Luang Prabang (Laos): bezienswaardigheden, tips & ervaringen van reizigers

Luang Prabang (Laos): bezienswaardigheden, tips & ervaringen van reizigers

Luang Prabang is de mooiste en sfeervolste stad van Laos met tientallen boeddhistische tempels, lachende monniken, lantaarnverlichte straatjes, sierlijke frans-indochinese architectuur en een fotogenieke ligging in de heuvels.

Door , laatst bijgewerkt op 14 juni 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Koloniale invloeden
 2. Activiteiten in Luang Prabang
 3. De tempels van Luang Prabang
 4. De aalmoes ceremonie
 5. Kuang Si Watervallen & Pak Ou grotten
 6. Overnachten in Luang Prabang
 7. Reizen naar Luang Prabang
 8. Beste reistijd Luang Prabang
 9. Reiservaringen en tips

Waar staat Luang Prabang om bekend?

Hoe ontspannen en charmant hoofdstad Vientiane ook is, in het dromerige Luang Prabang word je pas echt betoverd. Luang Prabang wordt ook wel de ‘Parel van de Oriënt’ genoemd. Luang Prabang werkt magnetiserend. Het is zo’n stad waar je vanzelf langer blijft hangen dan gepland.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Koloniale invloeden

Duizend jaar lang was Luang Prabang een klein verborgen koninklijk dorpje met rijk uitziende tempels in de groene heuvels. Toen de Franse kolonisten Indochina stichtten, bouwden zij er echter gebouwen en huizen in hun stijl bij.

 • De combinatie van het authentieke Laos met het koloniale van Frans-Indochina zorgen nu voor de bijzondere sfeer in Luang Prabang. Het is niet voor niets dat deze stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
 • Langs de oevers van de Mekong vind je het kleine oude centrum met typische Franse huizen met houten veranda’s, velen omgebouwd tot sfeervolle restaurantjes of leuke boetiekhotelletjes.
Luang Prabang

Rustig straatje in het koloniale oude centrum.

Activiteiten in Luang Prabang

Als je vanuit het ongerepte noorden van Laos (Luang Namtha of Nong Khiaw) aankomt in Luang Prabang voelt het alsof je in een warm reizigersbad stapt. Ineens is er een grote keuze aan gezellige restaurants, boetiekhotels, cocktailbars, massagetentjes, boekenwinkels en tour agencies. Luang Prabang is toeristisch, maar zonder dat het overdadig wordt. Geniet er even van, want veel van deze toeristische faciliteiten vind je in de rest van het land niet.

 • Huur een fiets en meander door de achterafstraatje van de oude wijk, bezoek de kleurrijke nachtmarkt vol souvenirs van de H’mong en laat je pamperen in een van vele spa’s (5 euro voor een uur massage!).
 • Ook doen: een kookles nemen. De lokale keuken is een verfijnde fusion van Frans en Aziatisch. Beklim ook zeker de Phu Si berg rond zonsondergang. Vanaf de top bij de That Chomsi stoepa heb je een geweldig uitzicht over de stad!
Luang Prabang

Luang Prabang, gezien vanaf de Phu Si berg.

Luang Prabang Luang Prabang

De avondmarkt in Luang Prabang, met het Royal Palace en de Haw Pha Bang tempel op de achtergrond.

Luang Prabang avondmarkt

De tempels van Luang Prabang

Luang Prabang stikt van de fraaie tempels in verschillende soorten en maten. Ook lopen er overal vriendelijk lachende monnikken op straat, die het stadje ‘oranje’ kleuren. De prachtige Wat Xieng Thong is de meest historische boeddhistische tempel van Luang Prabang. In 1560 werd deze tempel onder leiding van koning Setthathilat gebouwd. Wat Xieng Thong wordt ook wel de ‘Gouden stad tempel’ genoemd vanwege de gouden daken. Ook fraai is de ‘bamboe tempel’, oftewel Wat Pa Phai. De bamboe is rijkelijk geverfd en versierd. Bij het Royal Palace (Haw Kham) vind je de mooie Haw Pha Bang tempel.

Wat Xieng Thong in Luang Prabang

Wat Xieng Thong.

Royal Palace Museum, Luang Prabang

Het Royal Palace Museum.

De aalmoes ceremonie

Elke ochtend om half 6 komen de vele monniken die bij de tempels in en rond de stad wonen naar het oude centrum van Luang Prabang om een ‘aalmoes’ te halen, meestal in de vorm van eten.

 • Het is een traditie die al vele honderden jaren hoog gehouden wordt in de stad. Locals zitten in de vroegte al aan de weg om de in oranje gewaden monniken van bijvoorbeeld bolletjes rijst te voorzien.
 • Tegenwoordig komen op deze traditionele ceremonies ook veel toeristen af. Wees respectvol met foto’s maken en hou je enigszins afzijdig, het geven van de aalmoezen is eigenlijk weggelegd voor locals.
Monniken, Luang Prabang Monniken, Luang Prabang

Het geven van de aalmoes aan monikken.

Kuang Si Watervallen & Pak Ou grotten

Natuurschoon is er volop in de groene heuvels rondom Luang Prabang. De kristalheldere blauwe watervallen en meren van Kuang Si zijn goed te bezoeken tijdens een dagtrip. Je kunt er heerlijk zwemmen of picknicken. Bezoek ook de heilige grotten van Pak Ou, die volstaan met Boeddhabeelden. Je komt hier door een korte boottocht te maken over de Mekong rivier.

Kuang Si watervallen Kuang Si watervallen

De kristalheldere Kuang Si watervallen.

Pak Ou grotten

Boeddhabeelden in de Pak Ou grotten. Foto door Alfons Taekema.

Overnachten in Luang Prabang

Luang Prabang is het populairste toeristenstadje van Laos en heeft een zeer uitgebreid aanbod aan accommodaties. Er zijn in het relatief kleine plaatsje meer dan 300 keuzes, van fraaie boetiekhotels middenin het koloniale centrump en resorts aan de rivier tot eenvoudiger guesthouses en backpackerhostels iets buiten het centrum.

Onze tips in volgorde van budget:

LEES OOK: De 6 mooiste plekken van Laos

Luang Prabang – hoe kom je er?

Vanuit alle kanten in Laos is het mogelijk om af te reizen naar Luang Prabang. De stad ligt namelijk behoorlijk centraal. De mooiste manier om in Luang Prabang te arriveren is per boot.

 • Vanuit de grensovergang met Thailand is het mogelijk om middels een 2-daagse boottour over de Mekong rivier naar Luang Prabang te varen: de onder backpackers iconische ‘slow boat’ vanaf Huay Xai, met overnachting in Pakbeng.
 • Ook vanaf rivierstadje Nong Khiaw kun je in een dag per ‘longboat’ naar Luang Prabang varen, of andersom.

De (nacht)bus vanaf hoofdstad Vientiane doet er zo’n 10 à 12 uur over; vanaf Vang Vieng is het zo’n 6 à 7 uur.

Luang Prabang heeft ook een eigen vliegveld, met o.a. internationale vluchten naar Bangkok en Chiang Mai in Thailand en Hanoi (Vietnam).

Beste reistijd Luang Prabang

De beste reistijd om naar Luang Prabang te gaan, is tijdens de wintermaanden, van januari t/m april, als het weer in Laos op zijn best is: droog, warm, zonnig maar niet té heet.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

35 Luang Prabang reiservaringen en tips

 • Patrick van der Linde op 27-04-2019

  “Luang Prabang”

  Luang Prabang is een authentieke stad in het noorden van Laos. Door de franse overheersing voelt Luang Prabang nog erg frans kolonistisch aan. Hier plukt het de vruchten van want er staan ontzettend mooie koloniale panden. Er zijn in Luang Prabang meerdere mooie tempels die allemaal een bezoek waard zijn. Het mooiste aan de stad is de (toeristische) markt die er elke avond is. Hier kun je ontzettend veel leuke en toffe dingen kopen. Een uitstapje aan de Kuang Si Falls mag niet ontbreken. Ook een wandeling langs de Mekong in de avond is een aanrader. Er zijn hier veel leuke restaurantjes.

 • Thom op 15-04-2019

  “Prachtige Kuang Si watervallen”

  Een heerlijk stadje waar je je goed kunt vermaken. Maar het hoogtepunt is om een tuktuk te nemen naar de Kuang Si watervallen. Daar heb je levels met water, waar je kunt zwemmen, en overal watervalletjes. Prachtig, het leek net filmscène.

 • Naomi Den Ouden op 12-04-2019

  “Bruisende stad - Kuang Si Watervallen must”

  Leuke stad met een fijn sfeertje. Neem een bezoekje aan de Aalmoesceremonie, probeer op een wat minder toeristisch deel van de route te gaan staan. Daarnaast is een bezoekje aan de Kuang Si watervallen echt een must, wat een prachtige plek is daar. Je kan helemaal naar boven lopen en ik zou dit ook zeker doen, vanaf daar heb je ook weer een prachtig uitzicht.

 • Jolanda van Efferen op 09-04-2019

  “Fietsen in Luang Prabang”

  De mooiste plek in Laos die we bezocht hebben. Het is een klein dorpje, waar je heerlijk kan fietsen. Het meest indrukwekkend vond ik de aalmoesceremonie. Lokale monniken gaan in de ochtend de straat op en krijgen dan donaties van bewoners van Luang Prabang. Bezoek ook zeker de De Kuang Si watervallen, leuke plek om je een dag te vermaken. Tot slot, boek een trip naar de Pak Ou Grotten (bij de rivier vind je genoeg aanbieders). Het is een uurtje varen, en de omgeving is prachtig. Helemaal bijzonder dat we door de gids werden uitgenodigd toen we in de buurt van zijn dorp waren. Sowieso vond ik de mensen heel gastvrij.

 • Tim de Vries op 30-11-2017

  “Leukste stad”

  De Kuang Si watervallen zijn een must see wanneer je naar Luang Prabang gaat. Allerlei terrassen van groen blauwe watervallen op verschillende niveaus maakt het een erg leuk gebied om doorheen te wandelen of een lekkere frisse duik te nemen.
  Overdag kan ik de broodjes en sapjes van de foodmarkt in het centrum onwijs aanraden, vooral het broodje avocado tonijn!
  Het eten op de nightmarkt is super goedkoop en mega lekker, je pakt een bordje en je mag hem helemaal volscheppen voor 1 prijs. De avondmarkt is perfect voor souverniers, je vindt er vanalles. Afdingen kan ook, maar ze zijn niet heel flexibel daarin.
  Bar Utopia is een erg bekende bar in Luang Prabang, super gezellige sfeer hangt hier. Echter sluit alles al erg vroeg dus zet je avond voort bij de Bowling Alley.

 • Lieke van der Heiden op 30-11-2017

  “Heerlijke stad”

  Luang Prabang vond ik een hele leuke en fijne stad. Echt lekker rustig, fijne backpackers sfeer, leuke restaurantjes en een gezellige avondmarkt. Een aanrader zijn de watervallen in de buurt, de (eetstalletjes op) de nachtmarkt en de Franse bakkertjes.

 • Annet van der Stel op 27-11-2017

  “Bijzonder mooie plaats, langs rivier”

  Heerlijke stad, heel relaxt. Er is hier een geweldig zwembad, la Pistoche, dat moet je zeker bezoeken als je zoals wij geen zwemgelegenheid hebt bij de eigen hostel/hotel. Verder zijn er heel fraaie tempels met mozaieken te zien. Via ons hostel hadden we een monkchat, waarbij de monniken hun Engels konden oefenen met ons.
  Je kunt fietsen huren en rondrijden, bij restaurant Utopia launchen met zicht op de rivier, erg leuke plek.
  Tip: riverside bbq restaurant, langs de rivier, bbq op je tafel en enorm buffet om je eten te halen. De mannen helpen je met de bbq.
  Ook leuk is lao lao restaurant. Het beren rescue centrum is ook de moeite waard. Bezoek de avondmarkt en ochtendmarkt.
  Kortom, hier is echt genoeg te doen om een aantal dagen te blijven en te genieten.

 • inzedi op 27-11-2017

  “Hoogtepunt van Laos”

  Luang Prabang is zonder twijfel het hoogtepunt van Laos! De sfeer is heel fijn en levendig en er zijn een heleboel mooie bezienswaardigheden. Dit is echt een plek waar je lang kunt blijven hangen. Opvallend zijn de overblijfselen van de Franse architectuur uit de koloniale tijd. De stad heeft alleen laagbouw, wat het een dorps gevoel geeft. Iedere avond is er een avondmarkt op de hoofdstraat, waar je leuke souvenirs en heerlijk eten kunt halen. Tip: proef de dumplings op deze avondmarkt; bent op slag verliefd. In de ochtend bij zonsopkomst lopen de monniken door de straten om aalmoezen te ontvangen. Dit is zeer indrukwekkend om te zien! Wel heb ik me heel erg geërgerd aan de toeristen die de monniken als aapjes in een dierentuin beschouwen en foto's van heel dichtbij gingen maken. Houd gepaste afstand en respecteer dit mooie ritueel.

  De stad kent vele tempels, waarvan de Wat Xieng Thong de mooiste is. Vooral de mozaïek op de muren is indrukwekkend. Verder is de Phu Si heuvel erg mooi om te beklimmen. Vooral met zonsondergang heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de omgeving. Wel is het hier heel druk en word je constant geprikt door muggen. Op ongeveer een uurtje rijden met de scooter liggen de Kuang Si watervallen. Vergeet niet je zwemkleding en goede schoenen mee te nemen! Het laatste stukje omhoog is een behoorlijke klim, welke je niet graag op je slippertjes doet.

 • Zoe op 21-11-2017

  “Geweldig stadje! ”

  Luang Prabang is een heerlijke stad om in te verblijven. De sfeer is goed, er zijn veel dingen te doen en de omgeving is prachtig. In de omgeving liggen de prachtige Kuang Si watervallen. Iedere avond kun je een marktje in het centrum bezoeken waar je heerlijk eten en souvenirs vindt. Als je vroeg in de ochtend naar de hoofdweg gaat zie je hoe de monniken aalmoezen ontvangen van de lokale bevolking. Een bijzonder ritueel om mee te maken. Verder zijn Wat Xieng Thong en de Phu Si heuvel een bezoekje waard. Vooral bij zonsondergang heb je vanaf de Phu Si heuvel een heel mooi uitzicht over de omgeving van Luang Prabang.

 • Huub de Boer op 18-11-2017

  “Levendige stad met geweldige watervallen”

  Luang Prabang is een van de hoogtepunten van Laos. De stad is erg levendig met zijn verschillende markets die je kunt bezoeken voor souvenirs en de Night Market. Hier kun je heerlijk eten. Verwacht geen restaurants, alles is buiten en je zult zitten op een klein krukje. Maar het is het dubbel en dwars waard. Mijn tip: probeer vooral zoveel mogelijk verschillende dingen uit. Daarnaast zijn er enkele bars waar veel backpackers samenkomen. Deze bieden ook een uitzicht op de zijrivier van de Mekong en de sfeer is erg relaxt. Daar bovenop zijn er verschillende watervallen die je kunt bezoeken (Kuang Si watervallen & Tad Sae watervallen), een erg relaxte stad voor een paar dagen!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Luang Prabang reiservaring en tips!

Ben jij in Luang Prabang geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief