27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 april, 2024

Nagasaki is de tweede stad van Japan die tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheurd werd door een atoombom. Maar tegenwoordig is deze kustplaats een cultureel hoogstandje waar je heerlijk kunt struinen langs de haven en door de met keien bestrate steegjes.

Nagasaki

Nagasaki ligt op het derde grootste eiland Kyushu in het zuidwesten van Japan. De stad ligt aan de kust van twee zeeën: de Sumo-nada Zee en de Taichibana Baai. Er heerst een vredige sfeer in de stad, door het aangename klimaat en de vriendelijke inwoners. De haven van Nagasaki geeft de stad een extra charmant imago door de mooie boten die in de haven liggen en de typische zeerestaurants rondom het gebied. In 2015 was het 70 jaar geleden dat de atoombom in Nagasaki ontplofte. Dit werd intensief herdacht door de inwoners van de stad.

Vliegtickets Japan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Japan
V.a. 456 Cheaptickets.nl

Overnachten in Nagasaki

Vergelijk alle hotels in Nagasaki
Bekijk hotels Booking.com

Nagasaki Holland Village

Nagasaki heeft sinds de 17e eeuw een bijzondere band met Nederland. In 1641 verbande de Japanse autoriteiten van die tijd (De Tokugawa) alle aanwezige Westerlingen uit het land, maar er werd één uitzondering gemaakt: de Nederlanders mochten blijven. Vanuit de Nederlandse handelspost op het eiland Dejima, 560 meter uit de kust van Nagasaki, dreven Nederlandse koopmannen handel met Japan. Tot 1850 waren Nederlanders zelfs de enige Westerlingen die handel mochten drijven met het land. Hierdoor vind je vandaag de dag nog steeds veel Nederlandse invloeden terug in de architectuur van de stad. Op het eiland Dejima staan een aantal 17-eeuwse gebouwen, muren en constructies uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

Verder in de stad bevinden zich nog een aantal Nederlandse koloniale houten huizen. In het noorden van de stad vind je een replicatie van Huis Ten Bosch. Dit huis dient als groot openluchtmuseum waar je meer grote replica’s vanuit Nederland tegenkomt, zoals de Utrechtse Domtoren, de grachtenpanden van Amsterdam en natuurlijk de molens. Daarnaast zijn er nog een aantal wijken in Nagasaki die volstaan met Nederlandse huizen, zoals Oranda Zaka (Hollandse Heiligen).

Nagasaki

Nagasaki atoombom

Tijdens de Tweede Wereldoorlog op 9 augustus 1945 explodeerde om 11:02 uur de tweede atoombom in Japan, in Nagasaki. De Amerikanen hadden eigenlijk de stad Kokura voor ogen om te gaan bombarderen, maar daar was het bewolkt dus besloten ze voor het industriële gebied van Nagasaki te gaan. De Fat Man, de codenaam die het Amerikaanse leger aan de atoombom had gegeven, kwam 469 meter boven het industriële gebied Urakami tot ontploffing. De bom was 3,25 meter lang en woog 4,54 ton. De grondtemperatuur van de bom was tussen de 3000 en de 4000 graden Celsius. In totaal vielen er 74.000 slachtoffers waarvan er 40.000 direct overleden. Door de ioniserende straling, waarin kankerverwekkende radioactieve stoffen aanwezig waren, vielen er jaren later nog steeds slachtoffers.

Urakami

Nagasaki Atomic Bomb Museum

Het Nagasaki Atomic Bomb Museum.

Urakami, het industrieel gebied van Nagasaki, was het doelwit van de atoombomaanslag op 9 augustus 1945. Sinds de aanslag is het meeste in Urakami opgeknapt, maar nog steeds vind je er veel ruïnes en andere gebouwen die je doen herinneren aan de gebeurtenissen van ruim 70 jaar geleden. In het Nagasaki Atomic Bomb Museum vind je veel informatie over de bomaanslag in de vorm van onder andere foto’s, kunstwerken, kleding, potten en een klok die stopte met tikken om 11:02 uur (de tijd dat de bom explodeerde).

De Nagasaki National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims is een hal naast het Atomic Bomb Museum. In deze hal zijn alle namen van de slachtoffers genoteerd. Het Peace Park, in het noorden van Urakami, is het park waar jaarlijks op 9 augustus de slachtoffers en gebeurtenissen herdacht worden. In het midden van het park staat een bronzen beeld met de naam Nagasaki Peace Statue dat ontworpen is door Kitamura Seibo in 1955.

Nagasaki Peace Statue

Nagasaki Peace Statue.

Tempels en kerken

Nagasaki heeft een groot aanbod van tempels en kerken. Een eerste aanrader is de kathedraal van Urakami. Deze kerk was ooit de grootste katholieke kerk van Azië. Het duurde drie eeuwen voordat de kerk afgebouwd was. Op 9 augustus 1945 stortte de kerk vervolgens in drie seconden in, toen de Fat Man atoombom precies boven de kerk tot ontploffing kwam. In 1959 werd er, op basis van de overgebleven resten, een nieuwe kleinere versie van de Urakami Cathedral gebouwd. Als je een rondje om de kerk wandelt, zul je versteld staan van de kracht die de atoombom gehad moet hebben. De tweede aanrader is de Suwa-jinja tempel.

Deze tempel, afkomstig uit 1625, is gelegen op een bosrijke heuvel. Rondom de tempel vind je tal van hondenstandbeelden die de tempel beschermen. Tussen 7 en 9 oktober wordt de tempel verlicht en wordt er een drakendansshow genaamd Kunchi Matsuri gegeven; Nagasaki’s belangrijkste jaarlijkse festival. Het derde niet te missen religieus bouwwerk is de Oura Catholic Church. Deze in het zuiden van Nagasaki gelegen kerk is de oudste kerk van Japan en stamt uit 1865.

De katedraal van Urakami

De katedraal van Urakami.

Oura Catholic Church

De Oura Catholic Church.

Glover Garden

De meest Europees georiënteerde huizen vind je in Glover Garden. In dit groenrijke gebied woonden de meeste Europese handelaren toen zij handel dreven met Japan. Het park is vernoemd naar de Schotse Thomas Glover wie de eerste Japanse treinrails bouwde en verantwoordelijk was voor veel belangrijke ontwikkelingen in het land. Je kunt het park het best ontdekken door over de geasfalteerde paden te wandelen. In het park kun je de huizen van de Europeanen bewonderen, maar je kunt ook een heuvel op klimmen van waar je uitzicht hebt op de haven van Nagasaki.

Nagasaki Glover Garden

Reizen naar Nagasaki – hoe kom je er?

Nagasaki is vanuit heel Japan goed te bereiken. Je kunt vliegen naar Nagasaki vanuit Tokyo, Osaka, Okinawa en Nagoya. Een enkeltje Osaka – Nagasaki duurt 1,5 uur en kost €40. Je kunt de boot nemen vanuit plekken rondom Nagasaki. Je kunt Nagasaki ook per trein bereiken vanuit Sasebo, Hirado en Fukuoka. Ook rijden er bussen tussen Nagasaki en Unzen, Sasebo, Fukuoka, Kumamoo en Beppu. Vliegen is een betere optie, want bustickets zijn, ongeacht de reistijd, een stuk duurder dan vliegtickets. Zo kost een enkeltje Fukuoka – Nagasaki ca. €55 en duurt het 2 uur.

Georganiseerde rondreizen die Nagasaki aandoen vind je o.a. bij Djoser, Koning Aap en Sawadee.

Top 3 Japan specialisten

Sawadee
Sawadee

Verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van highlight trips tot rondreizen.
Bezoek website

Riksja Japan
Riksja Japan

Individuele rondreizen, familiereizen en maatwerk reizen naar Japan met bijzondere excursies.
Bezoek website

Djoser
Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Beste reistijd Nagasaki

De beste tijd om naar Nagasaki te gaan is tussen maart en juni en tussen september en november. Nagasaki ligt in een klimaatzone waar erg hete zomers voorkomen. Het is daarom aangenamer om in het voor- en najaar naar Nagasaki te reizen, zodat je het warme weer in Nagasaki kunt vermijden.

Deel jouw Nagasaki reiservaring en tips!

Ben jij in Nagasaki geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Japan rondreis aanbiedingen

Top 3 Japan specialisten

Riksja Travel

Riksja Travel

Stel zelf je ideale Japan rondreis samen met bouwstenen of haal je inspiratie uit één van de samengestelde individuele rondreizen.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende groepsrondreizen door Japan met veel individuele vrijheid. Van hightlight trips tot rondreizen.
Bezoek website


Djoser

Djoser

De Japan-reizen van het populaire Djoser bieden individuele vrijheid in combinatie met het gemak van een groepsreis.
Bezoek website

Meer Japan reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Groepsrondreis Japan.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Japan 'on a budget'.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuurreis Japan.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reisplan op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

Groepsrondreis.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Japan

Alle bezienswaardigheden in Japan

Vliegtickets naar Japan


Hotels in Japan zoeken

Hotels in Japan zoeken

Boek je rondreis naar Japan

Riksja Travel
1. Riksja Travel

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Groeps en individueel.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Geliefde rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 92 Japan rondreizen
Vanaf €107 incl. vliegticket

Vliegtickets Japan

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Japan
V.a. 456

Volg ons op Facebook