27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 april, 2024

Kyoto is de stad in Japan die je niet mag overslaan! Alles wat je verwacht bij het land van The Rising Sun vind je hier: traditionele geisha’s, kleurrijke tempels en overal bloemrijke rustgevende tuinen.

Kyoto bezienswaardigheden

Kyoto is een van de meest cultuurrijke steden van de wereld. De Japanse stad wordt wel eens vergeleken met steden als Rome en Berlijn, omdat het door de vele bouwwerken uit de oudheid soms net lijkt alsof je door een openlucht museum wandelt. Kyoto heeft 1600 Boeddhistische tempels, 400 Shinto heiligdommen, veel botanische tuinen en 17 locaties die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Kyoto was tot de 19e eeuw de hoofdstad van Japan. Tot die tijd was Kyoto het thuisfront van de keizerlijke familie van Japan.

Vliegtickets Japan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Japan
V.a. 456 Cheaptickets.nl

Overnachten in Kyoto

Vergelijk alle hotels in Kyoto
Bekijk hotels Booking.com

Fushimi-Inari Taisha

Fushimi-Inari Taisha

Fushimi-Inari Taisha is één van Kyoto’s meest bijzondere monumenten, gelegen op een heuvel. Het complex bestaat uit een eindeloos aantal poorten gemaakt van dik rood hout die je via een pad van 4 km lang leidt naar de vijf heilige gebouwen van Fushimi-Inari Taisha. Het complex werd door de Hata-familie in de 8e eeuw gebouwd ter ere van de Goden van de rijst. Fushimi-Inari Taisha is het ‘moedergebouw’ van alle 40.000 Inari-heiligdommen van Japan. Bij het betreden van het complex word je verwelkomd door honderden stenen vossen. De vossen staan symbool als de vertellers van Inar, de Shinto-god van rijst, en hebben allen een sleutel in hun bek die toegang verschaft tot de rijstschuur. Fushimi-Inari Taisha is een complex dat je in één dag kunt bezoeken, maar vergt wel een beetje energie, want het is gelegen op een heuvel. Wanneer de zon ondergaat, en het donker wordt, verschijnt er een mysterieus randje over de poorten. Dit zorgt voor een angstige wandeling en daarom wordt geadviseerd om samen met een vriend het complex te bezoeken. De entree voor Fushimi-Inari Taisha is gratis.

Kinkaku-Ji

Gouden Paviljoen, Kyoto

Kinkaku-Ji, het Gouden Paviljoen.

Kinkaku-Ji is een gouden tempel en staat ook wel bekend als het Gouden Paviljoen. Het gebouw werd aan het einde van de 14e eew gebouwd als pensioenhuis voor de Japanse veldheer Ashikaga Yoshimitsu. Toen de veldheer overleed, benoemde zijn zoon het gebouw tot tempel. Kinkaku-Ji is een beroemd complex en wordt het hele jaar druk bezocht. Het is daarom aan te raden om Kinkaku-Ji op een doordeweekse dag in de vroege ochtend te bezoeken. Entree is ongeveer €3.

Geisha’s in Kyoto

Geisha’s

Kyoto is de stad waar nog steeds authentieke geisha’s te vinden zijn. Geisha’s zijn een soort Japanse gastvrouwen die moeten voldoen aan een aantal etiquette en voorwaarden. De training om een geisha te worden, duurt jaren en vergt veel van de jonge vrouwen. Zo moeten ze goed kunnen dansen en zingen en moeten ze netjes gasten verwelkomen en bedienen. In de rest van Japan vind je bijna geen Geisha’s meer. Als ze er zijn, zijn het vrouwen verkleed als Geisha’s. Het Gion District in Kyoto is de wijk waar je de meeste Geisha’s tegen komt. In de lente en zomer kun je de Geisha’s aanschouwen in speciale dancings in deze wijk. Twee van dit soort dancings zijn Gion Odori en Miyako Odori. Er zijn verschillende shows verdeeld over de dag waarbij de geisha’s komen dansen. Een ticket kost ongeveer €25. Tegen een kleine vergoeding mag je ook aanwezig zijn bij een theeceremonie. Vraag je reisorganisatie, hostel, hotel of guesthouse naar de exacte informatie over deze ceremonies.

Kyoto Imperial Palace Park

Kyoto Imperial Palace Park

Zin in een picknick op een grote groene weide omgeven door pastelkleurige bloemenbomen met een prachtig paleis in het midden? Ga dan naar Kyoto Imperial Palace Park. Dit park is ontworpen in de 17e eeuw en ligt als omheining om het Kyoto Imperial Palace (Kyoto Gosho) en Sento Gosho heen. Kyoto Gosho stamt uit de 8e eeuw en is veel keer opnieuw gebouwd omdat het meerdere malen is afgebrand. Naast Kyoto Gosho staat Sento Gosho; het tweede keizerlijke paleis uit de 17e eeuw. Om de paleizen te bezoeken, moet je je inschrijven voor een bezoek. Maar het park is al een heel bezoek op zich. Vooral in de bloesemtijd (februari – maart) is het park een lust voor de ogen.

Kyoto Arashiyama Bamboo Grove

Kyoto Arashiyama Bamboo Grove

Een compleet andere wereld betreden doe je door een bezoekje te brengen aan Arashiyama Bamboo Grove. Dit bamboebos bestaat uit duizenden groene bamboebomen die torenhoog zijn en alle kanten op steken. Het bos ligt ten noorden van Kyoto. Naast het bos vind je een typisch Japans landgoed, genaamd Okochi Sanso, dat veel gebruikt werd voor samoerai films. Op het rustgevende landgoed vind je een villa, een theehuis en een kleurrijke tuin.

Kurama-dera

Kurama-dera tempel, Kyoto

Op een heuvel 30 minuten met de Eiden Eizan-lijn ten noorden van Kyoto ligt Kurama. Het stadje wordt gezien als toevluchtsoord van de stress en drukte beneden de heuvel. De meeste mensen komen naar Kurama vanwege de heuveltempel Kurama-dera. De boeddhistische tempel is gelegen in een dichtbegroeid bos boven op de heuvel en wordt gezien als een van Japan’s meest spirituele tempels. De sterke spirituele sfeer die rondom de heuveltempel hangt, heeft Kurama-dera te danken aan de natuurlijke omgeving rondom de tempel. Er komen veel boeddhisten naar Kurama-dera om te mediteren. Volgens de legende is de tempel in de 8e eeuw ontdekt door een Monnik die een tip kreeg van een paard. Entree is ongeveer €1,50.

Daigo-Ji tempel in Kyoto

Herfstkleuren bij de Daigo-Ji tempel in Kyoto.

Reizen naar Kyoto – hoe kom je er?

Kyoto is een heel goed bereikbare stad. Via Kansai kun je met de Tokaido- en San-yo-lijn shinkansen naar Kyoto reizen. Deze lijn passeert o.a. Tokyo, Nagoya, Osaka, Kobe en Hioshima. Een enkeltje vanuit Kyoto Airport naar Tokyo duurt drie uur en kost ongeveer €100. Een goedkoper alternatief is met de bus. De JR nachtbus rijdt tussen Tokyo en Kyoto en duurt ongeveer acht uur. Een enkeltje kost ongeveer €70.

Georganiseerde rondreizen die Kyoto aandoen vind je bij Djoser, ANWB Vakanties, TUI en Shoestring.

Top 3 Japan specialisten

Sawadee
Sawadee

Verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van highlight trips tot rondreizen.
Bezoek website

Riksja Japan
Riksja Japan

Individuele rondreizen, familiereizen en maatwerk reizen naar Japan met bijzondere excursies.
Bezoek website

Djoser
Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Beste reistijd Kyoto

De beste reistijd om naar Kyoto te reizen is van maart t/m juni en van september t/m november. In februari en maart is het bloesemseizoen waardoor je kunt genieten van de prachtig zacht gekleurde bloesems in de tuinen van Kyoto. Het weer in Kyoto is dan ook erg zacht.

15 Kyoto reiservaringen en tips

 • Willemijn Buijn

  “must do”

  Geplaatst 20-05-2019

  Ben twee keer geweest. In totaal 1,5 week. Ik zou er zo kunnen wonen. Mensen zijn aardig, behulpzaam. Lekker fietsen, wandelen, dwalen. En ongelofelijk veilig. Toeristische trekpleisters zijn natuurlijk druk, maar na een tijdje ben ik gewoon mensen gaan kijken. Dat is soms nog leuker. Of bij een tempel gewoon de lokalen bekijken hoe ze de rituelen beleven. Gewoon lekker dwalen door een wijk en kijken waar je uitkomt en zien hoe de mensen leven. En vooral durven gewoon een restaurant binnen te stappen ook al weet je niet wat er achter die twee doeken voor de deur zich bevindt. Je komt bij pareltjes.

 • Mandy

  “Kyoto; Tokyo als dorp”

  Geplaatst 19-05-2019

  Kyoto is Tokyo in het klein. Lekker alles op de fiets, geen laagbouw. Hier heb je ook het Bamboo Forest en Fushimi Inari. Beiden moet je zo vroeg mogelijk in de ochtend doen om mensenmassa´s te vermijden.

 • Teun

  “Kyoto”

  Geplaatst 10-05-2019

  Door de enthousiaste verhalen uit recensies hadden wij hoge verwachtingen van Kyoto. Er zijn een aantal hoogtepunten die je niet mag missen, zoals het Arashiyama bambooforest, de Fushimi Inara Shrine en de gouden paviljoen (Kinkaku-ji). Het bamboo forest is prachtig om te zien, wel is het hier ontzetten druk. Reken dus niet op de mooie foto's die je ziet op Internet. De Fushimi Inari Shrine vonden wij mooier dan van tevoren gedacht, door de vele poorten. Ook hier is er een stukje bamboo forest, met minder drukte. Gion is een mooi district met oude bouwstijl, al is de kans klein dat (in tegenstelling wat er op Internet beschreven staat) je geisha's tegenkomt in deze buurt.

 • Richard Tronco

  “Autentisch ”

  Geplaatst 26-04-2019

  Misschien wel de stad die je terug neemt naar het echte Japan van vroeger. Wij hebben hier twee dagen een fiets gehad om overal gemakkelijk te komen. Het is een grote, maar overzichtelijke stad. De vele tempels en kastelen zijn allemaal de moeite waard. je kan er goed eten (veel sterren restaurants) en met gelijk kom je een Geisha tegen. Het is na Japan de beste keuze om naar toe te gaan vind ik. Gion is een wijk dat 's avonds het beste bezocht kan worden., maar de algehele sfeer in de stad is goed. Mensen zijn zeer behulpzaam. Vanaf Kyoto is het makkelijke om de trien te pakken naar dichtbij gelegen bezienswaardigheden, met als nummer 1: Fushimi Inari-Tesiha

 • Simone

  “De cultuur stad van Japan”

  Geplaatst 26-04-2019

  Zeker de moeite waard voor iedereen die Japan bezoekt, heel anders dan bijvoorbeeld Tokyo. Er zijn heeel veel tempels en mooie gebouwen, maar ook een relaxe stad vergeleken met Tokyo. Let wel op, sommige bekende bezienswaardigheden zijn erg druk bezocht in de middag, wat de ervaring wat minder maakt.

 • Floyd

  “Het culture hart en hoogtepunt van Japan”

  Geplaatst 25-04-2019

  Bezoek je Japan, dan moet je naast metropool Tokyo ook in het culturele hart van Japan zijn geweest: Kyoto. De stad puilt uit van de tempels en je vindt ze dan ook op elke straathoek. De één nog mooie dan de andere. Historisch en Cultureel Japan zijn hier nog duidelijk te herkennen en een absolute must als je geinteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van dit fantastische land.

 • Vronie Roorda

  “wauw”

  Geplaatst 16-04-2019

  Kyoto heeft alles. Wat een prachtige stad. Van het gouden paleis tot aan het banboo bos en in de buurt de prachtige shines. Het is een stad die heerlijk is om door heen te fietsen, in de avond de oude wijk van de geisha's te bezoeken ne je overdag te verwonderen aan de prachtige oude cultuur. Trek hier minimaal 3 dagen voor uit, de stad is groot maar er is overal een verborgen schoonheid. Makkelijk ook te bereizen met openbaar vervoer en dus ook veel uitstapjes mogelijk.


 • “Must do Kyoto”

  Geplaatst 11-04-2019

  Kyoto is een mooie stad, die goed en snel te bereiken is vanaf verschillende plekken met de shinkansen. Er is veel te zien, zo raden veel mensen aan om hier langere tijd te blijven. Vanaf Kyoto ben je snel in Osaka, maar ook een dagje Nara is vanaf hier goed te doen. Wij hebben 2 dagen besteed om de stad zelf te verkennen, wat goed te doen was. Bijzonder om naartoe te gaan is het bamboo forest van Arashiyama, al is dit een toeristische attractie en zal je alleen foto's krijgen met weinig mensen als je vroeg in de ochtend vertrekt. Voor de tempels in deze omgeving moet je entree betalen. De Fushimi Inari Shrine is met zijn vele oranje poorten ook een must see. Ook hier wemelt het van de toeristen, maar als je door loopt is er een weggetje naar omhoog waar je uitkomt bij een ander bamboo forest waar het minder druk is. Gion is een leuke wijk, maar in tegenstelling tot wat er op internet te lezen is: de kans is klein dat je geisha's tegen komt. Wij sliepen in deze wijk en zijn er met toeval een tegen gekomen. De gouden tempel Kinkakuji tempel is ook een bezoekje waard.

 • Nicole

  “De onofficiële hoofdstad van Japan”

  Geplaatst 16-11-2017

  Wil je naar het 'authentieke' Japan? Ga dan naar Kyoto. Kyoto is een geweldige plek die blaakt van de Japanse cultuur. Zeer veel mooie tempels, Japanse tuinen etc.
  Een aanrader is om een fiets te huren. Met de fiets is alles in Kyoto goed te bereiken. Ga vooral ook naar Kinkaku-Ju ( het gouden paviljoen) erg mooi. Verder zijn er in Kyoto heel veel lekkere bakkertjes, hier werd ik als Nederlander erg blij van.

 • Tom Hagendoorn

  “Ga terug naar het historische, echte Japan!”

  Geplaatst 10-11-2017

  Mijn favoriete stad in de wereld misschien wel, Kyoto! Hoewel het feit dat ik er alleen reisde er mogelijk ook aan bij heeft gedragen, kwam ik hier eigenlijk makkelijk tot rust. Bij aankomst in de ‘Ryokan’ waar ik een kamer had geboekt, werd ik buigend en glimlachend welkom geheten. Voor ik verder kon lopen deed ik mijn schoenen uit en gleed ik in gemakkelijke sloffen; gebruikelijk in Japanse huizen, tempels en andere traditionele gebouwen. Mijn kamer bevatte tatami matten en er lag, volgens traditie, een matje en deken op de grond, wat prima lag. Hier begon ik met het uitstippelen van mijn trip door de voormalige hoofdstad.

  Ik heb mijn Lonely Planet eerlijk gezegd opengeslagen en ben bijna alle aanbevolen routes gaan lopen. De philosopher’s walk langs de bomen en het water, de Kiyomizu-dera tempel, Ninenzaka (een typisch oud Japans straatje), het Arashiyama bamboo forest, ik vond het allemaal fantastisch! Bij dit laatste vind je in de buurt ook een prachtige Japanse tuin, van groot formaat, Tenryu-ji genaamd en is een heuse aanrader! Aan de rand van de stad vindt men verschillende tuinen omgeven door bamboe en vol met mos. Voor een klein bedrag van nog geen drie euro kan men zo’n tuin bezoeken. Ik was er in de maand maart en vond het al prachtig, en was lang alleen zo rustig was het er.

  Reizen met de metro is, wanneer je er een beetje aan gewend ben, goed te doen. Neem voor de zekerheid een kopie van het metrostelsel mee op je telefoon, met Westerse namen en met getallen; op sommige stations hangen alleen kaarten in Japans schrift. Overigens is de aankomstpositie voor veel toeristen, het Kyoto trein station, een prachtig modern gebouw. Daarbuiten kan het even verwarrend zijn, je staat namelijk niet direct oog in oog met het oude Japan waar de stad om bekend staat. De mooiste bezienswaardigheden vinden zich voor een groot deel aan de rand van de stad. Het is het het onderzoeken zeker waard!


Deel jouw Kyoto reiservaring en tips!

Ben jij in Kyoto geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Japan rondreis aanbiedingen

Top 3 Japan specialisten

Riksja Travel

Riksja Travel

Stel zelf je ideale Japan rondreis samen met bouwstenen of haal je inspiratie uit één van de samengestelde individuele rondreizen.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van hightlight trips tot rondreizen.
Bezoek website


Djoser

Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Meer Japan reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Groepsrondreis Japan.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Japan 'on a budget'.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuurreis Japan.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reisplan op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

Groepsrondreis.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Japan

Alle bezienswaardigheden in Japan

Vliegtickets naar Japan


Hotels in Japan zoeken

Hotels in Japan zoeken

Boek je rondreis naar Japan

Riksja Travel
1. Riksja Travel

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Groeps en individueel.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Geliefde rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 92 Japan rondreizen
Vanaf €107 incl. vliegticket

Vliegtickets Japan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Japan
V.a. 456

Volg ons op Facebook