De imponerende ruïnestad Teotihuacán was ooit de hoofdstad van het grootste precolumbiaanse rijk in Mexico. De overblijfselen vormen één van de beroemdste en meest mysterieuze historische sites van Mexico.

Reizigers over Teotihuacán

 • “Zeer de moeite waard”

  Jolein

 • “Hét Tempelcomplex van Mexico”

  Linda

 • “Fantastische ruïnes als dagtrip vanuit Mexico-Stad”

  Jeroen Osinga

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Teotihuacán bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 6 Teotihuacán reiservaringen

Teotihuacán

In Teotihuacán hadden alle grote bouwwerken allemaal een duidelijke eigen plaats: de beroemdste zijn Piramide van de Zon, de Piramide van de Maan en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc. Centraal erdoorheen liep de Laan van de Doden, waaromheen ook weer uitgebreide woonwijken en werkplaatsen lagen. Het is tot op de dag van vandaag een mysterie wie er precies in Teotihuacán woonde, en hoé men er leefde.

Vliegtickets Mexico

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mexico
V.a. 422

Overnachten in Teotihuacán

Vergelijk alle hotels in Teotihuacán
Bekijk hotels

Geschiedenis van Teotihuacán

Het rijk van Teotihuacán ontstond voor Christus en kwam in de 8e eeuw na Christus tot een einde. Het strekte zich uit tot ver in het huidige Midden-Amerika, er zijn zelfs tot in Honduras Teotihuacaanse artefacten gevonden. In de hoofdstad woonden meer dan 125.000 mensen, misschien op het hoogtepunt wel 200.000, daar zijn de historici het niet over eens. De locatie waarop de stad gebouwd werd, was geen toeval: in de omgeving van Teotihuacán liggen bronnen van obsidiaan, vulkanisch glas dat werd gebruikt voor messen en dergelijke. Ook zijn er waterbronnen en ligt het gunstig ten opzichte van handelsroutes met het hoogland en de kust.

Teotihuacán

Het is nog altijd onbekend wat de oorzaak is geweest van de neergang van de beschaving en de stad Teotihuacán. Een mogelijkheid is dat er strijd geleverd moest worden met opkomende beschavingen. Het kan ook zijn dat ze milieuproblemen en watertekort kregen vanwege ontbossing, of een combinatie van factoren. In ieder geval werd de stad verlaten en religieuze gebouwen werden in brand gestoken.

Teotihuacán

De invloed van Teotihuacán op de culturen die erna kwamen, is heel groot geweest. Veel van de godheden zijn terug te vinden bij de Maya’s en de Azteken. Dit zijn bijvoorbeeld de Gevederde Slang Quetzalcoatl en de regengod Tlaloc.

Het Teotihuacán van nu

De centrale weg door de ruïnestad is de beroemde Calzada de los Muertos, de Avenue van de Doden. Deze loopt 2 kilometer lang over de complete historische site, ongeveer van noord naar zuid. De meeste mensen komen binnen door Entree 1 aan de zuidwestkant. Hier tegenover ligt meteen La Ciudadela, oftewel de enorme citadel waar men geloofde dat de heersers woonden. De citadel is omgeven door vier muren van 390 meter lang. Aan de oostkant liggen de restanten van de Tempel van Quetzalcoatl, de mythische ‘gevederde slang’ die een godheid was voor de Teotihuacanen. Op de voorkant van deze piramide is nog beeldhouwwerk te zien.

Avenue van de Doden, Teotihuacán

Avenue van de Doden.

Langs de Avenue van de Doden staan de overblijfselen van allerlei gebouwen waar de elite woonde, en verschillende lage piramideachtige bouwsels. Iets voorbij het midden aan de rechterkant staat de grootste en beroemdste piramide, de Piramide van de Zon. Vlak hiervoor ligt het museum van Teotihuacán. Iets voorbij de Piramide van de Zon, maar aan de linkerzijde van de Avenue, eigenlijk buiten de site, is een apart museum met muurschilderingen (originelen en replica’s). Aan het einde van de Avenue is het Plein van de Maan en de Piramide van de Maan.

De Piramide van de Zon

Piramide van de Zon, Teotihuacán

Deze piramide is gebouwd rond het jaar 100 en de op twee na grootste van de wereld. De Piramide van de Zon is 222 meter in het vierkant, 70 meter hoog en je kunt hem via trappen beklimmen. Dit is zeker de moeite waard vanwege het uitzicht. In de bloeitijd van de Teotihuacáncultuur was deze piramide rood. In 1971 werd onder de piramide een lavagrot ontdekt, met een (nu opgedroogde) bron. Het is aannemelijk dat deze grot met bron de aanleiding was om deze piramide precies hier te bouwen. Mogelijk was deze bron de heilige plaats van een cultus waarvan de leden uiteindelijk de stichters van de stad werden.

De Piramide van de Maan

Piramide van de Maan, Teotihuacán

Piramide van de Maan, gezien vanaf de Piramide van de Zon

De Piramide van de Maan is 200 jaar jonger dan die van de zon en hij lijkt hoger, maar dat komt omdat hij op een hoger gelegen gedeelte staat. Ook deze kun je beklimmen. Links voor de piramide zijn enkele paleizen gesitueerd. Hier zijn nog muurschilderingen te vinden van onder andere jaguars. Op het plein voor de piramide staan 12 platforms.

Het Paleis van Tetitla en Atetelco

Ietsje van de Avenue af, dichtbij Entree 1, liggen twee paleizen met goed bewaarde muurschilderingen. De meeste vind je in het Paleis van Tetitla, waar je allerlei beesten in kunt herkennen. In het Paleis van Atetelco zijn katachtigen op de muren geschilderd.

Teotihuacán – hoe kom je er?

Vanuit Mexico-Stad kun je Teotihuacán makkelijk bezoeken met een dagtour. Ook is het goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de noordelijke busterminal gaan er elk uur meerdere bussen. De rit duurt ongeveer een uur. Teotihuacán ligt ongeveer 50 kilometer van Mexico-Stad.

Top 3 Mexico specialisten

Riksja Mexico
Riksja Mexico

Zelf je Mexico reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Ruim aanbod aan groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Goedkope strandvakanties in Playa del Carmen, Cancun, Tulum en de Rivièra Maya.
Bezoek website

Beste reistijd Teotihuacán

Teotihuacán is het hele jaar goed te bezoeken. Het ligt op 2300 meter boven zeeniveau, waardoor de temperatuur meestal niet al te hoog is. De meeste regen valt tussen juni en oktober.

Mexico rondreis aanbiedingen

6 Teotihuacán reiservaringen en tips • 17 landen bezocht
  30 reviews
  14 waarderingen

  “Fantastische ruïnes als dagtrip vanuit Mexico-Stad”

  Geplaatst 10-04-2019

  Hoewel Teotihuacán wel een beetje toeristisch is, is het wel een must tijdens een bezoek aan de Mexicaanse hoofdstad. Beklim niet de Pirámide del Sol (een replica), maar de Pirámide de la Luna voor het mooiste uitzicht over het ruïnecomplex. Neem op warme dagen voldoende water en eventueel ook eten mee, want er is weinig tot geen schaduw en er zijn niet heel veel eetgelegenheden.

  Je kunt Teotihuacán met een tour bezoeken, maar veel leuker is het om de ruïnes op eigen houtje te bezoeken. Neem de metro naar Indios Verdes en stap daar over op de bussen naar Teotihuacán (via Ecatepec).

  Als je de ruïnes met een huurauto bezoekt, kun je ook besluiten om daarna door te rijden naar de omgeving van Pachuca, een prettige stad vlakbij een aantal fraaie mijnbouwstadjes (o.a. Real del Monte) en de spectaculaire prismas basálticos en de hacienda van Huasca de Ocampo (absoluut een aanrader!)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  4 waarderingen

  “Indrukwekkend Teotihuacan”

  Geplaatst 10-11-2017

  Als je in Mexico-stad bent mag een bezoek aan Teotihuacan eigenlijk niet ontbreken. Dit tempelcomplex is de indrukwekkendste die ik tijdens mijn reis door Mexico heb gezien. Met een gids heb ik een wandeling gemaakt door het tempelcomplex. Dat is een zeker een aanrader omdat je dan ook meer over de cultuur te weten komt. Beklim de tempel van de zon en maan voor een mooi uitzicht. Op warme dagen is dit behoorlijk zwaar, maar zeker de moeite waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  22 reviews
  8 waarderingen

  “Zeer de moeite waard”

  Geplaatst 29-10-2017

  Dit indrukwekkende tempelcomplex ligt op slechts 1,5 uur rijden van Mexico-Stad, maar het is een compleet andere wereld dan de grote stad. Omdat men nog steeds niet weet wie de tempels heeft gebouwd, hangt er een mysterieuze sfeer. Wel weten ze dat de Maya's er later zijn gaan wonen, toen zij het verlaten aantroffen.
  Ik kan je aanraden om je vooraf goed in te lezen of een documentaire te kijken over Teotihuacan. Dat maakt je bezoek nog leuker, omdat je dan dingen herkent en de historie beter begrijpt. Er wordt ook wel het een en ander uitgelegd op bordjes in het complex, maar dat is vrij droge informatie.
  Wat het extra bijzonder maakt is dat je de Piramide van de Zon kunt beklimmen en je vanaf daar uitzicht hebt over de hele stad die Teotihuacan ooit was.

  Neem zelf water, zonnebrand en wat te eten mee, er zijn niet echt restaurantjes waar je wat kunt kopen. Gelukkig vonden we op een gegeven moment wel een blikjes-automaat voor een blikje cola.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  13 reviews
  5 waarderingen

  “Hét Tempelcomplex van Mexico”

  Geplaatst 28-10-2017

  Bezoek in november 2015:
  Waar Chichén Itzá wordt gezien als Mexico's top tempelcomplex, gezien de 'status' als één van de zeven wereldwonderen, vind ik persoonlijk Teotihuacán stukken indrukwekkender. Het complex is stukken groter en daarnaast kan je ook één van de piramides beklimmen met een fantastisch uitzicht op de top - íets wat bij Chichén Itzá verboden is. Daarbij is Teothiuacán een heerlijke plek in de buitenlucht om de hectiek en drukte van Mexico-stad te ontwijken.

  Tips:
  - Neem zonnebrand mee! Zeker na het gebrek aan zonlicht in Mexico-stad zal je dit nodig hebben. Ook wat eten en water is handig, als je niet de hoofdprijs wil betalen.
  - Teotihuacán is prima met het openbaar vervoer te bereiken, mits je op tijd je retourtje voor de bus koopt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 34 landen bezocht
  74 reviews
  10 waarderingen

  “Mooi Tempelcomplex”

  Geplaatst 23-10-2017

  Vanaf Mexico city gaan er excursies naar het 40 km verderop gelegen Teotihuacán. Dit was in het verleden één van de grootste steden ter wereld: het was het centrum van het machtigste Mexicaanse rijk. Er zijn hier nog grote delen van de ruïnes in tact en zijn nog altijd indrukwekkend. De twee belangrijkste tempels zijn nog altijd te bewonderen en te beklimmen: Tempel van de zon en Tempel van de maan. Het zijn en boel trappen maar zeker de moeite waard! Ga vroeg, zodat het nog niet zo warm is. Er zijn ook restaurants op het complex aanwezig waar je een klein hapje kunt eten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  2 reviews
  1 waardering

  “Je voelt je bijna Azteeks!”

  Geplaatst 07-12-2015

  Teotihuacan is een fantastische archeologische vindplaats die inzicht in de eeuwenoude cultuur van de Azteken geeft. Als je gaat, neem dan vooral goede wandelschoenen, een hoed en veel zonnebrandcreme mee. Ga ook vooral niet op een nationale feestdag, dan is het er erg druk. Een doordeweekse dag en vroeg in de ochtend is wel een goed plan. Teotihuacan is één van de weinig tempels in Mexico waar je wel nog op mag klimmen, en met de Piramide del Sol (zon) en haar 80 meter is dat een leuke bezigheid. Het uitzicht vanaf deze piramide is adembenemend en zeker de moeite waard. Vergeet ook niet de kleinere Piramide de la Luna (maan) te bekijken én te beklimmen, en de weg van de Doden te lopen na een paar kilometer de tempel waar de offers gebracht werden.

  Na afloop zijn er in de buurt van de archeologische plaats een aantal restaurants met heerlijke authentiek eten.

  Trek voor deze tocht dus wandelschoenen aan, hoed op en zeker een halve tot hele dag uit! Dit is een absolute must als je Mexico City bezoekt.

  Meer lezen over Mexico? Bekijk dan eens mijn site www.ahoritaya.com

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Teotihuacán reiservaring en tips!

Ben jij in Teotihuacán geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Mexico specialisten

Riksja Mexico

Riksja Mexico

Stel zelf de Mexico rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX heeft een ruim aanbod aan Mexico groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen, ook mogelijk met andere landen!
Bezoek website


TUI

TUI

TUI heeft het grootste en goedkoopste aanbod aan Mexico strandvakanties in Playa del Carmen, Cancun, Tulum en de Rivièra Maya.
Bezoek website

Meer Mexico reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Mexico on a budget.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Privé flydrives & groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Zeer geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

‘Vakanties voor reizigers’.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individuele Mexico reizen op maat.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie Discounter

Voordelige strandvakanties Yucatan.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Mexico

Alle bezienswaardigheden in Mexico

Vliegtickets naar Mexico


Hotels in Mexico zoeken

Hotels in Mexico zoeken

Boek je rondreis naar Mexico

Riksja Mexico
1. Riksja Mexico

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

TUI
3. TUI

Goedkope strandvakanties.
Bezoek websiteBekijk 383 Mexico rondreizen
Vanaf €513 incl. vliegticket

Vliegtickets Mexico

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mexico
V.a. 422