds konden uploaden. Hiermee kunt je zowel met de trein als de metro reizen.
  - Vanuit Tokio kun je leuke dagtripjes maken naar Kamakura, Hakone etc.

 • Teun

  “Wereldstad Tokyo”

  Geplaatst 10-05-2019

  Tokyo is een wereldstad waar je gemakkelijk veel tijd kunt doorbrengen, zoveel heeft het te bieden. Het netwerk van openbaar vervoer is erg goed geregeld. De mensen zijn opvallend beschaafd, de straten zijn schoon (hoewel er weinig prullenbakken te vinden zijn), mensen staan in rijen te wachten om in te stappen bij de metro. Tokyo kent vele hoogtepunten: vele tempels en shrines, de bekende Shibuya crossing, parken en meer. Hoogtepunten die ons hebben verrast: het egelcafé, het robotcafé en mario kart door de stad. Disney biedt avondkaarten waarvoor je van 18-22 het park in kan, dit is ons erg tegen gevallen. Het park was ook in de avond nog heel druk, waardoor we maar 2 attracties konden doen.

 • Richard Tronco

  “Modern en druk”

  Geplaatst 26-04-2019

  Tokyo heeft mij verrast. Wij zijn begonnen in het zuiden van Japan en de hele reis heb ik uitgekeken naar Tokyo. Zovaak zie je iets voorbij komen op tv of lees je andere reisverhalen en het is allemaal waar. Wat een geweldige stad. Modern, maar we druk. Wij hebben veel gelopen, maar dan zie je te weinig. De metro is het beste vervoersmiddel. Perfect geregeld. De verschillende wijken bieden gemak om te beslissen waar je heen gaat. De tempels, kastelen, tuinen, vismarkten etc zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken. Neem een LP mee om je goed in te lezen. OH JA, en eet een stukje blauwe vinvis tonijn. GODDELIJK.

 • Simone

  “Geweldige wereld stad!”

  Geplaatst 26-04-2019

  Neem een paar dagen om het échte Tokyo te leren kennen. Zowel de drukke metro's, Shibuya, geweldige stadsparken, de beste Ramen, maar ook in 60 minuten sta je op een berg in het westen vanaf waar je mount Fuji kan zien. Een leuke tip voor Nederlanders, op sommige plekken is het mogelijk om fietsen te huren.

 • Floyd

  “De eindeloze stad.”

  Geplaatst 25-04-2019

  Één van de grootste metropolen van de wereld en met zijn tientallen miljoenen inwoners komt er aan deze stad echt geen einde.
  In elke wijk vind je weer een andere sfeer en mengen in Tokyo oud en nieuw met elkaar. Van prachtige tempels tot de hectische neon verlichte gokhallen, tokyo verveeld nooit.

 • Vronie Roorda

  “Groot, groter, grootst en gek, gekker, gekst”

  Geplaatst 16-04-2019

  Tokyo en Japan zijn niet in woorden te beschrijven. Wat een bijzondere stad. Zo gestructureerd en tevens zo hectisch. Je kunt veel zien en doen en je kunt het zo gek niet bedenken of het is er in Tokyo. De winkelstraten, de oude paleizen, de wolkenkrabbers, het bekende zebrapad en een uitgaansgebied waar je u tegen zegt. Je kijkt je ogen uit, trek echt een paar dagen uit voor deze stad en laat je mee voeren door de mensen.
  Een bijzondere ervaring is de metro in de spits en een bezoek aan de vismarkt mag ook niet ontbreken.


 • “Spectaculair Tokyo”

  Geplaatst 11-04-2019

  Wereldstad Tokyo heeft ontzettend veel te bieden. Je kan het zo gek niet bedenken, het is allemaal mogelijk in Tokyo. Een goede week is zo voorbij. Tokyo heeft een goed metronetwerk, waardoor je makkelijk van A naar B kan reizen. Hoogtepunten voor ons waren: Mario karten door de stad heen, het egelcafe, het robotrestaurant, shibuya, shinyuku, ueno en Disney.

 • Bart

  “Geen moment verveeld”

  Geplaatst 20-02-2018

  In het najaar van 2017 heb ik in mijn eentje Tokio bezocht. Het was de eerste keer dat ik alleen op reis ging en ik denk dat ik met Tokio geen betere bestemming had kunnen kiezen. Het is een ontzettend veelzijdige stad waar zoveel te zien en te beleven is dat je je geen moment hoeft te vervelen. Omdat het zo’n grote stad is, is het wel aan te raden om vooraf een beetje te bedenken en plannen waar je naartoe wilt. Ik ben een week in Tokio geweest maar ik had er gemakkelijk nog een extra week kunnen vullen.

  Je kunt in Tokio ook een hoop bizarre dingen bezoeken, zoals kattencafe’s, uilencafe’s, maid bars, thema restaurants, bizarre winkels: je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Ik vond dat een hele leuke afwisseling van de ‘reguliere’ bezienswaardigheden zoals de tempels, parken en musea. Wat ook erg leuk is is om bij een Japanse familie thuis te koken en te eten. Via de website Nagomi Visit kun je zo’n bezoek regelen. Ik heb dat zelf ook gedaan en het is de mooiste herinnering van de hele reis.

  Ten slotte, Japan heeft het imago een duur land te zijn maar ik vond dat ter plekke best meevallen. Hotels, kleding en de trein zijn zeker duur, maar bijvoorbeeld de metro, toegang tot musea en eten zelfs iets goedkoper dan hier. En een heleboel bezienswaardigheden, zoals tempels en parken, zijn natuurlijk gewoon gratis.

  Nog een laatste tip. Reserveer vooraf alvast via internet een pocket wifi die je bij aankomst op de luchthaven kunt afhalen. Een pocket wifi is een apparaatje waarmee je constant wifi hebt op je smartphone. Reuze handig als je je weg wilt vinden via Google Maps of de app van de Tokio metro. Heeft mij een hele hoop tijd en verdwalen bespaard.

 • Deborah

  “Fantastisch Tokyo”

  Geplaatst 29-11-2017

  Tijdens een rondreis door Japan waren we aan het begin en aan het eind in Tokyo. Openbaar vervoer is echt top. De mensen super behulpzaam. Op onze laatste 2 dagen hebben we nog een dagje Disney gedaan, wat vooral grappig is, is dat Japanners graag als Disneyfiguur verkleed gaan naar het park. Dus het is erg leuk om mensen te kijken. Op onze laatste dag naar de Fish Market geweest en uiteraard fantastisch Sushi gegeten.


Deel jouw Tokyo reiservaring en tips!

Ben jij in Tokyo geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Japan rondreis aanbiedingen

Top 3 Japan specialisten

Riksja Travel

Riksja Travel

Stel zelf je ideale Japan rondreis samen met bouwstenen of haal je inspiratie uit één van de samengestelde individuele rondreizen.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van hightlight trips tot rondreizen.
Bezoek website


Djoser

Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Meer Japan reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Groepsrondreis Japan.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Japan 'on a budget'.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuurreis Japan.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reisplan op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

Groepsrondreis.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Japan

Alle bezienswaardigheden in Japan

Vliegtickets naar Japan


Hotels in Japan zoeken

Hotels in Japan zoeken

Boek je rondreis naar Japan

Riksja Travel
1. Riksja Travel

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Groeps en individueel.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Geliefde rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 92 Japan rondreizen
Vanaf €107 incl. vliegticket

Vliegtickets Japan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Japan
V.a. 456

Volg ons op Facebook