Si Phan Don (‘4000 Islands’) in Laos: chillen in de Mekong!

Si Phan Don (‘4000 Islands’) in Laos: chillen in de Mekong!

In het zuidelijkste punt van Laos, vlakbij de Cambodjaanse grens, ligt Si Phan Don. Si Phan Don betekent letterlijk ‘4000 eilanden’. Op deze plek verbreedt de Mekong rivier zich waardoor er een breed web van riviertjes en eilandjes ontstaat.

Door , laatst bijgewerkt op 8 oktober 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. De 4000 eilanden
 2. Flora en fauna
 3. Don Det, Don Khon of Don Khong?
 4. Reizen naar Si Phan Don
 5. Beste reistijd Si Phan Don
 6. Reiservaringen en tips

Hoe staat Si Phan Don (4000 Islands) bekend?

Het paradijselijke Si Phan Don, oftewel de ‘4000 Islands’, is vooral populair bij backpackers op doorreis vanuit of naar Cambodja. Deze tropische archipel van zandplaten, bewoonde en onbewoonde eilandjes in de turquoise afsplitsingen van de Mekong is dé plek voor luieren in een hangmat. Ideaal om de lange reis overland van Cambodja naar Laos even te onderbreken.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

De 4000 eilanden

In het zuiden van Laos komt de Mekong tot een geheel van modderige riviertjes en eilandjes. Er zijn niet letterlijk 4000 werkelijke eilanden: tot de modderige eilandjes behoren ook rotsen en zandbanken. Maar het eilandgevoel is wel duidelijk aanwezig bij Si Phan Don.

 • In dit opvallende natuurgebied leeft de Lao-bevolking op een rustige en vredige manier. Er wordt gegeten, gedronken, gewassen, gevist en de koeien worden gevoerd. Veel locals leven tegenwoordig van de inkomsten van de toeristen die Si Phan Don bezoeken, want dat worden er steeds meer.
 • Je vindt op bepaalde eilanden toeristische restaurants, (simpele) accommodaties, winkels en lokale reisbureautjes. Het echte Lao-leven is vooral op de kleinere eilanden en in de binnenlanden goed te proeven.
4000 Islands

Zonsondergang bij de 4000 Islands.

4000 Islands 4000 Islands

Flora en fauna

De 4000 Eilanden van Si Phan Don vormen een bijzonder natuurfenomeen. Daardoor vind je hier ook fraaie flora en fauna. Er zijn tal van wilde en indrukwekkende watervallen te zien rondom de eilanden. Een bijzonder dier dat je niet over de hele wereld vindt, is de Irrawaddy dolfijn.

 • Deze dolfijn leeft alleen in de zoete wateren rondom de grens van Laos en Cambodja. De Irrawaddy dolfijn is roze gekleurd, heeft een platte neus en is kleiner dan de bekende oceaandolfijn. Helaas wordt hij met uitsterven bedreigd. Er zijn nu nog ongeveer honderd dolfijnen.
 • Om de dolfijn te kunnen spotten, moet je naar een speciale plek gaan waar ze volop aanwezig zijn. Via speciale kayaktours, of door met locals mee te gaan op hun boot, krijg je de kans om de dolfijnen te zien. Tijdens een kayaktour bezoek je vaak ook een aantal watervallen, waaronder de spectaculaire Khone Phapheng Falls in de Mekong.
Khone Phapheng Falls

De spectaculaire Khone Phapheng Falls.

Don Det, Don Khon of Don Khong?

De populairste twee eilanden van Si Phan Don om te verblijven zijn Don Det en Don Khon, beide pas sinds kort voorzien van elektriciteit. De twee eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van een oude Franse spoorbrug. Je kunt beide eilanden goed verkennen met een fiets, al zijn er geen echte geasfalteerde wegen.

 • Don Det is de populairste van de twee en vooral populair onder backpackers en budgetreizigers in hun 20-er jaren. Er wordt gechild, gefeest en gedronken, eerst in de barretjes en na 12-en soms nog aan de rivier met gitaren en al.
 • De accommodaties op Don Det zijn vrij basic: de meeste bungalowtjes met hangmat kosten niet meer dan 10 of 20 euro. Kijk hier voor een overzicht.

De guesthouses en bungalows liggen allemaal aan de noordzijde van Don Det. Als je het binnenland in fietst of loopt ziet het beeld er meteen anders uit: ongerepte natuur, rijstvelden, houten huisjes en overal loslopende koeien, kippen en varkens.

4000 Islands

Een huis op palen in het midden van de Mekong tussen de eilanden Don Det en Don Khon.

Don Khon is het grootste eiland van de twee. Ook hier vind je heerlijke bungalows met hangmatten pal aan de rivier. Don Khon richt zich echter op de nét wat oudere reiziger, met een iets hoger budget. Het blijft er goedkoop, maar grofweg kun je zeggen dat Don Det er is voor de feestende backpacker, terwijl Don Khon voor de net wat oudere ‘flashpacker’ is.

 • Niet alleen de accommodaties (tip: Fishermen Bungalow, v.a. €35) maar ook de restaurantjes bieden nét wat meer dan de standaard toeristenfavorieten.
 • Op Don Khon vind je overigens nog veel overblijfselen van de Franse tijd, zoals stoomlocomotieven, vervallen villa’s en een Franse steiger. Op Don Det zijn wat meer tempeltjes en rijstvelden. Verder is de natuur en het binnenland op beide eilanden prachtig en kun je watervallen ontdekken.
Don Khon

Rijstvelden in Don Khon.

4000 Islands 4000 Islands

Don Khong is het grootste eiland van Si Phan Don en heeft als enige geasfalteerde wegen. Het type toerist dat hier verblijft zal eerder een koffer hebben dan een rugzak: je vindt er voor Laos-begrippen zelfs enkele ‘luxe’ hotels (zoals het mooie Senesothxuen Hotel, vanaf €59), al zijn er ook genoeg budgetaccommodaties (tip: Kongmany Colonial House, vanaf €33).

 • De meeste accommodaties bevinden zich in Muang Khong, het grootste dorpje op het eiland. Don Khong is zeven kilometer breed en twintig kilometer lang. Als je de mooie binnenlanden in fietst heb je amper nog het gevoel dat je je op een eilandje ín de Mekongrivier bevindt.
 • Don Khong kent een heuvelachtig landschap met bossen, rijstvelden en authentieke dorpjes. De grootste tempel Wat Jom Thong ligt ten noorden van Muang Khong. Iets verder vind je een heilige grot, genaamd Tham Phu Khiauw.

LEES OOK: 5x minder bekende highlights van Laos

Si Phan Don – hoe kom je er?

Si Phan Don bestaat uit meerdere eilanden, maar vanuit één plaats varen alle boten naar de verschillende toeristische eilanden. Deze plaats heet Ban Nakasang. Een enkeltje naar Don Det per boot kost ongeveer €2. Vanuit Ban Nakasang vertrekken verschillende bussen naar onder andere Pakse en de grens van Cambodja, een vice versa. Van Pakse naar Ban Nakasang is het zo’n 2,5 uur per minibus.

Beste reistijd Si Phan Don

De beste reistijd om naar Si Phan Don te gaan is tijdens de droge periode van november t/m februari.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

7 Si Phan Don reiservaringen en tips

 • Anne op 22-11-2017

  “Tegenvaller van Laos”

  Na lyrische verhalen wilde ik het met eigen ogen zien; de 4000 islands in het zuiden van Laos. En wat een deceptie. Het is er vies, er is niets te doen, en iedereen die er komt, komt er om zijn hersens uit zn hoofd te blowen. Voor mij geen volgende keer!

 • Marloes op 15-11-2017

  “Paradijsje!”

  Ik ben in 2012 in Don Det geweest, alhoewel qua voorzieningen vrij basic, zijn er veel backpackers te vinden. Het is een mooie plek om even lekker te genieten en bij de rivier te hangen. Toen ik er was, was er veel vraag en aanbod van softdrugs wat in allerlei gerechten was verwerkt (van happy shakes tot happy pizza's) waardoor er soms een wat apart sfeertje hangt. Verder was het destijds niet mogelijk om geld te pinnen op het eiland (wellicht is dat nu anders), dus handig om genoeg geld mee te nemen. Verder is het erg leuk om een fiets te huren om wat meer van het eiland te zien.

 • Michelle van Beek op 13-11-2017

  “Don Det ”

  Door wat reiservaringen van anderen, dachten wij dat je hier echt lekker kon relaxen. Relaxen kan zeker (niks doen), maar je kan niet echt ergens lekker aan het water liggen. Er is een mini (lelijk) strandje, waar alle backpackers bovenop elkaar liggen. Verder is er ook niet veel te beleven op het eiland. Het is wel leuk om een fiets te huren om de omgeving te bekijken, want veel meer is er niet te doen.

 • Kevin Boelsma op 05-11-2017

  “4000 Eilanden”

  Si Phan Don oftewel de 4000 eilanden ligt in het zuiden van Laos en zijn allerlei kleine stukjes besbosde eilandjes waarvan Don Khong, Don Det en Don Khon de bekenste zijn. Don Det is de aanrader, maar Don Khon is ook zeker de moeite waard, als je even wilt bijtanken. Kies dan wel voor een plek met een zwembad, want je kunt maar op weinig plekken in de Mekong rivier zwemmen.

 • Katinka Kosters op 30-10-2017

  “4000 islands puur genieten”

  Relaxen op de 4000 islands. Hier een kano tourtje gedaan om dolfijnen te spotten en naar de watervallen te gaan. Het was heel mooi maar bloedheet. Op de eilandjes kan je fietsen, een tube huren of niksen. Op Don Det heb je een lekker Indiaas restaurant vlakbij het strandje.

 • Japke Doodeman op 29-10-2017

  “Bamboe hutje”

  Slaap in een bamboe hutje en hoor de koeien onder je doorlopen. Veel natuurgeweld als de rivier hoog is en de dorpelingen zijn super vriendelijk. Ik was er in 2005, volgens mij is het veel toeristische geworden sindsdien maar nogsteeds een prachtige bestemming lijkt mij

 • Claudia Bitter op 05-12-2015

  “Even heerlijke relaxen op Don Det”

  Ik verbleef op het eiland Don Det, wat valt onder de 4000 islands. Hier kon ik echt even tot rust komen, heerlijke relaxen, hardlopen tussen de velden door, in de zon liggen op het dek aan de rivier en 's avonds een drankje doen in een van de cafetjes.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Si Phan Don reiservaring en tips!

Ben jij in Si Phan Don geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief