Vientiane (Laos): bezienswaardigheden, tips & reiservaringen

Vientiane (Laos): bezienswaardigheden, tips & reiservaringen

De hoofdstad van Laos is Vientiane. Vientiane ligt in midden-Laos en letterlijk aan de grens van Thailand. Vientiane is een typische Lao-stad: rustig, niet massaal en verre van kapitalistisch. In Vientiane vind je replicaties van typische architectuur uit Parijs.

Door , laatst bijgewerkt op 25 februari 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Sfeer in Vientiane
 2. Franse glorie
 3. Het Nationaal Museum van Laos
 4. Tempels in Vientiane
 5. Het Presidentieel Paleis en Ho Phra Keo
 6. Buddha Park Xieng Khouang
 7. Overnachten in Vientiane
 8. Reizen naar Vientiane
 9. Beste reistijd Vientiane
 10. Reiservaringen en tips

Waar staat Vientiane om bekend?

Het centraal gelegen Vientiane is zo’n beetje de enige hoofdstad in Azië die niet overheerst wordt door krioelende mensenmassa’s en toeterende scooters. Ooit was het met Saigon en Phnom Penh een van de belangrijkste steden van Frans-Indochina.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Sfeer in Vientiane

Het Vientiane van nu is een rustige stad met sfeervolle straten, fraaie koloniale villa’s, boulevards vol bomen en een gezellige rivierpromenade vol eetstalletjes en (rooftop)bars. Duidelijk merkbaar zijn de Franse invloeden: de taal wordt nog door velen gesproken en een bakkerij met vers stokbrood is nooit ver weg. Eten is een plezier in Vientiane, het barst van de goede restaurants uit alle hoeken van de wereld. Veel Frans en Thais, maar ook Indiaas, Japans en Italiaans.

Vientiane Vientiane

Promenade aan de Mekong rivier.

Franse glorie

Vientiane wordt samen met Phnom Penh en Saigon beschouwd als een van de ‘grote drie’ Frans Indochinese steden. Na vele burgeroorlogen en verschillende heerschappijen, benoemden de Franse kolonisten Vientiane opnieuw als hoofdstad van Laos. Vientiane heeft heel af en toe iets weg van de Franse hoofdstad Parijs.

 • Je kunt in Vientiane, net als in Parijs, op een soort Champs d’Elyssees (de Lane Xang Avenue) rijden terwijl je in de verte de Arc de Triomphe ziet staan. In Vientiane heet deze Arc de Triomphe Patuxai.
 • De Patuxai is gebouwd in de jaren ’60 van de 20e eeuw en is daadwerkelijk geïnspireerd op de Arc de Triomphe. Letterlijk betekent Patuxai ‘triomfboog’.
Patuxai

De Patuxai triomfboog.

Patuxai

Het Nationaal Museum van Laos

In The National Museum vind je alles over de geschiedenis van Laos. Er wordt teruggegaan naar de tijd voor het jaar nul. Langzaamaan loop je door de historie van het land heen en kom je dichterbij de 20e eeuw. De 19e en 20e eeuw hebben de meeste ruimte gekregen in het museum. De kolonisatie en Amerikaanse invasie hebben een grote indruk achtergelaten in het land. Je zult daarom in dit museum veel informatie vinden over deze periodes. Ook wordt er aandacht besteed aan de invloed van Japan in Laos tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tempels in Vientiane

Vientiane was geen Zuidoost-Aziatische stad als er geen tempels zouden zijn, en die zijn er natuurlijk ook. De oudste tempel van Vientiane is Wat Si Saket. Deze tempel is in 1818 gebouwd door Koning Anouvong van het koninkrijk Vientiane. Het is de enige tempel die volledig in tact is gebleven. Binnenin de tempel vind je 2000 kleine nissen met zilveren en keramische Boeddhabeelden. Verder vind je meer dan 300 staande en zittende beelden van Boeddha gebouwd in de 16e tot 19e-eeuwse Vientiane-stijl in hout, steen, zilver en brons. Het plafond in de tempel is geïnspireerd door het paleis van Versailles.

Wat Si Saket, Vientiane

Wat Si Saket.

Pha That Luang in Vientiane

Symbool van Laos: Pha That Luang.

Ook erg de moeite waard is een bezoek aan de Pha That Luang, een gouden tempel die net iets buiten het centrum van Vientiane ligt. Deze boeddhistische stoepa werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van koning Sai Setthathirat I en is één van de belangrijkste nationaal symbolen van Laos.

Het Presidentieel Paleis en Ho Phra Keo

Tegenover Wat Si Saket staat het Presidentieel Paleis. Dit paleis is in Franse Beaux-arts-stijl gebouwd met als doel de Franse kolonel-gouverneur te huisvesten. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor overheidsceremonies. Naast het paleis staat de Ho Phra Keo. Ooit was dit de persoonlijke tempel van de koning. Momenteel wordt deze tempel gebruikt als museum voor nationale kunstvoorwerpen.

Ho Phra Keo, Vientiane

Boeddhabeelden in Ho Phra Keo. Foto door Alfons Taekema.

Buddha Park Xieng Khouang

Het Boeddha Park Xieng Khouang ligt 25 km verwijderd van Vientiane aan de Mekong River. In dit park vind je een collectie van tientallen massieve sculpturen in de vorm van Boeddha’s. Het park is gebouwd in de late jaren 50 onder leiding van Luang Phu Boonlua Surirat, een heilige uit Vietnam. Deze man wilde zijn filosofie over het leven en zijn ideeën over de kosmos delen met de rest van de wereld.

 • Het is mogelijk om vanaf het busstation van Vientiane de bus te nemen naar dit park. Deze bus vertrekt iedere 15 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om een tuk-tuk te vinden die je heen en weer naar het park wilt brengen. Dit kost ongeveer €10.
 • Als je een georganiseerde reis door Laos hebt geboekt, zit een bezoek aan het Boeddha Park er waarschijnlijk bij inbegrepen. Bij Nong Khai, vlak over de grens in Thailand vind je nog een Buddha Park (Sala Keoku) van dezelfde maker.
Buddha Park Xieng Khouang

Het Xieng Khouang park even buiten Vientiane. Foto door Alfons Taekema.

Overnachten in Vientiane

De bescheiden hoofdstad van Laos heeft een vrij breed aanbod aan accommodaties. Er zijn meer dan 200 keuzes, variërend van goedkope backpackerhostels en eenvoudige guesthouses tot leuke boetiekhotelletjes en luxere resorts.

Onze tips in volgorde van budget:

LEES OOK: De 6 mooiste plekken van Laos

Vientiane – hoe kom je er?

Vientiane’s Wattay Airport ligt een paar kilometer ten westen van het centrum. Het is naast het vliegveld van Luang Prabang en dat van Pakse het enige internationale vliegveld van Laos. Directe verbindingen zijn er alleen met andere Aziatische steden zoals Bangkok, Hanoi, Kuala Lumpur, Phnom Penh, Chiang Mai en Yunnan. Vanuit Nederland vlieg je dus altijd met één overstap naar Vientiane, meest logisch in Bangkok. Retourtickets zijn er vanaf €767. Binnen Laos wordt vanaf zo’n tien bestemmingen op Vientiane gevlogen.

 • Veel reizigers bereiken Vientiane ook overland vanuit Thailand, over de Thai-Lao Friendship Bridge. Er loopt een Thaise spoorlijn helemaal tot aan Nong Khai aan de Thaise zijde van de brug, vanaf daar is het een korte tuk-tuk-rit naar de grenspost en vervolgens verder naar Vientiane.
 • Van en naar Vientiane gaan vele bussen vanuit andere bestemmingen in Laos, zoals het zuidelijke Pakse (15 uur per nachtbus), Vang Vieng (4 à 5 uur) of Luang Prabang (12 uur).

Beste reistijd Vientiane

De beste reistijd voor Vientiane is in de wintermaanden, tussen januari en april. In deze periode is het droog en aangenaam warm. Tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12 – 15 uur) kan het minder aangenaam zijn om door de stad te lopen.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

18 Vientiane reiservaringen en tips

 • Suze Westervoorde op 12-05-2019

  “Een bijzondere plek”

  Vientiane is een ontzettend gekke hoofdstad. Het heeft nog redelijk communistische trekjes zoals een paar enorme pleinen die je vind in de stad. De stad is ruim opgezet en het hoogtepunt is toch wel de Laotiaanse Champs-Elysees. Het is door de Fransen gemaakt en als je al eens in Parijs bent geweest merk je dat direct. Deze plek kun je niet overslaan, al is het maar voor een dagje.

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Sla maar over”

  Vientiane wordt vaak overgeslagen door backpackers. Het is niet heel verwonderlijk. De bezienswaardigheden zijn nogal vervallen. Zo ook de onooglijke Patuxai, de ‘triomfboog’ in het midden van de stad. Het betonnen gevaarte valt van ellende bijna uit elkaar. Pha That Luang, een gouden stoepa, is nauwelijks de moeite waard om de fiets er naartoe te nemen. Het verkleurde gebouwtje is op geen enkele manier indrukwekkend.
  Interessant is wel het COPE visitor centre, waar een museumpje is opgetogen over wat Amerikaanse bommen het land hebben aangedaan.
  In de buurt van de hoofdstad ligt het Buddha Park, wat je met openbaar vervoer kunt bereiken. Dit is wel een aparte bestemming voor anderhalf uurtje. Allerlei vreemdsoortige beelden in één parkje.

 • Jolanda van Efferen op 09-04-2019

  “Geen must-see”

  Er is niks mis met de stad. Je hebt wat marktjes, tempels.... maar de stad heeft me niet geraakt. Mocht je hier een dag zijn, dan zou ik de Pha That Luang adviseren (de bekendste plek van Laos) of het Buddha Park in de buurt van Vientiane.

 • Lisa op 28-11-2017

  “Lelijke stad, geen charme”

  We zijn er maar een paar uur geweest, dus moeilijk om het zo zwart /wit te zeggen, maar mijn gevoel zei dat dit geen fijne stad was, een vuile, grote stad, zonder enige charme en ook niet echt iets te doen. Het is goed om er een andere bus verbinding te halen, maar voor de rest moet je er in mijn ogen niet zijn, het land heeft zoveel andere mooiere plekken te bieden.

 • Jasper Hendrix op 21-11-2017

  “Prettige hoofdstad van Laos”

  Vientiane is de enige stad waar je als westerling een echt 'stadsgevoel' hebt. Voor mij een verademing na een redelijk lange rondreis in Laos waar gebrek, soberheid en mooie natuur vooral voorop stonden. Fijne stad met redelijk wat westerse invloeden. Je kunt hier (weer) goede koffie drinken in enkele tentjes en vooral zeer goed uit eten. Als je uit de rimboe komt is het wel weer even acclimatiseren aan de drukte. Al met al een fijne stad om je weer even onder te dompelen in 'luxe' voor een paar dagen!

 • Marloes op 13-11-2017

  “Bezoek het COPE visitor centre ”

  De sfeer van Vientiane is moeilijk te omschrijven. Vergeleken met Luang Prabang is het een veel minder een stad met sfeer. De franse invloeden zijn wel duidelijk merkbaar, maar het doet wat vervallen aan (bijvoorbeeld het Lao National Museum is een goed voorbeeld daarvan). Absolute anrader in Vientiane is het COPE Visitor Centre. Hier wordt de geschiedenis verteld van de bombardementen in Laos tijdens de Vietnamoorlog. Veel van die bommen, mijnen en granaten zijn destijds niet direct geëxplodeerd, maar pas enkele dagen, maanden of zelfs jaren later, hierdoor zijn de gevolgen nog steeds merkbaar. Ik vond dit echt een eye-opener, wat er allemaal nog meer is gebeurt in wat wij de Vietnam-oorlog noemen, maar zo veel meer dan alleen Vietnam heeft geraakt. Erg indrukwekkend en belangrijk om meer van dit land te weten te komen.

 • Melissa op 03-11-2017

  “-”

  Vientiane, de hoofdstad van Laos, is een prima plek om te gebruiken als doorreisbestemming. Naast de enkele tempels, Buddha Park en Vat Luang is er weinig te beleven. Een halve dag zal dan ook meer dan genoeg zijn. Als tip kunnen we je meegeven om een tuk tuk te nemen die naar alle bezienswaardigheden van de stad brengt.

 • Kevin Boelsma op 03-11-2017

  “Vientiane, de doorreisstop!”

  Vaak wordt Vientiane genoemd als doorreisstop en het is ook niet veel meer dan dat. Het heeft enkele mooie tempels en Buddha Park, Pha That Luang en Patuxai zijn zeker de moeite waard, maar daarna houdt het gauw op. Als je vroeg arriveert in Vientiane, dan heb je de hele dag om deze highlights te bezichtigen en de volgende dag door te reizen.

 • S.D. op 31-10-2017

  “Prima als overstop.”

  Een saaie stad waar weinig te zien of te doen is. Het is dat we hier moesten wachten op onze vlucht naar Ho Chi Minh City dus prima voor een overstop. Leuk om een bezoekje aan te brengen is de avondmarkt en de Arc de Triomp. Als je de stad niet op je route ligt zou ik het zeker overslaan.

 • Leon Runnenburg op 30-10-2017

  “Weinig te beleven”

  Als onderdeel van een reis door Laos in 2012 eindigde het Laos gedeelte voor mij in Vientiane. Achteraf erg jammer, want ik had graag de 1000 Islands nog willen zien (Si Phan Don). Ik moet eerlijk zeggen dat ik Vientiane erg saai vond, vooral na eerst de wat bijzondere plaatsen Luang Prabang en Vang Vieng te hebben aangedaan. Vientiane is de hoofdstad van Laos, en is mijns inziens weinig inspirerend. Ik zou hier dus zeker niet te lang blijven, maar op doorreis zou je er eventueel een nachtje kunnen verblijven.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Vientiane reiservaring en tips!

Ben jij in Vientiane geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief