Thüringen (Duitsland): bezienswaardigheden & leuke plaatsen voor je Thüringen vakantie

Thüringen (Duitsland): bezienswaardigheden & leuke plaatsen voor je Thüringen vakantie

Tientallen jaren geleden lag het nog achter het IJzeren Gordijn. Thüringen, met zijn indrukwekkende natuurschoon en historische kunststeden, is nu een van de voornaamste vakantiebestemmingen in het eengeworden Duitsland. Ontdek hier alle bezienswaardigheden en tips voor vakantie in Thüringen!

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Natuur in Thüringen
 2. De Rennsteig
 3. Interessante plaatsen & mooie stadjes in Thuringen
 4. Erfurt
 5. Weimar
 6. Overige bezienswaardigheden in Thüringen
 7. Leuke campings & accommodaties Thüringen
 8. Vakantie Thüringen boeken

Vakante in Thüringen – Deelstaat met een rijke geschiedenis

Thüringen is een Duitse deelstaat met een rijke geschiedenis. Het is de geboortegrond van bekende Duitsers als Goethe, Schiller en Martin Luther. Tijdens de Koude Oorlog maakte Thüringen deel uit van de DDR. Daarvan getuigen de typische grauwe betonnen woonblokken die je in vele steden en dorpen helaas nog terugvindt. Gelukkig is het historische centrum in de meeste plaatsen bewaard gebleven.

Naast de historische stadjes trekt het landschap de aandacht in Thüringen. Het Thüringer Wald wordt ook wel de groene long van Duitsland genoemd. De bergen en heuvels zijn in de zomer het terrein van wandelaars en fietsers, maar in de winter wordt er hier volop geskied, gelanglauft en gesnowboard. De (stuw-)meren en rivieren in Thüringen zijn dan weer een ideale bestemming voor fervente watersporters. Lees hieronder verder voor tips over de mooiste plekken, bezienswaardigheden en stadjes in Thüringen voor een weekendje weg of korte vakantie in Duitsland.

Thüringen vakantie boeken – onze tips!

Thüringen

Natuur in Thüringen

Het Thüringer Wald en het Thüringer Schiefergebirge gaan ongemerkt in elkaar over. Je vindt er beboste bergflanken, venen, bergweiden, bronnen en beken. Het is duidelijk: dit is een paradijs voor wandelaars. Wandelroutes zijn er in overvloed in Thüringen, maar eentje steekt er met kop en schouder bovenuit: het wandelpad Rennsteig. Bezoek zeker ook het Thüringer Meer, in Naturpark Thüringer Schiefergebirge/Obere Saale, waar je je in een Noors fjordenlandschap waant zo mooi!

De Rennsteig

De Rennsteig bestaat al bijna 700 jaar en is de oudste wandelroute in Duitsland. In de middeleeuwen was de Rennsteig een grens- en handelsroute. De route is ca. 170 kilometer lang en loopt van Hörschel bij Eisenach tot aan Blankenstein.

 • Als je je geroepen voelt om de Rennsteig van begin tot einde uit te wandelen, kun je dit doen in 6 tot 10 etappes. Je legt daarbij 17 tot 28 kilometer per dag af.
 • Het pad passeert langs de hoogste toppen van het Thüringer Wald, waaronder de Grosser Beerberg (982 meter) en de Grosse Inselberg (916 meter).
 • Doorkruis je het Thüringer Wald liever op de fiets? Dan is de 306 kilometer lange Werratal-Radweg een aanrader.
Rennsteig, Thüringen

De Grosse Inselberg tijdens de Rennsteig.

In het noordwesten van Thüringen vind je het natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal, een gebied met kalksteenvlakten, diepe dalen en uitgestrekte loofbossen. Wandelaars en fietsers zijn hier eveneens aan het juiste adres.

Ook watersporters komen in Thüringen aan hun trekken. De stuwmeren in de rivier de Saale (Hohenwarte en Bleiloch) zijn uitermate geschikt voor zeilers, windsurfers, kajakkers en roeiers.

Wat zijn interessante plaatsen & mooie stadjes in Thuringen?

Erfurt

Je kunt niet in Thüringen op vakantie gaan zonder de hoofdstad Erfurt te zien. In het stadscentrum valt de Dom St. Marien direct op. In dit indrukwekkende kerkgebouw is Martin Luther nog priester geweest.

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste stadjes van Duitsland

Erfurt, Thüringen

De Dom St. Marien in Erfurt.

Loop ook zeker eens over de Krämerbrücke, een eigenaardigheid in Erfurt. Op deze brug werden aan de twee zijden huizen gebouwd met een straat in het midden. In dit gezellige straatje vind je verscheidene winkeltjes en cafeetjes.

Het Thüringer Zoopark te Erfurt is qua oppervlakte de derde grootste in Duitsland. Om alles te zien, kun je er met je kinderen gemakkelijk een hele dag rondlopen.

Weimar

Voor cultuurliefhebbers is Weimar ongetwijfeld ‘the place to be’. Dit is immers de stad van Goethe, Schiller, Bach en Liszt. Het centrum van Weimar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We raden een stadswandeling met een gids aan, want hier is zoveel te zien dat je op de duur de draad kwijtraakt.

Weimar, Thüringen

Monument van de schrijvers Goethe en Schiller.

Bezienswaardige gebouwen zijn onder meer het residentiekasteel Stadtschloss en het Wittumspalais. In het Stadtschloss vallen vooral het classicistische trappenhuis en de feestzaal op. Het kasteel omvat bovendien een indrukwekkende verzameling kunst.

 • In het Wittumspalais regeerde hertogin Anna Amalia in de 18de eeuw over het Heilige Roomse Rijk. Naar haar werd ook de Anna Amaliabibliotheek genoemd, een bibliotheek met een unieke kunst- en boekenverzameling.
 • De grootste kerk in Weimar is de Stadtkirche St. Peter und Paul. In deze kerk vonden belangrijke keurvorsten en hertogen hun laatste rustplaats.

Natuurlijk moet je in deze stad het woonhuis van Johann Wolfgang von Goethe bezoeken. Je ziet hier onder meer zijn privébibliotheek. Het huis omvat ook het Goethemuseum, gewijd aan kunstenaars en schrijvers van Weimar.

Het Schillerhaus was het huis van toneelschrijver en dichter Friedrich von Schiller. In het Bauhausmuseum kom je alles te weten over de kunstenaarsschool Bauhaus.

Jena

De universiteitsstad Jena is de tweede grootste stad van Thüringen. Jena is vooral bekend om de optische industrie, met grote merknamen als Zeiss en Schott Jenaer Glass.

 • In de 19de eeuw legden Carl Zeiss, Otto Schott en Ernst Abbe de basis van deze industrie. Het Zeiss Planetarium is een van de oudste ter wereld, maar uitgerust met de modernste projectietechnieken.
 • Het Optisches Museum en het Schott Glass Museum doen de geschiedenis van de optische techniek uit de doeken. Het tuinhuis van Friedrich von Schiller in het Schillergässchen is dan weer een trekpleister voor literatuurliefhebbers.
Jena, Thüringen

Eisenach

Eisenach is de geboortestad van Johann Sebastian Bach. Martin Luther leefde een jaar ondergedoken in de Wartburg te Eisenach nadat hij in de ban was geslagen. De kamer waar Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde, kun je nog steeds bezoeken. Deze burcht uit de 11de eeuw, op een hoge heuvel boven de stad, is één van de best bewaarde historische burchten in Duitsland. Simpelweg een ‘must’ voor iedereen die in geschiedenis is geïnteresseerd.

LEES OOK: Top-10 mooiste vakantieparken Duitsland

Eisenach, Thüringen

Het Wartburg kasteel in Eisenach.

Wartburg is overigens niet alleen de naam van deze burcht. Het was ook een automerk in de vroegere DDR. Zelfs in onze contreien zag men vroeger weleens een ‘wartburg’ rondrijden, geproduceerd in Eisenach. In de stad is een museum aan dit automerk gewijd.

Leuke campings & accommodaties Thüringen – 5x tips

 • Camping Bei Jena
  Rustige, eenvoudige camping met goede basisvoorzieningen aan een groot meer waarin gezwommen en gevist kan worden. Met naturistengedeelte.
 • Natuurhuisje in Bleicherode
  Vakantie vieren in één van de twee vrij gelegen bungalows in een prachtige omgeving. Voor maximaal vier personen per bungalow.
 • Fair Resort Hotel ★★★★
  Viersterrenhotel op 5 kilometer van Jena. Met buitenzwembad, binnenzwembad en fitnesscentrum. Ook met sauna, stoombad, massage en solarium.
 • Leonardo Hotel Weimar ★★★★
  In het gezellige Weimar vind je het moderne Leonardo Hotel Weimar. Het hotel ligt direct aan Park an der Ilm en biedt o.a. een binnenzwembad en wellness
 • Arrangement in Hotel Kräutergarten ★★★
  Hotel in Cursdorf, gelegen in het Schiefergebirge. Met bibliotheek, wijnstube, bar en sauna. Parkeerplaatsen bij het hotel. Wifi in de gemeenschappelijke ruimten.

Overige bezienswaardigheden in Thüringen

Het concentratiekamp Buchenwald is een droevige herinnering aan het nazi-tijdperk. Buchenwald ligt zo’n zes kilometer ten noorden van Weimar. Een bezoek aan het voormalige vernietigingskamp stemt tot nadenken. De barakken, de wachttorens, het crematorium, de SS-vertrekken: je wordt er stil van.

LEES OOK: Mooiste plekken Duitsland: de leukste regio’s & streken!

Buchenwald, Thüringen

De ingang van concentratiekamp Buchenwald.

Het Erlebnisbergwerk Merkers was een kalizoutmijn nabij Merkers-Kieselbach, die tegenwoordig is opengesteld voor het publiek.

Het ondergrondse labyrinth van het Sandstein-Märchenhöle in Walldorf werd destijds uitgegraven om er strooi- en schuurzand uit te halen. In de gangen worden tegenwoordig sprookjes van Grimm, Bechstein en Andersen uitgebeeld. Een interessant uitstapje om met kinderen te doen!

Thüringen vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Thüringen reiservaring

 • Ellert Jongstra op 28-12-2020

  “Een nog onondekt (fiets) vakantieland”

  In 2017 heb ik de Thüringer Städtekette gefietst van Nederland via Kassel langs de Weser naar Eichenach en via de Städtekette naar Dresden en weer terug langs de Elbe. Het was in 2017 het Lutherjaar en heb mijn tocht de Lutherstedenreis genoemd zie op Pindat Ellertfietst Lutherstedenreis.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Thüringen reiservaring en tips!

Ben jij in Thüringen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief