Tham Kong Lo grot: natuurwonder in Laos!

Tham Kong Lo grot: natuurwonder in Laos!

Een van Laos’ grootste natuurwonderen is de Tham Kong Lo, een lijmstenen grot waar de Nam Hin Bun rivier doorheen stroomt. Een boottocht door deze mysterieuze riviergrot maakt de moeite om er te komen meer dan goed!

Door , laatst bijgewerkt op 25 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Een natuurwonder
 2. De boottocht door de Tham Kong Lo
 3. Reizen naar Tham Kong Lo
 4. Beste reistijd Tham Kong Lo
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat Tham Kong Lo om bekend?

Laos is sowieso een land met veel grotten. De mooiste van allemaal vind je echter in midden-Laos, het minst bezochte deel van het land. Tussen de karstgebergten en middenin wildernis ligt het natuurwonder Tham Kong Lo. Deze duistere tunnelgrot van zeven kilometer is uniek vanwege de rivier die er doorheen stroomt. Als je met een bootje van de ene naar de andere kant vaart, zie je een uur lang geen enkel daglicht. Een spannende, licht claustrofobische, maar fantastische ervaring. Probleem is alleen dat de grot behoorlijk in the middle of nowhere ligt, en je er (vanuit Vientiane) minstens tweemaal 7 uur voor moet (om)reizen.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Een natuurwonder

De Tham Kong Lo is gelegen in het Phu Hin Bun National Protected Area, een spectaculair natuurgebied vol turquoise rivieren en meertjes omgeven door jungle en karstbergen. Je kunt er meerdere grotten verkennen, maar de Tham Kong Lo is het absolute hoogtepunt. Via de Nam Hin Bun rivier betreed je met een houten bootje de grot.

 • In de grot krioelt het van het leven. Er groeien planten en bloemen, er leven dieren en je hoort overal water sijpelen. Op sommige plekken is de rivier meer dan zes meter diep.
 • Midden in de grot is een natuurbron met helder water te vinden. De locals rondom de Tham Kong Lo hebben deze bron als heilig verklaard. De bron verwijst volgens hen naar de Hindi-god Indra. Verder hangen en staan in de grot overal stalagmieten en stalactieten.
Tham Kong Lo grot

Ingang van de grot.

Tham Kong Lo grot Tham Kong Lo grot

De boottocht door de Tham Kong Lo

Als je de grot wilt bezoeken, is het noodzakelijk om een boot, inclusief bootman, te huren in het dorpje Ban Kong Lo. De kosten per persoon zijn ongeveer €6. Tijdens de tocht over de turquoise gekleurde Nam Hin Bun rivier naar de grot passeer je bijzondere natuurtaferelen. De rivier stroomt door het karstgebergte.

Tham Kong Lo

De tocht naar de Tham Kong Lo grot.

Tham Kong Lo grot

Meer bij de ingang van Tham Kong Lo.

Tham Kong Lo – hoe kom je er?

Toegangspoort tot de Tham Kong Lo grot is het bij de uit/ingang gelegen dorpje Ban Kong Lo (verblijftip: SpringRiver Resort). Ban Kong Lo ligt op zo’n 7 uur rijden per bus vanuit hoofdstad Vientiane. Je kunt vanuit Vientiane in alle reisbureautjes of in je hotel een georganiseerde trip boeken naar Tham Kong Lo, inclusief overnachting. Je kunt ook zelf een los busticket naar Ban Kong Lo boeken.

Ban Kon Lo

Het dorp Ban Kon Lo.

Ban Kon Lo

Tabaksplantage in het dorp Ban Kong Lo.

Beste reistijd Tham Kong Lo

De beste beste reistijd om naar Tham Kong Lo te gaan is van november t/m februari. In deze periode is het niet te heet en niet te nat in Laos. De rivier staat hierdoor niet te hoog en de grot voelt niet te vochtig aan.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Tham Kong Lo reiservaringen en tips

 • Eva Koops op 15-11-2017

  “Tad Lo Watervallen”

  Prachtige natuur, beeldschone watevallen. Helaas was het verblijf verschrikkelijk. Overal rode mieren. Een hele leuke tocht op olifanten gereden door de jungle helaas liep onze olifant door een struik waar allemaal rode mieren van het formaat 1.5 cm op zaten. Ik kan aanraden om hier een middag heen te gaan en door te reizen. Helaas zal dit niet veel goed doen voor de al extreem arme bevolking die er woont.

 • Claudia Bitter op 05-12-2015

  “Bezoek de grot tijdens de Thakhek scooterloop”

  Vanuit Thakhek heb ik in 3 dagen de scooter loop gedaan. De omgeving was prachtig, je eet en slaapt in kleine dorpjes en guesthouses. Onderweg zijn enkele watervallen, zwempunten, kleinere grotten en de beroemde Tham Kong Lo grot te vinden. Deze grot ga je door per bootje, volledig in het donker, behalve de hoofdlamp van de gids.
  Het is erg mooi en bizar groot!

  Aangezien we eerst een rivier over moesten steken, hadden we geen spullen meegenomen, dus helaas geen foto's van de grot. Ik wel enkele prachtige foto's van de scooterloop bijgevoegd.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Tham Kong Lo reiservaring en tips!

Ben jij in Tham Kong Lo geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief