Nong Khiaw & Muang Ngoi (Laos): idyllische rivierdorpjes tussen de karstbergen

Nong Khiaw & Muang Ngoi (Laos): idyllische rivierdorpjes tussen de karstbergen

Door , laatst bijgewerkt op 24 juli 2023
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Nong Khiaw
 2. Een boottocht over de Nam Ou rivier
 3. Muang Ngoi
 4. Reizen naar Nong Khiaw & Muang Ngoi
 5. Beste reistijd Nong Khiaw & Muang Ngoi
 6. Reiservaringen en tips

Waar staan Nong Khiaw & Muang Ngoi om bekend?

Het hoge noorden van Laos kenmerkt zich door de verschillende etnische groepen, zoals de Hmong, Mien en Akha, die er nog een traditioneel leven leiden. Het is een vrij geïsoleerde regio waar de moderne wereld nog amper aanwezig is. Veel dorpen hebben er maar beperkt of zelfs helemaal geen elektriciteit. Er leven vele tientallen etnische stammen, wiens levenswijze nooit veranderd is. Velen stellen hun huizen open voor reizigers. Een zogenaamde home stay – slapen op een matje op de grond en douchen met een emmertje water – is een essentieel onderdeel van je Laos-beleving.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Nong Khiaw

Het plaatsje Nong Khiaw ligt op zo’n 3 à 4 uur rijden ten noorden van Luang Prabang, op de rand van een klif aan de voet van de Nam Ou Rivier. Rondom Nong Khiaw vind je een indrukwekkend blauw-groen karstgebergte, de omgeving is hier werkelijk schitterend. Bij de grote brug vind je een beperkt aantal toeristische faciliteiten, zoals enkele restaurants, barretjes, winkels en guesthouses.

 • Verblijven in Nong Khiaw doe je het liefst pal aan de rivier, idealiter een huisje met eigen veranda en hangstoel. De meeste accommodaties in Nong Khiaw zijn vrij basic: simpele houten bungalowtjes of kamers met louter een ventilator, met prijzen tussen de €10 en €20 per nacht.
 • De meest ‘luxe’ huisjes zijn van het Nam ou view villa (v.a. €22, met airco) en het fraaie Mandala Ou Resort (v.a. €53, met airco en buitenzwembad aan de rivier!)
Nong Khiaw

De centrale brug in Nong Khiaw.

Nong Khiaw Nong Khiaw

De omgeving van Nong Khiaw is prachtig. Los van de rivier en de fraaie karstrotsen daaromheen kun je op bijvoorbeeld een mountainbike traditionele stammendorpjes in de omgeving bezoeken. Je kunt ook een wandeling maken van ca. 2,5 kilometer naar de Pathok Caves. In deze grotten schuilden de lokale bevolking voor aanvallen tijdens de Tweede Indochina-oorlog. Maar bovenal is Nong Khiaw, net als kleine buur Muang Ngoi, een plek om te onthaasten. Op je veranda aan de rivier, tussen de rotsen, met een goed boek: onbetaalbaar!

Een boottocht over de Nam Ou rivier

Een boottocht over de Nam Ou rivier laat je het karstgebergte van dichtbij zien. Met een houten bootje en een lokale kapitein kun je al dobberend de omgeving van Nong Khiaw ontdekken.

 • Het is ook mogelijk om een boottocht te combineren met het bezoeken van de nabijgelegen watervallen en rijstvelden. Zo’n complete tour kost ongeveer €15.
 • Als je een georganiseerde reis naar Laos hebt geboekt en Nong Khiaw ook bezoekt, zit een boottocht er vaak bij inbegrepen.
Nam Ou rivier

Passagier boot op de Nam Ou rivier.

Muang Ngoi

Het nog verder afgezonderde Muang Ngoi, op een uur varen van Nong Khiaw, was tot 2013 alleen over de rivier bereikbaar en kende geen elektriciteit. Dat is inmiddels iets veranderd: het gehuchtje wordt steeds populairder onder alternatieve backpackers. Je vindt er wel vooral nog basic guesthouses met hangmatten op het balkon.

 • Muang Ngoi worstelt net als Nong Khiaw met het groeiende (backpack)toerisme, maar blijft een kleinschalige, afgelegen bestemming. De karstbergen en rivier zijn hier misschien nog wel spectaculairder dan in Nong Khiaw.
 • In Muang Ngoi is het mogelijk om een kajak te huren of mee te gaan met een kajaktour op de Nam Ou rivier. Daarnaast kun je ook vanuit Muang Ngoi een trekking langs de met buffels gevulde rijstvelden boeken.
Muang Ngoi

Het prachtig gelegen Muang Ngoi.

Nong Khiaw & Muang Ngoi – hoe kom je er?

Nong Khiaw bereik je per boot of met de bus. Een boottocht vanuit Luang Prabang over de Nam Ou rivier door de ruige natuur van Laos duurt zes tot acht uur. Een dam die is gebouwd tussen Luang Prabang en Nong Khiaw heeft de overtocht via boot onmogelijk gemaakt. Wel is het mogelijk de reis via de weg af te leggen. Een busrit vanuit Luang Prabang naar Nong Khiaw duurt drie tot vier uur en kost ongeveer €8.

Ook van en naar Luang Namtha gaan goedkope bussen. Vanaf Nong Khiaw is het nog een uur extra noordwaarts varen naar Muang Ngoi. Je kunt dus inmiddels ook overland, maar deze rit duurt twee keer zo lang als de boottocht, dus bijna alle reizigers kiezen voor dat laatste.

Beste reistijd Nong Khiaw & Muang Ngoi

De beste reistijd om Nong Khiaw en Muang Ngoi te bezoeken is in het droge seizoen van november t/m februari. In deze periode is de kans op zon het grootst en is het ‘s nachts niet te koud.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw reiservaring en tips!

Ben jij in geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief