Inhoud:
- Geschiedenis van Teotihuacán
- Het Teotihuacán van nu
- De Piramide van de Zon
- De Piramide van de Maan
- Het Paleis van Tetitla en Atetelco
- Reizen naar Teotihuacán
- Beste reistijd Teotihuacán
- Reiservaringen en tips
Waar staat Teotihuacán bekend om?
In Teotihuacán hadden alle grote bouwwerken allemaal een duidelijke eigen plaats. De beroemdste zijn:
- Piramide van de Zon
- Piramide van de Maan
- De tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc
Centraal erdoorheen liep de Laan van de Doden, waaromheen ook weer uitgebreide woonwijken en werkplaatsen lagen. Het is tot op de dag van vandaag een mysterie wie er precies in Teotihuacán woonde en hoé men er leefde.
Mexico reis boeken – onze tips!
Top-5 Mexico reisaanbieders
- TUI – zonvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
Geschiedenis van Teotihuacán
Het rijk van Teotihuacán ontstond voor Christus en kwam in de 8e eeuw na Christus tot een einde. Het strekte zich uit tot ver in het huidige Midden-Amerika, er zijn zelfs tot in Honduras Teotihuacaanse artefacten gevonden. In de hoofdstad woonden meer dan 125.000 mensen, misschien op het hoogtepunt wel 200.000, daar zijn de historici het niet over eens.
De locatie waarop de stad gebouwd werd, was geen toeval: in de omgeving van Teotihuacán liggen bronnen van obsidiaan, vulkanisch glas dat werd gebruikt voor messen en dergelijke. Ook zijn er waterbronnen en ligt het gunstig ten opzichte van handelsroutes met het hoogland en de kust.
Het is nog altijd onbekend wat de oorzaak is geweest van de neergang van de beschaving en de stad Teotihuacán. Een mogelijkheid is dat er strijd geleverd moest worden met opkomende beschavingen. Het kan ook zijn dat ze milieuproblemen en watertekort kregen vanwege ontbossing, of een combinatie van factoren. In ieder geval werd de stad verlaten en religieuze gebouwen werden in brand gestoken.
De invloed van Teotihuacán op de culturen die erna kwamen, is heel groot geweest. Veel van de godheden zijn terug te vinden bij de Maya’s en de Azteken. Dit zijn bijvoorbeeld de Gevederde Slang Quetzalcoatl en de regengod Tlaloc.
Het Teotihuacán van nu
De centrale weg door de ruïnestad is de beroemde Calzada de los Muertos, de Avenue van de Doden. Deze loopt 2 kilometer lang over de complete historische site, ongeveer van noord naar zuid.
- De meeste mensen komen binnen door Entree 1 aan de zuidwestkant. Hier tegenover ligt meteen La Ciudadela, oftewel de enorme citadel waar men geloofde dat de heersers woonden. De citadel is omgeven door vier muren van 390 meter lang.
- Aan de oostkant liggen de restanten van de Tempel van Quetzalcoatl, de mythische ‘gevederde slang’ die een godheid was voor de Teotihuacanen. Op de voorkant van deze piramide is nog beeldhouwwerk te zien.
Langs de Avenue van de Doden staan de overblijfselen van allerlei gebouwen waar de elite woonde, en verschillende lage piramideachtige bouwsels. Iets voorbij het midden aan de rechterkant staat de grootste en beroemdste piramide, de Piramide van de Zon.
- Vlak hiervoor ligt het museum van Teotihuacán.
- Iets voorbij de Piramide van de Zon, maar aan de linkerzijde van de Avenue, eigenlijk buiten de site, is een apart museum met muurschilderingen (originelen en replica’s).
- Aan het einde van de Avenue is het Plein van de Maan en de Piramide van de Maan.
De Piramide van de Zon
Deze piramide is gebouwd rond het jaar 100 en de op twee na grootste van de wereld. De Piramide van de Zon is 222 meter in het vierkant, 70 meter hoog en je kunt hem via trappen beklimmen. Dit is zeker de moeite waard vanwege het uitzicht. In de bloeitijd van de Teotihuacáncultuur was deze piramide rood van kleur.
In 1971 werd onder de piramide een lavagrot ontdekt, met een (nu opgedroogde) bron. Het is aannemelijk dat deze grot met bron de aanleiding was om deze piramide precies hier te bouwen. Mogelijk was deze bron de heilige plaats van een cultus waarvan de leden uiteindelijk de stichters van de stad werden.
De Piramide van de Maan
De Piramide van de Maan is 200 jaar jonger dan die van de zon en hij lijkt hoger, maar dat komt omdat hij op een hoger gelegen gedeelte staat. Ook deze kun je beklimmen. Links voor de piramide zijn enkele paleizen gesitueerd. Hier zijn nog muurschilderingen te vinden van onder andere jaguars. Op het plein voor de piramide staan 12 platforms.
Het Paleis van Tetitla en Atetelco
Ietsje van de Avenue af, dichtbij Entree 1, liggen twee paleizen met goed bewaarde muurschilderingen. De meeste vind je in het Paleis van Tetitla, waar je allerlei beesten in kunt herkennen. In het Paleis van Atetelco zijn katachtigen op de muren geschilderd.
Teotihuacán – hoe kom je er?
Vanuit Mexico-Stad kun je Teotihuacán makkelijk bezoeken met een dagtour. Ook is het goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de noordelijke busterminal gaan er elk uur meerdere bussen. De rit duurt ongeveer een uur. Teotihuacán ligt ongeveer 50 kilometer van Mexico-Stad.
Beste reistijd Teotihuacán
Het in Mexico gelegen Teotihuacán is het hele jaar goed te bezoeken. Het ligt op 2300 meter boven zeeniveau, waardoor de temperatuur meestal niet al te hoog is. De meeste regen valt tussen juni en oktober.
Mexico reis boeken – onze tips!
Top-5 Mexico reisaanbieders
- TUI – zonvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!