Laatst bijgewerkt op 30 december, 2019

In het zuidelijkste punt van Laos, vlakbij de Cambodjaanse grens, ligt Si Phan Don. Si Phan Don betekent letterlijk ‘4000 eilanden’. Op deze plek verbreedt de Mekong rivier zich waardoor er een breed web van riviertjes en eilandjes ontstaat.

Si Phan Don (4000 Islands)

Het paradijselijke Si Phan Don, oftewel de ‘4000 Islands’, is vooral populair bij backpackers op doorreis vanuit of naar Cambodja. Deze tropische archipel van zandplaten, bewoonde en onbewoonde eilandjes in de turquoise afsplitsingen van de Mekong is dé plek voor luieren in een hangmat. Ideaal om de lange reis overland van Cambodja naar Laos even te onderbreken.

Vliegtickets Laos

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Laos
V.a. 791

Overnachten in Laos

Vergelijk alle hotels in Laos
Bekijk hotels

De 4000 eilanden

4000 Islands

Zonsondergang bij de 4000 Islands.

In het zuiden van Laos komt de Mekong tot een geheel van modderige riviertjes en eilandjes. Er zijn niet letterlijk 4000 werkelijke eilanden: tot de modderige eilandjes behoren ook rotsen en zandbanken. Maar het eilandgevoel is wel duidelijk aanwezig bij Si Phan Don. In dit opvallende natuurgebied leeft de Lao-bevolking op een rustige en vredige manier. Er wordt gegeten, gedronken, gewassen, gevist en de koeien worden gevoerd. Veel locals leven tegenwoordig van de inkomsten van de toeristen die Si Phan Don bezoeken, want dat worden er steeds meer. Je vindt op bepaalde eilanden toeristische restaurants, (simpele) accommodaties, winkels en lokale reisbureautjes. Het echte Lao-leven is vooral op de kleinere eilanden en in de binnenlanden goed te proeven.

4000 Islands
4000 Islands

Flora en fauna

De 4000 Eilanden van Si Phan Don vormen een bijzonder natuurfenomeen. Daardoor vind je hier ook fraaie flora en fauna. Er zijn tal van wilde en indrukwekkende watervallen te zien rondom de eilanden. Een bijzonder dier dat je niet over de hele wereld vindt, is de Irrawaddy dolfijn. Deze dolfijn leeft alleen in de zoete wateren rondom de grens van Laos en Cambodja. De Irrawaddy dolfijn is roze gekleurd, heeft een platte neus en is kleiner dan de bekende oceaandolfijn. Helaas wordt hij met uitsterven bedreigd. Er zijn nu nog ongeveer honderd dolfijnen. Om de dolfijn te kunnen spotten, moet je naar een speciale plek gaan waar ze volop aanwezig zijn. Via speciale kayaktours, of door met locals mee te gaan op hun boot, krijg je de kans om de dolfijnen te zien. Tijdens een kayaktour bezoek je vaak ook een aantal watervallen, waaronder de spectaculaire Khone Phapheng Falls in de Mekong.

Khone Phapheng Falls

De spectaculaire Khone Phapheng Falls.

Don Det, Don Khon of Don Khong?

De populairste twee eilanden van Si Phan Don om te verblijven zijn Don Det en Don Khon, beide pas sinds kort voorzien van elektriciteit. De twee eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van een oude Franse spoorbrug. Je kunt beide eilanden goed verkennen met een fiets, al zijn er geen echte geasfalteerde wegen. Don Det is de populairste van de twee en vooral populair onder backpackers en budgetreizigers in hun 20-er jaren. Er wordt gechillt, gefeest en gedronken, eerst in de barretjes en na 12-en soms nog aan de rivier met gitaren en al. De accommodaties op Don Det zijn vrij basic: de meeste bungalowtjes met hangmat kosten niet meer dan 10 of 20 euro. Kijk hier voor een overzicht. De mooiste en meteen ook duurste accommodatie op Don Det is het fraaie Little Eden Hotel, met airconditioned kamers vanaf €46. De guesthouses en bungalows liggen allemaal aan de noordzijde van Don Det. Als je het binnenland in fietst of loopt ziet het beeld er meteen anders uit: ongerepte natuur, rijstvelden, houten huisjes en overal loslopende koeien, kippen en varkens.

4000 Islands

Een huis op palen in het midden van de Mekong tussen de eilanden Don Det en Don Khon.

Don Khon is het grootste eiland van de twee. Ook hier vind je heerlijke bungalows met hangmatten pal aan de rivier. Don Khon richt zich echter op de nét wat oudere reiziger, met een iets hoger budget. Het blijft er goedkoop, maar grofweg kun je zeggen dat Don Det er is voor de feestende backpacker, terwijl Don Khon voor de net wat oudere ‘flashpacker’ is. Niet alleen de accommodaties (tip: Pan’s Guesthouse, v.a. €28) maar ook de restaurantjes bieden nét wat meer dan de standaard toeristenfavorieten. Op Don Khon vind je overigens nog veel overblijfselen van de Franse tijd, zoals stoomlocomotieven, vervallen villa’s en een Franse steiger. Op Don Det zijn wat meer tempeltjes en rijstvelden. Verder is de natuur en het binnenland op beide eilanden prachtig en kun je watervallen ontdekken.

Don Khon

Rijstvelden in Don Khon.

4000 Islands
4000 Islands

Don Khong is het grootste eiland van Si Phan Don en heeft als enige geasfalteerde wegen. Het type toerist dat hier verblijft zal eerder een koffer hebben dan een rugzak: je vindt er voor Laos-begrippen zelfs enkele ‘luxe’ hotels (zoals het mooie Senesothxuen Hotel, vanaf €59), al zijn er ook genoeg budgetaccommodaties (tip: Pon’s River Guesthouse, vanaf €27). De meeste accommodaties bevinden zich in Muang Khong, het grootste dorpje op het eiland. Don Khong is zeven kilometer breed en twintig kilometer lang. Als je de mooie binnenlanden in fietst heb je amper nog het gevoel dat je je op een eilandje ín de Mekongrivier bevindt. Don Khong kent een heuvelachtig landschap met bossen, rijstvelden en authentieke dorpjes. De grootste tempel Wat Jom Thong ligt ten noorden van Muang Khong. Iets verder vind je een heilige grot, genaamd Tham Phu Khiauw.

Si Phan Don – hoe kom je er?

Si Phan Don bestaat uit meerdere eilanden, maar vanuit één plaats varen alle boten naar de verschillende toeristische eilanden. Deze plaats heet Ban Nakasang. Een enkeltje naar Don Det per boot kost ongeveer €2. Vanuit Ban Nakasang vertrekken verschillende bussen naar onder andere Pakse en de grens van Cambodja, een vice versa. Van Pakse naar Ban Nakasang is het zo’n 2,5 uur per minibus.

Top 3 Laos specialisten

Riksja Laos
Riksja Laos

Zelf je Laos reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt individuele Laos rondreizen en groepsrondreizen, waaronder een Laos-Cambodja-combireis met privé-chauffeur.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen Laos gecombineerd met Thailand, Vietnam en/of Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Si Phan Don

De beste reistijd om naar Si Phan Don te gaan is tijdens de droge periode van november t/m februari.

7 Si Phan Don reiservaringen en tips • 24 landen bezocht
  13 reviews
  4 waarderingen

  “Tegenvaller van Laos”

  Geplaatst 22-11-2017

  Na lyrische verhalen wilde ik het met eigen ogen zien; de 4000 islands in het zuiden van Laos. En wat een deceptie. Het is er vies, er is niets te doen, en iedereen die er komt, komt er om zijn hersens uit zn hoofd te blowen. Voor mij geen volgende keer!


  • 48 landen bezocht
   0 reviews
   0 waarderingen
   Geplaatst op 15 augustus 2020 21:22

   Jammer dat je het zo hebt ervaren. De 4000 Eilanden bestaan uit vele kleine en grotere eilanden en vies is het op veel plaatsen echt niet. Wellicht wel op het eiland waar je was (Don Det denk ik) maar dat komt ook omdat er in de meeste Derde Wereldlanden (Laos is er daar een van) niet zoveel geregeld is m.b.t. inzameling van afval e.d. en toeristen brengen extra afval met zich mee wat vervolgens een probleem kan worden. Er komen ook veel mensen die niet blowen en de dingen gaan bekijken die er zijn: hele grote en mooie watervallen, een oude Frans koloniale brug, twee oude locomotieven met informatie over de eilanden en de spoorweg die er lag en natuurlijk de prachtige zonsopgang en zonsondergangen die je mee kunt maken. Er is nog meer te doen en natuurlijk kun je er ook zwemmen, kayakken en meer...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “Paradijsje!”

  Geplaatst 15-11-2017

  Ik ben in 2012 in Don Det geweest, alhoewel qua voorzieningen vrij basic, zijn er veel backpackers te vinden. Het is een mooie plek om even lekker te genieten en bij de rivier te hangen. Toen ik er was, was er veel vraag en aanbod van softdrugs wat in allerlei gerechten was verwerkt (van happy shakes tot happy pizza's) waardoor er soms een wat apart sfeertje hangt. Verder was het destijds niet mogelijk om geld te pinnen op het eiland (wellicht is dat nu anders), dus handig om genoeg geld mee te nemen. Verder is het erg leuk om een fiets te huren om wat meer van het eiland te zien.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  14 waarderingen

  “Don Det ”

  Geplaatst 13-11-2017

  Door wat reiservaringen van anderen, dachten wij dat je hier echt lekker kon relaxen. Relaxen kan zeker (niks doen), maar je kan niet echt ergens lekker aan het water liggen. Er is een mini (lelijk) strandje, waar alle backpackers bovenop elkaar liggen. Verder is er ook niet veel te beleven op het eiland. Het is wel leuk om een fiets te huren om de omgeving te bekijken, want veel meer is er niet te doen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “4000 Eilanden”

  Geplaatst 05-11-2017

  Si Phan Don oftewel de 4000 eilanden ligt in het zuiden van Laos en zijn allerlei kleine stukjes besbosde eilandjes waarvan Don Khong, Don Det en Don Khon de bekenste zijn. Don Det is de aanrader, maar Don Khon is ook zeker de moeite waard, als je even wilt bijtanken. Kies dan wel voor een plek met een zwembad, want je kunt maar op weinig plekken in de Mekong rivier zwemmen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “4000 islands puur genieten”

  Geplaatst 30-10-2017

  Relaxen op de 4000 islands. Hier een kano tourtje gedaan om dolfijnen te spotten en naar de watervallen te gaan. Het was heel mooi maar bloedheet. Op de eilandjes kan je fietsen, een tube huren of niksen. Op Don Det heb je een lekker Indiaas restaurant vlakbij het strandje.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 42 landen bezocht
  53 reviews
  15 waarderingen

  “Bamboe hutje”

  Geplaatst 29-10-2017

  Slaap in een bamboe hutje en hoor de koeien onder je doorlopen. Veel natuurgeweld als de rivier hoog is en de dorpelingen zijn super vriendelijk. Ik was er in 2005, volgens mij is het veel toeristische geworden sindsdien maar nogsteeds een prachtige bestemming lijkt mij

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  12 reviews
  0 waarderingen

  “Even heerlijke relaxen op Don Det”

  Geplaatst 05-12-2015

  Ik verbleef op het eiland Don Det, wat valt onder de 4000 islands. Hier kon ik echt even tot rust komen, heerlijke relaxen, hardlopen tussen de velden door, in de zon liggen op het dek aan de rivier en 's avonds een drankje doen in een van de cafetjes.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Si Phan Don reiservaring en tips!

Ben jij in Si Phan Don geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Laos rondreis aanbiedingen

Top 3 Laos specialisten

Riksja Laos

Riksja Laos

Stel zelf de Laos reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt individuele Laos rondreizen en groepsrondreizen, waaronder een Laos-Cambodja-combireis met privé-chauffeur.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere geliefde groepsrondreizen naar Laos aan die een bezoek aan het land combineren met Thailand, Vietnam en/of Cambodja.
Bezoek website

Meer Laos reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Bouwstenen & startpakketten.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privéreizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Laos on a budget.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen, gezinsreizen & Laos fietsvakantie.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

O.a. familiereis Laos-Cambodja.
Bezoek website

Laos2Go
Laos2Go

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

O.a. boetiekhotel en Zuid-Laos natuur.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Laos

Alle bezienswaardigheden in Laos

Vliegtickets naar Laos


Hotels in Laos zoeken

Hotels in Laos zoeken

Boek je rondreis naar Laos

Riksja Laos
1. Riksja Laos

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Individuele en groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek websiteBekijk 21 Laos rondreizen
Vanaf €557 incl. vliegticket

Vliegtickets Laos

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Laos
V.a. 791

Volg ons op Facebook