Luang Namtha & Nam Ha NPA in Laos: paradijs voor wandelaars, mountainbikers en vogelspotters

Luang Namtha & Nam Ha NPA in Laos: paradijs voor wandelaars, mountainbikers en vogelspotters

Het hoge noorden van Laos is het meest geïsoleerde en authentieke deel van het land, de thuisbasis van veel traditionele minderheden. Vanuit provinciehoofdstadje Luang Nam Tha kun je prachtige trekkings maken en het spectaculaire Nam Ha NPA bezoeken.

Door , laatst bijgewerkt op 24 februari 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het stadje Luang Namtha
 2. Kayakken en raften
 3. De bergstammen rondom Luang Namtha
 4. De Akha bij Muang Sing
 5. Nam Ha NPA
 6. Reizen naar Luang Namtha
 7. Beste reistijd Luang Namtha
 8. Reiservaringen en tips

Waar staan Luang Namtha & Nam Ha NPA om bekend?

De noordwestelijke provincie Luang Nam Tha is een paradijs voor avontuurlijke wandelaars, mountainbikers en vogelspotters. Je kunt er verschillende award-winnende eco tours maken door nationaal beschermde gebieden. Mooist van allemaal is het Nam Ha NPA. De ideale uitvalsbasis voor tours en trekkings is provinciehoofdstadje Luang Nam Tha, op acht uur rijden van Luang Prabang.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Het stadje Luang Namtha

Luang Namtha

Luang Namtha. Foto door Peter Verburg.

In de Laotiaanse burgeroorlog heeft Luang Namtha veel te verduren gehad. Het stadje werd letterlijk met de grond gelijk gemaakt en de omliggende bergen waren beroofd van hun bomen. Een tijdlang was Luang Namtha ook eigenlijk alleen bekend als stop-over-point op de backpackroute van Laos naar China.

 • Langzaam wordt het opgefleurde provinciehoofdstadje populairder. Het is een prettige, low key bestemming met enkele prima guesthouses, eco-lodges en budgetaccommodaties (tip: het keurige Thoulasith Guesthouse).
 • Er is een leuke lokale markt en een food market in de avond waar je lokale specialiteiten kunt proeven. Luang Namtha ligt eigenlijk rond één centrale straat, van waaruit je met een scooter zo in no-time de binnenlanden inrijdt.

Kayakken en raften

Vlakbij Luang Namtha stromen de rivieren Nam Tha en Nam Ha. Deze rivieren zijn, vooral in het regenseizoen, heel wild. Je kunt er dan geweldig kayakken en raften. Het is mogelijk om tours te boeken in Luang Namtha.

 • De trips variëren van een tot drie dagen. Meerdaagse trips zijn inclusief een overnachting in een bergdorp bij een etnische stam.
 • Als je een georganiseerde reis naar Laos boekt en naar Luang Namtha gaat, zit een kayaktour er waarschijnlijk bij inbegrepen.

De bergstammen rondom Luang Namtha

Luang Namtha bergstammen

Er leven veel traditionele stamvolkeren in de buurt van Luang Namtha.

In de bergen rondom Luang Namtha leven talloze traditionele stammen. Zij wonen in primitieve bergdorpen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De elektriciteit gaat er ‘s avonds om elf uur uit, er wordt gekookt op kampvuur en de mensen slapen op dunne planken in zelf gebouwde huizen van bamboe. Wassen doen zij in de rivier en het toilet bestaat uit een gat in de grond.

 • De Hmong vormen de bekendste etnische minderheid die voorkomt rond Luang Namtha. Deze stam kleedt zich heel kleurrijk en draagt veel zilver. Hmong baby’s krijgen wanneer ze één maand oud zijn al hun eerste zilveren ketting.
 • Een tweede bekende bergstam is de Lahu, afkomstige uit Zuidwest-China. De huizen waarin de Lahu leven zijn gebouwd op hoge palen. De Lahu-vrouwen zijn gespecialiseerd in weven en borduren.
Luang Namtha bergstammen

De Akha bij Muang Sing

Ga vanuit Luang Namtha nog 60 kilometer noordelijker, tot de grens met Myanmar en China, en je komt in Muang Sing. In dit slaperige stadje lopen naast Hmong ook etnische stammen als de Akha, Thai Dam en Yao zij aan zij in hun traditionele kleding. Je kunt er fietsen door het prachtige landschap en schitterende wandelingen maken langs primitieve stammendorpjes.

Vooral de Akha-stamdorpen zijn de moeite waard. Je vindt er prachtig houtsnijwerk in de architectuur, waaronder een uit hout gesneden poort. De Akha geloven namelijk dat deze poorten de mensen van het dorp scheiden van de geesten. De Akha zijn heel conservatief en staan minder open voor veranderingen dan andere bergstammen. Daarom leeft de Akha nog voornamelijk van land- en veebouw. Daarnaast maken stamleden kleding en andere souvenirs om te verkopen aan toeristen.

Luang Namtha

Rijstvelden in de vallei bij Luang Namtha.

Muang Sing is te bereiken per bus(je) vanuit Luang Namtha, maar je kunt er ook zelf heenrijden met een gehuurde scooter: een geweldige route door ongerepte natuur.

Nam Ha NPA

Niet ver buiten Luang Namtha ligt het Nam Ha National Protected Area, een dichte jungle waar onder meer zeldzame soorten luipaarden, apen, tijgers en olifanten leven. Een jungletrekking door het Nam Ha NPA laat je het ongerepte oerwoud van Noord-Laos zien.

 • Met een gids trek je door de dichtgegroeide jungle. Hij zal je uitleg geven over de biodiversiteit in het woud, welke sporen van dieren er aanwezig zijn en hoe je met natuurlijke middelen kunt overleven in de jungle. Na het regenseizoen, in de winterperiode, zijn de bomen en planten fel groen gekleurd.
 • Je kunt een jungletrekking boeken bij een van de vele reisbureaus in Luang Namtha, reken op zo’n €50 per dag. De minimale duur van een trekking is twee dagen. Tijdens deze twee dagen wandel je met andere reizigers en twee gidsen vanuit een inheems dorp het oerwoud in. Aan het einde van de dag kom je aan in een ander bergdorp waar een traditionele bergstam woont. Bij deze stam blijf je logeren en krijg je eten.

LEES OOK: 5x minder bekende highlights van Laos

Luang Namtha – hoe kom je er?

Luang Namtha ligt in het verre noorden van Laos. Met de bus vanuit Luang Prabang doe je er zo’n 8 uur over, een reis die je overigens prima in tweeën kunt knippen door eerst naar een van de rivierstadjes Nong Khiaw of Muang Ngoi te reizen die ongeveer halverwege liggen. Veel reizigers doen Luang Namtha ook aan en-route vanuit Noord-Thailand (Chiang Rai). Vanuit de Thailand-Laos grensovergang bij Chiang Khong/ Huay Xai is het per bus(je) zo’n 3 tot 4 uur.

Georganiseerde Laos-rondreizen die Luang Namtha aandoen zijn o.a. déze van Sawadee (groepsreis), of kun je zelf samenstellen op Riksja Laos.

Beste reistijd Luang Namtha / Nam Ha NPA

De beste reistijd om naar Luang Namtha te gaan is aan het einde van de regenperiode dan is het oerwoud op zijn best, zijn de rivieren vol en de watervallen groots. Deze periode is van september tot en met december.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Luang Namtha reiservaringen en tips

 • Anne Janssen op 10-11-2017

  “Jungletrekking”

  Een klein plaatsje waar je alleen naartoe moet gaan om een jungle trekking te doen. In de omgeving is er verder niet zoveel, maar je kunt wel leuk rondscooteren. Ga alleen een jungletrekking doen als het niet regent/ geregend heeft de afgelopen dagen. Onze trek was verschrikkelijk. Het regende de hele tijd, de junglebodem was spekglad en we moesten telkens opletten waar we onze voeten neerzetten. Uiteindelijk nog ruim 10x gevallen in 2 dagen...

 • Marianne Borger op 17-12-2015

  “Trekken in Laos”

  Voor de diehard trekkers is Luang Namtha echt de perfecte plek. Het noorden van Laos leent zich ontzettend voor trektochten van alles niveaus. Luang Namtha is vanuit Luang Prabang gemakkelijk te bereiken en het is niet moeilijk om in dit plekje een hostel of travel-agency te vinden. Ook vanuit hier is het weer makkelijk om verder te reizen naar het zuidelijke deel van Laos. Ikzelf heb hier een driedaagse trek gedaan de jungle in, het niveau was 'average'. Het was een fantastische tocht. Voor mezelf had ik besloten dat ik tenminste één back to basic, primitieve trekkingtocht wilde doen. Die heb ik hier zeker gekregen! Onder begeleiding van een gids zijn we in een groepje van ongeveer 6 mensen de jungle in getrokken. De tocht was zwaar en zeer primitief, maar het uitzicht, de sfeer, de bergvolkeren en de voldoening die je eruit haalt is geweldig. Buiten de trekkingtochten is er niet veel te doen in Luang Namtha zelf en een liefhebber voor trekkings moet je wel een beetje zijn, anders zijn het drie hele lange dagen zonder douchen, toiletteren in de jungle en slapen op bananenbladeren onder een klamboe in de openlucht. De toch zelf was adembenemend en voor mijzelf was het een echte bewustwording om de meest basic behoeften die wij als westerlingen hebben in ons leven opnieuw te gaan waarderen. Het niveau average was voor mij zwaar genoeg, maar wel duable. Tip: vraag door op de zwaarte van het niveau, in mijn groep waren er toch wel een aantal die het moeilijk kregen en als je eenmaal begint kan je niet makkelijk terug, want de tochten gaan veelal diep de jungle in. Andere tip: neem babydoekjes mee, want je ziet drie dagen bijna geen water, kan jezelf niet wassen en dan zijn die doekjes toch echt wel je redding;) Daarnaast moet je je erbij neerleggen dat het best wel een survivaltocht gaat worden, je ziet de meest fantastische dingen, maar daar moet je wel wat voor doen, dus een kleine voorliefde voor uitdagingen is een must. Daarnaast, hoe groter je trekgroep, hoe goedkoper de prijs, dit is een beleid dat vele agency's in Luang Namtha handhaven. Houd er wel rekening mee dat hoe groter de groep, hoe massaler de tocht.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Luang Namtha reiservaring en tips!

Ben jij in Luang Namtha geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief