Kastelen in Duitsland: dit zijn de 20 mooiste! (+ bijzonder overnachten in een Duits kasteel!)

Kastelen in Duitsland: dit zijn de 20 mooiste! (+ bijzonder overnachten in een Duits kasteel!)
in Europa, laatst bijgewerkt op 5 januari 2024
13 minuten lezen · 0 reacties

Wat is het mooiste kasteel van Duitsland? Vooral in zuid-Duitsland, maar ook in Noord-Duitsland en centrale regio’s als de Eifel, Moezel en het Zwarte Woud vind je de mooiste historische kastelen en burchten die je maar bedenken kan. We selecteerden de 20 mooiste kastelen van Duitsland, verdeeld per regio.

Duitsland heeft door de eeuwen heen kastelen en burchten verzameld alsof het postzegels zijn. Het zijn de overblijfselen van de tijd dat Duitsland nog uit tientallen kleine staatjes bestond. Het land is bezaaid met vele prachtige kastelen in verschillende vormen, maten en functies, van romantische paleizen tot imposante forten. Wij selecteerden 20 van de mooiste en meest fascinerende kastelen en burchten. Welk kasteel zou jij bezoeken? We beginnen met kastelen in Beieren (Zuid Duitsland), en eindigen via kastelen in o.a. het Zwarte Woud, de Moezel en de Eifel bij de mooiste kastelen in Noord Duitsland.

Mooiste kastelen Beieren

Neuschwanstein

Op de meeste ansichtkaarten van Beieren zie je het sprookjes kasteel Neuschwanstein in Hohenschwangau. Dit kasteel is zonder meer één van de belangrijkste toeristische attracties in Duitsland. De Beierse koning Ludwig II liet het slot in de tweede helft van de 19de eeuw bouwen. Vanuit bijna elk raam heb je een fantastisch uitzicht. Als je dezelfde foto als op elke ansichtkaart wilt maken, loop dan naar de “Marienbrücke”. Wist je dat slot Neuschwanstein gebruikt is als model voor de Disney film Doornroosje? Een rondleiding met gids door dit sprookjeskasteel is simpelweg een ‘must’ als je op vakantie bent in Beieren.

Kasteel Neuschwanstein, Beieren

Slot Hohenschwangau

Schloss Hohenschwangau is samen met Neuschwanstein een van de twee kastelen in het Beierse Hohenschwangau, vlakbij de Oostenrijkse grens. De meeste toeristen gaan voor een bezoek aan Slot Neuschwanstein en vergeten Slot Hohenschwangau. Koning Ludwig II bracht hier zijn jeugd door en het kasteel diende lange tijd als de romantische zomer,- en jachtresidentie van de Beierse koninklijke familie. Meer weten over de geschiedenis? Boek dan een rondleiding, je komt veel te weten over de bouw en denkwijze van Ludwig II en zijn familie. Hohenschwangau ligt aan de Romantische Straße, een van de bekendste toeristische routes in Duitsland.

LEES OOK: 10 leuke steden & dorpen in Duitsland net over de grens

Slot Hohenschwangau, Beieren

Kasteel Mespelbrunn

Dit prachtige kasteel is een van de meest populaire dagtochten vanuit Frankfurt. Kasteel Mespelbrunn ligt diep in het bos en wordt omringd door glooiende heuvels. Door zijn verborgen ligging heeft het kasteel alle oorlogen ongedeerd overleefd en is het in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Mespelbrunn is nog steeds in particulier bezit. Sinds het begin van de jaren vijftig zetten de eigenaren zich in om het kasteel als monument te behouden en tegelijkertijd toegankelijk te maken voor het grote publiek. Om de binnenkant van kasteel Mespelbrunn te zien, zul je de formele kasteeltour moeten boeken, volgens velen de moeite waard!

Kasteel Mespelbrunn

Slot Linderhof

Van de drie paleizen die koning Ludwig II liet bouwen, was het Slot Linderhof het enige waar hij ook daadwerkelijk gewoond heeft. Hoewel veel kleiner, is de architectuur van dit paleis over de top met zelfs een tapijt van struisvogeldons. Zijn inspiratiebron was het Versaillespaleis van Lodewijk de veertiende en dat zie je vooral terug in de tuinen. Het slot kun je alleen in met een rondleiding, in de omliggende tuien kun je gratis rond wandelen. Een leuk uitstapje voor jong en oud!

Slot Linderhof

LEES OOK: Kasteel hotels in Duitsland: dit zijn de 10 mooiste!

Kasteel Burghausen

Met een lengte van meer dan 1000 meter, is Kasteel Burghausen (‘Burg zu Burghausen’) een van de meest indrukwekkende en grootste kasteelcomplexen in Duitsland en zelfs Europa. Hoewel Burghausen vaak overschaduwd wordt door de populaire kastelen in het land, verdient het zeker een bezoek vanwege de unieke architectuur en historische betekenis. Kasteel Burghausen is een voorbeeld van gotische architectuur en bestaat uit een binnenplaats vijf buitenplaatsen, die oorspronkelijk beschermden tegen indringers door grachten, valhekken en ophaalbruggen. Op de eerste binnenplaats bevinden zich stallen, een brouwerij en een bakkerij. Er is ook nog een kasteelmuseum, inclusief kunstgalerie.

Kasteel Burghausen

Slot Johannisburg

Slot Johannisburg is een van de belangrijkste gebouwen van de Renaissance in Duitsland. Het kasteel bestaat uit rode zandsteen, het typische bouwmateriaal van de Spessart, de heuvels bij Aschaffenburg. Slot Johannisburg ligt op een terras met uitzicht op de rivier de Main, een fijne plek voor een hapje en een drankje. In het kasteel vind je een uitgebreide collectie beroemde bouwwerken uit het oude Rome, zoals het Colosseum en een villa uit Pompeii, volledig uit kurk gebouwd!

Slot Johannisburg

Beieren vakantie boeken – tips!

Mooiste kastelen Zwarte Woud

Burg Hohenzollern

Op de top van een 855 meter hoge berg, tussen de Schwäbische Alpen en het Bodenmeer, ligt het sprookjesachtige Burg Hohenzollern. Van het oorspronkelijke 15de-eeuwse kasteel bleef in het begin van de 19de eeuw slechts een ruïne over. Gelukkig werd het kasteel weer opgebouwd door de adellijke vorstenfamilie die nog steeds de eigenaar is. Doordat het kasteel privé bezit is, kun je het alleen bezoeken met een rondleiding. Ontdek de bijna duizend jaar oude geschiedenis van Burg Hohenzollern en neem een kijkje achter de schermen.

Burg Hohenzollern, Zwarte Woud

Slot Sigmaringen

Geschiedenis komt tot leven in Slot Sigmaringen, een prachtig kasteel dat net als het Slot Hohenzollern eigendom is van dezelfde familie. Sigmaringen werd gebouwd op een langwerpige kalkstenen klif. De rots is 20 meter lang en steekt circa 35 meter boven de rivier de Donau uit. Het slot wordt goed onderhoudenen en heeft prachtige ruimten. Onderzoek met een rondleiding de vele kamers met meubilair, kunst, versierde plafonds en zelfs een fluwelen muur! Of wat dacht je van de wapenkamer en de jachtkamer?

Slot Sigmaringen, Zwarte Woud

Slot Lichtenstein

Houdt je ervan om buiten de gebaande paden te gaan, dan is Slot Lichtenstein een goede keuze. Dit kasteel in Baden-Württemberg dateert uit 1200 maar werd twee keer verwoest tot er uiteindelijk weinig meer van over was. Het werd herbouwd als een middeleeuws ridderkasteel en is zelfs nog kleiner dan kasteel Linderhof van koning Ludwig II. Het bijzondere aan Slot Lichtenstein is dat het op een rots is gebouwd en erg romantisch aandoet. Rondom het slot vind je prachtige natuur, bosrijke wandelingen en mooie uitzichten. En dat alles op slechts een uur rijden ten zuiden van Stuttgart.

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste stadjes van Duitsland

Slot Lichtenstein, Zwarte Woud

Zwarte Woud vakantie boeken – tips!

Mooiste kastelen Eifel

Burg Satzvey

Dit is één van de best bewaard gebleven waterburchten in Duitsland, gelegen in Mechernich. De burcht stamt uit de 14de eeuw en staat aan één zijde volledig in het water. Ze wordt nog steeds bewoond door een adellijke familie, die in het weekeinde rondleidingen door de burcht organiseert. Het hele jaar door vinden er evenementen plaats, waaronder ridderspelen en themamarkten. Ook is er elk jaar een gezellige sfeervolle kerstmarkt met allerlei oude ambachten, voldoende kraampjes met eten en diverse koopjes.

Burg Satzvey, Eifel

Slot Bürresheim

Dit is één van de twee kastelen in de Eifel die in de 17e eeuw door Franse Zonnekoning werden gespaard. Slot Bürresheim Is een goed voorbeeld van een middeleeuws gotisch kasteel dat omgebouwd is tot een barok woonpaleis. Het slot is goed bewaard gebleven en heeft enkele mooie ingerichte kamers met origineel interieur en meubels. Slot Bürresheim lijkt een beetje op burg Eltz met de vele torens maar dan kleiner en minder toeristisch. Een rondleiding duurt zo’n 1,5 uur en is alleen in het Duits.

Slot Bürresheim, Eifel

Eifel vakantie boeken – tips!

Mooiste kastelen Moezel

Rijksburcht Cochem

Hoog op de heuvel boven de Moezel in het pittoreske stadje Cochem ligt het prachtige kasteel Reichsburg Cochem. Meer dan 100 meter boven de rivier en omgeven door wijngaarden, behoort het kasteel tot een van de mooiste kastelen in Duitsland. De geschiedenis gaat meer dan 1000 jaar terug. Via een steile weg kom je bij de Reichsburg, er is ook een museum. Sluit je bezoek af met een drankje op het Sonnenterrasse. Vanaf dit restaurant heb je meteen een mooi uitzicht over de Moezel.

Reichsburg Cochem

Het kasteel van Cochem.

Burcht Eltz

Op ongeveer een half uur rijden van Cochem ligt Burg Eltz, sprookjesachtige burcht gelegen in de plaats Wierschem, niet ver van de Moezel. De burcht bestaat uit 5 huizen die tegen elkaar zijn gebouwd, bovenop een steile rots in de natuur. Dit gereconstrueerde middeleeuwse kasteel wordt steeds bekender, maar wordt in verhouding met andere kastelen nog weinig bezocht. Maak hier gebruik van door er vroeg bij te zijn en geniet van dit bijzondere kasteel. Vergeet vooral je camera niet!

Burg Eltz aan de Moezel

Moezel vakantie boeken – tips!

Overnachten in een kasteel in Duitsland

De meeste Duitse kastelen dienen alleen als bezienswaardigheid maar wist je dat er ook de mogelijkheid om in enkele kastelen te overnachten? Waan je helemaal in de sprookjesachtige sferen door een verblijf in een van de kasteelhotels in Duitsland te boeken.

Hotel Schloss Reichenow

Hotel Schloss Reichenow ★★★★

Hotel Schloss Reichenow is een uitstekende keuze als je een weekendje weg wilt. Verblijf in dit gave kasteel op een uur van Berlijn, een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Bekijken
Schlosshotel Münchhausen

Schlosshotel Münchhausen ★★★★★

Laat je verwennen in het luxe Schlosshotel Münchhausen, een gerestaureerd 16e-eeuws paleis in het natuurpark Weserbergland Schaumburg-Hameln. De bosrijke omgeving is ideaal om te wandelen en te fietsen.

Bekijken
Schloss Hohenstein

Schloss Hohenstein

Kom in de echte middeleeuwse sferen bij een overnachting in Schloss Hohenstein. Dit historische hotel ligt in een park in Coburg waar je ook traditionele Frankische gerechten kunt proeven.

Bekijken

LEES OOK: 10x Kasteel overnachtingen in Duitsland

Mooiste kastelen Rijn regio

Kasteel Anholt

De waterburcht Anholt is een van de weinige particuliere kastelen in de regio. Ondanks de bijna totale vernieling na de Tweede Wereldoorlog, is deze burcht volledig hersteld. Kasteel Anholt heeft een mooie collectie schilderijen en middeleeuwse meubelen die je alleen kunt bezichtigen met een rondleiding (vooralsnog alleen in het Duits). Naast het kasteel, dat nu dient als museum, kun je ook genieten van het uitgestrekte park en verschillende baroktuinen. Wandel door de de watertuin, het doolhof en de wilde bloemenweide.

Kasteel Anholt

Burcht Rheinstein

Een ander leuk kasteel in de regio Rijnland-Palts is Burcht Rheinstein, dat op een rotsachtige bergkam in de Loreley-vallei ligt. De burcht is al meer dan 40 jaar bezit van dezelfde familie en is een must-visit in de regio. Burg Rheinstein bezit een werkende ophaalbrug en valhek, een goed voorbeed van de middeleeuwse verdediging. Bij binnenkomst in het kasteel kan de binnenplaats worden bezocht, die een spectaculair uitzicht op de Rijn biedt. Op diezelfde binnenplaats groeit een 500 jaar oude wijnstok die nog steeds druiven produceert! Dwaal door de kamers, wandel door de kasteeltuin of probeer een lokale “flammkuchen” in het restaurant van het kasteel, terwijl je geniet van het uitzicht.

Burcht Rheinstein, Rijnland-Palts

Tip: het kasteel ligt vlakbij het mooie Rijnstadje Rüdesheim am Rhein, een van onze 20 mooiste stadjes van Duitsland.

Rijnland-Palts vakantie boeken – tips!

Mooiste kastelen Harz & Nedersaksen

Slot Marienburg

Dit is een kasteel met een romantisch verhaal. Slot Marienburg (gelegen in de deelstaat Nedersaksen) werd door Koning George V van Hannover als verjaardagskado geschonken aan zijn echtgenote Marie van Saksen-Altenburg. Het slot is dan ook naar haar vernoemd maar door de oorlog nooit voltooid. Slot Marienburg bleef bijna 80 jaar onbewoond (alleen een conciërge), hierdoor zijn de originele details goed bewaard gebleven. De rondleiding van ongeveer een uur niet is alleen in het Duits. Let op, je mag binnen geen foto’s maken.

Slot Marienburg, Duitsland

Tip: ga lunchen het restaurant waar de voormalige paardenstallen stonden, een unieke ervaring!

Kasteel Wartburg

Boven de stad Eisenach in Thüringen ligt Kasteel Wartburg, het eerste Duitse kasteel dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO stond. Het kasteel biedt veel inzicht in de 1000 jaar Duitse geschiedenis. Kasteel Wartburg is makkelijk te bereiken vanuit Eisenach, je kunt per bus, met de auto of lopend. Net voor de toegangspoort is er een uitzichtpunt waarvandaan het kasteel goed te zien is, een mooi fotomomentje. De rondleiding van een klein uur neemt je mee naar de feestzaal maar ook de kerkers. Op de binnenplaats bevindt zich een cafe/bar, met een goede selectie aan taarten.

Kasteel Wartburg, Thüringen

Slot Wernigerode

Zoals veel kastelen in Duitsland heeft ook Slot Wernigerode zwaar geleden tijdens de oorlog. De middeleeuwse burcht werdt oorspronkelijk gebruikt door de Duitse keizer bij zijn jachtpartijen in de Harz. Tegenwoordig zijn er rondleidingen die je door tientallen gemeubileerde kamers en woonvertrekken van de Duitse adel leiden, waarvan sommige gedeeltelijk origineel zijn. Vanaf het slot heb je een prachtig uitzicht over de stad Wernigerode. Houdt er rekening mee dat het veel trappen lopen is, misschien niet ideaal met hele kleine kinderen.

LEES OOK: Mooiste plekken Duitsland: de leukste regio’s & streken

Slot Wernigerode, Harz

Harz vakantie boeken – tips!

Mooiste kastelen Noord-Duitsland

Het Slot van Schwerin

Dit kasteel met ontelbare torens en koepels is gebouwd op een klein eiland in de Schweriner See en heeft maar liefst 653 kamers! Vroeger was het de residentie van de hertogen en groothertogen van Mecklenburg, tegenwoordig wordt het gebruikt als regeringsgebouw. Het Slot van Schwerin heeft dus genoeg kamers om te ontdekken maar er zijn helaas veel afschermd voor het publiek. Houd je van geschiedenis, koningshuizen en servies dan vind je dit slot geweldig. De troonzaal met marmeren zuilen en vergulde, gietijzeren deuren is voor velen het hoogtepunt van het kasteel. Houd je kalender in de gaten want er zijn regelmatig kasteelconcerten.

Schwerin, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Slot Sanssouci

Zit je in Berlijn en ben je op zoek naar rust en natuur? Een bezoek aan Slot Sanssouci en het gelijknamige park in Potsdam is dan waarschijnlijk precies waar je aan toe bent. Slot Sanssouci is de Duitse rivaal van Versailles, gebouwd in de typische rococo stijl. Het kasteel diende als zomerpaleis voor de Pruisische koning Frederik de Grote en is anders dan alle voorgaande kastelen. Denk aan goud bewerkte plafonds, marmeren zalen en enorme kroonluchters. Vanuit Berlijn is Slot Sanssouci gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Slot Sanssouci, Potsdam

Tip: voor een mooie kasteel vlakbij de grens met Nederland kun je ook terecht in kuuroord Bad Bentheim, net over de grens bij Oldezaal!

Meer lezen:

Tags: , , , , , , , , ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief