Muang Sing: traditionele bergvolkeren in noord-Laos

Muang Sing: traditionele bergvolkeren in noord-Laos

In het verre noorden van Laos ligt Muang Sing, een stoffig plaatsje omgeven door prachtige natuur waarin diverse traditionele bergvolkeren leven.

Door , laatst bijgewerkt op 25 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bergstammen
 2. Tempels in Muang Sing
 3. Overnachten in Muang Sing
 4. Reizen naar Muang Sing
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat Muang Sing om bekend?

Helemaal in het noordwesten van Laos, vlakbij de grens met Myanmar en China, ligt Muang Sing, een bescheiden stadje dat langzaam maar zeker populariteit aan het herwinnen is. Vroeger was Muang Sing en omgeving vooral berucht om de opiumhandel, maar dat is inmiddels grotendeels aan banden gelegd. Nu is Muang Sing – net als het nabijgelegen Luang Namtha – een goede uitvalsbasis om het authentieke hoge noorden van Laos te ontdekken, waar nog veel traditionele stammen leven. Het beste huur je ter plaatse een fiets en verken je zo de prachtige vallei waarin Muang Sing zich bevindt. Neem je tijd en geniet van het indrukwekkende berglandschap.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Bergstammen

Vanuit Muang Sing heb je de mogelijkheid om in contact te komen met enkele van de lokale bergvolkeren die nog in dit deel van Laos leven. Je kunt tours boeken bij kleine lokale reisbureautjes of er zelf met een fiets of scooter op uit trekken. In de omgeving zijn tal van primitieve dorpjes te vinden waarin deze bergvolkeren leven. Verwacht simpele houten huisjes, rond stiefelende varkens en kippen en vriendelijke locals in mooie traditionele kleding.

Yao vrouw, Muang Sing

Yao vrouw in traditionele kleding.

Waar je in het iets zuidelijker gelegen Luang Namtha vooral Hmong en Lahu tegenkomt, wonen rond Muang Sing juist ook veel Akha, Thai Dam en Yao. Vooral de Akha-stamdorpen zijn de moeite waard. Je vindt er prachtig houtsnijwerk in de architectuur, waaronder een uit hout gesneden poort. De Akha geloven namelijk dat deze poorten de mensen van het dorp scheiden van de geesten.

 • De Akha zijn heel conservatief en staan minder open voor veranderingen dan andere bergstammen. Daarom leeft de Akha nog voornamelijk van landbouw en veeteelt.
 • Daarnaast maken stamleden kleding en andere souvenirs om te verkopen aan toeristen. In Muang Sing is een dagelijkse ochtendmarkt waarop alle stamvolkeren samenkomen en hun spullen verkopen.
Akha dorp, Muang Sing Akha dorp, Muang Sing

Akha dorp.

Tempels in Muang Sing

In en rond Muang Sing is ook een groot aantal tempels te bewonderen, niet minder dan 27 stuks. De oudste en belangrijkste is de Vat Xieng Chai, die naast het plaatselijke museum ligt.

 • Een andere trekpleister is de That Xieng Tung, de belangrijkste stoepa (een bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat) van de omgeving. Hiervan wordt gezegd dat het de adamsappel van Boeddha bevat.
 • Voor wie even genoeg tempels heeft gezien, is de verfrissende Nam Keo waterval een aanrader. Deze ligt twee kilometer van de That Xieng Tung stoepa.
Muang Sing

Omgeving van Muang Sing.

Overnachten in Muang Sing

In Muang Sing zijn de overnachtingsopties beperkt. In de hoofdstraat van het stadje is een aantal eenvoudige guesthouses, maar verwacht weinig tot geen luxe. Voor een wat groter aanbod accommodaties moet je in het nabijgelegen Luang Namtha zijn, dat op zo’n 35 kilometer ligt.

Reizen naar Muang Sing – hoe kom je er?

Vanuit Luang Namtha vertrekken er dagelijks een aantal bussen naar Muang Sing vanuit een klein busstation vlakbij het kantoor van Lao Airlines. Je doet twee uur over de prachtige, bergachtige rit en je betaalt net geen drie euro voor een kaartje. Je kunt de route ook met een gehuurde scooter afleggen, een mooie dagtrip voor als je in Luang Namtha verblijft (waar iets meer mogelijkheden zijn).

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Muang Sing reiservaring en tips!

Ben jij in Muang Sing geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief